Episódios
-
Llegim a l’andana des de l’estudi de Miguel Àngel Giner Bou i Cristina Durán, La GRÚA estudio, un autèntic santuari de la creació artística visual. Miguel Ángel es el director d’Andana Gràfica, inventor, juntament amb el fundador de l’editorial, Ricard Peris, d’un híbrid entre narrativa i còmic molt ben rebut als instituts i les escoles. Coneixem les bones històries que es conten amb dibuixos i paraules.
-
En aquest episodi llegim a l’andana des de Cresol, la llibreria de Patraix. Un barri de València que té la sort de comptar amb un fantàstic establiment de llarga trajectòria que ha rebut el Premi a Millor Llibreria de l’any 2022, un reconeixement de la Conselleria de Cultura de la Generalitat Valenciana. Entrem en la llibreria i raonem amb el seu gerent, Nacho Larraz, qui també és el vicepresident de la Fundació Full del llibre i la lectura. Si sentiu el pòdcast d’Andana Editorial viureu amb nosaltres una preciosa experiència amb xiquets i xiquetes que participen al club de lectura infantil de Cresol amb el llibre de Francesc Gisbert, ‘Una família de por’. Anem-hi?
-
Estão a faltar episódios?
-
Està demostrat que les famílies que disposen d’una biblioteca a casa i dediquen temps d’oci a la lectura posem les llavors per a que eixos xiquets i xiquetes li agafen gust al fet de llegir i compartir històries. Si aquest hàbit es potencia des de les aules a l’escola, el resultat és el que podeu comprovar en el pòdcast d’Andana Editorial. . Aquest episodi està enregistrat a la ràdio de l’escola, La Comarcal, a Picassent, en companyia d’algunes alumnes de primària i secundària i el seu professorat. Pareu l’orella i gaudiu.
-
L’animació lectora és una eina divertida que millora l’aprenentatge quan va acompanyada d’una narrativa informal. Narració i animació es fan de manera simultània. Almudena Francés és una mestra en aquesta matèria. La contaire i manifassera ens convida a parar l’orella a aquelles històries que ja no tenim temps d’escoltar. Amb ella descobrim la riquesa de la nostra llengua i alguns contes tradicionals, i també de diferents autors. Seieu a la fresca o a la vora del foc, com vos vinga de gust, i pugeu a la nostra andana per a fer un barret en el pòdcast que vos oferim.
-
Què aprenen els infants a través de la poesia? Una pregunta que plantegem a tres dels poetes del catàleg d’Andana Editorial des de la Plaça del Llibre a València. Andreu Galán, Fina Girbés i Mari Carmen Sáez relaten les seues experiències en la didàctica poètica que ajuda a adquirir més vocabulari, aprofundir sobre el significat de les emocions i desenvolupar la creativitat. Andana és una editorial que potencia la poesia per a la xicalla amb la col·lecció, Vagó de Versos. Ricard Peris, fundador i editor d’Andana en 2009 explica quina és la filosofia de l’editorial: cultivar la curiositat, la bellesa i la qualitat.
-
La por és una emoció molt necessària. Ens ajuda a estar alerta i a desenvolupar una resposta, una reacció, davant un objecte o una situació perillosa. La por ha de formar part de les nostres vides i no podem protegir els més menuts i menudes d'ella. Si intentem fer-ho, els deixarem sense el mecanisme més important d’advertència de perill i no aprendran les estratègies necessàries de superació. No podem viure en un món sense por, sense monstres i sense fantasia. Ara bé, la forma de la por i d’eixa fantasia, que tant els atrau, depén de la cultura que els envolta i ací és on tenim un important repte: descobrir-los l’imaginari valencià. En este episodi raonem sobre la por com a element literari, les espantacriatures i els ésser màgics de la tradició valenciana. Por o fugirem, les millors llegendes de terror, publicat per Andana, conté les llegendes més terrorífiques i misterioses. L’obra està escrita per tres autors de referència Joan Borja, Víctor Labrado i Francesc Gisbert. Tots tres recreen literàriament quinze històries de por de la tradició, però modernitzades per al lector actual. Quines són eixes històries populars de la nostra tradició? Clica en l’enllaç i escolta’ns.
-
La literatura és la seua passió. Això diuen els tres llibreters que hem visitat per a introduir-nos en el seu món: Detroit llibres, a Alcoi; Fan Set, a València; i Babel, a Castelló. Tot i que en el segle xxi no és un sector fàcil, i menys en els temps que corren -especialment dolents per a la indústria cultural-, Pau Grau, Eva Gisbert i Pere Duc, són llibreters de capçalera i creuen en allò que fan. Les tres propostes que sentireu en el pòdcast d’Andana superen el concepte de botiga per tal d’esdevenindre espais polivalents, oberts i participatius. I així és com s’han convertit en llocs de cultura, escenaris de xarrades i col·loquis, presentacions de llibres, recitals poètics, contacontes o tallers. Uns autèntics dinamitzadors culturals i socials en els seus entorns urbans.
-
Abans d’existir internet, la recomanació o prescripció literària venia de la mà d’alguna persona adulta procedent de l’àmbit familiar o educatiu. Amb l’arribada del web 2.0 i el món digital, la figura del prescriptor s’ha popularitzat, sobretot en el sector de població més jove, a través de les persones anomenades ‘influencers’ que recomanen llibres en diverses xarxes socials com Instagram, Tik tok o Youtube. En aquets nous contextos d’interacció, els booktubers o els bookstagrammers són els que fan de mediadors entre la llibreria i l’editorial, i el lector potencial. Coneixem qui són, com elaboren els continguts literaris i quin és el feedback que reben.
-
A partir de la novel·la, ‘El meu nom no és Irinia”, que ja va per la novena edició, analitzem amb el seu autor, Xavier Aliaga, la trascendència de la narrativa juvenil, tant al circuit educatiu com al literari i coneixem les experiències viscudes als instituts i clubs de lectura. El llibre és una obra iniciàtica que introdueix als joves en la literatura clàssica. Una proposta que ens fa repensar com plantegem les prescripcions literàries a escoles i instituts.
-
Dani Miquel és el cantacançons de l’Alcúdia que ha recorregut centenars de places dels nostres pobles i comarques, centres culturals, escoles, teatres i auditoris rescatant la cançó popular valenciana per a la xicalla. Ha publicat set llibres-cd i l’últim porta per títol un verb polisèmic: ‘Volem’, de voler i de volar. Tretze cançons compostes per ell i inspirades en llocs, situacions o personatges de la cultura com el contacontes, LLorenç Giménez. Es tracta d’una obra que és, alhora, disc musical, text literari i àlbum il·lustrat. Una eina pedagògica molt adient per a les escoles i les famílies. Cadascuna de les cançons té la seua pròpia il·lustració realitzada per tretze artistes diferents i la coberta és un gravat de Manuel Boix, un referent internacional de les arts plàstiques que és veí del músic. Aquest episodi conté una entrevista enregistrada, en directe, a La Muntanyeta on viu Dani amb la seua família. També fem una incursió en casa del mestre Boix i els fills de Dani, Biel i Oriol, participen activament en l’elaboració del pòdcast. Que el gaudiu a l’andana o en qualsevol espai on sigueu feliços i esteu a gust!