Episódios
-
In deze aflevering praat ik met de veelzijdige Elza Zijlstra.
“...voor mij is het altijd een blauwe jurk en ik kan het ook niet anders meer zien dan een blauwe jurk. Dus ik zou het ook oprecht heel erg vinden als ik dit stukje plastic kwijtraak bijvoorbeeld.”
Ze vertelt over haar blik op wat je van afval allemaal kunt maken. In deze tijd zijn veel mensen zich bewuster van hoe schadelijk plastic is voor onze planeet. Toch is dat niet waarom ze kunst is gaan maken van het plastic dat ze vond, als echte jutter. Eerst was er het idee dat ze kreeg, de mooie kleur of expliciete vorm van het stukje afval dat ze tegen kwam.
“En dat ik toen het een hele mooie combinatie vond, dus dat ik dat, omdat ik anders heel erg inhoudelijk met die seksuele geweld-problematiek bezig was en nu stond ik er in een hele andere rol.”
Daarna pas de link met hoe fijn het is om iets moois, iets duurzaams te maken, van alles wat nu rondzwerft in de natuur, maar daar wezenlijk niet thuishoort.
“Dit alleen is niet genoeg.Ik denk dat er veel meer nodig is om echt een duurzame ommezwaai te maken. Daar heb ik verder ook geen illusies over, maar het is voor mezelf belangrijk om met iets te werken wat al bestaat, om te laten zien dat je niet constant nieuwe, dure toevoer nodig hebt van materialen.”
Heel veel dank aan Elza Zijlstra, voor de ontvangst in haar nieuwe atelier. Via links onder deze podcast, in onze blogs, de Ludejo website en KunstTaal social mediakanalen kun je Elza vinden en volgen.
"Harry Wanted to Travel"“Voor mij roept het dan dingen op en op die manier heb ik het ook gemaakt. Voor mij heeft het iets melancholisch in zich, iets unheimisch, maar ook weer een wens die vervuld wordt.”
Als je met plezier naar onze podcast geluisterd hebt, wil je dat dan delen, een beoordeling geven en een review achterlaten? Alle afleveringen, het zijn er 6, zijn gepubliceerd nu. We hopen dat we deze vrouwelijke kunstenaars mooi in de spotlights hebben gezet.
http://www.trashworks.nl/http://www.facebook.com/TrashWorks@TrashWorksDesignhttp://www.litterset.com/http://www.plasticsoupfoundation.org/ -
In de afgelopen weken hebben we in KunstTaal mogen luisteren naar de verhalen van vijf heel verschillende vrouwelijke kunstenaars, met elk hun eigen beweegredenen en inspiratiebronnen. Eén ding hebben ze gemeen: kunst maken is voor hen essentieel.
Deze vrijdag is het alweer tijd voor de laatste aflevering van KunstTaal, met de zesde kunstenaar die we hebben geïnterviewd: Elza Zijlstra. Ook zij heeft haar eigen drijfveren om kunst te maken, en wij mochten een kijkje nemen in haar atelier om haar bijzondere werk te leren kennen.
Bekijk hier alvast een voorproefje en ga naar ludejo.eu/nl/kunsttaal voor meer informatie over de KunstTaal-podcast. -
Estão a faltar episódios?
-
Ik parkeerde in Bussum achter dit mooie gebouw! “Zou het hier echt zijn?”vroeg ik me af.Midden in het centrum loop ik het terrein op van voormalig kostschool Mariënburg, waar de deur voor me geopend wordt. Wat een prachtige en inspirerende locatie! Het gebouw ademt geschiedenis, maar staat er toch ook in deze tijd.
“Als ik andere kunstenaars tegenkom die zeggen: welke technieken gebruik je dan of hoe werk je, welke opleiding heb je gedaan…?-...Kwast en verf.”
In het gesprek met Roeleke Schepers, de kunstenaar die ik vandaag mag interviewen, hoor ik hoe zij verbanden legt. Materie én bezieling, werken én zorgdragen voor een betere wereld, lichaam én geest, ontroering én humor, heden én verleden.
Zodra je het werk van Roeleke ziet, raakt het meteen, door vorm en kleur, zeker, maar wellicht ook doordat haar kunstwerken zo duidelijk een verhaal vertellen!
“Ons hele lichaam is opgebouwd en je kunt ons opmeten, specifiek door bepaalde afmetingen. De 'golden ratio' bijvoorbeeld. En voor mijn schilderijen, dat is voor mij eigenlijk de inspiratie. En voor mij spreekt dat heel erg direct naar je 'subconscious mind'.”
Heel veel dank aan Roeleke Schepers, voor de ontvangst op de hele bijzondere locatie waar ze werkt. Via links onder deze podcast, in onze blogs, de Ludejo website en KunstTaal social mediakanalen kun je Roeleke vinden en volgen.
Als je met plezier naar onze podcast geluisterd hebt, wil je dat dan delen, een beoordeling geven en een review achterlaten? Ben je er volgende week weer bij? Elza Zijlstra ontvangt ons dan in haar nieuwe onderkomen.
“...als ik naar een kunstwerk kijk dan… dan is het alsof ik niet alleen maar zie wat het nu is, maar alsof alles weer door me heen beweegt van dat moment. De tranen, de inzichten. En dat is per werk verschillend.”
https://www.instagram.com/roelekeschepers/
https://www.facebook.com/itsmeRoeleke
https://www.roeleke.art/
#KunstTaal #Kunst #Taal #GeometricArt #RoelekeSchepers #Vibration #Frequency #RoelekeArt #Consciousness -
KunstTaal is een inspirerende podcast van Ludejo Studio’s, speciaal voor kunst- en verhalenliefhebbers. In dit gekke jaar waarin veel culturele evenementen zijn afgeblazen, kun je toch een kijkje nemen in de ateliers van zes vrouwelijke kunstenaars om hun kunstwerken te leren kennen.
Komende vrijdag is de voorlaatste aflevering van KunstTaal, met kunstenaar Roeleke Schepers. Krijg een eerste indruk van haar en haar werk in dit filmpje, en ga vrijdag naar ludejo.eu/nl/kunsttaal om de volledige aflevering te zien. -
“Want ik heb al heel veel geheeld, maar ik mis de moeilijkste patronen nog. Mijn moeilijkste banden komen nu allemaal naar boven. Want je groeit steeds verder bij het helingsproces. Alles wat ik moet helen, moet ik ook aangaan om een collectie neer te zetten om mijn missie hier op aarde te volbrengen. Ik kan wel mensen inspireren, maar het zelf niet doen hè. Maar dan inspireer je mensen niet. Dus hoe meer je zelf heelt en de dingen doe die je moet doen, des te geloofwaardiger mijn kunst ook wordt.”
We zijn bij Malou Kalay in Amsterdam! Inmiddels heeft zij haar eigen atelier aan de Herenstraat, maar op het moment van opname zijn we in haar piepkleine studio!
Malou heeft heel wat omzwervingen gemaakt, voordat ze het aandurfde om helemaal als kunstenaar te gaan leven. Zo heeft ze bij de politie gewerkt, en ook als kapster. Vrijheid is belangrijk voor Malou en ze leeft daar zoveel mogelijk naar!Ze vertelt open over haar leven en wil ook niets meer verstoppen. De beer is los!
“Kreeg ik een partner, dan was ik bang voor afwijzing. Bang dat hij mij niet goed genoeg vond. Dat was natuurlijk met mijn vader, dan kon je zo afgewezen worden. Dat je zijn dochter niet meer was.”
Ontzettend veel dank aan Malou Kalay, voor het delen van haar persoonlijke verhalen. Via links onder deze podcast, in onze blogs, de Ludejo website en KunstTaal social mediakanalen kun je Malou vinden en volgen.
Als je met plezier naar onze podcast geluisterd hebt, wil je dat dan delen, een beoordeling geven en een review achterlaten? Ben je er volgende week weer bij? We hebben dan een inspirerend gesprek met Roeleke Schepers!
“Ik heb heel lang lopen sluipen en nu ga ik voor de rijkdom, in welke vorm dan ook. Kunst, mijn eigen liefde. Ik ga mezelf niet meer klein houden of verwaarlozen.”
https://www.maloukalay.nl/https://www.instagram.com/malou_kalay/https://www.facebook.com/maloukalayart -
We zijn alweer bijna toegekomen aan de vierde aflevering van KunstTaal: een podcast van Ludejo Studio’s met vrouwelijke kunstenaars in de hoofdrol. Laat je inspireren door hun verhalen, neem een kijkje in hun atelier en beleef de kunst nu een bezoek aan een museum wat minder vanzelfsprekend is.
De afgelopen weken hebben we kennis mogen maken met drie heel verschillende kunstenaars, met elk hun eigen kijk op de wereld en elk hun eigen redenen om kunst te maken. Komende vrijdag gaan we in gesprek met kunstenaar Malou Kalay en ontdekken we haar prachtige, gedetailleerde waterverfschilderingen.
Bekijk hier alvast het promotiefilmpje, of ga voor de eerste drie afleveringen van KunstTaal naar https://ludejo.eu/nl/kunsttaal. -
“Nou, ik wilde eigenlijk dat je dat handwerk ook wel kan zien. En soms zie je imperfecties. Ik heb hier bijvoorbeeld per ongeluk een keer een gat gemaakt dus je ziet een beetje lijm. Ik vind dat ook wel bij mijn werk horen. Van die kleine imperfecties. En dat je dus ook ziet dat je zoiets niet 1, 2, 3, maakt. Dus er schuilt ook een hoop motivatie achter het maken van een wapen.”
In deze aflevering van KunstTaal zijn we op bezoek in het atelier van Joyce Overheul. Haar studio ligt aan het spoor en heeft grote ramen met uitzicht op groen. Binnen is er overal wat te vinden. Kunstwerkjes waaraan ze nog werkt, een rek met kaarten van door haar gemaakte foto’s en aan de muur grotere werken, waarover ze enthousiast de achtergrond vertelt.
Joyce is weliswaar geboren en getogen in een klein dorp, ze wilde graag op avontuur. Niet zomaar avontuur, ze wil wel strijden tegen onrecht en dat aan het licht brengen. Ze is dan ook in landen geweest voor projecten, waarvoor je wat uit je comfortzone moet kruipen.
Dat vindt Joyce geen probleem. Dat haar werk een klein beetje kan bijdragen aan een betere en eerlijkere wereld, daar droomt ze van! Luister mee naar haar verhaal!
***
Heel veel dank aan Joyce Overheul, voor het delen van haar avontuurlijke verhalen. Via links onder deze podcast, in onze blogs, de Ludejo website en KunstTaal social mediakanalen kun je Joyce vinden en volgen.
Als je met plezier naar onze podcast geluisterd hebt, wil je dat dan delen, een beoordeling geven en een review achterlaten? Ben je er volgende week weer bij? We zijn dan te gast bij Malou Kalay!
“Dus ik dacht ook: sommige mensen zijn voor dit project gewoon utigerangeerd.”“Ja.”“Life sucks. Ja, weet je.”“Dat was ook de boodschap die je hiermee wilde overbrengen?”
“Ja, dan voel je ook een beetje hoe het is om op je uiterlijk, iets waar je niet altijd ietsaan kunt doen, beoordeeld te worden. En dat het ook helemaal niet leuk is dat jealtijd op je uiterlijk wordt beoordeeld natuurlijk. En dat die grens er ook is. Ja.”
Facebook: https://www.facebook.com/joyceoverheulInstagram: https://www.instagram.com/joyceoverheul/Web http://www.joyceoverheul.com/ -
KunstTaal, een productie van Ludejo Studio’s, is een podcast voor iedereen met een voorliefde voor kunst en mooie verhalen. Je luistert naar open gesprekken met zes verschillende vrouwelijke kunstenaars, waarin je wordt meegenomen in de verhalen achter hun kunst.
Leer de kunstenaars beter kennen, neem een kijkje in hun atelier en laat je inspireren door werken die je niet zomaar overal tegenkomt.
In de derde aflevering van KunstTaal praten we met kunstenaar Joyce Overheul. Komende vrijdag, 27 november, komt de volledige aflevering online, maar hier kun je alvast een voorproefje bekijken.
#KunstTaal #Kunst #Taal #Iran #DutchArtist #VisualArtist #ArtistInResidence #JoyceOverheul -
In deze podcast praat ik met Marjolein Witte.
“Ik maak mijn werk met een reden, maar ik vind het ook heel fijn als andere mensen ernaar kijken of zich in een installatie van mij bevinden en daar ja, door geïnspireerd raken of misschien door mijn verhaal geïnspireerd raken.”
In de vorige aflevering met Lise Sore was het thema, naast emoties, het vinden van je pad, je eigen weg. En hoe onvoorspelbaar dat pad soms is.
Marjolein heeft een andere benadering, zij bepaalt haar plaats. Haar werk kan heel groot zijn en soms heel klein. Heel aanwezig, met felle kleuren en soms heel zacht.
We zijn in haar atelier geweest in Utrecht, dat bevindt zich aan een vrije drukke straat. Het kan dus zijn dat er af en toe verkeer te horen is. Temidden van haar werken, sprak ze met ons, in haar schildersoutfit. Luister in dit interview naar hoe zij het kunsternaasvak invult en beleeft!
Heel veel dank aan Marjolein Witte, voor het mooie gesprek dat we met haar mochten hebben. Via links onder deze podcast, in onze blogs, de Ludejo website en KunstTaal social mediakanalen kun je Marjolein vinden en volgen.
Als je met plezier naar onze podcast geluisterd hebt, wil je dat dan delen, een beoordeling geven en een review achterlaten? Ben je er volgende week weer bij?We zijn dan te gast bij Joyce Overheul!
https://www.marjoleinwitte.com/
https://www.facebook.com/marjolein.witte
https://www.instagram.com/marjolein_witte/ -
In KunstTaal, een podcast van Ludejo Studio’s, luister je naar verrassende, open gesprekken met vrouwelijke kunstenaars. Zij nemen je mee in de verhalen achter hun kunst, bieden je een blik in hun atelier en laten je zien op wat voor manier hun werk deel uitmaakt van hun leven.
KunstTaal is er voor iedereen met een voorliefde voor kunst en mooie verhalen. Het is te beluisteren via je favoriete podcastkanaal, maar ook met ondertiteling te bekijken als video op YouTube.
Komende vrijdag 20 november komt de tweede aflevering van KunstTaal online. Daarin praten we met de veelzijdige kunstenaar Marjolein Witte, die woont en werkt in Utrecht. Bekijk hier alvast een voorproefje.
#ThisIsMyResistingBitchface #KunstTaal
https://ludejo.eu/nl/kunsttaal-aflevering-1-lise-sore -
“Dat is… dat is denk ik ook heel mooi als je dat… als je dat soort pogingen waagt. Want niet iedereen kan zo'n… zo'n innerlijk gebeuren eigenlijk zo fysiek helder maken. Dus als mensen daarnaar kijken, kunnen ze natuurlijk wel herkennen hoe die emotie in elkaar zit. Want die emotie hebben we allemaal, maar wij zouden nooit datzelfde pad kunnen lopen. Want wij zien dat pad dan niet. Hè, want dat… dat zie jij.” - Lise Sore
Toen het idee om KunstTaal te maken ontstond, werd ik door een kunstenaar in mijn familie gewezen op Lise Sore: een boeiende vrouw, zo werd me verteld. Via Instagram zocht ik haar op en legde ik contact. Spannend was dat! KunstTaal moest nog helemaal vorm krijgen, het was nog geen vastomlijnd plan, ik legde dus iets voor, waarvan ik nog niet wist hoe het zou gaan uitpakken. Lise Sore reageerde heel positief en we kregen vrijwel meteen een uitnodiging om haar in haar atelier in Breda te bezoeken. In haar kunstwerken spelen heel persoonlijke emoties letterlijk de hoofdrol. Luister in dit interview naar haar heldere verhaal, met mooie anekdotes over waar ze is geboren, in Niger, en hoe ze hier in Nederland haar weg heeft gevonden.
Heel veel dank aan Lise Sore voor het te gekke interview dat we met haar mochten hebben om deze podcast zo inspirerend te maken. Via de links onder deze podcast, in onze blogs, de Ludejo website en KunstTaal social mediakanalen kun je Lise Sore vinden en volgen.
http://lisesore.blogspot.com/
https://www.facebook.com/LiseSore
https://www.instagram.com/lisesore/
Als je met plezier naar onze podcast geluisterd hebt, wil je dat dan delen, een beoordeling geven en een review achterlaten? Ben je er volgende week weer bij? We zijn dan in het atelier van Marjolein Witte. -
De eerste aflevering gaat over Lise Sore en is te zien vanaf 13 november 2020
In deze tijd hebben we allemaal wel behoefte aan verdieping, wat moois om te beleven!
Deze podcast over kunst is gemaakt uit liefde voor de taal van het onzegbare.En uit liefde voor het (bijna) onzichtbare: kunst gemaakt door vrouwen.In deze podcast luister je naar vrije gesprekken met de kunstenaar en ga je een ook beetje van haar houden. Je mag meekijken in haar atelier en ziet haar taal in de kunstwerken. Je wordt verrast en ontroerd.
Speciaal voor iedereen die van kunst en van verhalen houdt.
En voor jou, als je werken wilt ontdekken die je niet zomaar overal tegenkomt.Als je nieuwsgierig bent naar wat de kunstenaar beweegt en hoe zij naar de wereld kijkt. -
In deze tijd hebben we allemaal wel behoefte aan verdieping, wat moois om te beleven!
Deze podcast over kunst is gemaakt uit liefde voor de taal van het onzegbare.En uit liefde voor het (bijna) onzichtbare: kunst gemaakt door vrouwen.In deze podcast luister je naar vrije gesprekken met de kunstenaar en ga je een ook beetje van haar houden. Je mag meekijken in haar atelier en ziet haar taal in de kunstwerken. Je wordt verrast en ontroerd.
Speciaal voor iedereen die van kunst en van verhalen houdt.
En voor jou, als je werken wilt ontdekken die je niet zomaar overal tegenkomt.Als je nieuwsgierig bent naar wat de kunstenaar beweegt en hoe zij naar de wereld kijkt.
De eerste aflevering, met Lise Sore, is te beluisteren vanaf 13 november.