Episódios
-
Denne episoden er min tilbakekomst til podcastverdenen etter et lengre fravær. Det er en kort episode om Keiser Valens, men verdt å høre på. Ønsker dere vel tilbake som lyttere.
-
Denne episoden handler om hva som har fått meg til å drive historieformidling, og hvorfor jeg har valgt å samle. Håper dere vil like å høre om det.
-
Estão a faltar episódios?
-
Etter katastrofeåret 69, året med de fire keisere, ble det Flaviske Dynasti etablert. Vespasian brakte stabiliteten tilbake, Titus fortsatte, og Domitian styrte til han ble myrdet og Valens tok over. En spennende tid-
-
Hva skjer når du faller ned en trapp? Behandling på sykehus, opptrening, sykmelding... Nær historie, og personlig, men en oppdatering til alle dem som lurer på hvordan det går med meg. Jeg forteller en del av historien selv, men Bergljot Børtveit er med og forteller fra det jeg selv ikke husker,
Podcasten kommer i gang igjen fremover. Følg med.
-
I dag dreier det seg om to militære medaljer som skiller seg ut ved de merkelige historiene bak dem. Det skal handle om en medalje som ble innført for å hindre at hjemvendte veteraner skulle bli trakassert av patriotiske kvinner, og om verdens ærligste medalje. Høres det rart ut? Det finnes fornuftige forklaringer på det. Bare lytt så får du svaret.
-
Nero, det var en Keiser som huskes. I et kongehus med ufattelige intriger, uhellige allianser, og den evige frykten for drap gjennom anklager, gift, sverd og utallige andre metoder. Keiseren som spilte lyre mens Roma brant, eller gjorde han egentlig det? Dagens episode er saftigere enn de fleste, for her er det mye rart.
-
Historielektor og forfatter Kim Hjardar forteller i denne samtalen om vikingene. Hva gjorde de, hvem var de? Det får du vite mer om i denne episoden.
-
I dagens episode skal vi tilbake til Spania, og til George Orwell som vervet seg for å slåss mot fascistene. Han hatet det totalitære. Han skulle etterhvert finne ut at totalitære strømninger også fantes bak ryggen hans, som del av regimet han slåss for. Nå blir det historien om det kort fortalt, med fokus på det som skjedde politisk og hva han opplevde. I senere episoder vil hans dramatiske opplevelser ved fronten få større fokus. Bli med inn i opplevelsene til en eksepsjonell mann og utrolig forfatter.
-
Tredje juledag 1941 gikk allierte styrker i land på Måløy, blant dem den legendariske Martin Linge. Da de dro igjen hadde de med seg nesten hundre tilfangetatte tyskere, fire norske nazister, mange frivillige nordmenn som ville bli med til England for å slåss for Norge, og de hadde vunnet en seier. Hvorfor ble det gjort, hva skjedde og hvorfor ble dette så betydningsfullt? Vel, det er bare å lytte... Bilde: War Office official photographer, Malindine E G (Lt) • Public domain
-
Denne gang samtaler jeg med Kim Hjardar, historielektor og forfatter. Han har skrevet boken "Hilsen fra Hitler" der han forteller om nazismens framvekst, utvikling, vekst og fall. Alt illustrert med frimerkeutgivelsene fra start til slutt. Høres det smalt ut? Det er det ikke, boken er en god innføring i hva som hendte, og svært lesverdig. Her forteller Kim om mange av de interessante historiene fra boken. Bli med oss inn i en spennende, men makaber og tøff historie.
-
Jeg vokste opp i Øst-Finnmark på 70- og 80-tallet. Vi vasset i etterlatenskaper fra krigens dager, det var overalt, og de gamle fortalte sine historier fra krigens dager. Invasjon, bombing, matmangel, russefanger og ikke minst evakueringen, nedbrenningen og frigjøringen. Disse snille og sterke menneskene fortalte oss om det de hadde opplevd, men gikk i graven uten at deres historier ble nedtegnet. I denne episoden hedrer jeg deres minne og gjenforteller deres historier slik at går fra å være noe bare vi husker til å bli publiserte kilder. Det føles som å skrive dem inn i historien de hører til og å sørge for at de blir husket i fremtiden, når vi som husker dem også er borte.
Her er beretninger om bestefar Rudolf Aksel Mentyjærvi og bestemor Anna Mentyjærvi og om onkel og tante, Sverre og Svanhild Johansson.
-
I denne episoden tar vi en tur inn i Finlands dramatiske historie. Utgangspunktet er et russisk armegevær, en Mosin Nagant fra 1915, som har en meget mangslungen og sterk historie, og har vært brukt i den finske revolusjonen og borgerkrigen, deretter i vinterkrig og fortsettelseskrig. Finland, vårt naboland, har en voldsomt annerledes historie enn Norge, betydelig mere dramatisk, og er både tragisk og samtidig viser historien finnenes sisu, utholdenhet og styrke. Her er et lite folk som etter beste evne forsvarer seg og navigerer mellom stormakter, som forsvarer seg og sin selvstendighet. Kampen på Hitlers side under fortsettelseskrigen er et sårt punkt. Denne episoden er en liten times dykk inn i en historie så spennende og mangslungen at man kunne snakket om den i ukevis, men her er ihvertfall en liten innføring i hva som skjedde.
-
Keiser Nero ble etterhvert meget upopulær, og det ble flere opprør mot am. Så, i år 68 ble han erklært som fiende av Roma og det endte med at han begikk selvmord ettersom alt håp var ute. Året som fulgte ble utrolig turbulent og ikke færre enn fire keisere besteg tronen... Tre av dem var døde før året var omme. Det er en meget spennende historie, full av menneskets verste karaktertrekk, smålighet, grådighet, og det som verre er. Bli med på et dypdykk i hva menneskers ambisjoner kan føre til.
-
Barentshavet i nord er knyttet sammen med Østersjøen ved hjelp av et fantastisk kanalsystem, noe av det mest imponerende som noensinne er bygget av mennesker. Samtidig ble det bygget med håndmakt av straffanger, i realiteten slavearbeidskraft, og er dermed ikke bare et monument til menneskets kreativitet og evner, men også til lidelse og død. Her har jeg seilt mange ganger. Bli med meg dit....
-
I dag drar vi til Solovetski-øyene, Solovki. ei klosterøy i Kvitsjøen, der den første sovjetiske arbeidsleiren ble etablert i 1923. Det er historien om et øyparadis, i det kalde og øde nord, som ble til helvetes forgård for fangene. Det er en hard og brutal historie, om ei paradisisk øy i Russland.
-
Mye har blitt sagt og vist i det siste om Frontkjemperne, Nordmenn som gikk i tysk tjeneste under andre verdenskrig, men hva de gjorde og skrev når de kom hjem til Norge under okkupasjonen er et ganske underkommunisert tema. Her har jeg en samtale med Historiker Mats Tangestuen som er Faglig Leder ved Jødisk Museum i Oslo. Samtalen dreier seg om mye og mangt om andre verdenskrig, men med hovedfokus på Frontkjempernes gjøren og laden. (Bilde: Robert Cravanzola)
Obs: To detaljer har blitt feil i farten, rettes herved her. Bjørn Østring var ikke leder av Førergarden, han ledet vaktstyrken på Gimle. Og, det sies det var 6 måneders kontrakter, men minstetiden var et år. Beklager, fort gjort…
-
Fra 1861 til 1865 ble borgerkrigen utkjempet, den satte varige spor og skapte konfliktlinjer som varer den dag i dag. Hva skjedde? Hvorfor skjedde det? Hvorfor ble 620 000 soldater drept og talløse andre skadet for livet? Vel, her får du noen svar....
-
Få historier er så spennende og tragiske som den Spanske Borgerkrigen. Det er skrevet enormt mye om den, storheter som George Orwell, Ernest Hemingway, Nordahl Grieg og Lise Lindbæk var der, og resultatet ble en krig der den tapende parten vant historiefortellingen etterpå. De internasjonale brigadene er legender. Men, hvordan og hvorfor startet den? Med utgangspunkt i et gammelt Mausergevær forteller jeg litt om hvorfor det skjedde og litt om hva som skjedde. Det vil bli mange flere episoder om dette etterhvert.
-
I rekken av sære, brutale, perverterte og gale keisere i Romerriket er det en som skiller seg spesielt ut. Det er Elagabalus (Heliogabalus). Han er definitivt den mest spesielle. Dette er en meget saftig historie om en mann som på ingen måte var A4. Det er bare å sette seg godt til rette, for dette blir uforglemmelig.
-
For 1700 år siden planla Fausta, Konstantin den stores andre kone, en forbrytelse som skulle få arveprinsen Crispus drept så hennes egne sønner skulle arve tronen i Romerriket. Hun fikk det hun ønsket, men det kostet nok mere for både henne og romerriket enn hun hadde regnet med. Hva skjeddee? Og, hvordan og hvorfor? Vel, lytt til denne episoen så finner du ut det.
- Mostrar mais