Episódios
-
I Uppsala universitets historia finns många pionjärer. Flera har velat undersöka verkligheten genom mätningar. I det här avsnittet möter vi Celsius, Ångström, Svedberg, Siegbahn och Sievert, som alla har gett namn till nya enheter. Kanske har Uppsala universitet världsrekord i måttenheter?
-
I det här avsnittet av Rektorspodden får vi lyssna till Nobelpristagarna i fysik 2020, Andrea Ghez och Reinhard Genzel. Samtalet utgår från temat How does the future begin? How does it end? –The future through the Nobel laureates eyes. Pristagarna diskuterar kring hur deras forskning fick fart, vilka vägar de tog och vad resultaten kan leda till för dem själva och mänskligheten. Samtalet är inspelat i universitetets aula i december 2022.
-
Estão a faltar episódios?
-
Emily Holmes är professor vid institutionen för psykologi. Hon har i sin forskning visat att mentala bilder har större påverkan på känslor än ord. Ett bildfokus inom psykologisk forskning har potential att bidra till nya metoder för att hantera påträngande och begränsande minnen orsakade av traumatiska händelser. Om detta berättar Emily Holmes i denna podd.
-
Kärnvapenhotet skrämmer en hel värld. Erik Melander, Professor vid Institutionen för freds- och konfliktforskning och föreståndare vid Alva Myrdal-centrum för kärnvapennedrustning (AMC) berättar om sin syn på hoten, terrorbalans och arbetet för fred.
-
Lisa Ekselius, professor vid institutionen för kvinnors och barns hälsa och vetenskaplig ledare för den nya centrumbildningen WOMHER, berättar om psykisk ohälsa och om behovet av forskning inom området.
-
Sten Hagberg, professor i Kulturantropologi och föreståndare för Forum for Afrikastudier berättar om behovet av att samarbeta globalt, att lära av andra kulturer och universitets roll.
-
Mattias Jakobsson, professor vid Institutionen för organismbiologi, berättar om människans evolution och ursprung.
-
Akademiskan har många av oss gemensamt. Men hur blev det så? Och hur många svenskor finns det egentligen? Margareta Svahn, professor i nordiska språk, lär oss mer om dialekter och sociolekter. Hon förklarar hur svenska språket ständigt förändras.