Episódios
-
Queergöteborgsprofilen, mångsysslaren, makeup-artisten, aktivisten m.m Mafalda Ruiz gästar Nyfiken Brun i ett samtal som kastar sig från styrkelyft och träning till smink, hudvård, mänsklighetens brist på kärlek – och allas vårt manshat. Hur ska vi få det att gå ihop? Mafalda vet.
-
Valentina fick 500 000 kronor i skadestånd av chilenska staten och köpte sitt drömhus. Sedan skrev hon en bok om exil och tillhörighet, och berättar mer om det för oss i Nyfiken Brun. Häng med på ett samtal om politiska kamper, ork, nackning av hönor, sex och fröjden i att vara på en queerfestival för BIPOCs – Black, Indigenous & People of Color – i Berlin. Och vad exakt innebär begreppet BIPOC? Valentina ger sitt svar på det.
-
Estão a faltar episódios?
-
Fyra år gammal smugglades Parwin till Sverige från Irak för att hennes föräldrar skulle kunna strida mot regimen i Iran. Som tonåring i Örebro heterohånglade hon med sina tjejkompisar och fick sitt livs sexupplevelse. Idag jobbar Parwin som musikalartist och skådespelare i Stockholm. Vi möts i ett samtal om att vara ett så kallat "mujahedin-barn", om att vara öppen eller inte öppen med sin queerhet och att komma på typ fem sekunder.
-
Nu blir det tårta! Kladd och mat, äckel och tomat. Möt Sepideh Khodarahmi som är dragking, dansare, skådespelare och mattegeni. Sepideh syns ofta performa på nån queerklubb nånstans och sågs i höstas i Leila K-föreställningen K på Stockholms stadsteater. Vi pratar om allt ifrån klass och trans till att twerka på tårtor och hemlighålla delar av sitt jag.
-
Ninja Thyberg är filmregissören bakom en av våra favoritqueerfilmer Girls & Boys. En nördarnas highschool-komedi som utspelar sig i omvända världen där ”killar” är sexobjekt och ”tjejer” överst i näringskedjan. Men går det att fucka upp stereotypa könsroller bara genom att göra tvärtom och sätta kjol på killar? Nej. Ninja berättar hur hon gjorde.
Och så pratar vi om favoritämnet representation. Är det rätt eller fel av vita, heterosexuella regissörer och artister att göra queera musikvideos med poc’s (people of color)? Hur kan filmbranschen på riktigt förändras till det bättre?
Slutligen, lite porr. Filmen som Ninja jobbar med nu är en långfilm om en ung svensk tjej som åker till Los Angeles för att bli porrstjärna. Ninja har länge vistats i den amerikanska porrfilmsbranschen och berättar vad hon upplevt. Hur lesbisk är den? Hur okej är ens porr?
-
I det här avsnittet dyker vi ner i tresamheten och pratar om hur det kan vara att leva tre. Det gör nämligen vår gäst Helena Lindblom. Till vardags är Helena redaktör på bokförlaget Ordfront och en skrivande person med ett förflutet i konstgruppen Ful, som länge gjorde den queera konsttidskriften med samma namn. Nyfiken Brun letar fram ännu mer i Helenas spännande förflutna, nämligen hens skådespelarkarriär i sexfilmer som Kärlekens språk och Phone Fuck. Och den koreanska adoptionskritiska filmen Susanne Brinks Arirang.
-
Hen är formgivare, möbelsnickare, designer, träsnidare, konstnär, arkitekt, scenograf och ja... massa annat skoj! Personen bakom stolar som retar röven och gigantiska luftslott. Möt Mariana Alves Silva från konst- och designgruppen MYCKET – och få en exklusiv crash course om renhetsbesatta modernismen ur ett normkritiskt härligt queert perspektiv.
-
Möt en legendar inom Stockholms queera krogliv!
Lotta Nordlander har drivit bar och restaurang i Stockholm sedan 1996, då hon öppnade gayklubben Häcktet. Sedan följde restaurangen Roxy och källarklubben Judy’s. Idag driver Lotta tillsammans med Anna Classon den ofta fullsatta och alltid välkomnande queera baren Bitter Pills, eller BP, vid Hornstull i Stockholm. Lotta var för övrigt också med och startade Sveriges första queermagasin Zon, som gavs ut mellan åren 1999 och 2003. Vi är nyfikna på vad som gör en bar queer. Lotta vet.
-
Hör systrarna Neves i ett samtal om queert syskonskap, rivalitet, raggning och lebiska genus i vår inspelning med publik från baren Bitter Pills i Stockholm den 22 jan i år. Både Filippa och Sofia är dj's och klubbfixare – och bästisar.
-
Nej, hon försöker inte göra en Niki Minaj och nej, hon är inte kroppsaktivist. Men Ayan Jamal är massa annat fantastiskt, bland annat poppis youtuber känd under namnet Naya Lamaj, modell och ibland dj. Vi pratar så klart om allt detta, men också om Ayans mamma, att bli castad på Instagram och representation eller bristen på sådan i svenskt mode.
-
”Jag har nog aldrig sett så många människor peka finger åt mig som då.”
Matea Tunjic är wide receiver i Mean Machines, Stockholms elakaste amerikanska fotbollslag och därmed lagkamrat till allas vår Iki. Matea jobbar också som virtuell rallare (ritar tågcentraler och järnvägssystem) och har ett förflutet inom Försvarsmakten. Citatet ovan är hennes svar på frågan hur det var att gå i Pride-paraden som stolt lesbisk OCH flottist. Vi djupdyker i detta ämne och hinner med en massa annat, bl a släkt-tatueringar, mammor och det att tvingas fly från krig.
-
Om lesbiska begär, juckande i skoluniform och att dansa tills en stupar
Shirley Harthey Ubilla är dansare, koreograf och pedagog och en av medlemmarna i dans- och performancekollektivet Juck, som just nu går att se i dokumentärfilmen JUCK som får svensk premiär på Göteborg Film Festival den 28 januari – och dessutom tävlar om ett finfint pris. Shirley jobbar bl a också med ett soloverk genom vilket hon utforskar sitt eget lesbiska begär och bjuder in till ett dark room. Vad i ens kroppsspråk är eller kan vara lesbiskt? I vilka rum kan lesbiskhet uppstå?
Shirley lägger upp mycket dansvideor på sin instagram och den hittar du här. För att se en dansvideo med Juck, klicka här.
-
Om allt från skrivande och "orten" till bucket lists, namn och föräldrar
Nyfiken Brun gästas i detta avsnitt av spoken word-poeten och aktivisten Yolanda Aurora Bohm Ramirez, som precis har debuterat med diktsamlingen Ikon. Iki ställer frågan: var började du?
-
Makt och normer inom Hyresgästföreningen, Buffy, Sara Ahmed och smörgåstårta
I detta avsnitt tar vi oss an den evigt heta potatisen mångfaldsarbete. Hur – som rasifierad, svart eller brun eller annat – orka utbilda det vita Sverige i rasistiska strukturer? Hur öppna upp för dialog mellan människor som upplever samma verklighet på totalt olika sätt? Vår gäst, forskaren och genusvetaren Anna Adeniji (från i höst på Södertörns högskola), berättar hur smörgåstårtan helt oväntat har hjälpt henne.
Vi tar avstamp i feministen och teoretikern Sara Ahmed, som likt en rockstjärna drar fulla hus och förändrar människors liv med hjälp av klockrena metaforer som ”vithetshavet” och vita institutioners ”tegelväggar”. Och ja! Det blir också en hel del om tv-serien Buffy the Vampire Slayer!
Avsnittet spelades in den 14 juni 2017.
-
Hur funkar det att vara "jättegay", feminist och präst? Hur förhålla sig till patriarkatet i Bibeln? Var Jesus brun? Adrienne Riddez, som är präst i Sofia församling i Stockholm, ger oss svar.
-
Hon presenterar sig som "en 44-årig black queer mom" men är enligt oss också en klubblegendar. Möt dj:n Asynja Gray som 1998 skapade tjejklubben Puma och 2002 queerpunkklubben Slick, båda i Stockholm. Hon lär oss allt om huvudstadens lesbiska och queera (moderna) klubbhistoria, och ger råd till dagens klubbfixare. Hur skapar en queera och trygga rum? Hur kan politik bedrivas på ett dansgolv? Hur kan en arbeta separatistiskt OCH "mixed"? Asynja och Iki delar erfarenheter och reder ut.
-
Möt en av formgivarna som 2012 gav tidskriften Bang en helt ny grafisk kostym och fick skäll för att den blev ful och oläslig. 2016 visar det sig att Alexandra Falagara och Brita Lindvall Leitmann skrev formhistoria med "sin" Bang, och nu har de fans och efterföljare världen över – många som till och med har tatuerat in en av deras numera klassiska illustrationer. Det de gjorde var att försöka omsätta feminism till grafisk form och undersöka vad feministisk och normkritisk form kan vara och hur den kan se ut. Hör Alexandra berätta allt om detta OCH sin fantastiska skönhetsblogg OCH lögnen som får Iki att fullständigt bryta ihop under inspelningen.
Om du vill kolla in Alexandras och Britas arbete kan du klicka här.
-
I detta avsnitt möter vi Gabrielle Högstadius från Kvinnofolkhögskolan i Göteborg i ett samtal om organisering och lesbisk och feministisk aktivism. Vad är det egentligen för skillnad på anarkafeminism och radikalfeminism? Vad var det som hände när queerrörelsen kom till Sverige i början av 2000-talet och varför blev så många provocerade av dragkings då? Vad betyder det för ens kamp och aktivism att vara lesbisk? Stora frågor diskuteras och vi tar även en titt på dagens feministiska rörelser i Latinamerika där Gabrielle är aktiv sedan många år. Avsnittet spelades in på Folkteatern i Göteborg den 19 oktober 2016.
-
Nyfiken Brun live på Luleå Pride – en inspelning från 19 juni på temat "det lesbiska" i musikvärlden. Finns det lesbisk musik? Hur var det att växa upp utan att nånsin höra sin kärlek beskriven i musik? Finns det några lesbiska pionjärer i musikbranschen? Ta del av ett samtal om allt från låtskrivande till förebilder med våra eminenta gäster och legendarer Helena Stenarv och Lina Hultman från Strula med Siri och Frida Selander!Obs! Sorry för ett något brusigt (live)ljud!Musiktips från Frida Selander: Courtney Barnett
-
Hur mår det lesbiska dramat? är frågan vi ställer oss den här gången. Gäst är dramatikern och scenkonstnären Isabel Cruz Liljegren, som bland annat skrivit det queera cyberdramat Girlnet för Sveriges Radio Drama och ny text till ockulta operan Häxorna som spelas på Årsta Teater i sommar. Klicka här för att lyssna på Girlnet.
- Mostrar mais