Episódios
-
Född i Tunisien och utbildad som skulptör – lyckades han bli en modevärldens mest inflytelserika designers. Hans känsla för proportioner och hans tekniska skicklighet resulterade i plagg som lyfte fram och firade kvinnokroppen på ett sätt få andra vågat eller lyckats med. Han arbetade alltid på sina egna villkor och vägrade följa industrins strikta scheman, vilket bara ökade hans stjärnstatus.
Vi pratar ju förstås om Azzedine Alaïa och modehuset som kom att heta just Alaïa.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Historien om det svenska modeundrets uppgång och fall är till början en framgångssaga. Aldrig har svenkt mode haft ett sådant uppsving som under det tidiga 00-talet. Nya spännande modemärken poppade upp som svampar ut marken tillsammans med modemagasin, bloggare och butiker med de senaste it-plaggen. Marknaden av heta märken inom mellansegmentet, varken lyx eller fast fashion, var en guldgruva för kanske framförallt generation X, som både var unga, coola och hade råd. Mode har nog aldrig varit så roligt som på Berns salonger åren 2000-2014.
Men det svenska modeundret är också en historia om konkurser, konflikter, konkurrens och grusade förhoppningar. Och om hur champagne blev till vatten.
Med det sagt, låt oss dyka in i del tre av vår serie om det svenska modeundret!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Estão a faltar episódios?
-
I det andra avsnittet av tre om det svenska modeundrets uppgång och fall tar vi en titt på vilka märken som var aktuella under guldåldern. Vilka vann Guldknappen, vilka öppnade den allra första modeveckan på Berns, och varför hade Nakkna ingen humor?
Till vår hjälp att minnas åren 2000-2014 har vi inga mindre än journalisten Nina Campioni och modenörden Peter Berg som båda var med när det begav sig.
God lyssning!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Vi inleder säsongen med en serie! I tre avsnitt kommer vi att djupdyka i och granska det svenska modeundret (2000-2014). Hur uppstod det, vad hände egentligen under perioden, och vad hände sen? I det första avsnittet pratar vi bakgrund – för inget uppstår ju i ett vakuum. Vi gästas av experten Nina Campioni, modejournalisten som befann sig i stormens öga, front row på Fashion Week by Berns. Dessutom bidrar modeundret-fantasten Peter Berg med sin beskrivning av stilen – som han håller fast i än idag. Varning för namedropping, ikoniska bloggprofiler och extrem hype.
God lyssning!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Midsommarafton står inför dörren och snart förenas svenskarna i en salig blandning av gammal folktro, önskan om fruktbarhet och allmän sommarglädje. Små grodorna, sill och potatis, spelemän, blommor under kudden och att hoppa över nio gärdsgårdar är bara några av de traditioner som hör till ett riktigt midsommarfirande.
Och så kläderna då. Vita klänningar, blommor i håret och folkdräkter har blivit synonymt med högtiden. Men hur kommer det sig? I säsongens sista avsnitt dyker vi in i en salig kavalkad av pingstbrudar, folkskräckfilmer och nyväckt nationalism – kanske kan dessa fenomen förklara varför vi klär oss som vi gör på midsommar.
Det här är säsongens sista avsnitt men vi är tillbaka efter semestern. Följ oss på sociala medier @studio_tvatt under tiden!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
"Jag vill köpa tio strumpstickningsmaskiner om ni kan skaffa mig en duktig verkmästare". "Han står där borta", svarade föreståndaren och pekade på en man, som höll på att montera en av utställningsmaskinerna.
Dessa ord skall ha sagts av grosshandlaren i modevaror Kurt Levin år 1926 och skulle komma att bli upptakten till en 65 årig framgångssaga. Historien om den sista storskaliga klädfabriken i svensk konfektionsindustri, TEKO:s sista utpost – Malmö Strumpfabrik! Men för att förstå fabrikens mångåriga historia så kommer vi också djupdyka i plagget vi alla kanske tar lite för givet.
Idag ska vi i dubbel bemärkelse prata om inget mindre än STRUMPAN!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Under många år har han stått för innovation och extravagans inom modevärlden. Han är känd för sin djärva användning av färger, mönster och texturer. Han ansågs också vara en pionjär inom att integrera konstnärliga tryck på textilier. Med en glamorös jetset-livsstil som speglas i hans skapelser har han inte bara inspirerat unga designers utan också utmanat, väckt kontroverser och blivit ifrågasatt inom haute couture-kretsen. Men kan verkligen Brigitte Bardot, Kate Moss, Victoria Beckham, Beyonce med flera ha dålig smak?
I dagens avsnitt pratar vi om “designern av tusen prints”, “The Tiger of Italy” – Roberto Cavalli!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Pre-loved, second hand eller vintage. Kärt barn har många namn och ju mer populärt det blir att handla på andra hands-marknaden, desto fler namn verkar uppstå för kläder som tidigare burits av någon annan. Men att handla andras avlagda paltor är långt ifrån ett modernt fenomen. Idag pratar vi second hand då och nu!
Med oss från Göteborg har vi dessutom second hand-experten Ebba Thorolvsen som delar med sig av sina tankar och tips kring ämnet.
Låtarna som hörs i avsnittet är "Thrift shop" med Macklemore och "Second Hand" med Vitt Brus och Fronda.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
I detta avsnitt får vi besök av begravningsexperten och superkommunikatören Conny Sohlberg. Vi pratar klädsel inför den sista vilan – hur gör man valet och har vi blivit mer personliga i vår begravningsstil? Från vita särkar till Pucci-klänningar. Idag gräver vi ned oss six feet under och pratar mode in i döden då och nu.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Sport och kvinnor har inte alltid varit lika med sant. Kvinnor har historiskt ofta motarbetats inom sportens värld, och få sporter ansågs acceptabla. Undantag var bland annat tennis, golf och simning men det var inte alltid praktiska sportkläder sm gällde. Vi pratar korsetter, långa kjolar och flera lager underkjolar. Rida och cykla var okej – om det gjordes i damsadel.
På senare år har debatten vänt till att handla om att kvinnor vill tillåtas bära mer täckande plagg när de sportar professionellt. Exempelvis var bikinin en del av klädkoden inom beachhandboll fram tills nyligen, och vi tycks ha gått från för påklätt till för avklätt! Idag pratar vi kvinnligt sportmode.
Klara, färdiga, gå, nu kör vi!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Med allt mer avancerad kirurgiska tekniker och injektions behandlingar har vi sett många exempel på hur långt människan är beredd att gå i jakten på skönhet. Men att äventyra sin hälsa för att följa samtidens ideal – eller till och med bryta mot lagen – är ingenting nytt. Faktum är att människan har gjort dessa uppoffringar långt tillbaka i historien. I veckans avsnitt pratar vi arsenik-smink, bortopererade revben (är det en myt?), dödliga kragar och krinoliner som orsakat brandkatastrofer.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Han revolutionerade modeindustrin genom att integrera streetwear-estetik och ungdomskultur i high-end mode, och till och med i franska haute couture-sammanhang. Genom att riva ned barriärerna mellan mode, konst och musik, bidrog han till att demokratisera modet och göra det mer tillgängligt och inkluderande för en bredare publik. Abloh hade en unik förmåga att förvandla en enkel t-shirt till en lyxprodukt, skapa en stil som kom att definiera artister som Kanye West, och göra till och med varumärken som IKEA till något coolt. Som första afro-amerikan banade han dessutom väg för en ny representation inom den europeiska haute couturen.
I dagens avsnitt kommer vi att utforska livet och arvet efter Virgil Abloh.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Detta är del 1 av 2 avsnitt om 10-gruppen. Båda släpps samtidigt och är tänkta att lyssnas på efter varandra.
För nästan exakt 9 år sedan, den 28 februari 2015 stängde den kultförklarade butiken på Götgatsbacken, Götgatan 25, på Södermalm i Stockholm. Sedan dess har vi lidit en ständig brist på färgstark mönsterprakt och produkter som accessoarer i vaxat tyg och dukar som håller för evigt. Vi som älskade 10-gruppen håller hårt i de dataväskor och necessärer vi fortfarande har kvar – även om de har fläckats av diverse hudvårdsprodukter som läckt ut. Det här är historien om ett svenskt textilformgivningskollektiv som både tog över världen, våra hem och våra hjärtan – och gjorde vaxduken cool.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Detta är del 2 av 2 avsnitt om 10-gruppen. Båda släpps samtidigt och är tänkta att lyssnas på efter varandra.
Vi intervjuar mönsterpionjären Gunila Axén om när det begav sig, hur 10-gruppen startade, hennes bästa minnen – och varför hon lämnade 1996. Hon avslöjar dessutom en kommande utställning i Falkenberg. God lyssning!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
80-talets modevärld var en tid präglad av glamour och överflöd. Det var en era av storslagna axelvaddar, färgstarka och ibland extravaganta kläder, och inte minst sportiga influencer. Modeshowerna var en spektakulär syn, ofta överdådiga och med betoning på extravagans och lyx. Men det var ett märke som gick emot den rådande trenden - Margiela. Margielas kollektioner utstrålade en känsla av råhet och autenticitet som skilde sig markant från den glansiga och polerade estetiken som dominerade 80-talets mode. Maison Margiela grundades av Martin Margiela och Jenny Meirens och idag ska vi prata om duon som förändrade modevärlden.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Från haute couture i stallet till exklusiva väskor, scarfs, makeup, kläder och inredning paketerat i märkets signatur färg orange. Hermès moderesa är en historia om lyx i sin renaste form. Få modehus, om inga, kan skryta med samma nivå av exklusivitet och prislappar. Genom Tsarfamiljens fall, Birkin-bags och LVMH-konflikter till Martin Margiela – vi djupdyker i modehusets snart 200-åriga historia.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Dölja eller framhäva magen? Köpa en ny garderob eller anpassa de vanliga kläderna till graviditeten? Mode för gravida har gått igenom en mängd olika faser och har ofta styrts av moralen. Ibland har tillståndet ansetts opassande och ett bevis på att man hade gjort något syndigt, och ibland, som nu, är magen snarare något man ska skylta med. Tänk att ända in på 1900-talet skulle gravida kvinnor med synlig mage helst hålla sig i hemmet och bära något löst sittande! Gravidmode genom tiderna är en historia om korsetter, ogifta mödrar och pregnancy reveals. Häng med!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Vad definierar en maskerad och varför klär vi egentligen ut oss? Idag kanske vi tänker på Halloween, och frågar oss varför Kardashians inte bara har en utklädnad utan en hel parad, men förklädnad har en längre historia än så. Från korpformade pestmasker till den skjutna Teaterkungen och ursprunget till lajvscenen – festen kan börja!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
I dagens avsnitt slår vi hål på myten att klänning är ett typiskt kvinnligt plagg. Vi följer hur genus har påverkat modet – hela vägen från romarriket, via medeltid och 1700-talsglam till dagens MET-galamode. Vi pratar också med Fredrik Robertsson som är aktuell med utställningen "Klänningen gör mannen" på Liljevalchs. God lyssning!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Från magiska egenskaper till ett sätt att hindra kvinnan från att ta del av arbete och studier. Mensen har varit allt från hyllad till tabu – och likaså mensskyddet. Men hur använde man egentligen binda innan man ens hade trosor? Lät man det droppa ner på golvet? Vi går tillbaka hela vägen till antiken och krossar så många mensmyter vi kan. Gästspel: Moas farmor om hur det var på 60-talet!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
- Mostrar mais