Episódios
-
In mijn nieuwste podcast had ik een bijzonder gesprek met Karin Bloemen over het misbruik dat ze als kind door haar stiefvader heeft ervaren.
We spraken over wat zoiets met je doet. Hoe loyaliteit vaak bijdraagt aan het in stand houden van dat gedrag. En hoe het is om als bekende persoonlijkheid over zoân gevoelig onderwerp te spreken. Karin vertelde ook over haar oudere zus, die volledig in de ban van hun stiefvader raakte. Ondanks het misbruik bleef haar zus in volle overtuiging beweren dat ze van hem hield - heel schrijnend. Dit soort situaties zijn bijna niet te bevatten, maar als omgeving en als hulpverleners moeten we het proberen te begrijpen. Zonder dat begrip kunnen we slachtoffers niet effectief helpen.
Volgens Karin heeft misbruik niets te maken met seks en zelfs niet met het verhullende begrip âzeden.â Het draait volledig om perversiteit. Ze legde ook haarfijn uit hoe misbruik en mishandeling binnen gezinnen vaak voortduren. Een patroon dat zij herkent, begint met een man die een vrouw binnen korte tijd volledig overrompelt en adoreert. Zodra de vrouw zwanger raakt, zit ze gevangen in de relatie en vervolgens komen geweld en misbruik om de hoek kijken. Dit patroon speelde zich ook af in Karins eigen leven.
Als slachtoffer kun je ervoor kiezen om je veiligheid te zoeken in de donkerste steeg of in een donkere kast, maar je kunt er ook voor kiezen om volledig in het licht te gaan staan. Het is duidelijk dat Karin voor dat laatste heeft gekozen. Ode aan een geweldige vrouw en het hele dappere meisje dat nog steeds in haar zit en in het licht durfde te staan.
Heb jij een impactvolle gebeurtenis meegemaakt en heb je hierbij begeleiding nodig? Kijk dan op de website www.rustnaimpact.nl voor meer informatie of stuur een bericht naar [email protected].
Wist je dat Rust na impact ook training en advies geeft, zoals op het gebied van psychosociale veiligheid in teams, intervisies binnen teams en trainingen voor leidinggevenden? Leer hoe je omgaat met medewerkers die iets heftigs hebben meegemaakt.
Heeft er bij jouw zorginstelling of organisatie een crisissituatie plaatsgevonden? Denk hierbij aan een overlijden van een medewerker, incident met een patiënt, agressie, ongeluk of misdrijf. Dan is Rust na impact snel ter plaatse om begeleiding aan te bieden. -
Als ernstig ondervoede peuter werd Jorge aangetroffen in een sloppenwijk in Colombia. Dit vertelt een ervaringsdeskundige die nu kinderen in moeilijke situaties helpt. Hoe komt iemand daar terecht? Jorge lijkt wel het slachtoffer te zijn van alles wat je iemand nooit zou wensen. Zijn woorden: "Als mijn moeder niet van me hield, wie zal dat dan wel doen?" raakten me diep. Hij werd vanuit een kindertehuis geadopteerd door een Nederlands echtpaar, maar zijn jeugd in Nederland was gevuld met eenzaamheid.
Heb jij een impactvolle gebeurtenis meegemaakt en heb je hierbij begeleiding nodig? Kijk dan op de website www.rustnaimpact.nl voor meer informatie of stuur een bericht naar [email protected].
Zijn gedrag leek vaak niet aan te sluiten bij de verwachtingen: hij gedroeg zich als een clown en deed alles om geliefd te worden, maar bereikte daarmee het tegenovergestelde. Dit maakte het moeilijk om met hem om te gaan, zowel op school als thuis en tijdens kinderfeestjes. Vanuit deze eenzaamheid volgden verschillende dieptepunten, waaronder een zelfmoordpoging, drugsgebruik, prostitutie en uiteindelijk een ernstig delict waarvoor hij TBS kreeg.
Zijn verblijf in de TBS-kliniek markeerde echter een keerpunt. Daar realiseerde hij zich dat hij zelf verantwoordelijk was voor het in stand houden van zijn destructieve patronen. Het is hem gelukt deze cirkel te doorbreken. Na een lange en uitdagende weg leidt hij nu een stabiel leven. In deze podcast vertelt Jorge over zijn obstakels.
Wist je dat Rust na impact ook training en advies geeft, zoals op het gebied van psychosociale veiligheid in teams, intervisies binnen teams en trainingen voor leidinggevenden?
Leer hoe je omgaat met medewerkers die iets heftigs hebben meegemaakt.Heeft er bij jouw zorginstelling of organisatie een crisissituatie plaatsgevonden? Denk hierbij aan een overlijden van een medewerker, incident met een patiënt, agressie, ongeluk of misdrijf. Dan is Rust na impact snel ter plaatse om begeleiding aan te bieden. -
Estão a faltar episódios?
-
In deze aflevering praat ik met Sanneke. Haar moeder werd vermoord door haar vader toen Sanneke 21 jaar was. Ik vraag haar hoe het nu met haar gaat en hoe ze haar leven weer heeft opgepakt na zo'n ingrijpende gebeurtenis. Wat heeft haar geholpen, en wat zou ze haar jongere zelf nu toewensen?
Toen haar moeder plotseling onbereikbaar werd, gedroeg haar vader zich vreemd, maar Sanneke wist niet wat er aan de hand was. Later bleek dat haar vader de waarheid over de verdwijning van haar moeder verborgen hield. Hij had het lichaam van haar moeder maandenlang in de Ardennen verborgen. Uiteindelijk werd hij door de politie gecontroleerd terwijl hij het lichaam in zijn kofferbak verplaatste. Het lichaam van Sannekes moeder werd gevonden en een onderzoek volgde, dat veel media-aandacht kreeg. Het werd bekend als de Udense moordzaak.
Hoe ga je om met zoiets? Hoe verhoud je je tot je vader, die een zware straf kreeg? Bezoek je hem of negeer je hem? De liefde voor je vader stopt namelijk niet bij het plegen van een misdrijf, maar het is wel erg ingewikkeld. Sanneke vertelt openhartig over deze complexiteit.
Heb jij een impactvolle gebeurtenis meegemaakt en heb je hierbij begeleiding nodig? Kijk dan op de website www.rustnaimpact.nl voor meer informatie of stuur een bericht naar [email protected].
Wist je dat Rust na impact ook training en advies geeft, zoals op het gebied van psychosociale veiligheid in teams, intervisies binnen teams en trainingen voor leidinggevenden? Leer hoe je omgaat met medewerkers die iets heftigs hebben meegemaakt.
Heeft er bij jouw zorginstelling of organisatie een crisissituatie plaatsgevonden? Denk hierbij aan een overlijden van een medewerker, incident met een patiënt, agressie, ongeluk of misdrijf. Dan is Rust na impact snel ter plaatse om begeleiding aan te bieden. -
In deze aflevering praat ik met Frank van de Goot, een forensisch patholoog. Een patholoog is een arts die zich richt op het onderzoeken en analyseren van afwijkingen in het menselijk lichaam om de doodsoorzaak vast te stellen. Frank werkt dagelijks met overledenen om te achterhalen waaraan ze zijn overleden.
Heb jij een impactvolle gebeurtenis meegemaakt en heb je hierbij begeleiding nodig? Kijk dan op de website www.rustnaimpact.nl voor meer informatie of stuur een bericht naar mailto:[email protected].
Ik vraag hem hoe hij dit ervaart, gezien het zware karakter van zijn werk. Zijn antwoord is verrassend: hij vindt het helemaal niet zwaar. Sterker nog, als je dit werk heftig vindt, kun je het niet doen. In deze boeiende podcast deelt Frank op een bijzondere manier zijn ervaringen in een wereld die voor velen onbekend is.
Maar hoe komt het dat hij dit werk niet als zwaar ervaart? Voor hem is het duidelijk: zijn autisme. Hij noemt zichzelf een "alles erop en eraan autist". Zijn autisme helpt hem enorm in zijn vak.
Dus, deze podcast biedt niet alleen een inkijk in het werk van een patholoog, maar ook in het brein van iemand met autisme. Nieuwsgierig? Luister mee. Frank bespreekt verschillende gevallen die we uit de media kennen. Ik hing aan zijn lippen en jij vast ook.
Wist je dat Rust na impact ook training en advies geeft, zoals op het gebied van psychosociale veiligheid in teams, intervisies binnen teams en trainingen voor leidinggevenden? Leer hoe je omgaat met medewerkers die iets heftigs hebben meegemaakt.Heeft er bij jouw zorginstelling of organisatie een crisissituatie plaatsgevonden? Denk hierbij aan een overlijden van een medewerker, incident met een patiënt, agressie, ongeluk of misdrijf. Dan is Rust na impact snel ter plaatse om begeleiding aan te bieden.
-
In deze podcast heb ik een gesprek met Karin, de moeder van Kristy. Kristy was samen met haar vriend Sjors een van de inzittenden van vlucht MH17. Ze hadden het plan om voordat ze gingen settelen nog een mooie reis te maken naar Bali. Deze reis liep heel anders dan gepland.
Hoe voelt het om zo'n groot nieuws op de radio te horen? Hoe ga je vervolgens om met zo'n intens verdriet? Het verlies van je kind is een zeer persoonlijke ervaring, maar tegelijkertijd werd het ook collectief beleefd omdat het hele land in rouw was.
Maandenlang leefden ze in onzekerheid: zouden ze geĂŻdentificeerd worden? Zouden ze bevestiging krijgen? Of was er nog hoop? Pas in september werd het lichaam van Kristy geĂŻdentificeerd, en dat van Sjors ruim een maand later.
Hoe kijkt Karin daar nu op terug?Hoe kun je omgaan met zo'n overweldigend verdriet? In de media is er veel aandacht geweest voor deze nationale ramp, maar hoe houd je het verlies dan toch dichtbij jezelf?
Luister naar het openhartige verhaal van Karin in deze nieuwste aflevering van mijn podcast âHeftig, hoe is het nu met jou?â.
Heb jij een impactvolle gebeurtenis meegemaakt en heb je hierbij begeleiding nodig? Kijk dan op de website www.rustnaimpact.nl voor meer informatie of stuur een bericht naar [email protected].Wist je dat Rust na Impact ook training en advies geeft, zoals op het gebied van psychosociale veiligheid in teams, intervisies binnen teams en trainingen voor leidinggevenden? Leer hoe je omgaat met medewerkers die iets heftigs hebben meegemaakt.
Heeft er bij jouw zorginstelling een crisissituatie plaatsgevonden, zoals een incident met een patiënt (agressie, ongeluk of misdrijf) dan is Rust na impact snel ter plaatse om begeleiding aan te bieden.
-
Wist je dat er speciale rechercheurs zijn die zich toeleggen op het opsporen van kinderporno? Het is een cruciale taak binnen de afdeling zeden. Maar hoe voelt het eigenlijk om dit werk te doen, vooral als je zelf jonge kinderen hebt?
In deze podcast ga ik hierover in gesprek met Rietje. Ze biedt een bijzonder inzicht in deze wereld waar we vaak geen weet van hebben.
Hoe verloopt zo'n onderzoek eigenlijk en waar let je op? En hoe gaat Rietje zelf om met het plaatsen van foto's van haar eigen kinderen online?
Luister naar het verhaal van Rietje in deze nieuwste aflevering van mijn podcast âHeftig, hoe is het nu met jou?â. Door dit gesprek krijg je niet alleen een kijkje in de wereld van kinderporno-opsporing, maar ook in mediawijsheid.
Heb je een vraag of wil je meer informatie over training, advies of begeleiding na een crisis? Stuur dan een bericht naar [email protected] of bekijk de website www.rustnaimpact.nl.
De foto is gemaakt door Artatpicture. -
Onno Kuut is als baby al in aanraking gekomen met geweld en te vondeling gelegd. Uiteindelijk werd hij vermoord en stierf hij ook in eenzaamheid.
Joske's broer werd in 2009 vermoord en gevonden in de duinen bij Hoek van Holland. De media hebben uitgebreid verslag gedaan van deze tragische gebeurtenis, met schokkende details die over hem werden geschreven. Krantenkoppen zoals "Van adoptiebaby tot tattookiller" waren aan de orde van de dag.
De vraag rees of zijn achtergrond als geadopteerd kind een rol speelde. Onno werd geboren in Zuid-Korea en in de winter te vondeling gelegd. Hij leek altijd het gevoel te hebben een buitenstaander te zijn; zelfs als kind werd hij op het voetbalveld belachelijk gemaakt vanwege zijn Aziatische afkomst. Hij wilde niet anders zijn, hij wilde zijn zoals iedereen.
In deze aflevering van mijn podcast âHeftig, hoe is het nu met jouâ vertelt Joske Kuut openhartig over haar zoektocht naar wie Onno eigenlijk was. Ze is zelfs naar Korea gereisd, dezelfde reis die Onno een jaar voor zijn dood maakte. Ze heeft zich aangesloten bij een groep nabestaanden van geweldsmisdrijven, maar dat brengt ook twijfel met zich mee. Is dat wel haar plaats, gezien de keuzes die haar broer maakte? Zelfs na zijn dood blijven er meer vragen dan antwoorden over zijn leven en de omstandigheden van zijn dood.
Het is wrang. Onno werd eenzaam geboren en als vondeling gevonden, al gewond. Zijn geboortedatum is onbekend. Uiteindelijk stierf hij door geweld, ook zijn sterfdatum blijft onbekend.
Luister naar het verhaal van Joske Kuut in deze nieuwe aflevering van mijn podcast 'Heftig, hoe is het nu met jou?', een verhaal dat je normaal alleen in films tegenkomt.
Joske inspireert graag mensen met haar krachtige verhaal door te spreken op o.a. congressen en events. Met haar verhaal wil ze de wereld proberen vriendelijker te maken.
Heb je een vraag of wil je meer informatie over training, advies of begeleiding na een crisis? Stuur dan een bericht naar [email protected] of bekijk de website www.rustnaimpact.nl. -
In mijn nieuwste podcast ga ik in gesprek met Trodessa Barton, auteur van "De zin van de dood" en "Mens". Trodessa heeft de schaduw van de dood meerdere malen van dichtbij ervaren, maar heeft ondanks alles een ongekende veerkracht getoond. Van het verlies van haar moeder op jonge leeftijd, tot haar eigen strijd tegen kanker en het overleven van een coma door hersenvliesontsteking.
Haar jeugd in een Israëlische kibboets was een bijzondere tijd, gekenmerkt door gelijkheid en gemeenschapsgevoel, maar ook door momenten van eenzaamheid en de zoektocht naar een eigen identiteit. Deze ervaringen hebben haar gevormd en haar de strijdlust gegeven die later in haar leven van cruciaal belang zou zijn.
Voor "De zin van de dood" voerde Trodessa gesprekken met mensen die stervende waren. De schaduwkant van het leven noemt ze dat. Indirect ging ze deze gesprekken aan omdat ze dit soort vragen zo graag aan haar moeder had willen stellen.
Luister naar het indrukwekkende verhaal van Trodessa in de nieuwste aflevering van âHeftig, hoe is het nu met jou?â en laat je raken door haar ongelofelijke levensreis, haar gevecht voor zelfstandigheid en hoe zij de confrontatie met de dood heeft omgezet in een diepgaande zoektocht naar levensbetekenis.
Heb je een vraag of wil je meer informatie over training, advies of begeleiding na een crisis? Stuur dan een bericht naar [email protected] of bekijk de website www.rustnaimpact.nl. -
Op 22-02-2022 had Alex Manuputy al het gevoel dat het een bijzondere dag zou worden. Hoe bijzonder die dag zou worden, daar had hij geen idee van. Dat werd pas duidelijk tegen sluitingstijd van de Apple Store op het Leidseplein in Amsterdam.
Hij was ontspannen aan het werk in zijn geliefde winkel. Plotseling kwam er uit het niets een persoon binnen die het wereldnieuws uren en eigenlijk wekenlang in zijn greep zou houden. Hij gijzelde een persoon en was direct zeer bedreigend.
Alex vluchtte een kast in omdat de nooduitgang niet meer bereikbaar was. Zorgzaam als hij is, ontfermde hij zich daarbij over de klanten in de winkel. Hij zat urenlang in de kast tijdens de gijzeling in de Apple Store. Hoe was dat voor hem? Hij dacht dat zijn einde was gekomen en stuurde een lief berichtje naar zijn zoon.
In mijn podcast âHeftig, hoe is het nu met jou?â kijken we samen terug op deze impactvolle gebeurtenis.
Het was niet zijn eerste heftige situatie. In 1988 was hij al getuige van een IRA-aanslag in Limburg, ook een zeer heftige gebeurtenis die ongebruikelijk is in ons land.
Wat doet dat met je? De situatie in Amsterdam bracht hem direct weer terug naar de gebeurtenissen van toen. Hij praat graag over wat er is gebeurd, want praten helpt.
Luister naar het heftige en dappere verhaal van Alex in een nieuwe aflevering van: Heftig, hoe is het nu met jou?
Heb je een vraag of wil je meer informatie over training, advies of begeleiding na een crisis? Stuur dan een bericht naar [email protected] of bekijk de website www.rustnaimpact.nl.
-
Johan heeft in 2014 zijn vrouw om het leven gebracht en geprobeerd om ook het leven van zijn toen 10 jarige zoon te ontnemen. Dit alles omdat hij zijn eigen leven niet meer zag zitten; een gruwelijke daad. Godzijdank raakte zijn zoon slechts licht gewond.
In mijn podcast vertelt hij open en eerlijk over deze daad. De rechter verklaarde dat hij ontoerekeningsvatbaar was ten tijde van die daad. Dit vanwege de hoge dosis antidepressiva die hij had ingenomen om een einde te maken aan zijn eigen leven.
Hoe kan het dat je van brave toegewijde huisvader zo diep zinkt? Hoe kijkt hij terug op die daad? Hoe was zijn periode in de tbs-kliniek? Hij schreef er het boek âNiemand zit hier voor zijn zweetvoetenâ over. Het boek heeft als ondertitel âvan brave burger tot tbs-erâ. De titel is eigenlijk nog niet helemaal compleet, want daar hoort nu ook bij: âen terug naar een gewone burgerâ, maar wel met een grijze sluier. Zo noemt hij het zelf. Hij kan weer genieten van zijn vrijheid, maar alles met een grijze sluier.
Luister in deze nieuwe aflevering van de podcast: Heftig, hoe is het nu met jou? naar het openhartige verhaal van Johan.
Heb je een vraag of wil je meer informatie over training, advies of begeleiding na een crisis? Stuur dan een bericht naar [email protected] of bekijk de website www.rustnaimpact.nl. -
Hoe is het om te leven in een gemeenschap van Jehovaâs Getuigen? Tess deelt haar ervaringen in mijn nieuwste podcast. Als iemand die geboren is in deze gesloten gemeenschap, onthult ze hoe ze het leven binnen de regels beleefde en wanneer de knoop echt strak begon te zitten. Het verlaten van de gemeenschap had aanzienlijke gevolgen.
Alles in haar leven stond in het teken van strikte regels. Op school in de 'wereldse wereld' stond ze aan de zijlijn. Vaak alleen op een bankje, buitengesloten van gym, verjaardagsfeestjes en simpelweg samen spelen. Haar dagen draaiden om gehoorzaamheid aan strenge voorschriften. Ze voelde zich regelmatig eenzaam in haar streven om 'het goede' te doen volgens de wil van God en om het grote kwaad van armageddon te vermijden.
Het echte conflict begon toen Tess moeder werd. Terwijl het vieren van verjaardagen ten strengste verboden was, besloot Tess stiekem het prachtige leven van haar kinderen te vieren, zij het achter gesloten gordijnen met een stukje taart. Een innerlijke tweestrijd ontstond, waarbij ze worstelde met haar geloof en de ogenschijnlijke tegenstrijdigheid van liefde en strikte regels: "Als God liefde is, waarom begrijp ik dan al die regeltjes niet?"
Haar persoonlijke ontwikkeling werd ernstig belemmerd toen ze haar VWO niet kon afronden omdat ze zo klem kwam te zitten. Uiteindelijk brak ze uit, maar dit leidde tot het verlies van contact met haar ouders.
Luister naar het aangrijpende verhaal van Tess in deze nieuwe aflevering van de podcast 'Heftig, hoe is het nu met jou?Heb je een vraag of wil je meer informatie over training, advies of begeleiding na een crisis? Stuur dan een bericht naar [email protected] of bekijk de website www.rustnaimpact.nl.
-
50 jaar geleden brak een vreselijke brand uit in Heusden-Zolder om precies te zijn op 23 januari 1974 omstreeks 22:30 uur in het Heilig Hart College. Hierbij vielen 23 dodelijke slachtoffers en twee zwaargewonden, allen tussen 12 en 16 jaar. De precieze oorzaak is nooit gevonden.
In deze podcast praat ik met Bert, destijds 16 jaar. Hij overleefde de vreselijke brand.
Bert had het enorm naar zijn zin op het internaat. De jongens hadden een fijne dag gehad vol met buitenactiviteiten. Dus ze waren moe en diep in slaap. Bert werd wakker van de brand en het rumoer. Hij ging direct op zoek naar zijn broers, want twee van hen woonden ook op het internaat. De drie broers vonden elkaar terug. Voor 23 kinderen liep het vreselijk af, ze kwamen om het leven.
Hoe is het hem vergaan? Ik sprak met hem over hoe er op het internaat om werd gegaan met de ramp. Dat hij als een van de oudste mee hielp om de verbrande slaapzalen te ontruimen. Hoe er in het gezin om werd gegaan met de impactvolle gebeurtenis. Dat het misschien mee hielp dat zijn vader psychiater was. In die tijd nog een uitzonderlijk beroep.
Luister in deze nieuwe aflevering van de podcast: Heftig, hoe is het nu met jou? naar het verhaal van Bert. -
Dieuwertje kwam wekelijks als hulpverlener over de vloer bij een gezin. Ze kwam daar om de moeder te ontlasten bij de zorg van haar meervoudig gehandicapte zoon. Op een dag in oktober 2013 stond dit gezin weer op haar planning. Om de een of andere reden had Dieuwertje al een knoop in haar maag. Was dat omdat ze zwanger was of was dat omdat ze een voorgevoel had?
De gordijnen van de woning waren dicht, de deur werd niet geopend. Ze belde de vader van het gezin op zijn werk. Hij zei: âBel de politie maarâ. Was dat een logische reactie?
De politie kwam, trapte de deur open en trof daar de twee levenloze lichaampjes aan van de kinderen. Dieuwertjes voorgevoel klopte. Hoe is dat voor jou als hulpverlener? Dieuwertje vertelt hoe ze aan zichzelf ging twijfelen. Wat is je positie als hulpverlener?
Slachtofferhulp werd haar aangeboden, maar Dieuwertje voelde zich geen slachtoffer. Ze ging gewoon verder met haar werk, maar echt lekker ging dat niet. Ze maakte zich zorgen om haar ongeboren kindje. Die zwangerschap verliep gelukkig prima en ze kreeg een gezonde dochter.
Dieuwertjes kijk op de wereld was veranderd. Ze hield er zelfs rekening mee dat haar partner haar kinderen iets aan zou kunnen doen. Toen wist ze: dit is een ongezonde reactie en werd haar duidelijk dat ze niet kon wegstoppen wat ze had meegemaakt. Ze zocht hulp om de verschrikkelijke gebeurtenis niet aan de kant te zetten, maar te doorleven. En dat lukte!
Begrijpen zal ze de daad van die moeder nooit maar ze kan wel weer op een reële manier de wereld in kijken. En ja, ze werkt nog steeds met veel plezier als gezinsregisseur bij gezinnen.
Luister naar een nieuwe aflevering van de podcast: Heftig, hoe is het nu met jou? -
Annemiek, werkzaam als ambulancechauffeur in Amsterdam, beleefde de nachtmerrie van iedere hulpverlener. Aankomen bij een ongeval waarbij haar zoon betrokken was. Een situatie waarvan ze wist dat die kon gebeuren, maar hoopte nooit werkelijkheid te worden.
Het was voor haar meteen helder toen ze ter plaatse kwam. âDeze auto is van mijn ex, vertelde Annemiek.â Een collega probeerde het nog uit haar hoofd te praten door te zeggen dat er veel van dit soort autoâs zijn. Maar Annemiek wist het precies. Het ging om de auto van haar ex. Alleen bleek dat haar ex niet in de auto zat, maar haar zoon. Haar zoon was tijdens het ongeluk overleden.
Hoe ga je met deze situatie om? Welke weg heeft ze afgelegd om weer terug te keren naar haar ambulancewerk? Want ondanks het immense verlies wilde ze er weer zijn voor anderen. Vooral voor haar verongelukte zoon, die trots was op het werk van zijn moeder in het ambulanceteam.
Ze schreef er uiteindelijk een boek over met als pakkende titel âEn dan is het jouw kind⊠dat alles overstijgtâ.
Luister in deze nieuwe aflevering van de podcast: Heftig, hoe is het nu met jou? naar het aangrijpende verhaal van Annemiek en naar het andere ongeluk waar ze zo indringend mee te maken kreeg.De foto is gemaakt door Tim Aijtink Fotografie.
-
Frieda (37) is de dochter van twee mensen met een verstandelijke beperking. Hoe is dat voor je wanneer je je ouders al heel jong voorbij streeft? Dat je op 6 jarige leeftijd de wereld beter begrijpt dan je ouders. Hoe kon dit ongezien blijven? Pas toen Frieda 23 jaar was bleek dat haar ouders een IQ van 70 hadden. Toen vielen er voor haar heel veel puzzelstukjes op zân plek.
Een ogenschijnlijk eenvoudige vraag roept een complexe overpeinzing op: Mogen mensen met een verstandelijke beperking kinderen krijgen? Voor Frieda is deze vraag onmogelijk te beantwoorden, want zonder haar ouders zou zij nooit als de prachtige vrouw die ze nu is, hebben bestaan.
"Wat voor mij het meest pijnlijk was, was de emotionele afwezigheid van mijn ouders," deelt Frieda. "Dat is werkelijk het zwaarst geweest. Het maakte me eenzaam. Hun gedrag was onvoorspelbaar door hun beperking. Ik kreeg wel knuffels, maar niet wanneer ik ze nodig had. Niemand vroeg ooit hoe het met mij ging. Die emotionele afwezigheid was erger dan het gebrek aan eten en het huiselijk geweld."
Frieda beschrijft haar ouders als twee kinderen, vooral in emotioneel beladen situaties zoals ruzies. Haar moeder wordt dan sociaal-emotioneel nog jonger, soms zelfs een kind van vier.
Deze ervaringen hebben Frieda gevormd tot de gedreven leerkracht die ze nu is. Ze zet zich in om de kinderen in haar klas echt op waarde te schatten.
Op haar 18e nam Frieda de verantwoordelijkheid voor haar kersverse zusje op zich. Vastbesloten om te voorkomen dat de geschiedenis zich herhaalde, nam ze haar zusje uiteindelijk in huis om haar te redden uit een moeilijke situatie. Ze werd als een moeder voor haar zusje.
Luister naar dit bijzondere verhaal en ontdek de kracht van liefde en veerkracht in een wereld vol onzichtbare uitdagingen. -
In 1995, op 19-jarige leeftijd, was Liesbeth soldaat 1 in Srebrenica, waar 8000 Servische moslimmannen werden vermoord. Wat doet dat met je? Hoe vormt zo'n onmogelijke missie een jonge soldaat?
Onder de ogen van Dutchbat III vond de grootste genocide sinds de Tweede Wereldoorlog plaats. Dutchbat III stond eigenlijk vanaf het begin voor een onmogelijke missie. De val van de enclave Srebrenica heeft tot de dag van vandaag nog regelmatig het nieuws gehaald. Hoe kun je zoiets groots achter je laten? Kun je zoiets groots achter je laten?
Als vrouw in een mannen wereld waar âik goed in gedijâ aldus Liesbeth, hield ze zich staande. Op zoek naar spanning en avontuur meldde ze zich, toen ze zo jong was, aan bij defensie. Wat waren haar gedachten daarbij? Wat waren haar dromen?
Het doel van Dutchbat III was Peacekeeping. De enclave was veilig volgens de VN. De overmacht van de Bosnische Serviërs was zo overweldigend dat Dutchbat er niks tegenin had te brengen.
De Bosnische moslims zaten als ratten in de val, maar ook Liesbeth heeft zich samen met haar collegaâs als ratten in de val gevoeld. Hoe pak je het leven op na de uitzending?
Srebrenica is een rode draad in het leven van Liesbeth en dat zal ook zo blijven.
Luister in deze nieuwe aflevering van de podcast: Heftig, hoe is het nou met jou? naar het bijzondere verhaal van Liesbeth. Hoe het nu met haar gaat. Hoe ze Srebrenica is gaan omarmen. En hoe ze haar drie kinderen betrekt bij haar ervaring. Afgelopen zomer is ze zelfs met haar gezin naar Srebrenica geweest. Wie weet komt haar droom uit en gaat ze ooit nog eens in Bosnië wonen. -
âHoe het falen van instanties leidde tot de moord op mijn broer Joostâ. Dat is de ondertitel die Saskia meegaf aan haar boek: What the f*ck?! Dit boek schreef ze, nadat haar broer in 2017 totaal onverwacht en zonder enige aanleiding doodgestoken werd. Een moord die in de media kwam als âde Amsterdamse metromoordâ.
In deze podcast vertelt Saskia dat het na de steekpartij mĂĄĂĄnden duurde voordat de nabestaanden op de hoogte werden gebracht van alle bijzonderheden. Dat leidde bij familieleden tot extra stress, frustratie, onrust, slapeloze nachten en natuurlijk veel verdriet.
Na verschillende krantenartikelen in de Volkskrant en een reportage van nieuwszender AT5 leidde de moord op Joost zelfs tot vragen en moties in de Tweede Kamer. Ook kwam er een onderzoek en een vernietigend rapport dat het falen van verschillende betrokken instanties bloot legde.
Saskia wil organisaties laten nadenken over hun rol, zodat dergelijke moorden voorkomen kunnen worden. Hiermee wil ze voorkomen dat anderen hetzelfde hoeven mee te maken als haar familie.
Ook pleit Saskia er voor om na een geweldsdelict meer en langere tijd rekening te houden met de nabestaanden.
Luister in deze nieuwe aflevering van de podcast: Heftig, hoe is het nou met jou? naar het onvoorstelbare verhaal van Saskia Wolters. -
Het enige dat Serani over haar afkomst weet, is dat ze geboren is in Sri Lanka. Ze weet haar precieze geboortedatum niet, noch haar geboortenaam. Ook kent ze haar biologische ouders en familie niet. Omdat haar adoptiepapieren vervalst bleken, kan ze verdere informatie over haar achtergrond ook niet meer achterhalen.
In deze podcast legt Serani uit dat het essentieel is voor je welbevinden om te weten waar je vandaan komt. Als je niet weet waar je vandaan komt, leidt dat tot lichamelijke en psychische klachten. âJe wilt weten wat je basis is.â
Toen Serani zwanger was van haar zoon, voelde ze nog sterker de behoefte haar achtergrond te kennen. Ze was bijvoorbeeld nog meer benieuwd naar de beweegredenen van haar biologische moeder. âIk zou ook graag tegen haar zeggen: âHet is goed, je hoeft je geen zorgen meer te makenâ.
Mede door een uitzending van Zembla kwam Serani erachter dat de Nederlandse overheid wist van illegale adoptie. Duizenden adoptiekinderen weten daardoor niet waar ze vandaan komen. Daarom heeft Serani - samen met andere adoptiekinderen - een rechtszaak aangespannen tegen de Nederlandse staat. Ze wil erkenning van het feit dat het onmenselijk is niets te weten over je achtergrond. Ook wil ze voorkomen dat anderen in de toekomst hetzelfde overkomt.
Luister in deze nieuwe aflevering van de podcast: Heftig, hoe is het nou met jou? naar het verhaal Serani en de zoektocht naar haar ârootsâ. -
De moeder van Nina maakte Nina 14 jaar lang stelselmatig ziek. Ze mishandelde Nina, gaf haar verkeerde medicijnen en verplichtte haar dochter in bed te blijven.
Deze ziekmakende jeugd leidde bij Nina niet alleen tot grote eenzaamheid en verwarring, maar ook bijna tot haar dood. Eenmaal volwassen ervaart Nina nog steeds de gevolgen van de mishandelingen uit haar jeugd. Ze moest opnieuw leren lopen, eten, drinken en bewegen.
Nina is een âoverleverâ van het MĂŒnchhausen-by-Proxysyndroom (MbP). Jaren later heeft ze een missie. Ze wil anderen bewust maken van kindermishandeling door falsificatie (zoals MbP tegenwoordig heet). Dit is een ernstige vorm van kindermishandeling waarbij ouders of verzorgers voor hun kind een ziekte verzinnen, verergeren of veroorzaken. Hiermee hopen ze zelf aandacht te krijgen.
Nina wil zoveel mogelijk kinderen redden van ouders met MbP. Door voorlichting wil ze hulpverleners leren om deze stoornis in een zo vroeg mogelijk stadium te signaleren.
âHet heeft ruim twintig jaar geduurd om dit te verwerken en om woorden te vinden om uit te leggen wat mij is overkomenâ, zegt Nina.
Ondertussen zijn er twee boeken. âJij gaat doodâ en âJe bent een verschrikkelijk kindâ.
Luister in deze nieuwe aflevering van de podcast: Heftig, hoe is het nou met jou? naar het belangrijke en gedreven verhaal van overlever Nina.
-
âVeel in mij was doodgegaan. Ik heb het leven weer moeten uitvinden. Maar ondanks hele grote verliezen kun je weer genieten.â In deze podcast vertelt Annemarie openhartig over haar verlies: haar dochters Suzan en Inge kwamen om bij een verkeersongeluk. Haar man raakte daarbij zwaargewond.
Annemarie mocht de lichamen van haar overleden dochters niet meer zien. Verder sprak niemand van de hulpdiensten hardop uit dat Suzan en Inge daadwerkelijk overleden waren. Jaren later geeft Annemarie aan dat het bij een dergelijke heftige gebeurtenis zĂł belangrijk is om eerlijk te zeggen waar het op staat. âNiet weten maakt je radeloos. Je hebt in zoân situatie zĂłân behoefte aan feitelijke informatie. Als je die niet hebt, dan verzin je zelf verhalen om het verschrikkelijke hanteerbaar te maken voor jezelf.â
Bijna 25 jaar later is Annemarie uitvaartbegeleider en rouwtherapeut. âDat werk past me als een jas en is wie ik nu ben.â
Luister in deze nieuwe aflevering van de podcast: Heftig, hoe is het nou met jou? naar het droevige, maar ook hoopgevende verhaal van Annemarie.
- Mostrar mais