Episódios
-
Wat zeg je tegen iemand die jouw leven heeft gered? Het is een vraag waar Ans Vet een tijd mee geworsteld heeft. Zij schreef namelijk een anonieme brief aan haar stamceldonor, nadat ze was genezen van acute leukemie. Maar om je dankbaarheid in woorden uit te drukken, is nog niet gemakkelijk.
Robin Groenewegen doneerde zijn stamcellen voor een jongetje tussen de 5 en 10 jaar oud, ergens ter wereld. Hij ontving een prachtige brief van de ouders van het jongetje. Het was het begin van een bijzonder briefcontact.
Wat ging er door hen heen toen zij de brief van hun donor/patiënt ontvingen? Wat mag je wel en niet in zo'n brief zetten? En waarom mogen patiënten en donoren elkaar eigenlijk niet ontmoeten? Robin en Ans gaan met elkaar in gesprek over wat het anonieme briefcontact voor hen betekent. Ook lezen ze allebei een stukje voor uit hun brieven.
Host: Ferdi Stofmeel
Gasten: Robin Groenewegen en Ans VetMeer informatie over stamceldonatie? Kijk op: www.matchis.nl!
-
Heb je je wel eens afgevraagd hoe de stamcellen na de donatie eigenlijk bij de patiënt komen? Stamceldonatie is een wereldwijd proces, dus de patiënt kan zich zomaar aan de andere kant van de wereld bevinden. Het is van levensbelang dat de stamcellen van de donor zo snel mogelijk bij de patiënt worden toegediend. Een grote verantwoordelijkheid dus voor de persoon die de stamcellen vervoert: de stamcelkoerier.
Nick Benoy weet daar alles van. Hij heeft er al zo'n 100 stamceltransporten op zitten en is voor zijn werk als stamcelkoerier al op veel plekken op de wereld geweest. Martijn Braakman maakt het proces van een andere kant mee: hij werkt bij Matchis en staat veel in contact met stamcelkoeriers.
Maar hoe word je eigenlijk stamcelkoerier? En wat komt daar allemaal bij kijken? Want wat doe je wanneer er een pandemie uitbreekt en er ineens grenzen gesloten worden? Of als wegens terroristische dreiging alle vliegtuigen naar de grond moeten? Het komt in deze aflevering allemaal aan bod!
Host: Ferdi Stofmeel
Gasten: Nick Benoy en Martijn BraakmanMeer informatie over stamceldonatie? Kijk op: www.matchis.nl!
-
Estão a faltar episódios?
-
Deze week nemen we een kijkje achter de schermen op de afdeling voor donorwerving en registratie bij Matchis. Wat doen zij eraan om het onderwerp stamceldonatie bij jongeren onder de aandacht te brengen? Wat zijn de afwegingen van mensen om wel of juist geen stamceldonor te worden? Hoe kun je je aanmelden? En wat gebeurt er nou eigenlijk met die wattenstaafjes bij de registratie?
In deze aflevering gaat Ferdi in gesprek met Bert Elbertse en Katinka Lina van Stichting Matchis. We blikken terug op een indrukwekkende start van dit jaar wegens de oproep van PSV-perschef Thijs Slegers. Wat betekende dit voor Matchis? Ook behandelen we het registratieproces en veelgehoorde misverstanden over stamceldonatie.
Host: Ferdi Stofmeel
Gasten: Bert Elbertse en Katinka Lina
Meer informatie over stamceldonatie? Kijk op: www.matchis.nl!
-
Hoe is het om stamcellen van een onbekende donor te ontvangen? Wouter Klein Tuente (36) weet dat als geen ander. Alles zit hem mee in het leven: een mooi huis, een gezond dochtertje, net een eigen bedrijf gestart. Tot hij plotseling de diagnose leukemie krijgt. Hoe is het om van de een op de andere dag ernstig ziek te zijn? Dankzij een anonieme stamceldonor kan Wouter vandaag zijn verhaal met ons delen.
Sterre Spijker maakte het proces ook van dichtbij mee. Ze was op Highschool exchange in Amerika toen ze een telefoontje van haar ouders kreeg: ‘Papa is ernstig ziek’. Niet veel later zat de toen 17-jarige Sterre in het vliegtuig naar huis. Een stamceldonor bood een kans op genezing, maar helaas is haar vader uiteindelijk overleden. Toch heeft de donor heel veel voor Sterre en haar familie betekend.
Host: Ferdi Stofmeel
Gasten: Wouter Klein Tuente en Sterre SpijkerMeer informatie over stamceldonatie? Kijk op: www.matchis.nl!
-
Doet stamcellen doneren pijn? Hoe lang moet ik vrij vragen van mijn werk? Is het gevaarlijk om te doneren? Het is een greep uit de veel voorkomende vragen over het doneren van stamcellen.
Daarom gaan we het vandaag hebben over de risico’s op bijwerkingen bij een stamceldonatie. Dat doen we onder andere met Anne Raaijmakers. Anne doneerde niet één, maar twee keer haar stamcellen voor dezelfde patiënt! De eerste keer via het beenmerg en de tweede keer via het bloed. Welke klachten en bijwerkingen heeft zij bij beide donatiemethodes ervaren?
Ook Jorieke Konijnenbelt, donorarts bij Stichting Matchis, is deze aflevering weer aangeschoven. Want hoe veilig is stamceldonatie nou eigenlijk? Wat zijn de meest voorkomende bijwerkingen? En is donatie via het beenmerg echt pijnlijker dan via het bloed?
Ferdi gaat op zoek naar de antwoorden in deze spannende aflevering van Match van je Leven!
Host: Ferdi Stofmeel
Gasten: Anne Raaijmakers en Jorieke KonijnenbeltMeer informatie over stamceldonatie? Kijk op: www.matchis.nl!
-
Het vinden van die ene perfecte match, wie wil dat nou niet? Maar wat als je een match nodig hebt die niet via een datingapp of in een bar te vinden is?
Voor Marlon Etnel is het vinden van de perfecte match letterlijk van levensbelang. Hij heeft lymfeklierkanker en om te kunnen genezen heeft hij stamcellen van een donor nodig. Maar voor Marlon is in de wereldwijde databank geen match gevonden.
Anke Redeker, search coördinator bij Stichting Matchis, legt uit wanneer er nou eigenlijk sprake is van een ‘match’ bij het zoeken naar een stamceldonor. Want wat moet er precies matchen? En waarom is het voor de ene patiënt zoveel moeilijker om een match te vinden dan voor de ander?
Host: Ferdi Stofmeel
Gasten: Marlon Etnel en Anke RedekerMeer informatie over stamceldonatie? Kijk op: www.matchis.nl!
-
Florence van der Zee (26) en Olger van Gent (26) doneerden allebei hun stamcellen voor een onbekende patiënt ergens op de wereld. Toch was hun ervaring verschillend. Florence doneerde namelijk via het bloed en Olger doneerde zijn stamcellen via het beenmerg.
In deze aflevering bespreken we de verschillen en overeenkomsten tussen deze twee donatiemethoden. Hoe ziet de dag van de donatie eruit en hoelang heb je nodig om te herstellen? Is doneren via beenmerg enger dan via bloed?
Ferdi blikt met deze twee jonge helden terug op hun ervaring als stamceldonor.
Host: Ferdi StofmeelGasten: Florence van der Zee en Olger van Gent
Meer informatie over stamceldonatie? Kijk op: www.matchis.nl!
-
Het was wel even schrikken toen de 23-jarige Job Bakker plotseling gebeld werd door Matchis. ‘Je bent mogelijk een match met een patiënt die nu ernstig ziek is’, kreeg hij te horen. Uiteindelijk bleek Job de beste match en doneerde hij zijn stamcellen.
Maar hoe verloopt nou eigenlijk het traject vanaf dat eerste telefoontje tot de daadwerkelijke stamceldonatie? Wat kun je als donor verwachten als je wordt opgeroepen?
Samen met Jorieke Konijnenbelt, donorarts bij Stichting Matchis, neemt Job ons mee in zijn traject als stamceldonor.
Host: Ferdi Stofmeel
Gasten: Job Bakker en Jorieke KonijnenbeltMeer informatie over stamceldonatie? Kijk op: www.matchis.nl!
-
Stel je voor: je bent nog geen 20 jaar en plotseling ligt jouw toekomst in de handen van een stamceldonor. Amber Visser (26) en Tom Barendregt (24) weten er alles van. Op jonge leeftijd kregen zij de diagnose leukemie. De enige kans op genezing was een stamceltransplantatie.
Voor Amber werd een bijzondere match gevonden, namelijk haar eigen broertje! Het zusje van Tom was geen match voor hem. Hij kreeg stamcellen van een onbekende donor uit de wereldwijde databank.
In deze eerste aflevering van ‘Match van je Leven’ gaat Ferdi Stofmeel in gesprek met Amber en Tom over de bizarre rollercoaster waarin zij belandden, over humor en positiviteit, tegen alle adviezen in samen gaan stappen en ‘intieme’ momenten in het ziekenhuis.
Host: Ferdi Stofmeel
Gasten: Amber Visser & Tom BarendregtMeer informatie over stamceldonatie? Kijk op: www.matchis.nl!