Episódios
-
In de tweede aflevering met Mariël Vos bespreken we de jaren na Mariëls bewogen jeugd. Ze vertelt openhartig over haar weg naar volwassenheid, het moederschap en de relaties die haar hebben gevormd. Hoe bouw je een leven op als je verleden zo zwaar weegt?
Mariël heeft bewust gekozen om te (blijven) leven en maakt sindsdien van elke dag een feestje. Want waarom zou je dat niet doen? Ze deelt haar strijd, maar ook haar kracht en de lessen die ze onderweg heeft geleerd. Een verhaal van veerkracht en groei dat je niet onberoerd laat.
In de eerste aflevering heeft Mariël ons meegenomen naar haar jeugd. Heb je deze nog niet beluisterd? Klik dan hier. -
Als vier maanden oude baby werd Mariël geadopteerd en kwam ze in Nederland terecht. Een land waar voorspoed en geluk de belofte waren, maar het lot bepaalde anders. Haar adoptieouders bleken laag begaafd en konden nauwelijks voor haar zorgen. Elf jaar lang werd Mariël blootgesteld aan geestelijke en lichamelijke mishandeling, tot ze uiteindelijk in een pleeggezin terechtkwam. Het is onvermijdelijk dat zo’n bewogen jeugd een diepe impact heeft op de rest van je leven.
Dit bijzondere levensverhaal bespreken we in twee afleveringen van de podcast 'Roerende Zaken'. In de eerste aflevering neemt Mariël ons mee terug naar haar jeugd. -
Estão a faltar episódios?
-
In 2023 is Sharon Stellaard gepromoveerd en heeft ze haar onderzoek Boemerangbeleid gepubliceerd. Dit geeft tot aan vandaag de dag een storm aan reacties. Sharon wil beweging brengen in het jeugdzorgstelsel, omdat ze ziet welke effecten dit heeft op gezinnen en kinderen. Ze pleit voor een diepe reflectie op het stelsel. Vandaag reflecteren we met haar op haar persoonlijke proces en ontdekken we een nieuw woord: Gefrustineerd zijn.
-
Op wiens schouders sta jij?! In deze aflevering laat Marlene van Steensel ons stil staan bij het belang van kennis over geschiedenis; over die van jezelf, van anderen en van culturen en systemen. Marlene legt, dankzij haar enorme kennis en ervaring, moeiteloos een relatie tussen de geschiedenis van Nederlands-Indië en het jeugdzorgstelsel. Dit komt ook terug in haar debuutroman 'De Erfschat', waar zij stem geeft aan haar ervaringen en de verhalen van anderen, die zij in haar leven heeft ontmoet.
-
Dewi is onze jongste gast tot nu toe (21 jaar), maar heeft voor haar jonge leeftijd al veel, teveel meegemaakt. Aan het einde van de basisschool kwam zij in aanraking met de jeugdzorg. Daar begon haar 'reis' en heeft ze, in de jaren die volgden, vele verschillende plekken gezien in de GGZ en (gesloten) jeugdzorg. Dat dit impact heeft gehad op haar persoonlijke groei en ontwikkeling is niet verrassend.
Dewi deelt een stukje van haar jeugd tijdens deze aflevering. Het aantal ervaringen die zij heeft opgedaan, zijn teveel om in één aflevering te vangen, maar de boodschap die zij heeft is niet te missen. Luister naar haar verhaal en wees, net als ons, geraakt. -
In deze aflevering is Jan Pieter Meijer te gast. Met zijn jarenlange ervaring in de jeugdzorg was het voor hem niet moeilijk om een roerende zaak te noemen. Als waardezoeker wil hij erkenning geven aan de waarde die anderen brengen. Vooral in de situaties waar men zelf niet bewust is van die waarde. Als crisismedewerker heeft Jan Pieter snel leren handelen, en zijn rol als redder kwam daarbij sterk naar voren. De overstap naar het ondersteuningsteam leert hem vertragen en verdragen. De verhalen zijn schrijnend en heftig en niet op te lossen met een quick fix. Hoe gaat hij hiermee om? Hoe blijft hij de waarde vinden en zien in de jeugdzorg?
-
Dit keer een speciale aflevering, want we hebben Melati te gast. Melati is niet alleen onze gast voor deze podcast, maar ook onze nieuwste member bij de Zin en Onzin van Jeugdzorg. Wij zijn trots dat zij ons team komt versterken met haar kennis en ervaring. In deze podcast vertelt Melati over haar roerige leven. Als jong kind kwam Melati in de jeugdzorg terecht en kreeg een jeugdbeschermer toegewezen. Melati is hét voorbeeld dat je verleden niet je toekomst bepaalt. Zij heeft ervoor gekozen om een ander pad te bewandelen dan haar ouders en inmiddels staat ze aan het begin van haar eigen carrière als jeugdbeschermer. Als professional zet zij haar eigen ervaringen in ten gunste van de ander.
-
In deze aflevering bekijken we de jeugdbescherming vanuit een ander perspectief, namelijk die van de advocaat. Hiervoor gaan we in gesprek met Jolande ter Avest. Regelmatig plaatst zij rake blogs op haar Linkedin, die je niet ongeroerd laten. Jolande vertelt in deze podcast hoe het (on)recht haar drijfveer is om zich dagelijks volledig in te zetten voor de belangen van haar cliënt en vooral die van kinderen.
-
Rik van Schaik raakt betrokken bij Paulien toen zijn drie jaar was. Vanaf de eerste ontmoeting wordt hij geraakt door haar krachtige persoonlijkheid en haar veerkracht in haar roerige, jonge leven. Zij krijgt met meerdere ingrijpende gebeurtenissen te maken en toch blijft zij vertrouwen houden in zichzelf én anderen. Paulien roert niet alleen Rik, maar ook zijn vrouw en kinderen. Tot op de dag van vandaag hebben zij contact en is dit een voorbeeld hoe werk en privé met elkaar vermengd kunnen raken en wat dit kan opleveren.
-
In deze podcast hoor je hoe belangrijk tijd is; tijd om te investeren in samenwerking, betrouwbaarheid en betrokkenheid. Jeugdbeschermer Esther te Molder neemt ons mee in haar roerende zaak, waar ze een moeder treft in haar meest kwetsbare momenten en waar haar grootste angst werkelijkheid wordt. Een verhaal die tot ieders verbeelding spreekt en raakt in elke vezel van je lichaam. Een ingrijpend begin met een hoopvolle uitkomst en waar tijd, menselijkheid en betrokkenheid de sleutelwoorden zijn.
-
Ingrid Rebel is directeur bij Het Dagelijks Bestaan, lid van LOC en aanjager van de Radicale vernieuwing jeugdzorg. Een bijzonder CV als je bedenkt dat haar achtergrond ligt in de sociologie en economie. Enkele jaren geleden is zij vanuit haar werk in de woningcoöperatie de jeugdzorg gerold. Eenmaal in 'jeugdzorgland' viel ze van de ene verbazing in de andere. Wat voor haar vanzelfsprekend leek, bleek niet vanzelfsprekend te zijn. Vanuit haar betrokkenheid en verantwoordelijkheid probeert zij het principe van 'mens tot mens' te laten prevaleren boven wet & regelgeving. En zolang het om mensen draait is haar bevlogenheid oneindig.
-
Caroline Quarles van Ufford is voor ons uiteraard geen onbekende, want zij is onderdeel van het team de Zin en Onzin van Jeugdzorg. In het dagelijkse leven is zij cliëntenambassadeur en heeft daarvoor bij de jeugdreclassering en crisisopvang gewerkt. Haar Roerende Zaak begint lang geleden, toen zijzelf nog een groentje in het werkveld was. De jongere die toen ik haar leven kwam, speelt tot op de dag van vandaag nog een rol. Bijzondere life-events in hun leven hebben geleid tot een mooie vriendschap.
-
Ingrid van Luijk is momenteel werkzaam als jurist in de jeugdbescherming. Voorheen heeft zij als jeugdbeschermer en raadsonderzoeker gewerkt. Haar Roerende Zaak speelt zich af in de periode dat zij als jeugdbeschermer werkzaam was. Het bijzondere telefoontje aan het begin van de ondertoezichtstelling was het begin van deze bijzondere samenwerking, waar zowel ouders als Ingrid zichzelf konden zijn. Ook op de momenten dat het schuurde, lukte het ze altijd weer om elkaar te vinden.
-
Als groepswerker heeft Daan de dagelijkse zorg gehad over veel kinderen, die uit huis zijn geplaatst. Wanneer je zo dichtbij kinderen staat, dan is het een uitdaging om balans te houden tussen afstand en nabijheid. Daan vertelt ons over één specifiek jongetje, die haar hart heeft gestolen en bij wie zij ook privé betrokken is geraakt. Een bewuste keuze van haar, die niet zonder risico is geweest en helaas een ander vervolg heeft gekregen dan gedacht. Ondanks dat alles heeft zij, dankzij dit jongetje een waardevolle les geleerd.
-
Een knap staaltje reflectie en kwetsbaarheid in de 6e aflevering van Roerende Zaken. Jeugdbeschermer Ineke Hartman blikt terug op haar betrokkenheid en handelen in een complexe scheiding, waar zij ondanks het zorgvuldig afwegen, overleggen en toetsen niet heeft kunnen bereiken wat zij voor dit gezin voor ogen had. Een aflevering met leermomenten voor haarzelf en voor iedere professional, die met complexe scheidingen te maken heeft. Onlangs heeft Ineke haar 12,5 jarig jubileum in de jeugdbescherming mogen vieren en nog steeds spreekt zij met veel bevlogenheid en ontspanning over haar werk. Zelfs klachten weerhouden haar niet van haar tomeloze inzet voor de meest kwetsbare kinderen. Op naar de volgende 12,5 jaar!
-
Vandaag hebben we een speciale aflevering van de podcast-serie Roerende Zaken. We ontvangen een speciale gast, namelijk Brayn van Russel. Met Brayn bespreken we niet één specifieke roerende zaak, maar zijn hele roerende jeugd. Want daar zit eindeloos veel roering in. Brayn heeft hierover ook een boek geschreven: Ongewild, Ongeliefd, Ongebroken.
In deze aflevering bespreken we enkele ingrijpende fragmenten uit zijn leven, die ook worden omschreven in zijn boek. Uiteraard geven we de tip mee om zijn boek te lezen. Deze is te bestellen via de bekende boekenwinkels en -websites. -
In deze 4e aflevering van onze podcast-serie Roerende Zaken luisteren we naar het ingrijpende verhaal van Kim Gerritsjans. Kim is momenteel werkzaam als gedragswetenschapper en heeft een carrière als jeugdbeschermer achter de rug. In die periode speelt haar roerende zaak zich af. Een verhaal om stil van te worden en waar heftige emoties elkaar afwisselen. Een gebeurtenis waar werk en privé niet meer los van elkaar kunnen staan en wat Kim altijd met zich meeneemt.
-
Het zonnetje in de caseload
In deze 3e aflevering is het de beurt aan Claire om te vertellen over haar roerende zaak. Claire vertelt hoe de situatie van Tim en zijn moeder haar heeft geraakt. Het vertrouwen die deze moeder heeft gehad in de keuzes en het handelen van Claire zal zij nooit vergeten. Dat vertrouwen is erg fijn, maar heeft ook een keerzijde. -
De tijd stond even stil
Ook wij als presentator van de podcast-serie Roerende Zaken kunnen er natuurlijk niet onderuit. Door zelf jarenlang als jeugdbeschermer te hebben gewerkt hebben wij, Shantal en Claire, genoeg roerende zaken waar we over kunnen vertellen.
In deze aflevering neemt Shantal ons mee in haar roerende zaak. -
De tragiek van het leven
Liza Bruinhart vertelt hoe het werk als jeugdbeschermer haar heeft geroerd. Wanneer je 12,5 jaar in de jeugdbescherming hebt gewerkt, dan kom je daar niet 'ongeschonden' uit. Liza is inmiddels geen jeugdbeschermer meer, maar heeft dit bijzondere vak in haar hart gesloten. Met haar stichting 'House of Professionals' draagt zij nog steeds bij aan de kwaliteit van jeugdzorg. - Mostrar mais