Episódios

  • "De Someflexers zijn een heel interessante community"

    Dat gaf LinkedIn Expert Michael Humblet toe in het laatste deel van de SomeXpert aflevering. Host Seppe had het met de ambitieuze ondernemer ook nog over zijn leven als CEO, Expert, Sales-man & zoveel meer.

    Benieuwd naar zijn verhaal? Ontdek het hier.

  • "Adrenaline is voor mij de druk om het goed te doen, ik heb dat nodig"

    Dat en veel meer kwam Michael Humblet vertellen in de 4e aflevering van de SomeXpert Podcast. Host Seppe ontving de creatieve, ambitieuze, en ondernemende CEO Michael Humblet. Bekend van Chaomatic, LinkedIn, Expertsessies en zoveel meer.

    Benieuwd naar zijn verhaal. Luister hier deel 1!

  • Estão a faltar episódios?

    Clique aqui para atualizar o feed.

  • "De klik met Someflex was er meteen"

    Dat vertelt Sociale Media Expert & Consultant Delphine van Belleghem in het interessante 2e deel van de SomeXpert Podcast. Host Seppe hing aan de lippen van deze inspirerende experte met een erg interessant professioneel pad.

    Benieuwd? Check het hier!

  • "Op een bepaald moment vielen alle puzzelstukjes samen"

    In aflevering 3 van de SomeXpert Podcast ontvangt Seppe Delphine Van Belleghem in zijn online studio. Delphine is een sociale media experte & consultant die gaandeweg haar professionele carrière haar passie voor sociale media vond. In deel 1 hebben ze het over de stap naar het leven als zelfstandige en de band met socials.

    Ontdek hier haar verhaal.

  • "Met Exposure gevestigde waarde geworden"  In de 2e aflevering van de SomeXpert ontvangt host Seppe Reinout Van Zandycke. Een bekende naam binnen het psychologische & nudging landschap op sociale media.  Wat dat is en veel meer ontdek je in deze aflevering.

  • "Van opleiding Sociaal Werk naar volop ondernemen"

    Het verhaal van Reinout Van Zandycke is uniek. Dat ontdekte host Seppe in de 2e aflevering van de SomeXpert Podcast met Reinout. In deel 1 gaat het over zijn eerste stappen als ondernemer.

    Benieuwd? Check het hier.

  • “Van Koop Lokaal naar Investeer in Sociale Media”

    Het is alweer tijd voor deel 2 van de SomeXpert-aflevering met Sofie Smolders. De podcast waarin host Seppe spreekt met Someflex Experten over heel Vlaanderen

    Benieuwd? Luister deel 2 van de 1e aflevering hier!

  • Socialemediaburo.be bestaat 5 jaar. Een mijlpaal, en bij een verjaardag hoort natuurlijk een feest. Maar wacht, want Corona zorgt natuurlijk nog altijd voor obstakels om grootste evenementen te organiseren. Geen nood, het grote feest komt er, maar om al even in de stemming te komen, laten wij een driedelige podcast op u los over 5 jaar SoMeBu. Get on board for a trip down memory lane.

    Exact vijf jaar geleden werden de papieren van het ontstaan van Socialemediaburo.be officieel getekend. Nadja besloot toen samen met Bart, eerst werkzaam als student en later als haar eerste vaste werknemer, om een bedrijf te lanceren over en rond sociale media. Samen met Nadja nam Seppe een podcast op over de voorbije 5 jaar en hoe alles ontstond. Aflevering III: ‘2020 wat een jaar’.

  • Socialemediaburo.be bestaat 5 jaar. Een mijlpaal, en bij een verjaardag hoort natuurlijk een feest. Maar wacht, want Corona zorgt natuurlijk nog altijd voor obstakels om grootste evenementen te organiseren. Geen nood, het grote feest komt er, maar om al even in de stemming te komen, laten wij een driedelige podcast op u los over 5 jaar SoMeBu. Get on board for a trip down memory lane.

    Exact vijf jaar geleden werden de papieren van het ontstaan van Socialemediaburo.be officieel getekend. Nadja besloot toen samen met Bart, eerst werkzaam als student en later als haar eerste vaste werknemer, om een bedrijf te lanceren over en rond sociale media. Samen met Nadja nam Seppe een podcast op over de voorbije 5 jaar en hoe alles ontstond. Aflevering II: ‘het prille begin’.

    “De herstart ging snel, té snel soms. We haalden veel nieuwe inschrijvingen binnen maar konden zelf niet meer volgen. We dreigden uit de bocht te vliegen.”

    We bevinden ons in september 2016. Socialemediaburo.be is zo’n drie maanden geleden uit de startblokken geschoten en mikt op een tweede lancering door de herstart van een jaartraject. En die herstart verliep heel vlot: “De herstart ging snel, té snel soms. We haalden veel nieuwe inschrijvingen binnen maar konden zelf niet meer volgen. We dreigden uit de bocht te vliegen”, zo zegt Nadja.

    Het onverwachte succes van die herstart bracht een belangrijk vraagstuk met zich mee. Bart en Nadja konden het met z’n twee niet meer bolwerken. Maar was er al ruimte voor versterking?: “Bart en ik hadden dezelfde profielen, dat zorgde voor een ideale wisselwerking, maar dat had ook wel een paar blinde vlekken. De puntjes op de ‘i’ ontbraken vaak, en hebben we na even overwegen een vacature uitgestuurd om de nodige kwaliteitsinjectie toe te dienen aan het bedrijf”, aldus Nadja Desmet van Socialemediaburo.be. Niet veel later zou Anissa toetreden tot het Somebu-team om voor die (terechte) kritische blik te zorgen en alles tot in de puntjes uit de werken.

    “In de aanloop van de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 veranderden we van strategie en gingen we ons meer focussen op de politieke en publieke sector”

    We fietsen even verder naar eind 2017. Socialemediaburo.be is uitgegroeid tot een succesvolle start-up, en er was ruimte om het schip van koers te doen veranderen. En dat schip werd toen ingesteld richting de publieke en politieke sector. Naar aanleiding van de aankomende gemeenteraadsverkiezingen van 2018 toverde het bedrijf opnieuw enkele konijnen uit zijn hoed. “In de aanloop van de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 veranderden we van strategie en gingen we ons meer focussen op de politieke en publieke sector. Samen met Reinout Van Zandycke schreef ik het boek ‘Het Nieuwe Campagnevoeren’, om politici te leren hoe ze sociale media kunnen inzetten voor hun politieke campagne. Het boek was een mooie kans om op een andere manier ons te profileren en de samenwerking met Reinout zorgde voor een goed rijdende tandem”, zo zegt Nadja.

    “In dezelfde periode merkten we dat het opnieuw tijd was voor een uitbreiding, om onze gewijzigde strategie te kunnen uitvoeren. Maar uit de twee overgebleven sollicitanten kon ik niet kiezen, dus ik nam ze allebei aan”

    Naast de gewijzigde strategie en het uitbrengen van het boek wijzigde er intern ook één en ander in het bedrijf: “In dezelfde periode merkten we dat het opnieuw tijd was voor een uitbreiding, om onze gewijzigde strategie te kunnen uitvoeren. Maar uit de twee overgebleven sollicitanten kon ik niet kiezen, dus ik nam ze allebei aan. (lacht) Maar de komst van Helene en Randy hield wel een bepaald risico in. Je gaat op zoek naar één iemand, en hebt ook financieel ruimte gemaakt voor één versterking. En plots worden het er dan toch twee… Uiteindelijk bleek het de gok absoluut waard” aldus Nadja.

  • Socialemediaburo.be bestaat 5 jaar. Een mijlpaal, en bij een verjaardag hoort natuurlijk een feest. Maar wacht, want Corona zorgt natuurlijk nog altijd voor obstakels om grootste evenementen te organiseren. Geen nood, het grote feest komt er, maar om al even in de stemming te komen, laten wij een driedelige podcast op u los over 5 jaar SoMeBu. Get on board for a trip down memory lane.

    Exact vijf jaar geleden werden de papieren van het ontstaan van Socialemediaburo.be officieel getekend. Nadja besloot toen samen met Bart, eerst werkzaam als student en later als haar eerste vaste werknemer, om een bedrijf te lanceren over en rond sociale media. Samen met Nadja nam Seppe een podcast op over de voorbije 5 jaar en hoe alles ontstond. Aflevering I: ‘Hoe het begon’.

    “Ik weet nog niet wat dat gat in de markt zal zijn, maar ik kan dan op z’n minst toch al mijn eigen website maken”

    Als we spreken over Nadja de onderneemster, dan moeten we eigenlijk veel verder dan 5 jaar teruggaan in de tijd. Ondernemend was ze altijd al, en haar eeuwige zoektocht naar het gat in de markt maakte haar des te hongerig om dat ooit ook echt ergens te vinden. In 2008 deed ze een eerste gooi naar dat fictieve gat door een opleiding rond websites bouwen te gaan volgen. “Ik weet nog niet wat dat gat in de markt zal zijn, maar ik kan dan op z’n minst toch mijn eigen website maken”, aldus Nadja. Een motto waar ze steevast in geloofde. En al snel bleek dat wat ze in die opleiding leerde gedateerd werd, de digitale wereld veranderde pijlsnel, en dat was voor haar een trigger om mee te zijn in die snel evoluerende wereld. “Wat later kwam vanuit verschillende hoeken de vraag ook om websites te gaan bouwen voor anderen, en zo ben ik voor het eerst in bijberoep iets beginnen verdienen met wat ik geleerd heb tijdens die opleidingen” zegt Nadja.

    “Tijdens die opleiding was ik nog fulltime actief als ‘beleidsmadam’ en gaf ik advies aan lokale besturen en politiezones. En toen ontdekte ik dat sociale media voor die sectoren onontgonnen terrein was.”

    Dan spoelen we even door naar de periode rond 2014 waar Nadja, nog maar eens, een opleiding ging volgen. Deze keer was het de opleiding ‘sociale media consultant’, en daar kreeg ze haar eerste echte ‘aha-momentje’: “Tijdens die opleiding was ik nog fulltime actief als ‘beleidsmadam’ en gaf ik advies aan lokale besturen en politiezones. En toen ontdekte ik dat sociale media voor die sectoren onontgonnen terrein was. Met dat gat in de markt in mijn achterhoofd ben ik dan verder blijven nadenken over de mogelijkheden om die twee in contact te kunnen brengen met elkaar.” aldus onderneemster Nadja. En toen begonnen langzaam maar zeker de puzzelstukjes in elkaar te vallen. Bij haar, toen huidige, werkgever VVSG (Vlaamse Vereniging voor Steden en Gemeenten) startte ze, volledig vanuit eigen initiatief, een opleiding voor lokale besturen om bij te leren over sociale media.

    “Op het moment dat ik Bart vroeg of hij voltijds voor mij aan de slag zou willen gaan, was ik zelf nog niet eens voltijds zelfstandige. Ik werkte nog halftijds voor VVSG, maar dan werd al snel duidelijk dat de honger te groot was om zelf halftijds achter te blijven”, zo zegt Nadja.

    Niet veel later was de trein van Socialemediaburo.be dan ook officieel vertrokken. Met Nadja en Bart op een tandem vol energie, aan de knoppen.

    Beluister zeker de volledige podcast om alle interessante verhalen en mooie anekdotes te ontdekken. Volgende week in aflevering 2 van deze driedelige podcast reeks praten we over de beginjaren van Socialemediaburo.be. Tot dan!

  • We hebben een nieuwe aflevering van ‘Sociale media inspiratieboost’ voor jullie klaarstaan. Deze week interviewen we Heidi Dekien van de Sint-Jozef, Petrus en Paulus-school in Oostende. Ze is tijdelijk verantwoordelijk voor de PR van de school. “Ik ben het meest trots op alle collega’s, die samen met mij ervoor zorgen dat er heel veel posts op sociale media geplaatst kunnen worden.” Te beluisteren op YouTube en natuurlijk via de podcast (zowel op Apple podcasts of Spotify te horen).  Zichtbaarheid  De Oostendse school heeft als voornaamste doel om zichtbaarder te worden buiten de schoolmuren. “Vroeger had je niets meer dan affiches in het straatbeeld, vandaag hebben we veel gemakkelijker naar buiten komen, omdat we gelukkig al veel verder staan met de digitalisering”, zegt Heidi. “Om aan die zichtbaarheid te werken, richten we ons vooral op Facebook, Instagram en ook een klein beetje op YouTube.”   “Leerlingen werven is uiteraard ons absolute doel, maar we willen ook wel de mensen die aan onze school passeren, laten weten wat in het schoolgebouw zelf gebeurt. Er gebeurt zoveel leuks! In andere tijden heb je heel wat activiteiten, maar nu is dat allemaal beperkt tot binnenshuis en dat willen we ook aan de buitenwereld tonen.”  Leerlingen op Instagram, ouders op Facebook  De school heeft verschillende doelgroepen voor ogen op sociale media en gaat deze duidelijk op een andere manier aanspreken. “Enerzijds willen we leerlingen bereiken en omdat we weten dat die actief zijn op Instagram, proberen we onze school voor leerlingen vooral op Instagram zichtbaar te maken. Zo hebben we heel wat specialisatierichtingen waarvan leerlingen vaak niet weten dat ze bestaan. Dat proberen we zichtbaar te maken op Instagram.”   “Maar aangezien ouders toch ook wel inspraak hebben bij het kiezen van een school, proberen we ook hen te bereiken. Van ouders weten we dan weer dat zij nog vooral actief zijn op Facebook. Daarom proberen we ons ook daar zichtbaar te maken. Maar we letten er echt wel op om niet hetzelfde te plaatsen op zowel Instagram als op Facebook.”

    Eerste stappen op TikTok  Ondertussen zette de school ook al eerste stapjes op TiKTok. '“We merken dat de eerste graad daar enorm mee bezig is en daar wordt ook vaak naar gevraagd. We hebben een aantal jonge collega’s die mee zijn in het TikTok-verhaal en zij hebben er nu ook zo’n account aangemaakt, met de bedoeling om op vrijdag altijd een ingeschreven klas de kans te geven om voor de TilTok-muur een dansje te brengen.”  Heidi is trouwens blij en ook wel een beetje trots dat haar collega’s haar zo hard helpen in het sociale media-verhaal. “Op die manier kunnen we elke dag wel iets posten en we hopen die tendens aan te houden. De collega’s leveren meestal aan via Messenger, op die manier wordt het onmiddellijk naar mij gestuurd. Dan bekijk ik het in het kader van onze kalender.”

  • Elke dag nog ontmoeten we mensen die overweldigd zijn over de kracht van sociale media. Ook in ons nieuwste ‘Interview uit ons kot’ in de reeks ‘Inspiratie boost voor jouw sociale media' ontmoeten we zo iemand: Ann Jacobs van de Montessorischool Klimop in Gent. “We zijn een Facebook-pagina gestart om onze deuren ook in coronatijd te openen en ik was ongelofelijk verbaasd over het bereik dat we met onze eerste post haalden”, zegt de directrice. Je hoort er alles over in de nieuwe aflevering van onze podcast ' (zowel op Apple podcasts of Spotify te horen).

    Open keuken tijdens de lockdown

    Sociale media was nochtans geen onbekende voor Ann Jacobs en haar team. Voor de interne communicatie met leerkrachten, ouders en leerlingen deden ze al langer een beroep op de private mogelijkheden van sociale media. Maar de lockdown zorgde ervoor dat Montessorischool Klimop in Gent ook de stap naar de openbare functies van sociale media zette.

    “We konden geen ouders of potentiële nieuwe leerlingen meer toelaten in onze school om ons een bezoekje te brengen”, aldus de directrice. “Dus werd het veel moeilijker voor de mensen om in te schatten hoe leuk onze school wel niet is. Dus geven we nu via sociale media een blik achter de schermen.”

    Belangrijkste doel is enerzijds naambekendheid creëren, maar ook natuurlijk op termijn nieuwe inschrijvingen te genereren.

    “Overweldigend”

    De eerste post werd kort voor de herfstvakantie op Facebook en Instagram geplaatst. “En de respons hierop was in één woord gezegd overweldigend, zeker op Facebook”, blikt de directrice terug. “Het was gewoon een post met een werkje rond kleuren en herfstbladeren.”

    “Ik was een beetje geschrokken als beheerder van de pagina om te zien hoeveel bereik de post op Facebook wel had. De leerkrachten deelden die post wel, dus we kregen een extra duwtje, maar ik schrok er toch van dat we 1.900 bereikt hadden. Ik werd al helemaal blij van, maar ook wel een beetje zenuwachtig. Wie kijkt er allemaal mee en oei, over de volgende post zal er goed nagedacht moeten worden als zoveel mensen dit zien.”

    Ook op Instagram werd diezelfde eerste post geplaatst, maar dat was met een iets bescheidener succes. “Vooral de cijfers op Facebook zijn mij toch bijgebleven. We hadden onze sociale mediakanalen wel kenbaar gemaakt via de nieuwsbrief aan de ouders en natuurlijk hadden we de leerkrachten gevraagd onze post te delen, maar toch.”

    “Ik zie Facebook en Instagram een beetje als het vroegere posten van foldertjes in de brievenbussen. Niemand doet dat nog. De sociale media zijn de digitale folders van deze tijd.”

  • We hebben een wel heel speciale gast deze week in onze podcastserie ‘Sociale Media Inspiratie Boost’: Steven Van Belleghem. Hij vertelt over zijn nieuwste boek ‘Eternal’. Ons gesprek kun je horen in de podcast die zowel op Apple podcasts of Spotify te horen is.

    Van managementboeken tot technologiethriller

    Steven Van Belleghem is niet aan zijn proefstuk toe als het over het schrijven van boeken gaat. Hij heeft al een aantal heel goed verkochte managementboeken op zijn conto staan. Daarin blikt hij altijd vooruit naar de wereld binnen 20 jaar. Dat is in zijn nieuwste boek niet anders. Al verlegt hij de focus wel van non-fictie naar fictie: zijn nieuwste schrijfsel ‘Eternal’ is een fictieve technologiethriller die zich afspeelt in het jaar 2041.

    “Het is in de eerste plaats bedoeld om mensen te amuseren”, zegt Steven Van Belleghem in onze podcast.  “Mensen moeten een ontspannend spannende avond hebben als ze het boek lezen. Ik denk wel dat het zal triggeren om na te denken over een aantal zaken. Ik denk dat we in 2041  meer een should we-mentaliteit zullen hebben in plaats van de yes we can-mentaliteit van vandaag. De sky zal de limit zijn, waardoor er zich meer ethische vragen zullen opwerpen. En dat is uiteindelijk wel goed voor ons. Ik vermoed dat als je het boek gelezen hebt, dat je er wel eens over zult nadenken.”

    Sociale media anno 2041

    Steven kijkt al jarenlang graag vooruit en zo heeft hij ook een mening over hoe sociale media er in 2041 zal uitzien. “Sociale media zoals we het vandaag kennen zal niet meer bestaan”, zegt Steven daarover. “Als je kijkt naar China vandaag, dan bestaat die ‘klassieke’ sociale media zoals wij dat vandaag kennen helemaal niet. Hier zijn er nog heel wat standalone-platformen. In de toekomst zullen dit ook bij ons meer uitgebreide platformen zijn die ons op verschillende niveaus zullen helpen. Communicatie is één zaak, maar we zullen veel meer aspecten van het dagelijkse leven doen via sociale media.”

    Er zal volgens Steven Van Belleghem ook meer kritisch gekeken worden naar publieke platformen. “Fake news is iets wat we vandaag al vaak zien opdoemen en het heeft een belangrijke invloed op onze maatschappij. De rol van de grote, publieke sociale netwerken zal evolueren naar de moderne versie van de krant. Met een nog grotere vorm van personalisatie, zodat je dingen te zien krijgt die je zelf wil. Net zoals je in een krant leest wat je zelf wil.”

    Tip voor de toekomst

    Steven Van Belleghem geeft graag nog een tip mee voor wie onbevreesd de toekomst in wil wandelen. “Het belangrijkste is dat je een open mind hebt. Heel veel zaken zijn vandaag al bezig, veel zaken die vijf jaar geleden een niche waren, zijn nu mainstream geworden. Je moet dus gewoon kijken bij welke zaken aanleunen bij een toekomstige tijdsgeest en dan zie je welke richting het zal uitgaan.”

    steven van belleghem, eternal, nadja desmet, bedrijf op tiktok, corona, coronamaatregelen, coronatijden, instagram stories, stories, coronavirus, covid 19, online communiceren, instagram, facebook, linkedin, tiktok, facebook, nadja desmet, socialemediaburo, sociale media bureau, opleiding sociale media, cursus sociale media, online opleiding sociale media, someflex, opleiding instagram, opleiding facebook, opleiding tiktok, cursus tiktok, cursus facebook, cursus instagram, trends,

  • Maaike Van Robays is communicatieambtenaar bij natuurdomein Kattevennen en astronomiecentrum / planetarium Cosmodrome in Genk. Zij is verantwoordelijk voor de succesvolle strategie op sociale media. Wat haar geheimen zijn en hoe ze te werk gaat, hoor je in onze nieuwste aflevering van ‘Sociale media inspiratie boost’.

    Facebook- en Instagrampubliek

    Kattevennen en Cosmodrome is actief op vooral Facebook en Instagram, omdat ze merken dat daar hun doelgroep zit. “Het komt ook overeen met de mensen die we hier zien in de Cosmodrome”, duidt Maaike. “Dat zijn jonge mama’s en jonge papa’s die hier met hun kinderen naar ons komen. En die bezoeken ons niet enkel offline, maar het zijn ook net hen die we bereiken op onze sociale media kanalen.”

    Ondertussen zette Maaike ook haar eerste stapjes op TikTok. “Dat is nog niet helemaal van de grond gekomen, maar we willen er wel nog meer op inzetten, om het wetenschappelijke nog wat leuker te brengen.”

    Laagdrempelig

    Maaike heeft verschillende doelen voor ogen met de inzet op sociale media. “We zetten in op drie doelen: human intrest is een eerste, omdat mensen geïnteresseerd zijn in het thema ruimtevaart en astronomie, maar ook wel op een laagdremeplige manier. Ook events en onze werking lichten we graag toe op sociale media.”

    Maar wat loopt er vooral goed? Inderdaad, wat we vaak horen: de gewone, authentieke dingen. “Als ik gewoon eens een berichtje stuur met wat er gaande is in de ruimte, dan komt daar veel reactie op. Maar en vooral ook de belevenissen achter de schermen. Daar krijg je de meeste reacties en likes op. Maar dat is voor ons als organisatie het moeilijkste om te doen.”

    Persoonlijke posts

    Want dat achter de schermen, dat loopt nog wat stroef. “Wij werken in een team waarbij niet iedereen even social media minded is. Ze hebben allemaal wel een facebookprofiel, maar daar stopt het gewoon. Als ik dan eens vraag om een foto of video achter de schermen te maken, dan verwijzen ze graag snel door naar workshops. Neem maar een foto of video van een workshop, zolang we maar zelf niet in beeld moeten komen.”

    Maar als er dan toch eens een persoonlijke post online komt, dan merken ze bij Kattevennen / Cosmodrome al snel het verschil. “We merken dat er heel veel reactie binnenkomt op zo’n persoonlijke achter-de-schermenpost. We moeten daar toch meer op inzetten, maar het blijft een echte uitdaging.”

    Oproep massaal opgevolgd

    Als we peilen naar waar Maaike het meest trots op is, dan verwijst ze graag naar een recente gebeurtenis. Er werd een nieuwe wandeling uitgepijld en Maaike en haar collega’s hadden graag even gehad dat een aantal gezinnen dit zouden uittesten. “Op kousevoeten heb ik even een oproep gedaan op Facebook om de route uit te testen en hun verhaal te vertellen in foto, in de gedachte dat daar één of maximaal twee gezinnen op zouden ingaan.”

    Maar de oproep werd een onvervalst succes. “Maar liefst 20 gezinnen meldden zich aan om de route uit te stippelen. Binnen de week hebben die allemaal de nieuwe wandeling afgestapt en een mooi fotoverhaal bij gemaakt. Dat deed enorm veel deugd om te zien dat een simpele post op Facebook zo werd opgevolgd.”

  • In onze nieuwste aflevering van ‘Sociale media inspiratie boost’ hadden we een aangename babbel met Kathleen Callewaert. “Ik ben een matchmaker, maar ook coach. Ik begeleid mensen en koppels in een persoonlijk traject. Bewust of onbewust zitten we allemaal met valkuilen, belemmerende overtuigingen die ons leven en ons denken beïnvloeden, zegt Kathleen, die enorm trots is op de vele koppels die ze tot nog toe al kon matchen. Maar is de drempel niet groot om met een relatiekantoor contact op te nemen? “Ja, maar dankzij sociale media is die drempel een stuk lager geworden.”  Eenzaamheid in coronatijd doorbreken  Kathleen is vooral actief op Facebook, LinkedIn, Instagram en een heel klein beetje op Google Mijn Bedrijf. “Voor mij is het heel belangrijk om nog zichtbaarder te zijn”, zegt Kathleen. “Zeker de dag van vandaag is het heel belangrijk om naar buiten te komen. Daarom geef ik op mijn sociale mediakanalen graag tips en advies aan mensen over relaties.”  “Vandaag zijn mensen heel beperkt in het buitenkomen en in het ontmoeten van mensen, waardoor ik vaak hoor dat heel wat mensen eenzaam zijn en zich niet zo goed in hun vel voelen. Daarom geef ik op sociale media heel graag tips en adviezen. Ik merk dat het deugd doet bij mijn volgers. Ze hebben er iets aan.” Drempelvrees  Bepaalde mensen zitten zeker nog altijd met een grote drempelvrees om contact op te nemen met een relatiekantoor zoals Soulmate4life. “Ik denk dat, zeker in deze coronatijden, het belangrijk is om singles op jouw niveau voorgesteld te krijgen. Het valt mij op dat ik steeds vaker gecontacteerd wordt op sociale media. Dankzij mijn vele tips en adviezen die ik op sociale media geef, zijn er heel wat mensen die mij aanraden als ze iemand kennen die single zijn. De drempel wordt letterlijk een pak lager dankzij mijn posts op sociale media.” Op sociale media is het belangrijk om je gezicht te tonen, vindt Kathleen. “Op die manier straal je een bepaald vertrouwen uit naar de mensen. Ik merk dat mensen veel gemakkelijker ingaan op een relatiekantoor waarvan ze de personen achter het bureau al kennen. Als je iemand ‘echt’ bezig ziet, iemand ziet spreken, dan geeft dat ook gewoon meer vertrouwen. Overal waar ik ergens iets post, is het altijd met mijn foto erbij, zodat de mensen mij herkennen.” Content uitschrijven  “De volgende stappen op sociale media? Ik ben op dit moment vooral bezig met het uitschrijven van mijn content voor de komende weken en maanden. Dat vraagt natuurlijk wel wat tijd. Zo ga ik momenteel op zoek naar alle speciale en belangrijke dagen, om daar echt wel op in te spelen. Het is tijdrovend, maar wel tof als je ziet dat er bepaalde zaken écht wel werken.”  “De mensen mogen niet vergeten dat ik trouwens alle knoppen zelf bedien. Als ze contact opnemen met Soulmate4life, dan nemen ze ook echt contact op met mij. Het is altijd een beetje zoeken om mee te zijn met de nieuwigheden van sociale media, gelukkig helpt Someflex mij daarbij. Het is leuk om te weten dat als er iets is rond sociale media, als ik met een vraag zit, ik altijd bij iemand terecht kan.” Kathleen heeft tijdens de lockdown afgelopen voorjaar alles een beetje omgegooid: een nieuwe huisstijl, een nieuwe logo, enzovoort. “Het is niet gemakkelijk geweest, maar nu heb ik er echt wel een goed gevoel bij. Ik ben trots op wat ik de afgelopen maanden bereikt heb online.” Finale tip  “Als ik nog een finale tip mag geven: durf jezelf te tonen als persoon. De mensen, je volgers willen weten wie er achter je bedrijf zit. En als je post: ga dan aan de slag met goede zoekwoorden en zorg voor veel variatie in je content”, besluit Kathleen.  ► STAY CONNECTED Website: http://www.someflex.beFacebook: https://www.facebook.com/socialemedia... Linkedin: https://www.linkedin.com/company/soci... Instagram: https://www.instagram.com/socialemedi... Twitter: https://twitter.com/Someburo

  • De stad Harelbeke, naar eigen zeggen een ‘#weireldstad’, is heel goed bezig op sociale media. Dat is wel het minste wat je kunt zeggen. Hun sociale mediakanalen bloeien, zeker sinds corona. Communicatiemedewerkster Julie Vervaeke vertelt graag over hun parcours op sociale media in de nieuwste aflevering van onze podcast ‘Sociale media inspiratie boost’ (te beluisteren op Apple podcasts of Spotify).

    Website als ‘moederschip’ voor corona-informatie

    Ook Harelbeke is uiteraard niet ontsnapt aan de coronacrisis, die bij veel communicatiediensten ‘alle hens aan dek’ betekende. “Toen de crisis losbarste, hebben we eerst met ons communicatieteam samengezeten om te kijken wat we allemaal konden doen en hebben we de taken verdeeld.”

    En dat hield onder meer in dat er heel hard werd ingezet op sociale media om de boodschappen over te brengen. “We hebben alle informatie op onze website gezet en dan hebben we geprobeerd om onze inwoners via sociale media naar onze website te krijgen. Want hoe je het nu ook draait of keert, op de website kun je nog altijd veel meer informatie kwijt dan op sociale media zelf. Onze website was ons moederschip, waar al onze sociale mediakanalen naar verwezen.”

  • Haarden, barbecue en interieur. Dat is in een notendop wat Valerie Doom van Suno en SunoQ aan de man brengt. Daarvoor zet ze graag in op sociale media, vertelt Valerie in onze nieuwste aflevering van ‘Sociale media inspiratie boost - interviews uit ons kot’, die je kunt beluisteren in onze podcast (te beluisteren op Apple podcasts of Spotify). “Eén gouden raad: hou je sociale media zelf in handen, ga hiervoor niet naar een marketingbureau, want zelf kom je authentieker over.”

    Rode draad

    Valerie Doom van Suno en SunoQ beheert twee Facebook- en Instagram-accounts. “We merken dat daar veel reactie op komt. Ook soms van een specifiek publiek. Zo merken we dat op de accounts van onze barbecue-zaak SunoQ toch vooral de harde kern van de barbecuers aanwezig is. En die reageren heel graag op onze posts.”

    Toch zou Valerie graag nog iets meer brengen dan enkel haar producten. “Het is niet simpel om een rode draad te vinden in mijn posts en meer informatief te werken, maar ik werk eraan om op die manier een nog beter ons te tonen op het online dorpsplein.”

    Daarnaast werkt Valerie ook met een webshop. “Vaak hebben onze klanten de webshop al bekeken als ze hier toekomen en weten ze al wat ze zullen kopen. De koopintentie bij de mensen die komen naar de toonzaal is veel groter dan vroeger.”

    Niet aanwezig op sociale media is onmogelijk

    Valerie kan het zich niet inbeelden dat ze niet aanwezig zou zijn op sociale media. “Zeker dit jaar”, zegt Valerie. “Ik denk daarom niet dat je enorm veel realisaties en projecten hoeft te tonen. Gisteren stond hier nog iemand die niet in de buurt woont om een haardwand te kopen. Hij had zelfs een printscreen mee van een post die we op sociale media hadden geplaatst. En hij wou specifiek die haardwand. Ik moet meer met een fotograaf op stap gaan, want dat marcheert goed”, lacht Valerie.

    Valerie probeert tot vijf keer per week te posten. “Maar als ik hierover een tip moet geven, dan zou ik toch aanraden om de lat niet te hoog te leggen. Als je té veel wil posten, maar je komt er niet aan, dan kan dit al eens frustrerend zijn. Wat ook wat jammer is, dat is dat het aantal likes bij Instagram maar heel traag naar boven gaat. Dat gaat veel moeilijker dan op Facebook. Misschien komt dat wel door onze doelgroep, want haarden en kachels werken wel veel beter op Facebook.”

    GSM nu altijd bij de hand

    Vroeger moest Valerie zich altijd wat ‘forceren’ om aan voldoende posts te geraken. Gelukkig is het grijpen van de smartphone ondertussen een goede reflex geworden. “Het is inderdaad een gewoonte geworden, dankzij de vijf posts die we ons elke week opleggen.”

    “Ik heb het nog gehad hoor dat ik ‘s ochtends iets online gooide en ‘s middags kwam er al iemand langs om het product aan te kopen. Ze hebben het misschien niet geliket, maar ze zien het wel nog altijd.”

    Trots: in eigen handen gehouden

    Valerie is het meest trots op het feit dat ze de sociale mediakanalen in eigen handen heeft gehouden. “Het was heel leuk om Someflex te leren kennen”, zegt Valerie nog met een knipoog. “Ik ben heel blij dat we onze sociale media niet uit handen hebben gegeven aan een marketingbureau. Soms denk ik: ‘wat heb ik hier nu weer opgezet’, maar de mensen zeggen zelf ‘dat is typisch Valerie’. En net dat is het leuke als je zelf je sociale media in handen houdt: je spreekt of schrijft zoals je zelf bent en je eigen manier van doen komt ook over in sociale media. En als ze hier toekomen merken ze ook dat wij dezelfde mensen zijn als op onze sociale media. Ons online verhaal wordt gewoon offline verder gezet.”

    “Als je dat via een marketingbureau doet, merk je alleen al dat de zinsbouw anders is. Dat komt minder van jezelf”, besluit Valerie.

  • Hij is lector in de graduaatsopleiding orthopedagogie en oprichter van Zitdazo, een community die ouders en kinderen ondersteunt in opvoeding, zelfvertrouwen en een positieve mindset. Zitdazo organiseert onder meer lezingen, maar heeft een belangrijke online poot. De drempel naar opvoedingsinformatie laag houden is voor hem het belangrijkste. “Mijn belangrijkste les? Stop met de afgeborstelde perfectie, maar ga voor authenticiteit, op zoveel mogelijk sociale media kanalen.”

    Twee doelstellingen op sociale media

    Het online verhaal zit ingebakken bij Steven en Zitdazo. “Het internet is de voorbije zeven jaar enorm geëvolueerd”, zegt Steven in onze nieuwste podcast (te beluisteren op Apple podcasts of Spotify). “Ons doel via sociale media is tweeledig. Enerzijds om de mensen laagdrempelig kennis te laten maken met de thema’s die wij brengen en anderzijds is sociale media ook de uitgelezen kans om aan brand-awareness te doen.”

    Steven is destijds gestart met Facebook. “Dat was het enige wat er toen was, we hebben toen bewust niet gekozen voor YouTube. We hebben zowel grote als kleine pagina’s beginnen te beheren en opgebouwd van 0. Vandaag zitten we met een groot publiek van meer dan 100.000 volgers. Instagram is er een viertal jaar geleden bij gekomen en daar hebben we echt beslist om kanalen te beginnen gericht op het opvoeden van jonge kinderen. Ook daar zitten we alles samen weer met 35.000 volgers.”

    Ook LinkedIn is een kanaal waar Steven altijd op actief is geweest. “Een zalig kanaal, waar je heel eenvoudig professioneel vindt wat je zoekt, zowel vacatures als projectsamenwerkingen. En ten slotte zijn ook podcasts tegenwoordig een succesverhaal. Dat is heel arbeidsintensief om op te nemen, maar we hebben ongelofelijk veel downloads.”

    “De TikTok van nu is maar een voorbode van de volwassen TikTok van straks”

    Uiteraard is Steven Gielis met zijn organisatie actief op TikTok, hét kanaal van 2020 waar steeds meer organisaties op inzetten. “Het is belangrijk om als ondernemer goed in het oog te houden wat de nieuwe zaken zijn die opkomen en dan is het de truc om er zo vroeg mogelijk bij te zijn, zodat je het kan leren kennen. Dat is zoals Instagram vroeger.”

    Toch zeggen heel veel ondernemers dat TikTok niets voor hen is, omdat er te veel gefocust wordt op dansjes. “Dat klopt, maar ik trek de vergelijking van Instagram door. Vroeger was Instagram vooral food and beauty, terwijl vandaag élke ondernemer op Instagram zit. Dat zal met TikTok niet anders zijn. Nu vind je daar vooral comedy en dansjes, maar je ziet dat daar ook heel veel educatieve mogelijkheden zijn. Als je bekijkt hoe een ‘volwassen’ TikTok eruit zal zien, dan zie je heel veel kansen!”

  • In eigen land op zoek naar een toffe uitstap, die tegelijkertijd ook nog eens bijzonder leerijk is, dan is een tripje naar het water-doe-centrum Hidrodoe in Herentals een echte aanrader. Hidrodoe is niet alleen zo tof als een pretpark, je steekt er tegelijkertijd ook heel wat op van een topic dat elke zomer weer ‘hot’ is: ons drinkwater. Elies Maegh staat in voor de marketing van Hidrodoe. Haar voornaamste doel: meer naamsbekendheid krijgen voor Hidrodoe. “Daarvoor schakelen we Facebook, Instagram en YouTube in en sinds kort ook TikTok!”

    Beluister haar inspiratieboost in onze podcast! Op Apple podcasts of Spotify.

    “Wie denkt aan water, denkt aan Hidrodoe”

    Elies’ voornaamste doel van haar inzet op sociale media: meer naamsbekendheid krijgen voor Hidrodoe. “Mijn ultieme droom is dat als mensen aan water denken, dat ze dan meteen automatisch aan Hidrodoe denken”, droomt Elies luidop. “Momenteel zijn ew vooral bekend in de provincie Antwerpen, waar we ook middenin zitten, maar we willen dit uitbreiden naar heel Vlaanderen.”

    Elies en haar collega’s gebruiken daarvoor verschillende kanalen, ook en vooral sociale media. “We hebben altijd Facebook en Instagram gebruikt de voorbije jaren. Dat zijn leuke kanalen en dankzij ons mooi centrum hebben we ook heel mooie ‘Instagramable’ foto’s.”

    Virtuele lessen over water voor leerkrachten op YouTube

    Hidrodoe was al actief op YouTube, maar de coronacrisis heeft dat nog een extra duwtje gegeven. “We hebben tijdens corona een heel archief opgezet rond virtuele lessen voor leerkrachten”, zegt Elies trots. “We hebben een heel tof team met ‘edutainers’, die heel goede ideeën hebben. En ondertussen moesten alle leerkrachten op zoek naar een virtuele manier van lesgeven, en daarenboven werden alles klasuitstappen geannuleerd.”

    “Daarom kwamen we met een paar mensen op het idee om virtuele lessen te maken over het thema water en hebben die op YouTube gezet. Zoals het typische cola versus cola-light proefje. Welk blikje blijft drijven en welke niet? Je ziet het in ons filmpje.”

    Eén of twee profielen?

    “We hebben er even over nagedacht om twee profielen voor HIdrodoe aan te maken op Facebook, één acconut voor gezinnen en één account voor leerkrachten”, doet Elies hun strategische brainstorms even uit de doeken. “Maar het concept Hidrodoe is nuttig voor iedereen en dus hebben we het bij één account gehouden en we wisselen onze communicatie hierin.”

    Ook tijdens de coronacrisis ging Hidrodoe verder met posten op sociale mediakanalen. “We hadden natuurlijk af en toe een idee, ook al waren we niet open. Soms twijfelden we wel, maar we hebben toch besloten om te blijven verder posten. Helaas moesten we dan wel veel mensen teleurstellen, want vaak kregen we als reactie de vraag of en wanneer we terug zouden openen. Maar lange tijd hebben we dat zelf niet geweten.”

    Meer structuur én op TikTok