Episódios
-
De aangekondigde bezuinigingen vanuit Den Haag op preventie en gezonde leefstijl kunnen gevolgen hebben voor de uitvoering van het programma Schouwen-Duiveland vitaal. Dat programma stimuleert alle bewoners via sportverenigingen en scholen te bewegen en daardoor vitaal te blijven.
-
Estão a faltar episódios?
-
Daniël Joppe wordt op 2 december geïnstalleerd als burgemeester van het Limburgse Voerendaal. Hij kijkt in deze podcastaflevering uitgebreid terug op zijn (begin)jaren als raadslid voor het CDA en de latere jaren als wethouder.
-
Wethouder Jacqueline van Burg is ‘megatrots’ op haar portefeuille stads- en dorpsvernieuwing, vooral omdat ze een sterke band heeft met de dorpen op het eiland. Ze heeft in verschillende plaatsen op zowel Schouwen als Duiveland gewoond. Als wethouder werkt ze inmiddels alweer lange tijd aan de vernieuwingsplannen van de dorpen en steden op Schouwen-Duiveland.
Het aanpassen van stads- en dorpsgezichten is een kwestie van lange adem. Dat komt door de veel overlegrondes met planmakers en bewoners. Tegelijkertijd werken bezwaren ook remmend op uitvoering van ideeën en plannen. Iedereen tevredenstellen is een moeilijke opgave, constateren ook bewoners zelf.
Inmiddels zijn dorpen zoals Renesse, Brouwershaven en Bruinisse aangepakt en wordt er nu vooral gewerkt aan de vijf kernen die Burgh-Haamstede rijk is. Andere dorpen, zoals Zonnemaire en Dreischor, zijn later aan de beurt. De wethouder vertelt uitgebreid over de achtergronden en leefbaarheid van de dorpen en kernen in de podcast Stads- en Dorpsvernieuwing.
-
Door stabiele regenval was zoet water op Schouwen-Duiveland lange tijd geen probleem. Maar nu we te maken hebben met soms langere periodes van droogtes en langere periodes van zware regenval, hebben vooral de landbouwers op Schouwen-Duiveland het moeilijk met het groeiend houden van hun gewassen. Het zijn voor hen zware tijden, vertelt wethouder Paula Schot in de podcast Zoet water.
Een oplossing voor het probleem is niet zo gemakkelijk. De opvang van grote hoeveelheden water is niet te doen met grote bassins. Daarbij komt dat de verschillende betrokken ministeries in Den Haag ook niet duidelijk zijn over de positie van Schouwen-Duiveland.
Inmiddels is er wel al heel veel onderzoek gedaan naar de mogelijkheden om het probleem op te lossen. Zo kunnen in de oude kreekruggen bestaande zoetwaterbellen worden aangevuld met water door natuurlijke regenval. Allemaal niet eenvoudig. Maar eerst moeten er keuzes worden gemaakt in met name Den Haag. Binnen twee jaar verwacht de wethouder meer duidelijkheid.
-
Wethouder Daniël Joppe heeft met financiën niet de makkelijkste portefeuille. Iedereen heeft wel een mening over de portemonnee van de gemeente. En die reacties ziet hij graag, ‘want dat is ook een vorm van betrokkenheid’. Maar wie echt duikt in de financiële stromen van een gemeente kan beslissingen daarover vaak beter begrijpen.
In de podcast Financiën geeft de wethouder een klein college over die dagelijkse financiële werkelijkheid. Vooral nu is het volgens hem een uitdagende tijd om te blijven investeren in de toekomst van Schouwen-Duiveland. Het gaat dan om investeringen in de toekomst van de dorpen en steden, de boeren, woningbouw, maar ook in jongeren die afhankelijk zijn van Jeugdzorg.
Vooral om de geldstroom die vanuit het Rijk aan Jeugdzorg wordt besteed, maakt hij zich zorgen. Om alles te kunnen blijven betalen zijn gemeenten afhankelijk van het zogeheten gemeentefonds, waaruit het Rijk gemeenten betaalt. Het is de belangrijkste inkomstenbron van een gemeente. Heel veel invloed heeft de gemeente daar niet op.
-
Als alles voor de wind gaat is Schouwen-Duiveland in 2040 energieneutraal, dat wil zeggen dat er op het eiland net zoveel energie wordt opgewekt als verbruikt. Een flinke opgave waar wethouder Ankie Smit veel energie in steekt. Ze wil vooral de mogelijkheden delen en daarmee ook de successen tonen, ‘want dan zien mensen dat het kan’.
Ze ziet immers dat veel mensen de klimaatdoelen wel willen halen, maar dat maar weinigen daarvoor willen veranderen, ‘maar dat is toch echt nodig om de doelen van Parijs te halen’, stelt Ankie. Daarom zijn er allerlei mogelijkheden opgezet om het mensen gemakkelijker te maken mee te gaan in die nieuwe tijd.
Zo bestaat er de bekende isolatiesubsidie, maar er is ook een duurzame huizenroute, een ondernemersprijs voor bedrijven die duurzaam ondernemen en staat er een windmolenpark om maar te laten zien dat de nieuwe beweging gaande is. Waar nog weinig animo voor is, zijn de subsidiemogelijkheden wanneer een inwoner met iemand samen uit zijn of haar postcodegebied energiezuinige maatregelen neemt. De wethouder vertelt erover in de podcast Duurzaamheid.
-
Er moest een manier zijn om mensen weer te betrekken bij ideeën en plannen van de gemeente. Daar kwam wethouder Hanno Canters op zijn weg via het lokaal bestuur wel achter. Als voorzitter van de dorpsraad Brouwershaven lukte het hem de juiste stadsgenoten te vinden om samen met de gemeente het marktplein een nieuw gezicht te geven. Samenbouwen aan ideeën en plannen is zijn devies.
Toen hij eenmaal wethouder werd van onder meer participatie ging hij aan de Oude Haven in Zierikzee aan de slag om de oude kademuren te restaureren. Daar werden de omwonenden op een vernieuwende manier bij betrokken. Canters ging van deur tot deur om ‘dat nuttige overleg’ te voeren. In die nieuwe aanpak, ‘waarin je het niet altijd met elkaar eens hoeft te zijn’, zag hij dat het mensen samenbracht.
Zo kwam er meer oog voor elkaars belangen. Je laten zien, in gesprek gaan, vertrouwen winnen en het dan samen gaan doen, is zijn ideaal. Hij vertelt er uitgebreid over in de podcast over Participatie.
-
De onderwereld komt steeds meer op plekken in de bovenwereld terecht. Het gaat om de criminaliteit die verweven raakt met de legale wereld. Dat lijkt een fenomeen dat zich vooral afspeelt in grote steden, maar niets is minder waar. In allerlei vormen doet zich dat ook voor op Schouwen-Duiveland. Daarover vertelt burgemeester Jack van der Hoek in de podcast Ondermijning.
Het gaat om het hele palet aan ondermijning; van hennepkwekerijen, prostitutie en illegale arbeidsmigranten die niet goed worden gehuisvest, tot misbruik van vergunningen en loodsen en mensensmokkel vanuit de jachthavens. Tegelijkertijd worden ook jonge kinderen geronseld om klusjes voor vaak drugscriminelen te doen.
Belangrijk in de bestrijding van ondermijning is de samenwerking tussen gemeenten en allerlei overheidsdiensten zoals politie, Openbaar Ministerie, gemeente, Belastingdienst en Douane. Daarnaast wijst de burgemeester op het belang van bewoners om verdachte situaties of signalen aan te geven. Hij zou graag zien dat inwoners dat meer doen als ze die zien.
-
Inleiding van de podcastserie die vanaf 9 januari 2024 live gaat.
De serie bestaat uit 6 afleveringen waarin we per aflevering een collegelid spreken over een bepaald onderwerp. De eerste aflevering is vanaf 9 januari, 12:00 uur, te beluisteren. Wekelijks volgt op dinsdag een nieuwe aflevering.