Episódios

  • Sitter den riktiga åldern på insidan?

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Vår biologiska ålder kan vara något helt annat än vår kronologiska ålder, alltså den som står i passet. Vår reporter Måns, vars kronologiska ålder är 29, testar* sin biologiska ålder med hjälp av en AGE-maskin som används inom sjukvården, greppstyrka och ett fysiskt hemmatest.

    Biohackers och influencers visar gärna upp hur deras biologiska ålder är yngre än deras kronologiska ålder. Kommer vår biologiska ålder bli en ny identitetsmarkör?

    Vi träffar professorn och överläkaren Peter Stenvinkel som forskat på biologisk ålder med hjälp av det mest exakta mätverktyget som finns: epigenetiska klockor. Biologisk ålder är ett bra mätverktyg inom vården och har spridits till allmänheten i form av DNA-test, blodtest och träningstest.

    Vi lär oss om olika sätt att mäta och hålla koll på vårt åldrande, att BMI inte längre är aktuellt och hur viktig balansen är för en optimerad hälsa (alltså att kunna balansera). Dessutom: djur som hibernerar och den väldigt gamla grönlandshajen!

    Programledare: Ahmet Yaraman, Caisa Ederyd
    Reporter: Måns Edén
    Medverkande: Peter Stenvinkel
    Producenter: Moa Hamner, Caisa Ederyd
    Klipp: Moa Hamner
    Musik: Ludvig Jansson

    Ljudklippen i det här avsnittet kommer från The Kardashians (Hulu/Disney+) och Youtube-kanalerna Bryan Johnson, The Kelly Clarkson Show och Harvard Medical School.


    *Se mer från Måns test på @p3poddar på Instagram.

  • Vi testar hacket som de rika och kända använder för att bli snyggare, piggare och mer återfuktade.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    IV-terapi, eller vitamindropp som det också kallas, har varit populärt i USA i flera år och används av bland andra Kendall Jenner och Hailey Bieber som en del av deras health journey. Sedan några år tillbaka finns det i Sverige och både influencers och kampsportare sprider budskapet om intravenös dropp för friska personer på sina sociala medier.

    I USA marknadsförs droppet som något som både kan föryngra och återställa dig helt efter en utekväll eller två. Magge är en van användare av vitamindropp och tycker att det ger livet en air av lyx.

    Ahmet och Caisa testar dropp efter en natt på P3 Gulds efterfest* och medverkar i Lantzkampen i P1 för att se om droppet verkligen kan återställa dem – kan IV-terapi göra så att de vinner mot Svenska Dagbladets vassaste hjärnor?

    Vitamindropp är en neongul vätska som kostar mellan 1000 och 2000 kronor, det sätts in i armen och pumpar in vitaminer och vätska i blodomloppet. Sessionen tar mellan 40 minuter till en timme och lovar allt från bättre hud och ökad muskelmassa till optimerad hälsa.

    Vi ringer upp Elin Maria Bergsten på Läkemedelsverket och seniora forskaren Agnes Wold på Göteborgs universitet för att försöka förstå om droppet 1) är riskfritt och 2) ens har någon effekt, vetenskapligt.

    Programledare: Ahmet Yaraman, Caisa Ederyd
    Reporter: Margret Atladottir
    Medverkande: Elin Maria Bergsten, Agnes Wold
    Producenter: Moa Hamner, Caisa Ederyd
    Klipp: Moa Hamner
    Musik: Ludvig Jansson


    Ljudklippen i det här avsnittet kommer från The Kardashians (Hulu/Disney+), podcasten Lägg ut!(Expressen), Lantzkampen i P1 (Sveriges Radio) och NRJ Morgon (NRJ). Musik: Will Smith - Miami och Victoria Silvstedt - Hello Hey!



    *Mer från Ahmet och Caisas test finns på @p3poddar på Instagram.

  • Estão a faltar episódios?

    Clique aqui para atualizar o feed.

  • I Los Angeles kan föräldrar välja kön och ögonfärg på sina barn.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Love Lyssarides har besökt Dr Jeffrey Steinberg i Los Angeles som driver en fertilitetsklinik som de rika och kända går till för att få barn. Förutom att hjälpa till med graviditeter (klassisk IVF) erbjuder Dr Steinberg föräldrar att välja kön på sina bebisar – och ögonfärg.

    Flera av föräldrarna som Dr Steinberg träffar ber om att få barn som är duktiga tennisspelare, pianister eller basketspelare. Det här är tjänster som han inte kan erbjuda just nu, men han tror att det kan bli möjligt inom en snar framtid, under nästa generation.

    Vi går igenom skillnaden mellan genetik och genteknik, pratar om de kinesiska CRISPR-bebisarna och kontroversiella läkaren He Jiankui – som fått kritik för att ha gått över gränsen för vad man får mixtra med på mänskliga embryon. Vi pratar människovärde och ringer upp överläkare Erik Iwarsson för att lära oss hur embryodiagnostik går till och varför det kan vara svårt att designa mer än ögonfärg och kön på sina babies.


    Programledare: Ahmet Yaraman, Caisa Ederyd
    Reporter: Love Lyssarides
    Medverkande: Jeffrey Steinberg, Erik Iwarsson
    Producenter: Moa Hamner, Caisa Ederyd
    Klipp: Moa Hamner
    Musik: Ludvig Jansson


    Ljudklippen i det här avsnittet kommer från Youtube-kanalerna The He Lab och ABC News; filmerna Pulp Fiction (Miramax) och Döda poeters sällskap (Buena Vista Pictures). Musik: Britney Spears – Toxic och Lipps Inc. – Funkytown.

  • Vi testar kändistrenden rött ljus och lär oss om nyttan av en gammal hederlig glödlampa.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Petter Hallén hoppar på rött ljus-trenden och besöker en IR-bastu. I marknadsföringen för rödljusterapi sägs ljusets långa våglängder kunna fixa huden, vikten, sömnen, psyket – i princip ska det hjälpa till med det mesta människor vill fixa. Men stämmer det?


    Vi snackar med Glen Jeffery, professor i neurovetenskap på University College London om ljusets olika våglängder och lär oss skillnaden på blått och rött ljus. Han berättar bland annat att klassiska glödlampor innehåller rött ljus som är lika bra för oss som solens. Och om vikten av ljus i balans.

    Studier på djupt rött ljus (som man inte kan se med blotta ögat) visar goda resultat för livslängd i djur. Men också på syn, metabolism och blodsockernivåer i människa. Men när och hur ska man egentligen behandlas? Det visar sig att tiden på dygnet är av största vikt och att vissa saker vi köper inte alltid håller vad de lovar.

    Programledare: Ahmet Yaraman, Caisa Ederyd
    Reporter: Petter Hallén
    Medverkande: Glen Jeffrey
    Producenter: Moa Hamner, Caisa Ederyd
    Klipp: Moa Hamner
    Musik: Ludvig Jansson

    Ljudklippen i det här avsnittet kommer från Godmorgon världen (Sveriges Radio), Youtube-kanalerna Vogue, Doctor Eye-Health, Red Light Therapy by Alex Fergus och filmen Ensam Hemma (20th Century Fox). Musik: Lisa Ekdahl – Vem vet.

  • Om att hacka sig till ett meditativt tillstånd och få tillgång till mer hjärna.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Ahmet lägger sig i en float tank, en låda som ser ut som en rymdpodd, och blir ett med universum. Floating är en metod som påstås vara bra för att sova bättre, få ökad kreativitet och få bättre kognitiv förmåga.

    Floating innebär att man tar bort yttre stimuli i så stor utsträckning som möjligt – mörkt, tyst och svävande i kroppstempererat salt vatten – och människor som gillar att göra det beskriver upplevelsen som att man blir sin hjärna.

    Det har forskats på floating, flyt-REST, sensory deprivation (kärt barn...) sedan 1950-talet och studier visar goda resultat mot muskelsmärta, ångest och depression.

    Vi ringer upp professor i psykologi, Anette Kjellgren, på Karlstad Universitet som har forskat på floating i tre decennier. Hon berättar om hur vetenskapen gjorde att ett straff under Koreakriget till slut blev en positiv metod för avslappning och hur hon själv började intressera sig för floating av en slump, när hon glömdes bort i en tank.


    Vi snackar också om vetenskapsmannen och psykonauten John C. Lilly, en edgelord-gud som beskrivs som en pionjär på ämnet, eftersom floating intresserar människor som söker psykedeliska upplevelser. Frågan är: fungerar det?

    Programledare: Axel Winqvist
    Reporter: Ahmet Yaraman, Caisa Ederyd
    Medverkande: Anette Kjellgren, Johan
    Producenter: Moa Hamner, Caisa Ederyd
    Klipp: Moa Hamner
    Musik: Ludvig Jansson

    Ljudklippen i det här avsnittet är hämtade från Youtube-kanalerna ethervox, The Alternity och JRE Clips; filmerna Harry Potter och de vises sten (Warner Bros) och The Hunger Games: Catching Fire (Lionsgate). Musik Petra Marklund – Händerna mot himlen och Cue – Burnin'.

  • Om spirituella resor, egodöden och att lämna sin start-up för att bli shaman.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Vi dyker ner i de andliga resornas klimax: egodöden. Vad är det som gör att start-up-entreprenörer utforskar sina inre liv med hjälp av psykedeliska droger, som ayahuasca och psilocybin?

    Egodöd, som vissa når via meditation och andra via psykedeliska droger, är en upplevelse som kan vara central under den här typen av spirituella/andliga resor.

    Vi pratar med Marcus, en högpresterare, som gått från att driva ett framgångsrikt start-upbolag via en självutvecklingsresa, till en helhjärtad spirituell journey.

    Egodöd, ego death, ego dissolution är begrepp som funnits i tusentals år och förknippas med spirituella traditioner, meditation och psykedeliska trippar. Begreppet har fått ett uppsving i samband med den psykedeliska renässansen på senare år och har populariserats bland tech bros i Silicon Valley. Vi tar oss an den svåra uppgiften att försöka förklara vad en egodöd är för något.

    Psykedeliska droger är olagliga i Sverige. Förespråkarna kallar de ibland för ”medicin”, trots att de kan medföra depression, psykos, visuell tinnitus eller att man får svårt att fungera i den riktiga världen.


    Vi ringer också upp Eva Henje, yogalärare och psykedelisk forskare, som berättar om spiritual bypass och spiritual narcissism – när de andliga upplevelserna tar över. Dessutom: hör om Jim Carreys andliga resa och en gång när Ahmets ego blev svårt sårat.

    Programledare: Ahmet Yaraman, Caisa Ederyd
    Reporter: Filippa Neves
    Medverkande: Eva Henje, Marcus Janback
    Producenter: Moa Hamner, Caisa Ederyd
    Klipp: Moa Hamner
    Musik: Ludvig Jansson


    Ljudklippen i det här avsnittet kommer från Youtube-kanalerna theJourneyOfPurpose TJOP, Business NL, Veronica Gwynn, dakota of earth, Good Work, DoubleBlind, Fearne Cotton's Happy Place och Psyched Substance; och tv-serierna I May Destroy You (HBO) och Industry (HBO). Musik: Ty Dolla Sign – Ego Death.

  • Longevity-rörelsen som vill öka den friska livslängden i människa tror att vi inte behöver dö av ålder.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    ”Don't Die!” Bryan Johnson lever för att vi inte ska behöva dö av kroppens förfall. Men hur troligt är det att vi kommer kunna 1) bromsa vårt åldrande och 2) föryngra oss?

    Vi dyker ner i longevity och Longevity Escape Velocity (LEV) – teorin om att inte behöva dö av biologiska faktorer. För varje år som går hittar vi nya medel för att leva längre och friskare. Vissa tror att vi en dag kommer nå punkten när de medicinska fördelarna förlänger livet i snabbare takt än livet går.

    Redan idag förskrivs starka läkemedel off-label mot åldrande, men hur ser livskvalitén ut när man tillägnar sitt liv åt att leva för evigt? Vi snackar om blåa zoner och glädjen av att umgås.

    Vi pratar med Linus Petersson som, tillsammans med ledande biohackers och tänkare, tror att vi kommer hitta ett batteri av läkemedel som kan bota vårt åldrande. Frågan är bara när.

    Vi pratar också med Sara Hägg som forskar på åldrande på Karolinska Institutet som menar att medellivslängden i olika befolkningsgrupper har goda förutsättningar att öka, men att maxåldern kräver ett stort vetenskapligt genombrott innan vi slipper dö av att tiden går – experimentella studier är inte samma sak som studier på människa, tyvärr.

    Programledare: Ahmet Yaraman, Caisa Ederyd
    Reporter: Evelina Galli
    Medverkande: Sara Hägg, Linus Petersson
    Producenter: Moa Hamner, Caisa Ederyd
    Klipp: Tomas Jämtbäck
    Musik: Ludvig Jansson

    Ljudklippen i det här avsnittet kommer från Titanic (Lightstorm Entertainment), Youtube-kanalen London Futurists, Youtube-kanalen Bryan Johnson, American Pie (Universial Pictures), Twilight (Temple Hill Entertainment) och Don't Die: The Man Who Wants to Live Forever (Netflix). Låtar: Irene Cara - Fame och Alphaville - Forever Young.

  • Vi dyker ner i minimalism och essentialism och frågar oss själva och Hanna Hellquist värdet av att (inte) äga saker.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Julspecial om saker vs. medveten tid. Gör prylar människor olyckligare? Vi lär oss om minimalism och essentialism. Koncept som nådde en bred publik för några år sedan tack vare Marie Kondo och The Minimalists. Det innebär att man rensar bort, slänger och bara äger saker som ”sparks joy” eller ”add value”.


    En människa i Europa äger i snitt tiotusen saker och en människa i USA äger i snitt 300 tusen saker. Det kan vara dags att rensa bort grejer – från garderoben hela vägen till själen.


    Ahmet snackar med Hanna Hellquist som älskar sina saker och Cedric Waldburger som bara äger 64 saker. Caisa försöker förstå det spirituella budskapet amerikanska minimalister försöker sprida och Assaad myntar ett nytt begrepp: FODO.


    Är minimalism för alla och pallar man verkligen vara i djup kontakt med sitt inre jag hela tiden? Välkommen till en journey i julens anda.

    Programledare: Assaad Daoudi, Caisa Ederyd
    Reporter: Ahmet Yaraman
    Medverkande: Hanna Hellquist, Cedric Waldburger
    Producenter: Moa Hamner, Ahmet Yaraman
    Klipp: Moa Hamner
    Musik: Ludvig Jansson

    Ljudklippen i det här avsnittet kommer från The Minimalists Podcast, Youtube-kanalen The Minimalists, The Inventor: Out for Blood in Silicon Valley (HBO), The Minimalists: Less Is Now (Netflix), Konsten att städa – med Marie Kondo (Netflix) och Youtube-kanalen John Schroter.

  • Love hamnar i hjärtat av kusliga dalen med Frau Schmidt, The Sperm Hunter och Technobabe.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Love åker till Berlin och träffar Philipp som äger en bordell där kunder köper en natt med en sexdocka. Dockorna kan socialisera med kunderna via en AI-röst eller röstskådespelare och Philipp tror att det här är framtidens sex. Han beskriver upplevelsen med dockorna som att använda en avancerad sexleksak.



    Men hyperrealistiska sexdockor väcker känslor och ligger till grund för begreppet Uncanny Valley (kusliga dalen) eftersom vi projicerar känslor på saker som ser mänskliga ut. Kritiker menar att användare är våldsamma mot dockorna och lever ut sina mörkaste fantasier på dem. Sexolog Suzann Larsdotter säger att det inte finns några studier som backar den kritiken och att våldsamma människor är våldsamma oavsett om dockorna finns eller inte. Diskussionen liknas vid den om datorspel runt millennieskiftet.

    Det man däremot har sett, säger Suzann, är att människor som äger sexdockor skapar en känslomässig relation till de här sakerna.


    Vi hör också konstnären Arvida Byström som använder sexdockor i sin hyperfeminina konst. Hon tror att framtidens sexleksaker borde vara lättare att förvara än en docka som inte bara är lika stor, utan väger lika mycket, som en vuxen människa.


    Programledare: Ahmet Yaraman, Caisa Ederyd
    Reporter: Love Lyssarides
    Medverkande: Suzann Larsdotter, Arvida Byström, Philipp Fussenegger, Silvia Ingolfsdottir
    Producenter: Moa Hamner, Caisa Ederyd
    Klipp: Moa Hamner
    Musik: Ludvig Jansson


    Ljudklippen i de här avsnittet kommer från Morgonpasset i P3 – Gästen, 2001: A Space Odessey (Metro-Goldwyn-Mayer) och Youtube-kanalen Fridericianum. AI har använts för att illustrera en AI-röst.


    Lyssna på Kär i en AI - framtidens digisexuella relationer för mer om kärlek och sex mellan människa och tech.

  • Put a ring on it Evelina kör framtidens Lord of the Rings.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Evelina går rakt in i Lord of the Rings och testar att mäta sin hälsa med hjälp av två smarta ringar. De samlar in extremt mycket data och uppmanar henne att lägga om sin livsstil och anklagar henne bland annat för att sova dåligt och ta simulanter.

    Smarta ringar, som är mer avancerade än smarta klockor, ökar i popularitet och intresset bland svenskar för den här typen av tech-smycken ökade med 84 procent i oktober. Listan på vad ringarna håller koll på är lång, och förutsätter att man är villig att dela med sig av sin hälsodata, annars blir upplevelsen värdelös.

    Vi lär oss om EU:s planer att införa European Health Data Space för hälsans skull och lajvar P3 Dystopia av tanken på europeisk hälsodata skulle hamna i fel händer.

    Programledare: Assaad Daoudi, Caisa Ederyd
    Reporter: Evelina Galli
    Medverkande: Jakob Tholander, Louise Sundström
    Producenter: Axel Winqvist, Caisa Ederyd
    Klipp: Moa Hamner
    Musik: Ludvig Jansson

    Ljudklippen i det här avsnittet är hämtade från The Lord of the Rings (Warner Bros.). AI har använts för att generera en röst från Luleå som inte låter som att den kommer från Luleå. Övrig musik: May It Be av Enya och The Black Riders & Flight to the Ford av Bo Hansson.

  • Evelina Galli försöker gå på en dejt via en exklusiv tjänst för människor med mycket pengar och lite tid i jakten på äkta kärlek.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Paradiso testar Gift vid första ögonkastet (som inte sänds på tv) för människor med mycket pengar och lite tid.

    Dejting- och kärleksindustrin har växt till en miljardindustri och vår reporter Evelina hoppar på tidens anda när hon får chansen att gå med i en exklusiv matchmakingtjänst i jakten på att hitta kärleken offline. Hennes dejt har betalat minst 250 tusen kronor för att få träffa henne, men hur känns det egentligen?

    Vi pratar med sexolog Kalle Norwald om hur man ska tänka när man går på dejt med en främling och lär oss fördelarna med att vara nyfiken, ha självinsikt och placeboeffekten. Men också om att sätta gränser när det inte känns rätt.

    Evelina fyller i ett formulär och tillåter sig att tro på *processen*. Är hon tillräckligt nyfiken för att gå på dejt med någon som en matchmaker tycker är en bra match?

    Programledare: Ahmet Yaraman, Caisa Ederyd
    Reporter: Evelina Galli
    Medverkande: Kalle Norwald, Elin Ribjer
    Producenter: Moa Hamner, Caisa Ederyd
    Klipp: Moa Hamner
    Musik: Ludvig Jansson

    Ljudklippen i det är avsnittet kommer från Efter Fem (TV4).

  • Magge kommer ut som biohacker och tries it all!

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Finns svaret på vårt välbefinnande gömt i den tionde kranialnerven, det vill säga den (i vissa sammanhang) berömda vagusnerven?

    Vagus är populariserad av biohackers som Bryan Johnson och sökare som Amanda Schulman. Vagusgänget förespråkar bland annat vibrationer i örat och på bröstet, meditation och att ligga och sova på höger sida för att leva ett balanserat liv.

    Margret Atladottir utforskar den så kallade lugn-och-ro-nerven som hyllas som en lösning på jobbiga känslor och fysiska och psykiska åkommor.

    Vagusnerven är en del av det autonoma nervsystemet och kopplas till lindrande av inflammatoriska sjukdomar. Men ska man verkligen hålla på och pilla när man inte lider av någon sjukdom? Caisa har träffat professor Peder Olofsson som forskar på nervsystemet och immunförsvaret, han förespråkar kroppens egna metoder för ett liv i balans.

    Det finns en buffé av metoder som sägs stimulera vagus – från yoga till DIY-grejer som att sjunga, humma och gurgla. Magge kommer ut som biohacker och tries it all!

    Programledare: Assaad Daoudi, Caisa Ederyd
    Reporter: Margret Atladottir
    Medverkande: Anna Elinder, Peder Olofsson
    Producenter: Axel Winqvist, Caisa Ederyd
    Klipp: Moa Hamner
    Musik: Ludvig Jansson

    Ljudklippen i det här avsnittet kommer från Youtube-kanalen Bryan Johnson, Youtube-kanalen Sukie Baxter, Youtube-kanalen Policy Research Associates Inc och Fredagspodden (Perfect Day Media). Musik: Vandraren av Nordman.

  • Trött på den digitala jakten på äkta kärlek? Evelina Galli testar att låta en AI analysera profiler på dejtingappar och svajpa åt henne.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Fyrtio procent av alla heterosexuella relationer har online dejting att tacka för att de är ihop, enligt Svenskarna och internet. Men samtidigt blir vi allt tröttare på att både svajpa och chatta utan att det leder någon vart. Men varför svajpa och chatta med potentiella kärlekspartners när artificiell intelligens kan göra det åt dig?

    Evelina Galli har träffat Raul som optimerat sina chanser att få till en dejt IRL: han svajpar höger på alla och låter en AI sköta chattandet åt honom. Kvantitet före kvalitet alltså. Evelina får hjälp av en kollega, utvecklaren Sam, som programmerar en add-on som svajpar åt henne – så hon slipper – baserat på en lång lista med kriterier. Resultatet leder till ett tiotal matchningar. Kvalitet – eller?

    Vi hör också psykolog Caroline Erkers om hur app-dejtandet har förändrat våra relationer och doktor i psykologi Angela Ahola som gått på 100 dejter på ett och ett halvt år. Hon ger oss tips på hur vi kan undvika att lida av the paradox of choice: minska utbudet och hitta den rätta!

    Programledare: Ahmet Yaraman, Caisa Ederyd
    Reporter: Evelina Galli
    Medverkande: Raul, Sam Sam, Caroline Erkers, Angela Ahola
    Producenter: Moa Hamner, Caisa Ederyd
    Klipp: Moa Hamner
    Musik: Ludvig Jansson


    Övrig musik i det här avsnittet kommer från Kalles klätterträd.

  • Vi försöker lära oss att manifestera men har vi verkligen förutsättningarna för att lyckas?

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Ända sedan Oprah Winfrey spred budskapet från boken The Secret 2006 har manifestering fått fäste i vårt hyperindividualistiska samhälle. Manifestering innebär att man, genom att sätta upp tydliga mål som man visualiserar och gör andliga ritualer kring, får det man vill ha. Nu sprids manifestering på sociala medier som en nyckel för alla som söker framgång.

    Vi träffar Tess som skriver dagbok och gör visionboards som hjälper henne att uppnå sina mål. Hon ger vår reporter Axel några vägledande tips för att lyckas med en dokumentär han jobbar med och ett rikare romantiskt liv.

    Men ligger verkligen ansvaret för att man ska lyckas på sina egna axlar? Enligt sociolog Alice Junman kan manifestering vara ett sätt att ta kontroll i en stökig värld, men det tar inte hänsyn till att människor har olika förutsättningar för att lyckas.

    Neurokirurgen och Stanford-professorn James Doty menar att manifestering handlar om gemenskap och att man kan träna upp sin positiva inställning för att må bättre – inte för att få mer pengar. Han säger att en nyckel till att lyckas är att lära sig av sina misstag och lära sig skillnaden på vad man vill ha och vad man behöver.

    Programledare: Caisa Ederyd, Ahmet Yaraman
    Reporter: Axel Winqvist
    Medverkande: Alice Junman, Tess Waltenburg
    Producenter: Moa Hamner, Caisa Ederyd
    Klipp: Moa Hamner
    Musik: Ludvig Jansson

    Ljudklippen i det här avsnittet kommer från Youtube-kanalen the mindbodygreen podcast, Youtube-kanalen Midas, Tiktok-kontot iamcherenya, Tiktok-kontot hothighpriestess, Girls of Oslo från Amazon Prime och Oprah.com.

  • Vi testar det virala fenomenet rejection therapy och utforskar vår sociala ångest.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Går det att träna bort sin sociala ångest? Enligt en trend på sociala medier ska man ta kontakt med främlingar och ställa pinsamma frågor som de antagligen kommer svara nej på för att få ett rikare liv.


    Ahmet testar det virala fenomenet rejection therapy, en maxad form av exponeringsterapi som blivit populärt på sociala medier och Caisa inser att hon genomgått så kallad ”flooding” när hon hoppade fallskärm en gång.


    Filippa pratar med psykologen Björn Hedensjö om att använda sig av psykologiska kryckor, att vara rädd för att bli avvisad och vad vår sociala ångest beror på. Biologiskt och psykologiskt, visar det sig, är den moderna människan av precis samma sort som en grottmänniska.


    Programledare: Caisa Ederyd, Ahmet Yaraman
    Reporter: Filippa Neves
    Medverkande: Björn Hedensjö, Mark Levengood
    Producenter: Moa Hamner, Caisa Ederyd, Axel Winqvist
    Klipp: Moa Hamner
    Musik: Ludvig Jansson

    Ljudklippen i det här avsnittet kommer från youtube-kontot Jia Jiang, youtube-kontot maureensmarketing, tiktok-kontot sophie_jones111 och youtube-kontot TEDxtalks. Musik: Rihanna & Future - Loveeeeeee Song, Jonay & Jasmine Kara - Skydiving.

  • Bonus: Christer Fuglesang avslöjar astronauternas sovschema.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Astronauter ska enligt rykten sova som spädbarn och Skalman – polyfasiskt. Högpresterare och genier som Albert Einstein, Nikola Tesla och Leonardo da Vinci ska också ha delat upp sin sömn jämnt över dygnets alla timmar för att maxa sin tid, sova mindre och prestera mer.

    Det finns mängder av polyfasiska sovmönster, från att sova siesta till det mest extrema: Uberman, som innebär att man sover 20 minuter var fjärde timme i totalt två timmar per dygn. Vi träffar Andreas som är den enda i Sverige (vad vi vet) som lyckats bli en uberman.

    Caisa lägger en månad av sitt liv på att jaga en tupplur för att uppnå ett optimalt polyfasiskt sovmönster och så får vi lära oss av sömnprofessor Torbjörn Åkerstedt att det inte är så farligt som man kan tro att missa några timmars sömn.

    Vi går också till botten med om det verkligen är som ryktena säger: sover astronauter polyfasiskt i rymden? Christer Fuglesang ger oss svar.

    Programledare: Ahmet Yaraman, Caisa Ederyd
    Reporter: Filippa Neves
    Medverkande: Torbjörn Åkerstedt, Andreas Sallmunds, Christer Fuglesang (via sms)
    Producenter: Moa Hamner, Caisa Ederyd
    Klipp: Moa Hamner
    Musik: Ludvig Jansson

    Ljudklippen i det här avsnittet kommer från Sveriges Radio.

  • Kultureliten har i alla tider strävat efter att hitta nya trender men vad händer när alla får tillgång till deras hack?

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Användningen av diabetesläkemedel som påverkar hur vi äter och går ner i vikt ökar, något som försvårar utbudet för människor som behöver dem av medicinska skäl, till exempel om man lider av diabetes eller fetma. Men hur påverkar diabetesmedicin för att bli smal och optimera sig själv vår kultur, hur vi äter och hur vi umgås?

    De som använder GLP-1-läkemedel för att gå ner i vikt tillhör ofta det man kallar för kultureliten och eftersom journalisten Erik Galli undersökt marknaden för Ozempic och inte ännu godkända läkemedel som säljs på svarta marknaden för SVTs Uppdrag Granskning bjöd vi in honom för en diskussion om framtidens skönhetsideal.

    Vi pratar med mathistorikern Richard Tellström om hur läkemedel påverkar vår matkultur och amerikanska influencern Shallon Lester som separerar sig själv från människor som gillar att äta och dricka på ett, enligt henne, ohälsosamt sätt. Men vad är skillnaden på hälsosam livsstil och att vara ätstörd? Och är rådande hälsotrender ett tecken på en post-pandemisk värld?

    Programledare: Ahmet Yaraman, Caisa Ederyd
    Reporter: Erik Galli
    Medverkande: Shallon Lester, Richard Tellström
    Producenter: Moa Hamner, Caisa Ederyd
    Klipp: Moa Hamner
    Musik: Ludvig Jansson

    Ljudklippen i avsnittet är hämtade från SVT:s Uppdrag Granskning: Jakten på Ozempic, youtube-kanalen Entertainment Tonight, youtube-kanalen ShallonLester, youtube-kanalen Vogue France och The Hunger Games.

    Hit kan du vända dig om du eller någon i din närhet har en ätstörning:

    1177

    Frisk och fri

    Kunskapscentrum för ätstörningar

  • Ex-mormoner i Salt Lake City har startat en egen församling där drogen psilocybin är deras heligaste sakrament.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Love reser till Salt Lake City i Utah och träffar en församling som är frälsta av magiska svampar, en snabbt växande rörelse i delstaten. Psykedeliska droger är narkotikaklassade och olagliga i Utah men eftersom religion har så hög status har församlingar som kallar sig psychedelic worship hittat ett kryphål i lagen. Deras heligaste sakrament är drogen psilocybin och de menar att den hjälper dem att möta Gud.

    Men vad händer egentligen i hjärnan? Psilocybin studeras just nu i flera vetenskapliga studier som läkemedel mot bland annat depression och det är inte helt riskfritt. Man kan kan hamna i psykos och få visuellt tinnitus. Därför görs kliniska studier i kontrollerade miljöer och deltagare i studier får inte ha en historia av psykos eller nära släktingar som haft psykos.

    Programledare: Ahmet Yaraman, Caisa Ederyd
    Reporter: Love Lyssarides
    Medverkande: Mikael Tiger, Dan och medlemmar från The Divine Assembly
    Producenter: Moa Hamner, Caisa Ederyd
    Klipp: Moa Hamner
    Musik: Ludvig Jansson

    Ljudklippen i det här avsnittet kommer från youtube-kanalen Going Globull.

  • Vi testar den kontroversiella Wim Hof-metoden som anklagats för att orsaka dödsfall.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Wim Hof-metoden är populär bland amerikanska kändisar och sägs stärka immunförsvaret. Metoden bygger på tre pelare: andning, mindset och isbad. Andningstekniken har kritiserats för att vara för extrem och rentav livsfarlig för vissa eftersom man tömmer kroppen på koldioxid. Men anhängare känner sig friskare och starkare.


    Reporter Assaad Daoudi åker hem till Björn i Kalmar, en certifierad Wim Hof-instruktör, för att bli guidad i och ta reda på om extrem andning, mindset och isbad kan hjälpa honom att bli fri från sin obotliga separationsångest.


    Vi får veta vad som händer i kroppen när man gör breathwork och lär oss skillnaden mellan att hyperventilera, mindfulness och använda sin naturliga andning i vardagen som ett verktyg för att lära känna sitt mest optimala jag.

    Programledare: Ahmet Yaraman, Caisa Ederyd
    Reporter: Assaad Daoudi
    Medverkande: Björn Karlsson, Eva Henje, Ola Schenström
    Producenter: Moa Hamner, Caisa Ederyd
    Klipp: Moa Hamner
    Musik: Ludvig Jansson

    Ljudklippen i avsnittet är hämtade ifrån youtube-kanalen Wim Hof, musik från Lejonkungen - Hakuna Matata och Veronica Maggio - Havanna mamma.

  • Vi undersöker FIRE-rörelsen financial independence retire early och balansen mellan pengar, tid och meningen med livet.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Veckans avsnitt handlar om att skaffa sig ett fuck off-kapital. För några år sen började Sandra spara för att bli ekonomiskt fri med hjälp av FIRE. Det går ut på att sänka sina utgifter och öka sina inkomster, placera en stor del av sina tillgångar på börsen och gå i pension så tidigt som möjligt med hjälp av fyra-procents-regeln.


    Men Sandra upptäckte ganska snart att livet inte blev så kul.


    Love minns hur han levde ett liknande liv som 23-årig seglare och insåg att det är ekorrhjulet han vill ha. Bonus: ett spartips!

    Programledare: Ahmet Yaraman, Caisa Ederyd
    Reporter: Love Lyssarides
    Medverkande: Sandra Bourbon
    Producenter: Moa Hamner, Caisa Ederyd
    Klipp: Moa Hamner
    Musik: Ludvig Jansson

    Ljudklippen i det här avsnittet kommer ifrån youtube-kanalen The Duke of Early Retirement, youtube-kanalen MrMoneyMustacheChannel, youtube-kanalen Playing with FIRE och Framgångspodden, intervju med Sandra gjord av Axel Winqvist.