Episódios
-
I detta avsnitt diskuterar vi de nya reglerna för digital kvittohantering med Anna Ersson från Bokföringsnämnden. Från den 1 juli kan företag digitalisera sina kvitton och fakturor fullt ut – men vad innebär det i praktiken? Tillsammans med Zennie Sjölund från Srf konsulterna besvarar vi frågor om ansvar, säkerhet och förlorade kvitton. Avsnittet avslutas med en spaning om framtidens digitala bokföring. Välkommen att lyssna!
-
Den 11 december förväntas Riksdagen fatta beslut om förändrade rapporteringsrutiner som innebär att arbetsgivare från och med den 1 januari 2025 ska rapportera in föräldraledighet i arbetsgivardeklarationen. En viktig åtgärd för att motverka det omfattande missbruket av föräldrapenningen.
Niklas Löfgren från Försäkringskassan ger en tydlig överblick av vad förändringen innebär och hur arbetsgivare kan förbereda sig. Vi får också värdefulla insikter från Zennie Sjölund, branschansvarig för Lön på Srf konsulterna, som har varit högst delaktig i att ta fram lösningar för att säkerställa en så smidig övergång som möjligt för lönehanteringen. -
Estão a faltar episódios?
-
Hur hanterar man löner för medarbetare som arbetar utomlands? Vilka regler och fallgropar bör man känna till? Tillsammans med Fanny Rahm, Expatriate Payroll Leader och Sara Bergqvist, lönekonsult och teamledare på Aspia, reder vi ut begreppen och diskuterar bästa praxis. Det gäller att se upp med till exempel dubbelbeskattningsavtal, felaktiga inställningar i lönesystemet och förändringar i anställningsförhållanden. Zennie Sjölund, branschansvarig för lön på Srf konsulterna är Katarina Sands bisittare.
-
Vi dyker ner i 24-månadersregeln som påverkar inhyrda konsulter och kundföretag. Med våra gäster Gabriella Nordgren, arbetsrättsexpert på Vårdföretagarna, och Ebba Blum, HR-chef på Wise Professionals, diskuterar vi de praktiska effekterna och hur du kan förbereda dig. Tillsammans ger de värdefulla perspektiv på hur 24-månadersregeln kommer att påverka både arbetsgivare och anställda.Vi går igenom:Vilka omfattas av lagen?Vad måste du hålla koll på och varför?Hur påverkas lönehanteringen?Få svar på dina viktigaste frågor och lär dig hur du navigerar genom förändringen!
-
Följ med på Maria Nordstrands inspirerande karriärresa inom lönehantering och affärsutveckling. Som en av de drivande krafterna bakom Visma Services och ECIT tillväxt, och med sex års erfarenhet i Srf konsulternas styrelse, delar Maria med sig av sina drivkrafter och strategier för att lyckas i lönebranschen.
-
I detta avsnitt djupdyker vi i temat hållbarhet och grön lön tillsammans med vår gäst Jeanne Sinclair, Chief Legal and Sustainability Officer på Wise Group. Begreppet grön lön, myntat av Zennie Sjölund, branschansvarig för lön på Srf konsulterna, innebär att hantera löneprocesser och lönedata med fokus på miljömässig, social och ekonomisk hållbarhet.
Med de ökade rapporteringskraven inom hållbarhetsområdet har löneavdelningen en unik möjlighet att bidra till organisationens hållbarhetsarbete.
Vi utforskar vilka frågor som förenar lön och hållbarhet samt hur detta arbete kan se ut i praktiken.
Förtydligande: Beslut om ikraftträdandet av lagändringarna avseende dom nya reglerna om hållbarhetsrapportering som nämns i avsnittet fattades av riksdagen efter att avsnittet spelades in. Lagändringarna ska träda i kraft den 1 juli 2024. För stora svenska börsnoterade företag med över 500 anställda ska de nya bestämmelserna tillämpas första gången för det räkenskapsår som inleds närmast efter den 30 juni 2024.
-
Vi följer upp den månatliga rapporteringen av arbetare till Fora som nu är inne på sin femte månad. Den 1 januari ändrades rapporteringen så att företag med anställda med avtalspension SAF-LO rapporterar varje månad i stället för årligen vilket påverkar ca 100 000 företag.
Trots flera års dialog mellan samverkansgruppen Srf Lönsam och Fora uttryckte Srf Lönsam i höstas frustration över bristande information, vilket försvårade systemanpassningen.
Hur har det gått? Hann systemleverantörerna få ordning på allting och hur har det gått för kunderna? Vår gäst Helene Bergstedt, produktägare för Agda PS, representerar Srf Lönsam. Katarinas bisittare är Zennie Sjölund, branschansvarig för lön på Srf konsulterna och koordinator för Srf Lönsam.
-
På Systembolaget har gränsöverskridande team förändrat spelreglerna för samarbetet mellan Lön och IT. Det flexibla arbetssättet med så kallade utvecklingståg, infört 2020, har resulterat i ökad transparens och gemensamma prioriteringar mellan avdelningarna. Stora tunga projekt tillhör det förflutna, numera når de sina mål. Våra gäster är Inger Larsson på avdelningen för transformation och digitalisering samt Lena Knudsen, lönespecialist med systeminriktning på Systembolaget.
-
Hur kan löneavdelningen arbeta proaktivt när det gäller ekonomisk brottslighet? Var finns riskerna i löneprocessen? Hur långt sträcker sig lönechefens ansvar?
Louise Brown, en av Sveriges ledande antikorruptionsexperter, reder ut begreppen och ger oss en inblick i hur utbredd brottsligheten är i företag och organisationer. Zennie Sjölund, ansvarig för lön på branschorganisation Srf konsulterna är Katarina Sands bisittare.
-
Natten mellan den 19 och 20 januari 2024 utsattes Tietoevry för en cyberattack som slog ut ett av Statens servicecenters lönesystem.
Peter Stöckel, avdelningschef för lönetjänster på Statens servicecenter, delar med sig av det dramatiska förloppet och vad det är viktigt att tänka på om situationen skulle uppstå igen. Zennie Sjölund, branschansvarig för lön på Srf konsulterna är bisittare.
-
Stefan Hjerne är lönechef på riskkapitalbolaget EQT med 1 500 anställda i 20 länder. Varje dag brottas han med komplexa frågeställningar och utmaningen att leda ett löneteam i nio länder i olika tidszoner. Hör också hans berättelse om vad han har gjort tidigare och som lett honom fram till rollen han har idag. Bisittare till Katarina Sand är Zennie Sjölund på Srf konsulterna.
-
Missa inte detta avsnitt där du får en ordentlig genomgång av nyheterna som påverkar lönehanteringen 2024 och framåt.
Caroline Giannias och Zennie Sjölund som båda arbetar i branschorganisationen Srf konsulterna går igenom det du behöver ha koll på.
-
Vi startar året med ett extrainsatt avsnitt om etableringsjobben som syftar till att få fler långtidsarbetslösa och nyanlända i jobb.
Flera arbetsgivarorganisationer tecknade avtal med Unionen före årsskiftet och regeländringarna träder i kraft nu i januari 2024.Vad är det här för anställningsform och vad innebär det praktiskt för dig som hanterar löner?
Henrik Stävberg, förhandlingschef på arbetsgivarorganisationen IKEM är vår gäst. Zennie Sjölund, ansvarig för lön på Srf konsulterna är Katarina Sands bisittare.
-
Vad är det bästa med att ta uppdrag som lönekonsult?
Hur ska man tänka om man vill jobba som lönekonsult i eget bolag? Vilka trender ser vi i uppdragen och i konsultrollen?
Våra gäster är Christina Rosengren som arbetar som lönekonsult i eget företag och Emma Gärdebäck, kandidatspecialist på Wise Professionals.
Thérèse de Maré, managementkonsult på Knowit Insight är Katarina Sands bisittare.
-
Det globala landskapet förändras i rask takt, skattelagstiftningen är komplex och reglerna många gånger snåriga. Dessutom tolkas de inte på samma sätt i alla länder. Aino Askegård Andresen är auktoriserad skatterådgivare med specialisering på internationella personalförflyttningar på Grant Thornton i Stockholm.
Hon ger här några viktiga medskick och vad löneavdelningen bör ha koll på. Zennie Sjölund, branschansvarig för lön på Srf konsulterna är Katarina Sands bisittare.
-
I februari 2024 går Fora över till månatlig hantering av de kollektivavtalade försäkringarna för privatanställda arbetare. Det innebär månadsvis lönerapportering, fakturering och överföring av pensionspremier till arbetarnas pensionsbolag. Vi går igenom vad övergången innebär för löne- och ekonomiavdelningen och hur man bäst förbereder sig. Vi lyfter också den kritik som har framförts av lönesystemleverantörerna.
Gäster är Sara Carlenfors Linered och Jacob Hassel från Fora och Helene Bergstedt, produktägare för Agda PS som här representerar Srf Lönsam. Zennie Sjölund, branschansvarig för lön på Srf konsulterna är Katarina Sands bisittare.
-
En stor förändring står för dörren. Från februari 2024 ska arbetares löner rapporteras in till Fora varje månad. Det gäller alla företagets anställda som har Avtalspension SAF-LO. Vi lyfter fördelarna med förändringen men också utmaningarna som följer med den korta framförhållningen. En hel del kritik har riktats från lönebranschen och vi reder ut vad den består i. Sist men inte minst, vad behöver löneavdelningen ha koll på? Hur förbereder man sig på bästa sätt? Vår gäst är Elisabeth Wisén, vd för Fora och bisittare är Zennie Sjölund, branschansvarig för Lön på Srf konsulterna.
-
Maud Falk, utbildningsledare på Iterum Education som bedriver YH-utbildning till Lönespecialist och Christina Vallin, utbildningsledare för YH-utbildningen till Löneekonom på Frans Schartaus Handelsinstitut, gästar podden. Vi samtalar bland annat om vad som skiljer de båda utbildningar åt, varför det är så viktigt att ta emot studerande på arbetsplatsförlagd praktik och hur man som arbetsgivare kan få värdefull hjälp av en lönestudent.
-
Hur är det att jobba på en löneavdelning som lyder under en sådan sträng sekretess? Hur attraherar man nya medarbetare?
Hur funkar det med nätverkande och erfarenhetsutbyten utanför verksamheten? Helene Lindström som är lönechef på FRA gästar podden och berättar så mycket som hon får berätta.
Thérèse de Maré, konsultchef på Knowit Insight, är Katarina Sands bisittare.
-
Häng med när vi besöker Edinburgh i Skottland för att gå på The Global Payroll Awards, en årlig prisutdelning för framstående insatser inom lön. Vi pratar med Ann-Catrine Heidmark, chef för affärsområde Lön, Wise Professionals, Zennie Sjölund, branschansvarig Lön, Srf konsulterna, Melanie Pizzey, vd för Global Payroll Association (GPA), Hayleigh Blinkhorne, eventkoordinator på GPA, Jo Marshall, löneexpert i Storbritannien och Joanna Wozniak, lönestudent vid Frans Schartaus Handelsinstitut.
- Mostrar mais