Episódios
-
Herkese selamlar, ana konumuz olan Kullanıcı Deneyimi Araştırması Nasıl Yapılır konusuna geçmeden önce Kullanıcı Deneyimi Nedir sorusunu cevaplamanın da önemli olduğuna inanmaktayım. Kullanıcı deneyimi (UX), bir kişinin bir ürünü, sistemi veya hizmeti kullanmadan önce, kullanırken ve kullandıktan sonra deneyimlediği ve hissettiği her şeyi kapsar. Artık kullanıcı deneyiminin en temelde ne olduğunu bildiğimize göre haydi ana konumuz olan Kullanıcı Deneyimi Araştırması Nasıl Yapılır konusuna geçelim. UX araştırması veya bazen adlandırıldığı gibi tasarım araştırması tasarım süreci boyunca birçok amaca hizmet eder. UX araştırması, tasarım sürecine bağlam ve içgörü katmak için kullanılan çeşitli araştırma yöntemlerini kapsar. Tasarım araştırmasının temel amacı, tasarım sürecini son kullanıcı perspektifinden bilgilendirmektir. Bu bilgilere dayanarak UX araştırması; son kullanıcılar tarafından ürünün ya da hizmetin nasıl kullanılabilir olduğunu çözümlememizin araştırmasının yapıldığı ve son kullanıcının ihtiyaçlarını net olarak belirlediğimiz adımdır diyebiliriz. Bu videoda sizlere bu konuları örnekler ile beraber detaylıca açıklamaya çalıştım. Videoda bahsettiğim makaleler ve içerikler aşağıda yer almaktadır. İyi seyirler.
-
Herkese selamlar, bu haftaki konumuz oyun geliştirirken en sık yapılan hataların neler olduğu. Açıkçası #oyungeliştirme söz konusu olduğunda #geliştiriciler genellikle yolun en başında bazı önemli noktaları atlamaktalar. Peki nedir bu #yazılımgeliştirici ve #oyuntasarımcısı arkadaşlarımızın atladıkları? Hedef Kitleyi Tanımadan Yola Çıkmak, Rakip Analizi Yapmamak, Pazarlama Konusunda Çalışma Yapmamak, Yardım İstememek, Geri Bildirimleri Dinlememek, Başkalarının Fikirlerini Kopyalamak, Aşırı Mükemmeliyetçilik, Uygulanabilirlikten Uzaklaşmak, Doğru Bir Oyun Tasarımı Dökümanı Hazırlamamak, Test Sürecine Özenmemek, Performans ve Güvenlik Sorunlarını Göz Ardı Etmek, Lokalizasyonu Önemsememek. Daha detaylı anlatımın olduğu bir videosunu ve makalesini de hazırladım profilimdeki linklerden ulaşabilirsiniz.
-
Estão a faltar episódios?
-
Herkese selamlar, bu haftaki konumuz dijital pazarlamanın oyun endüstrisi açısından öneminin ne olduğu. Günümüzün dijital çağında, oyun sektörü ve oyun sektörünün paydaşları hızla büyümekteler. Daha fazla insan oyun faaliyetlerine katıldıkça geçmişin alt kültürü olan oyunlar günden güne popülerlik kazanmakta ve bu popülerlik sayesinde oyun firmalarının sayısı gün geçtikçe artmaktadır. Özellikle bağımsız oyun geliştiricilerin sayısının ve yapımlarının kalitesinin artması büyük çaplı oyun firmalarının bile dikkatini fazlasıyla çekmeye başlamıştır. İşte bu artıştan doğan rekabet ortamı sektörde firmaların yapımlarının birbirlerinin önüne çıkmalarını gün geçtikçe zorlaştırmaktadır. Dijital pazarlama ve sosyal mecralarda içerik üretimi bu rekabette sizin rakiplerinizin önüne çıkmanızın en önemli noktalarından biridir. Burada anlattıklarımın çok daha detaylısını içeren bir video ve makale de hazırladım profilimdeki linklerden ulaşabilirsiniz.
-
Temel Oyun Tasarımı Dokümanı Nasıl Hazırlanır? Oyun tasarımı dokümanı, bir oyunun tüm omurgasının oluşturulduğu ve ekiplerin bu omurga üzerinde hemfikir olarak ilerlemelerini sağlayan yazılı kaynak olarak adlandırılabilir. Oyun tasarımı dokümanı oyunu geliştirecek ekiplerin koordineli bir şekilde ve birbirinden haberdar olarak ilerlemesinde ve bütünlüğün sağlanmasında yardımcı olur. Oyun tasarımı dökümanı tüm oyun geliştirme ekibi için bir referans oluşturur. Aslında tam da bu sebeple oyun tasarımı dökümanı aslında oyunu geliştiren ekiplerin geliştirme sürecinde oyunun oluşturulan yapısına sadık kalarak geliştirmelerini yapmaları için bir pusuladır da denebilir. Temel Oyun Tasarımı Dokümanında yazılması gerekenler; Ekibi Tanıtma, Ön Yazı Oluşturma, Konsept Açıklaması, Oyunun Türünün Açıklaması, Oyunun Dünyasını Açıklama, Hikaye-Karakterleri Açıklama, Oyun Mekanikleri,Level Tasarımı Fikirleri, Arayüz, Ses, Teknik Veri ve Pazarlama olarak adımlandırılmalıdır. Bu içerikte sizlere bu konuları örnekler ile beraber detaylıca açıklamaya çalıştım. İçerikte bahsettiğim makaleler ve içerikler aşağıda yer almaktadır.
https://github.com/Roobyx/awesome-game-design?tab=readme-ov-file
https://gamescrye.com/resources/game-design-documents/
İçerik ile Alakalı Türkçe Makalem: https://www.recepemreercetin.com/icerikler/
İçerik ile Alakalı İngilizce Makalem: https://www.recepemreercetin.com/blog-content/
-
Oyun Testerlığı Nedir? Neden Önemlidir? Öncelikle bilinen genel bir yanılgıya değinmemiz gerekir ki oyunları test eden Oyun Tester’ı arkadaşlarımız oyunların alfa ya da beta test süreçlerinde oyunun keyifini çıkararak ara sıra bulunan hataları raporlayan kişiler değillerdir. Oyun Testerları oyunu bir çok metodoloji ile test eden ve oyunlardaki her türlü hatayı ortaya çıkartıp ilgili raporlama sistemine uygun bir metod ile raporlayan kişilerdir. Bu kişiler sadece oyunu çok iyi oynayan kişiler değil aynı zamanda oyun geliştirmenin adımları konusunda yapının genel işleyişi konusunda ve oyunun kod, mekanik, tasarım vb. alanlarından da bilgi sahibi olan kişilerdir. Yani oyunu test eden kişiler aynı zamanda oyunun geliştirici ekibinin önemli birer parçasıdır. Oyun Testerları oyunun ilk kodu yazılır yazılmaz işlerine başlamaktadırlar. Oyun geliştirme sürecinin başlarında test ekibi küçüktür ve yeni kod için günlük geri bildirime odaklanır. Oyun alfa aşamasına yaklaştıkça daha fazla ekip üyesi istihdam edilir ve test planları yazılır. Projeler beta aşamasına girdiğinde, test ekibinin her gün için net görevleri olmaktadır ve ekipler bu görevlerin üzerinde özel çalışmalar yaparak düzenli raporlamalar yaparlar. Oyunu test eden kişiler raporlamalarında genellikle hataları önem derecesine göre sıralayarak ilgili departmanlara iletirler. Haydi hep beraber diğer detaylara da videonun içerisinde ve aşağıda linkleri bulunan makaleden bakalım.
-
Herkese selamlar bu hafta sizlere anlatmak istediğim konu aslına bana sosyal medyadan çok sık gelen Frontend Geliştiricilik üzerine. Frontend geliştirici nasıl olunur bunu incelediğimiz bu videoda aslında adım adım konuya bakmaya çalıştım. Frontend developer olmak isteyen arkadaşların öncelikle yapması gereken şey bilgisayarın ve internetin temellerini öğrenmektir aksi taktirde içeriğimde de bahsettiğim gibi temelsiz bir apartman gibi ilerlerler ve bu yapı sonunda yıkılmaya mahkum olur. Sonrasında HTML, CSS, JS, ANGULAR, REACT, VUE gibi yazılım dillleri ve frameworklere geçiş yapması kişi için çok doğru olacaktır. Bu paralelde kişi UX, UI alanlarında ve tasarım uygulamaların hatta SEO gibi dijital pazarlama alanlarının teknik kısımlarında kendini geliştirirse çok ama çok daha başarılı olacaktır. Bu adımların ardında GİT gibi bir versiyon kontrol sistemini ve Github vb. sistemleri öğrenmesi de kişi için olmazsa olmazlardandır.Bu adımlardan sonrasıyla ilgili yorumlarım ve bu başlıkları açıkladığım bilgiler içeriğimde sizlerle
-
Herkese selamlar bu hafta oyun sektörüne girmek isteyen ve bu sebeple oyun sektöründeki mesleki pozisyonları araştıran arkadaşlardan sıkça gelen bir sorunu cevabı ile karşınızdayım. Aslında her iki alan da irlikte koordineli çalışan alanlar olsalarda birbirlerinden çok farklı iki alandan bahsetmekteyiz. Oyun geliştiriciler oyunları farklı oyun motorlarında farklı programlama dilleri ile kodlayan kişilerken oyun tasarımcıları daha önceki içeriğimde de bahsettiğim gibi oyun fikir aşamasından son aşamasına kadar tüm sürecini, oyunun mekaniklerini, oyunun senaryosunu ve oyunun içerisindeki diğer pek çok aşamayı kurgulayan ve dökümanlaştıran kişi ya da kişilerdir. Oyun tasarımcıları oyun geliştiricilere tam ve eksiksiz bir biçimde oyun tasarımı dökümanı hazırlayarak onların geliştirme sürecinde yapmaları gereken yyaklaşımları belirlemelerini sağlarlar, oyun geliştiriciler ise oyun tasarımcılarının tasarladıkları oyunu en düzgün ve optimize şekilde kodlarlar.
-
Herkes Yazılımcı Ya Da Oyun Geliştirci Olabilir Mi? Evet arkadaşlar uzun zamandır bana sosyal medyadan bu ve buna benzer bir çok soru gelmekte. Bu soruların bir çoğuna toplu bir cevap olabilmesi açısından bende sizlere bu içeriği hazırlamış bulunmaktayım. Arkadaşlar herkes yazılım ya da yzılım geliştirme ile, oyun ya da oyun geliştirme ile ilgili çalışmalar yapabilir hatta bu alanlarda başarılı bile olabilme ihtimali vardır ancak herkes yazılım ve oyun geliştirme alanlarında profesyonel olamaz. Belki bu sözüm bir kısmınızı üzebilir ya da bana kızmanıza sebep olabilir ancak inanın gerçekler bu. Özellikle 3 kuruşa 5 köfte misali eğitim satmaya çalışanlara ya da insanların duyguları ile oynayanlara izin vermeyin onlara inanmayın. Bir alanda profesyonel olabilmek için o alanında ya da o alana en yakın alanda bir üniversite eğitimi alıp sonrasında sertifikalar almak, o alanın disiplinlerine ve kültürüne hakim olmak, o alan için evrensel geçerlilikteki yabancı dili bilmek, o alanda portföy sahibi olmak ve en en önemlisi de o alana ticari de bakabilmek çok ama çok önemlidir. Bu içeriği lütfen bu konuda soru işareti olanlarla paylaşın çünkü inanın birileri bu soruyu merak edenlere eğitim satmaya çalışarak ya da yetersiz kişiler yanlış bilgilendirmeler yaparak onlara boş umutlar vermekteler.
-
Bu hafta bir çok teknoloji severin ve oyun severin aklındaki soruyu cevaplandırmak için sizlerin karşısındayım. Oyun konsolları yapıları itibariyle donanımsal ve yazılımsal bir uyum içerisinde sınırları belirli ürünlerdir. Bu ürünler oyun geliştiren ekiplerin önlerine bir geliştirme kiti olarak üretici firma tarafından ulaştırılmaktadır. Bu kitler sayesinde geliştirici ekipler belirli sınırlar çerçevesinde kullanıcılara yani oyunculara standartlaştırılmış bir sistem ile oyunlarını geliştirmektedirler. Yani bu mantıkla bakacak olursak oyun geliştiriciler aslında bilgisayarlarda çok daha genniş bir havuza hitap ettikleri için maalesef ki konsollardaki kadar hızlı ve nispeten daha kolay bir optimizasyon süreci yürütemez. Kısacası gerek donanımsal gerekse yazılımsal anlamda geliştiriciler konsollarda oyunlarını optimizze ederken bilgisayarlara nazaran daha net bir süreç izledikleri için oyunlar aslında konsollarda daha düşük donanımlarına rağmen akıcı bir deneyimle karşımızda bulunmaktalar. Daha detaylı hali videoda sizlerle. Hepinize iyi dinlemeler.
-
Oyun Geliştiriciler İçin En Temel Bilgisayar Özellikleri Nelerdir?
Adım adım gitmemiz bu konuda her zaman çok önemlidir. Öncelikle #işlemci ile başlayalım. #AMD 7000 Serisi yada #Intel 14. Nesil bir işlemci seçmemiz lazım bu konuda bence net olmamız önemli. Mümkünse Ryzen 7-9 ya da i7-9 bir model seçmemiz de lazım. Sonraki adımımız kesinlikle #ekrankartı. Ekran kart konusunda #nvidia tartışılmaz bir lider ve bu sebeple Nvidia RTX 4070Ti, 4080, 4090, 3080, 3090 gibi ekran kartlarını tercih etmeye çalışmalıyız.Gelelim #ram konusuna bu konuda aslında ufak projelerde 16GB Ram ile başlanabilir ama benim sizlere tavsiyem 32GB DDR 5 bir ram ile başlamaya çalışmanız tabii ki bütçe limitliyse yapacak birşey yok işlemci ve ekran kartı yerine ram olarak 16 ile başlayabilir ve ileride yükseltebilirsiniz. Disk olarakta #NVMe türünde 1 ya da 2 TB kapasiteli bir disk tercih etmenizi depolama içinde #ssd yada #hdd tipinde yüksek kapasiteli diskler tercih etmelisiniz.
#oyungeliştirici olmak için maalesef ki yüksek #donanım ihtiyacı mevcut bunu kabul etmeliyiz fakat en temelde elinizde ne varsa onunla başlamanız da sizin için çok önemli çünkü önce istemek ve pes etmemek gerekli başarı için. Bu içeriğin uzun hali için link profilimde onu izlemeden alışverişe başlamayın derim.
-
Siz Sordunu Ben Cevaplandırdım 1 ile Teknoloji ve Oyun Sohbetleri podcasti karşınızda. Yeni yılda sizlere daha önce de bahsettiğim soru cevap konsepti ile karşınızdayım. Bu içeriğin amacı özellikle Instagram profilmden bana sormuuş olduğunuz soruları cevaplandırmak. Bir sonraki içeriğe kadar burada ve instagramda gelen soruları toparlayıp filtreden geçireceğim ve yine bu şekilde cevaplandıracağım. Yazılım Geliştirme, Oyun Geliştirme, Teknoloji, Donanım, Pazarlama, İş Analizi vb. tüm alanlarda kafanıza takılan soruları siz sorun ben cevaplandırayım. Herkese iyi dinlemeler.
-
Kendi Oyununu Yapmak İsteyenlere Tavsiyeler. Evet sevgili arkadaşlar yeni yılın ilk gününden sizlere bol bol tavsiye verdiği bi podcast ile karşınızdayım. Bu podcastin konusu oyun geliştirici, oyun tasarımcısı, level tasarımcısı gbi oyun geliştirme alanında çalışmalar yapmak ve kendi oyununu yapmak isteyen arkadaşlarımıza tavsiyelerimin ne olduğu. Aslında Unreal Engine ya da Untiy gibi oyun motorlarının savaşına girmek yerine öncelikle neyi nasıl yapmamız gerektiğine odaklanmamız çok büyük öneme sahiptir. Bu içerik sizleri umarım bu konuda bir miktar aydınlatıp yolunuza ışık olacaktır. Hepinize iyi seyirler - iyi dinlemeler dilerim.
-
Evet sevgili arkadaşlar Teknoloji ve Oyun Sohbetleri isimli podcast serimize artık videolu olarak devam etmekteyiz. Bu içeriğimin konusu Optimizasyon Neden Önemlidir konusu. Optimizasyonu sizlere her zaman yazılımın donanımla ya da donanımın donanımla olan ilişkisi olarak anlattılar ancak aslında yazılımın birde yazılımla arasında bir optimizasyonu durumu söz konusu. Peki bunlar nelerdir yazılım nasıl hem donanımla hem de yazılımla optimize olmak zorunda işte bu içerikte yüzeysel bir şekilde bunlardan bahsederek sizlere Optimizasyonun öneminden bahsedeceyim. Hepinize iyi seyirler - iyi dinlemeler dilerim.
-
Sanal Gerçeklik Gözlüğü Almaya Değer Bir Teknoloji Ürünü Mü? Son zamanlarda özellikle VR oyunları ve Metaverse konularına merakı olan insanlardan bu konuda sorular almaya başladım ve bende hızla buna bir içerik yapma ihtiyacı duydum. Açıkçası VR yani sanal gerçeklik gözlükleri pozitif yanlarının dışında çok fazla sağlık sorunu ile bir çok negatif durumu da bünyesinde barındırmakta. Gelin bunu beraber detaylıca bir konuşalım. İyi dinlemeler.
-
Teknolojik Alışveriş Çılgınlığı bu haftanın podcast konusu arkadaşlar. Bu çılgınlık yüzünden başımıza aslında neler geliyor ve bizlerin bu çılgınlığı neden yaşamamamız gerektiğini konuştuğum içeriğim sizlerle. İyi dinlemeler.
-
Android Gerçekten Güvensiz Mi? Aslında bu sorunun cevabı çok politik ama gerçekten kime göre ve neye göre. Bir çok insanın kafasına takılan bu sorunun asıl kaynak noktası aslında iOS ve Android kullanıcıları arasındaki birbiri ardına gelen saldırgan tutum. Aslında kabul edilmesi gereken şey işin kullanıcıda ve üretici markada bittiği fakat gelin bu konuyu detaylandıralım. İyi dinlemeler.
-
Microsoft Oyun Sektöründe Aslında Neyi Amaçlıyor, oyun sektöründeki inanılmaz rekabetin bir diğer perdesi de aslında konsollar ve oyun servisleri arasında geçen savaşlar. Microsoft yıllardır geride kaldığı bu savaşta rakibini alt etmenin bir yolunu bulmuş gibi görünüyor yani en azından bunu denemeye değer buluyor. Xbox ve Playstation, PSN ve Game Pass arasıldaki rekabetlerin birde aslında gizli rakibi Nintendo var. Bakalım bu karmaşık düzende Microsoft ne yaparak rakiplerini alt etmeye çalışıyor. İyi dinlemeler.
-
iPhone'un Son Yıllarda Artan Problemlerinin Sebebi Ne? Aslında bir çok irili ufaklı sebebin bir araya gelmeye başlaması nedeniyle artık Apple malesef ki sıkıntı yaşamaya başladı. Gerek yaptığı inovasyonların yetersizlikleri gerekse son yıllarda aslında en büyük başarısı olan donanım-yazılım uyumunu bir türlü tutturamaması sebebiyle Apple'ın başı son yıllarda çok ağrımakta. Ama aslında onları bu duruma iten nedir yani ne yaşıyorlar da bu durumdalar. Gelin bunu beraber konuşalım. İyi dinlemeler.
-
Taşınabilir Cihazların Geleceği ne yönde ilerliyor? Acaba bizler cihazların ilerlemesinde söz sahibimiyiz? Birçok soruya bir çokta duruma değindiğim bu podcastimde gene sizlerle sohbet ederken biraz boş boş konuştum birazda konuyu size anlatmaya çalıştım. Hiç bana ne boş yapmışsın aralarda demeyin bakın podcastlerin bein podcastlerimin olayı bu biraz çene çalarken sizlere birşeyi aktarmak burada amaç İşte bu içeriktede taşınabilir cihazları detaylandırdım sizler için. İyi dinlemeler.
-
Starfield ile Uzayın Derinliklerine Yolculuk yapıyoruz bu hafta arkadaşlar. Bu podcasti biraz erken kaydetmem sebebiyle oyun sürem biraz az ama bu kadar az sürede yaşadıklarımı sizlere anlatmaya ve aslında bir oyunda ne kadar çok farklı deneyimle karşılaşacağınıza biraz değinmek istedim. Oyunun teknik detaylarından çok içindeki dünyayı anlatmaya çalıştım sizlere. İyi dinlemeler.
- Mostrar mais