Episódios
-
Hvorfor er det ofte så vanskelig å gi og ta i mot ros? Hvordan kan vi rose så det treffer? Hva har ros med shaping å gjøre, og hva er forskjellen på ros og forsterkning? Vi rakk ikke å snakke noe særlig om ros av innsats vs ros av egenskaper. Det kommer i en oppfølger. Med psykologspesialister Jon Hynne Auby og Lars Christian Drivdal Vold
-
Vi har med oss Ingrid og Silje fra hver sin barnevernsinstitusjon. Vi får høre deres erfaringer rundt hvordan trappe opp bevegelsesfrihet til ungdom slik at det skaper mestring. Kanskje bør vi kalle det mestringsplan?
-
Estão a faltar episódios?
-
Hvordan samkjøre og skape samarbeid rundt begrensinger for ungdom som trenger ekstra rammer. Og hvordan slippe opp på en forutsigbar måte, i takt med at ungdommen lærer nye ferdigheter.
Med: Psykologspesialister Jon Hynne Auby og Lars Christian Vold
-
Hvorfor og hvordan skape mening i hverdagen og i livene til ungdommer? (Og for så vidt i livene til folk flest.) Hvem har vel ikke lett etter meningen i livet på et eller annet tidspunkt?
Med: Psykologspesialister Lars Christian Vold og Ida Marie Kippe
-
Vi håper dette er en av våre mest lekne episoder. Alle mennesker er lekne, men vi kan miste kontakt med lekenheten vår. Spesielt når vi står i mye press, forventninger og er redde for å gjøre feil. Hvordan kan vi skape et miljø som fremmer lek, og hvorfor er det så viktig i arbeid med barn og unge?
-
Dette er del to av om rus. Vi har gjort en grov sortering der vi i denne episoden snakker hvordan vi kan jobbe med rus når vi har ungdommene på glid. Vi snakker blant annet om kartleggingsverktøy i samtale med ungdommene, riktig hjelp og støtte til riktig tid og sted, rusmestringsplan, ferdigheter og belønningssystem. Vi håper disse to episodene kan bidra til økt trygghet og retning i rusarbeid med ungdom.
Vi kom på i etterkant at vi også kunne, og kanskje burde, snakket om flere temaer som blant annet voksnes mulighet til en enda mer aktiv rolle i ferdigheter i rusmestringsplanen. Vi kunne også snakket om endringsstadier vi alle går gjennom når vi forsøker å endre oss, og tilbakefall som en naturlig del av endring. Som de fleste temaer vi tar opp er dette også langt fra ferdigsnakka.
-
Rus er et tema som ofte gjør oss maktesløse, handlingslammet og følelsesladet. Hva kan vi alltid gjøre, selv når ungdommene ikke er med på prosjektet om å slutte med rus? Hvordan kan vi snakke om rus med ungdommer som ikke vil skape en endring?
I neste episode, del 2, har vi mer fokus på hva vi kan gjøre når ungdommene er litt på glid. Samtidig flyter det veldig over i hverandre, så det er ikke sånn at del 1 kun er relevant når ungdommene ikke er med, og del 2 kun er relevant når ungdommene er med.
Med Jon Hynne Auby og Lars Christian Vold
-
Hva er reparasjon og hvorfor er det så viktig i en relasjon? Brudd i relasjoner er ikke noe vi skal unngå for en hver pris, men en nødvendighet som kan føre noe godt med seg når det blir reparert på en god måte. Så hvordan får vi nå til gode reparasjoner?
Med Lars Christian Vold og Jon Hynne Auby
-
En episode med idémyldring rundt hvordan man kan skape en god sommer for voksne og barn på institusjon. Håper det bidrar til gode ideer og gjerne inspirasjon til enda bedre ideer enn vi kommer med. Med Jon Hynne Auby og Lars Christian Vold. God sommer!
-
Det er vanlig av ungdom avviser voksne, og det vekker stort sett flere negative følelser i oss. Årsakene til at ungdom avviser kan være ulike, men felles kan vi si at det handler om problemløsning. Vi kommer også med noen tips til hvordan vi kan møte det, uavhengig av hva årsaken er.
-
Vi har hatt en trivelig samtale med Alexander Skadberg som har erfaring med både å vokse opp på institusjon, og å jobbe på institusjon. Marinert i mye latter og humor, snakket vi om hva som er viktig å ha med seg i arbeidet med barn og ungdom - fra et veldig viktig perspektiv. Hvordan har Alexanders erfaringer i egen oppvekst formet ham i måten han møter ungdom på? Hvilke tilnærmeringer fungerte godt på ham som barn og ungdom? Og mye, mye mer.
-
Vi tittet litt tilbake i arkivet og fant denne fra 2020. Her snakker vi kort om hvordan vi kan planlegge og skape en god jul for ungdom på institusjon. Den er like aktuell i dag som for to år siden, så lytt gjerne for å hente inspirasjon til å lage en så god jul som mulig for ungdommene i Bufetat.
-
Noen ganger kan det være fristende å gi ungdom en lærepenge. Ellers lærer de vel ikke? En del konsekvenser kan imidlertid virke mot sin hensikt. Hvordan kan konsekvenser fremme læring og hva er faren med å bli for opptatt av konsekvenser? Vi kan nok alle kjenne oss igjen i at det er mer motiverende å kunne oppnå noe enn å bli fratatt noe. Med det som bakteppe håper vi denne episoden kan bidra til økt handlingsrom, snarere enn innsnevret handlingsrom for alle som vil hjelpe ungdom videre. Med: Jon Hynne Auby og Lars Christian Vold
-
Når vi kjenner på maktesløshet eller utilstrekkelighet kan dette utvikle seg til forråelse, altså at vi blir harde i møte med de vi skal hjelpe. Dette er noe som skjer med alle og kan komme til uttrykk på flere måter. Ved å ha et begrep for det og ved benevne at det er det som skjer, har vi også mulighet til å gjøre noe med det.
-
Med Jon Hynne Auby og Lars Christian Vold
I denne episoden diskuterer vi ulike måter å sette grenser på. Hvordan skape forutsigbare grenser? Kan vi unngå maktkamper og unødvendig bruk av konsekvenser? Hvordan kan vi gjøre ungdommene delaktige i egne grenser? Hvordan gjøre grensesettingen så spiselig som mulig for ungdommene? Dette er noen av spørsmålene vi forsøker å besvare i denne episoden. Med: Jon Hynne Auby og Lars Christian Vold -
Hvem er vi, hva snakker vi om og hvorfor skal du høre på «Tango med tenåringer»?
-
Å få merkelapper er noe vi alle har opplevd. For noen kan merkelappene bli så definerende og unyanserte at det blir til en stigamitsering. De blir forstått og definert ut i fra stigmaet sitt og folk slutter å være nysgjerrig på hvem de er. Dette er veldig hemmende for god utvikling, og er kanskje en av de viktigste måtene samfunnet bidrar til og sementerer negativ utvikling for de som allerede er på vei til å falle utenfor. I denne episoden deler vi noen tanker rundt hvordan vi som omsorgsgivere kan forebygge og bekjempe stigmatisering.
-
I forbindelse med verdensdagen for psykisk helse, snakker psykologene Ida Kippe, Ingvild Rasch Olsen, Kristin Bjørset Lund, Merete Glendrange og Lars Christian Vold om viktigheten av innenforskap og hvordan forebygge utenforskap.
-
Noen ganger kan ungdommene vekke så sterke følelser i oss at vi blir satt ut av spill. I denne episoden snakker vi om våre tanker rundt hvordan vi som voksne kan støtte hverandre og komme oss videre, uten at håpløsheten får mulighet til å sementere seg. Med: Jon Hynne Auby og Lars Christian Vold
-
Det kan være vanskelig å komme på alt trenger å tenke på for å få til et godt samarbeid med ungdommer om å komme seg på skolen. I denne episoden idemyldrer vi rundt typiske utfordringer og hva man kan gjøre. Vi håper det kan være til inspirasjon for alle som vil hjelpe ungdommer til å komme seg på skolen. Med: Psykologspesialist, Ida Kippe og psykolog under spesialisering,
Lars Christian Vold. - Mostrar mais