Episódios
-
Supervalåret 2024 är snart över men hur det har gått kommer analyseras lång tid framåt. Miljarder människor i ett 60-tal länder har röstat och i flera av valen har det pratats om valmanipulation, fusk och påverkanskampanjer. I senaste avsnittet av Rapporterat pratar vi med forskarna Pontus Winther och Ola Svennonius om vad valpåverkan är, vilka som ligger bakom och vilka möjligheter en stat har att arbeta mot valpåverkan.
-
Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina, Kinas upprustning, Sveriges Natointräde och samhällets teknikutveckling är några av faktorerna som påverkar kärnvapenfrågorna.
Vilka är riskerna, hur hanteras frågorna i olika länder och vilken roll spelar forskningen framöver?
I avsnittet berättar FOI-forskarna Martin Goliath och Karl Sörenson om kärnvapenfrågan både ur ett säkerhetspolitiskt och tekniskt perspektiv.
-
Estão a faltar episódios?
-
Enorma framsteg inom allt från störande teknologier och bioteknik kommer leda till stora förändringar inom försvaret. En snabb integration och hög innovationsförmåga inom Nato kommer bli avgörande för alliansens framtida försvarsförmåga.
I avsnittet hör du Natos forskningschef Bryan Wells och FOI:s generaldirektör Jens Mattsson om forskningssamarbetet inom alliansen.
-
Kinesiska techbolag samlar in mängder med data från sina användare världen över men vad vet vi om hur den här datan används och vilka risker finns med att så mycket data lagras på kinesiska servrar? I avsnittet hör du FOI:s forskare Frida Lampinen och Niclas Wadströmer berätta mer om hur den här datan kan användas på sätt du som användare kanske inte är medveten om.
-
De senaste åren har oron i Europa och USA blivit allt starkare för västvärldens ekonomiska beroende av Kina och kinesiska företags uppköp av och investeringar i högtechnologiska branscher.
Hur har utvecklingen sett ut de senaste 20 åren, och vilka risker finns det med dessa investeringar och vad vet vi om statens kontroll över företagens agerande?
-
Kina är det land i världen som spenderar mest på sin militär efter USA. Mest satsar man på flottan som i dag är världens största sett till antalet fartyg. Hur har den här militära moderniseringen sett ut, när började den och vad betyder det? Forskaren Per Olsson berättar mer om Kinas militära mobilisering.
-
Vad innebär Kinas utveckling från utvecklingsland till global supermakt för den säkerhetspolitiska ordningen i världen? Hur ser Kina på sin roll som ny supermakt och vad är landets strategiska mål? Hur påverkas USA:s politik mot Kina av det amerikanska valet i november?
Forskarna Christopher Weidacher Hsiung och Björn Ottosson pratar om relationen mellan USA och Kina och hur den kan komma att påverka Sverige och Europa.
-
Kvantdatorer som kan knäcka mer avancerade krypteringssystem, tröghetsnavigering och nya sensorer är några av de områden där utvecklingen av kvantteknologi kan leda till stora förändringar för försvaret.
Forskarna Jonas Kjäll och Per Jonsson ger en överblick över de kvantteknologier som är under utveckling om som kan spela en viktig roll i framtidens försvar.
-
Sveriges ekonomi måste fungera även vid ett krig eller större samhällsstörning men det ekonomiska försvaret är i dag eftersatt. Hur säkrar vi försörjningskedjor, import och export av varor och tjänster och de finansiella systemen även i svåra lägen?
Forskarna Jenny Ingmarsdotter och Karl Lallerstedt pratar om det ekonomiska försvaret – vad det är, hur det fungerar och vad som behövs för att stärka det.
Länkar till de rapporter som disukteras i avsnittet hittar du här: Podcast - Totalförsvarets forskningsinstitut - FOI
-
Har de som bor i norra Sverige bättre hemberedskap än dem som bor i södra, och hur många har egentligen mat och vatten för en vecka och en nödradio hemma?
I avsnitt 59 pratar vi med Daniel Breitholtz, som till vardags arbetar på Spotify och poddar med podcasten Kompaniet, om hans prepping. Och så hör vi från forskarna Herman Andersson och Christoffer Wederbrand om vad vi egentligen vet om svenskarnas hemberedskap.
-
Två år har gått sedan Ryssland inledde sin fullskaliga invasion av Ukraina. FOI forskaren Marcus Tynhammar och Thomas Ekström, universitetslektor i krigsvetenskap på Försvarshögskolan, pratar om hur de logistiska förutsättningarna har ändrats sedan krigets första månader, och vilka utmaningar som finns i dag. Avsnittet är en uppföljning på Rapporterat avsnitt 41, som sändes i april 2022.
-
I telekrig utnyttjar man det elektromagnetiska spektrumet för att störa, vilseleda eller blockera en motståndares trådlösa system, eller för att skydda sina egna. I avsnitt 58 av Rapporterat hör du Johan Falk, forskningsledare inom FOIs avdelning för Telekrig, berätta mer hur telekrig fungerar och vilka moderna telekrigsfrågor som är viktiga inför framtiden.
-
Militära präster, tankar om kollektiv och tvång - hur resonerar ryska militäranalytiker kring begreppet stridsmoral och vilka åtgärder har man inom militären tagit för att höja stridsmoralen? FOI:s forskare Pär Gustafsson Kurki pratar med Joakim Paasikivi, överstelöjtnant och militär lärare på Försvarshögskolan om hur rysk syn på stridsmoral kan påverka ryska soldaters agerande i kriget mot Ukraina.
-
Kan ett väderfenomen känt som ledskikt ha varit den avgörande faktorn när Ukrainska militären lokaliserade och sänkte den ryska robotkryssaren Moskva, i april 2022?
Hör FOI-forskarna Lars Norin och Niklas Wellander brätta om fenomenet som gör att ett radarsystem kan se mer än dubbelt så långt som vanligt, och hur de vet att just detta inträffade på eftermiddagen den 13 april.
-
Ett fungerande rättsväsende är centralt för en fungerande demokrati och måste fortsätta sitt arbete även om ett land hamnar i krig eller allvarlig kris. Exempel från Ukraina visar hur viktigt det är att upprätthålla lag och ordning, och även hur problem som uppstår kan utnyttjas av fienden.
I avsnittet berättar FOI:s analytiker Anna Lioufas och Kristian Agneklev, chef på Åklagarmyndighetens totalförsvarsenhet, mer om vilka utmaningar som finns för ett rättsväsende i krig, och hur svenska rättsvårdande myndigheter jobbar med beredskapsfrågor.
-
Räddningstjänsten ska kunna hantera allt från bilolyckor, bränder och explosioner till vissa sjukdomslarm och läckor av farliga ämnen. Men hur ändras uppdraget under ett krig? Hur har Ukrainsk räddningstjänst arbetat sedan Ryssland inledde sin fullskaliga invasion i februari 2022 och vad kan vi i Sverige lära oss från det?
I detta avsnitt av Rapporterat hör du FOI:s analytiker Frej Wellander och Mari Olsén berätta mer om hur räddningstjänstens uppdrag kan påverkas i en krigssituation och hur svensk räddningsjänst kan arbeta med höjd beredskap.
-
Strida på frontlinjen eller moppa golvet i Globen som nu användas som flyktingförläggning – vad kan du tänka dig att göra om Sverige skulle hamna i krig?
Sverige har enligt regelbundna mätningar hög försvarsvilja men frågan vi har ställt sedan 50-talet kanske inte ger riktigt rätt bild. Vad vet vi egentligen om hur många som är villiga att försvara Sverige om vi skulle hamna i krig och vad är det som påverkar försvarsviljan? Medverkar gör FOI forskarna Ola Svenonius och Herman Andersson.
-
FOI researcher Kristina Melin, and Johan Engvall from the Swedish Institute of International Affairs, talk about how the war has affected Russia’s nearest neighbours and Russia’s influence in the region.
-
Researcher Johan Norberg talks about how one year of war has affected Russia's military capability and what the focus is for the Russian Armed Forces going forward.
-
Researchers Emil Wannheden and Tomas Malmlöf talk about how the sanctions have affected the Russian economy in general and the defense industry in particular.
- Mostrar mais