Episódios
-
Charlotte Sparrenbom pratar om vilka ämnen som hamnar i grundvatten, dels naturligt och dels det människan sprider. Hon menar att det finns en utmaning med att hålla reda på och mäta föroreningar på ett effektivt sätt. Vi pratar om ansvarsfrågor för att övervaka och skydda grundvatten, särskilt med avseende på kommunernas roll och behovet av kompetens inom området.
-
Charlotte Sparrenbom berättar om sin forskning och komplexiteten i att förstå beteendet hos undermarkssystem. Den geologiska mångfalden tillsammans med mänsklig påverkan gör att det krävs kunskap från olika discipliner för att bygga en gedigen kunskap om undermarkssystem. Vi pratar om utmaningar och incitament för branschen att investera i forskning och förståelse av undermarken, särskilt med tanke på att det ibland är lättare att motivera investeringar i forskning efter en kris snarare än att satsa på förebyggande forskning.
-
Estão a faltar episódios?
-
I detta avsnitt pratar professor Roland Barthel om att naturvetenskap primärt inte skapar lösningar, den skapar metoder och förståelse för fysiska system. Samhällsvetenskapen kan däremot svara på frågor om hur vi använder kunskapen, vad det betyder och hur vi löser problem. Roland berättar också om ett forskningsprojekt som syftar till att förstå hur kommuner och beslutsfattare agerar vid vattenbrist.
-
Roland Barthel forskar på klimatförändringarnas effekt på vattenresurser och vattenförsörjning, särskilt när det gäller grundvatten. Han berättar hur han kom till Sverige och om sitt intresse inom samhällsaspekter, engagemang med externa aktörer och samarbete med kollegor från olika discipliner. Vi pratar om utbildningsläget inom hydrogeologi och forskningsfinansieringen.
-
Patrik Vidstrand pratar BEFO:s roll i att finansiera forskning för att gynna branschen. Som forskningsdirektör är Patriks arbete inriktat på att administrera forskningsprojekt, stödja forskare och främja implementeringen av resultat. Han ser AI, maskininlärning och elektrifiering av infrastrukturprojekt som framtidens forskningsområden och hoppas att branschen kommer att vara öppen för dessa innovationer inom de närmaste åren. Patrik betonar vikten av att implementera forskningsresultat i praktiken och främja samverkan mellan olika aktörer inom bergteknikbranschen. Kommunikationen av forskningsresultat spelar en avgörande roll för att göra dem tillgängliga för en bredare publik.
-
Patrik Widstrand är gäst och dagens avsnitt handlar om synen på grundvatten genom historien. Förr handlade grundvattenfrågor mycket om att hitta dricksvatten och dränera jordbruksmark. Byggandet av tunnlar var mindre och mer manuellt, vilket krävde nära kontakt med berget. Idag byggs det mer i stadsmiljöer, vilket ökar komplexiteten och utmaningarna, särskilt med tanke på elektrifiering och minskad miljöpåverkan. Vi pratar om framtidens utmaningar med att balansera kostnader och miljöpåverkan samt att förbättra tillståndsprocesser och samverkan mellan olika intressenter.
-
Patrik Vidstrand är gäst och vi pratar om forskningsfinansieringen inom bergteknik och bergmekanik. Patrik berättar om sin bakgrund och passion för vatten och miljö. Han utbildade sig inom hydrologi och geoteknik vid Chalmers och har sedan ägnat sig åt forskning inom berg och vatten. Patrik är idag forskningsdirektör på Stiftelsen för Bergteknisk Forskning (BEFO).
-
Lina Hällström berättar om sin forskning om kritiska råvaror inom gruvindustrin. Kritiska råvaror spelar en viktigt roll för den gröna omställningen och Lina tittar på hur är kunskapen kring hur de kritiska råmaterialen kan hamna i miljön och kan de påverka vårt grundvatten och dricksvatten. Vi diskuterar vikten av att korrekt ta prover och analysera grundvatten för att undvika felaktiga resultat och missförstånd kring miljöpåverkan.
-
Lina Hällström är biträdande universitetslektor i tillämpad geokemi vid Luleå tekniska universitet. Hon forskar främst kring hur olika kritiska råmaterial för den gröna omställningen kan hamna i miljön, särskilt grundvattnet. Hon berättade om sitt intresse för miljö och vatten, som började under hennes studier i naturresursteknik i Boden och fortsatte med arbete som konsult på Ramböll. Lina berättar att hennes forskning ligger mellan hydrogeologi och mineralogi och att det inte finns mycket forskning inom området än.
-
Att dela med sig av sina kunskaper inom hydrogeologi är roligt och utvecklande. Men för en del kan det vara svårt och kanske obekvämt att prata på en konferens eller i podd eller skriva en bloggartikel på LinkedIn. Linn Ödlund Eriksson berättar om som personliga utvecklingsresa och hur hon övervann sin rädsla att börja skriva på LinkedIn. Linn menar att alla har något intressant att berätta, även den som inte har så lång erfarenhet inom branschen. I detta avsnitt får du tips och inspiration till hur du kan komma igång med att dela kunskaper och nätverka på LinkedIn.
-
Vi pratar om att lära sig yrket att vara hydrogeolog dels under den formella utbildningen och dels i yrkeslivet. Vi kommer in på hur man kan balansera behovet av kvalitetssäkring med den kreativa friheten som många uppskattar inom hydrogeologin. Linn pratar om utmaningen med att upprätthålla fokus på grundvattenfrågor trots att det kan verka mindre akut jämfört med andra frågor.
-
Linn Ödlund Eriksson och Tomas Tränkner pratar om intrycken från de tidigare 37 avsnitten i Grundvattenpodden.
De reflekterar över bredden av ämnen, från ingenjörsarbete och projektledning till naturens roll och samhällspåverkan. De betonar vikten av att skaffa adekvat kunskap inom området och lyfter fram olika gäster som har delat sina erfarenheter och expertis. Linn och Tomas berör även ämnen som föroreningar, dricksvattenproblematik och industriers påverkan på grundvatten.
-
Kent Werner, hydrogeolog på SKB (Svensk Kärnbränslehantering), berättar om sitt arbete med att säkerställa långsiktig kärnavfallsförvaring. Det handlar om allt från design av anläggningar till miljökonsekvenser och långsiktig säkerhet inom kärnbränsleförvaring. Han jobbar med frågor som rör hanteringen av kopparkapslar och bentonitbuffer, modellering av spricknätverk i berget, och förståelsen av grundvatten- och ytvatteninteraktioner.
-
Erik Beal på Uppsala Vatten berättar om hur PFAS upptäcktes i dricksvattnet år 2012 och hur föroreningen har påverkat vattentäkterna. Han pratar om kostnaderna för rening av vattnet och Försvarsmaktens ansvar. Eric säger att det inte finns någon fara med att dricka vattnet från Uppsala vatten men hoppas att utsläppen av PFAS kommer att minska i framtiden.
-
Eric Beal jobbar med dricksvattenförsörjning med fokus på grundvatten på Uppsalavatten. Vi pratar om vattentäkter i Uppsala och hur de används. Erik beskriver sitt arbete med att mäta grundvattennivåer, övervaka vattenkvalitet, och hantera kriser som torka eller föroreningar. Infiltrering som en metod för att säkra vattenförsörjningen diskuteras också, inklusive dess utmaningar. Eric berättar om vikten av att sprida kunskap om grundvatten till allmänheten och hur långsiktig planering är avgörande för att möta framtida behov.
-
Vi pratar om Grundläggningsdagen 2024, det största eventet i Sverige inom geoteknik. Pia Lars är engagerad i planeringen Grundläggningdagen. Vi berättar om värde att hydrogeologer besöker Grundläggningsdagen för att få inblick i geoteknikers arbete.
https://grundlaggningsdagen.se/
-
Pia Larch är grundvattenspecialist på Skanska. Hon berättar om sitt yrkesval att bli grundvattenspecialist och att jobba med geotekniker. Pia berättar om utmaningarna med att förstå jordens egenskaper och genomsläpplighet och hur man hanterar osäkerhet och variation i projekten.
-
Björn Winnerstam från Boliden är gäst och berättar om tillståndsprocessen för gruvdrift. Grundvattenfrågor är relevanta och viktiga i varje steg av tillståndsprocessen. Vi pratar om alla steg i tillståndsprocessen och vad som krävs för att uppfylla krav och regler som krävs för en hållbar och ansvarsfull gruvdrift.
-
Björn Winnerstam från Boliden berättar om grundvatten och vattenförsörjning inom gruvdrift. Björn är hydrogeolog och jobbar inom Bolidens hållbarhetsstab. Det handlar om olika aspekter av grundvatten och vattenhantering i gruvverksamheten, inklusive vatteninläckage, vattenbalans, och påverkan av klimatförändringar. Vi kommer in på livslängden på gruvor, stängningsprocessen och vikten av att hantera grundvatten och vattenkvalitet under och efter gruvdrift.
-
Anders Retzner på SGU berättar om arbetet med att skapa veckokartor över grundvattenläget i Sverige. Han diskuterar hur vädret och temperatur påverkar grundvattennivåerna och hur de gör framtida prognoser. Anders tar upp utmaningar med att skapa grundvattenkartor och den framtida utvecklingen av prognoser och extremvärdesanalyser.
- Mostrar mais