Episódios
-
Ett år av poddande har gått. Det är dags att ta ett tårfyllt farväl av podden. I detta avsnitt knyter Håkan och Maria ihop säcken och tackar för allt.
-
Resultatet av senaste lässtudien PIRLS släpptes nyligen. Lotta Edholm ansåg att den gav uttryck för att Sverige fostrar funktionella analfabeter. Håkan och Maria tar ett djupt andetag och försöker nyansera.
-
Estão a faltar episódios?
-
"Inlärning handlar inte om att fylla en lagerlokal.” Så säger dagens gäst tillika hjärnexperten Anna Tebelius Bodin. I dagens avsnitt talar hon om vad varje pedagog bör veta om hjärnan!
-
Om man ska tro jobbannonserna ska en lärare vara strukturerad och stresstålig. Håkan och Maria diskuterar om detta är en tendens i tiden och vad som verkligen borde värdesättas i läraryrket.
-
Sveriges ungdomar mår sämre än någonsin och lärare ligger i toppen av sjukskrivningsstatistiken. Hur ska vi göra för att få styr på detta sjunkande skepp?
-
Rektor och skoldebattör Linnea Lindquist är gäst i dagens avsnitt. Det pratas om nedskärningar, om vad effektiviseringar gör med skolan och dystra utsikter för kommande års budgetar.
-
Lärare som angivare, Skolverket har ingen koll på ChatGPT, nedlagda betygsutredningar och nedskärningar på skolan. Senaste tiden har det hänt mycket knasigheter i skolans värld!
-
Håkan Furevik och Maria Wiman flyttar in podden på SETT. Aktuella frågor diskuteras och perspektiv böjs
-
Enligt skollagen behöver inte skolan ha föräldrarmöten. Ändå genomförs dessa lydigt och regelbundet. I dagens avsnitt ställer sig Håkan och Maria frågan: Varför då?
-
Under åren har det presenterats allehanda spännande förslag om nya ämnen i skolan. Cykling, psykisk hälsa och självförsvar till exempel! Men är detta verkligen rätt väg att gå?
-
Maria hävdar bestämt att den optimala vårdnadshavaren är lagom engagerad. Håkan undrar om inte svensk skola är lite väl ängslig. I detta avsnitt avhandlar vi den viktiga relationen mellan hem och skola.
-
Podden gästas av Sirkka Persson som skrivit boken "Från hemmasittare till återvändare". Hur gör vi egentligen med eleverna som inte vill komma till skolan? I detta avsnitt blir samtalet konkret med handfasta tips och tydliga råd.
-
Håkan och Maria tycker ibland att det gnälls lite väl mycket i podden. I detta avsnitt är de därför odelat positiva och pratar bara om saker som är himla bra i svensk skola!
-
Ordet kunskapsskolan slänger sig politiker med titt som tätt, ofta i kontrast till ordet flumskola. Vad sjutton är det egentligen man menar? Håkan och Maria vrider ut och in på sig själva för att försöka definiera begreppen.
-
Inkludering är ett snofsigt ord som många talar varmt om. Men vad betyder ordet egentligen, hur ser inkluderingen ut i dagens skola och kanske måste vi våga bokstavera tanken - är det dags att tänka om?
-
Skolan debatteras hejvilt på sociala medier, på debattsidor och på bästa sändningstid i TV. I veckans avsnitt funderar Håkan och Maria på hur den livliga skoldebatten blir konstruktiv och vad den egentligen kanske borde handla om.
-
Återigen har svenska debattsidor fyllts av skolexperter. Denna gång är det lågaffektivt bemötande som varit i hetluften. Hur ska vi förhålla oss till alla dessa experter och vad innebär egentligen den debatterade metoden?
-
I veckans avsnitt gästas vi av framtidsanalytikern Troed Troedsson. Vi pratar om varför svensk skola inte alls är särskilt digital och tänker stora tankar om hur skolan måste reformeras i grunden.
-
Vad är egentligen ett läromedel? Varför är de viktiga? Och hur ska vi egentligen förhålla oss till digitala lösningar och analoga böcker i undervisningen?
-
Nu stormar förkylningarnas tid in. Lärare vabbar och jobbar samtidigt eller vikarierar för varandra. I detta avsnitt slår Håkan och Maria ett slag för vikariepärmen!
- Mostrar mais