Episódios
-
Linkki dokumenttiin tässä.
Tarinoita Piritorilta -podcastin inspiroimana Tiikeri Media on juuri julkaissut samannimisen dokumenti päihderiippuvuudesta Tiikeri Median omalle YouTube-kanavalle.
Tilaa Tiikeri Median kanava YouTubessa ja katso yrityksemme ensimmäinen dokumenttiprojekti.
-
Estão a faltar episódios?
-
SISÄLTÖVAROITUS!
Tämän kertainen jakso sisältää avointa ja yksityiskohtaista keskustelua lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä haastateltavan omien kokemusten kautta. Tämän kertainen vieras esiintyy jaksossa anonyymisti.
Jaksoa ei kannata kuunnella, jos aihe ahdistaa tai saattaa laukaista tramaattisia muistoja.
Jos olet itse - tai et ole varma oletko - lapsena seksuaalista hyväksikäyttöä kokenut aikuinen, asian kanssa ei tarvitse olla yksin.
Voit ottaa yhteyttä esimerksi Suome Delfins ry:n chattiin.
https://suomendelfins.fi/
-
Tasa-arvo -sarjan toiseksi viimeisessä jaksossa studioon saapui Vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtaja ja eduskuntavaaliehdokas Atte Harjanne.
Juttelimme Aten kanssa mm. Vihreiden positiosta, nyt kun SDP ja Vasemmistoliitto vahvistaa entisestään asemaansa. Mikä on Vihreiden identiteetti ja tarve poliittisessa kentässä?
Allekirjoittanut halusi myös käyttää tilaisuuden hyödyksi, ja tuoreena pienyrittäjänä avautua suomalaisen yhteiskunnan kyvystä tappaa yrittäjyyden mielekkyys.
Keskustelimme myös NATO:sta sekä hiilineutraalista Suomesta. Onko Suomen suorien päästöjen hiilineutraalius edes tarpeellista, jos leijonanosa päästöistämme syntyy jossain ihan muualla?
-
Tämän kertainen jakso on läpileikkaava opetustuokio yritysten ja Suomen vastuullisuustekojen pintapuoleisesta toteutuksesta ja virheellisestä viestinnästä kuluttajarajapinnalle.
Tutkimukset osoittavat, että jopa 40 % kaupan hyllyiltä löytyvistä, vastuullisista tuotteita sisältävät enemmän tai vähemmän bullshittiä. Samaan aikaan jopa 60 % pohjoismaiden asukkaista ei usko yritysten vastuullisuustekoihin.
Jos kuluttajien epäluulo on näin korkealla, miksi edes tehdä vastuullisuusviestintää? Ja tärkeämpi kysymys; kuka korjaa tilanteen ja miten?
Vieraakseni saapui väitöskirjatutkija ja vastuullisuuskonsultti Leonard Da Breukers.
-
Benjamin Pitkänen on 25 vuotias eläinaktivisti, joka on ollut mukana perustamassa eläinten oikeuksia puolustavan, Viral Vegans yhdistyksen. Satojen jäsenien kollektiivi haluaa luoda näkyvyyttä niille yli 86 miljoonalle eläimelle, jotka vuosittain saavat surmansa suomalaisissa teurastamoissa.
Vaikka suomalaiset yleisellä tasolla tiedostavat eläinten syömisen eettiset dilemmat, olemme silti omien kulutustottumuksiemme orjia. Puheenvuorossaan Benjamin haastaa argumentin eettisestä lihasta. Kuinka voi olla eettistä lihaa, jos sen takana on teurastettu eläin?
Kysymys kuuluu; jos olemme yhteiskuntana päässeet positioon, jossa kasvipohjainen ruokavalio on varteenotettava vaihtoehto, kuka on vastuussa muuttamaan kulutustottumuksiamme?
Toinen kysymys kuuluu; Onko meidän muutettava kulutustottumuksiamme? Voimmeko olettaa, että olemme yksiselitteisesti muiden eläinlajien yläpuolella, ja saamme toteuttaa itseämme haluamallamme tavalla? -
Anni on olympia-urheilija, lääkäri, eduskuntavaaliehdokas, yrittäjä ja some-vaikuttaja.
Liike Nytin tuore lisä ehdokkaista eduskuntaan haluaa yhdistää poliittisessa päätöksenteossa tieteen ja tutkitun datan. Liika mutuilu ei Annin mukaan tuota tarpeeksi päteviä päätöksiä, ja haluaa omalla panoksellaan vaikuttaa vahvemmin asioiden muutokseen yhteiskunnallisella tasolla.
Ammattiurheilijan ja lääketieteellisen taustan omaavan Annin kanssa keskustelimme mm. transurheilijoiden oikeuksista, miesten ja naisten palkkaeroista, kaapatuista sosiaalisen media tileistä ja Liike Nytin arvomaailmasta.
-
Joakim on uunituore Perussuomalaisten nuorten puheenjohtaja. Tampereen lapsinatsiksi tituleerattu Joakim edustaa Perussuomalaisten ehdotonta kärkeä, joka on muutamassa vuodessa luonut ympärilleen vankkaa kannattajakuntaa. Joakim haluaa poistaa 2000-luvun alussa syntynyttä mielikuvaa Tony Halmeen edustamasta Persuista, ja vahvistaa puolueen imagoa potentiaalisena vaihtoehtona suurten puolueiden lisäksi. Kunta- ja aluevaaleissa heittämällä läpi mennyt Joakim on ehdolla ensimmäistä kertaa ehdolla eduskuntaan kevään 2023 vaaleissa. Jos aikaisempien vaalien trendit antavat yhtään osviittaa tulevaisuudesta, istuu Joakim Arkadianmäellä seuraavat neljä vuotta.
-
Feministisen puolueen puheenjohtaja Emilia Taskinen saapui toistamiseen vieraakseni kevään vaalit tähtäimessä.
Emilian kanssa keskustelimme mm. tasa-arvon kehityksestä, Suomen NATO-jäsenyyden ongelmallisuudesta, translaista, translapsista, feministisen puolueen positiosta ja mahdollisesta oikeistohallituksesta.
-
Keväällä 2023 Piritorin studio tarkastelee tasa-arvoa, ja kuinka eri lähtökohdista tulevat ihmiset termin kokevat. Ensimmäisessä jaksossa vieraaksi saapui helsinkiläinen Fatim Diarra.
Fatim on Vihreiden entinen varapuheenjohtaja, Helsingin kaupunginvaltuuston puheenjohtaja ja Naisasialiitto Unionin puheenjohtaja. Alunperin Jakomäestä kotoisin oleva Fatim identifioi itsensä feministiksi, ja painottaa feminismin merkitystä myös poliittisessa päätöksenteossa.
Keskustelimme Fatimin kanssa mm. feminismistä, rasismista, helsinkiläisestä kulttuurista, jengiytymisestä ja Perussuomalaisten vaikutuksesta politiikkaan.
-
"Alkoholistin lapsi" -sarjan viimeisessä osassa käydään läpi anonyymin, reilu 20 vuotiaan helsinkiläisen miehen lapsuutta ja nuoruutta. Jaksossa käsitellään teemoja, kuten joukkoon kuulumattomuuden tunne ja puuttuvan mieshahmon pitkäikäisistä vaikutuksista henkiseen hyvinvointiin.
-
Alkoholistin lapsi -sarjan toisessa osassa keskitytään pojasta mieheksi kasvaneen Sebastianin kotioloihin ja isä-poika-suhteeseen, jossa sekoittui alkoholi, häpeä ja katkeruus.
Liki kymmenen vuotta on kulunut siitä, kun Sebastianin ja hänen isänsä välit ovat katkenneet. Piakkoin itse myös isäksi tuleva Sebastian saapui Piritorin studioon purkamaan kokemuksia Kellokosken lapsuudenkodista.
Käsittelimme myös oppeja, joita Sebastian on isän alkoholismista kerännyt. Nämä kokemukset ja opit toimivat vahvoina suunnannäyttäjinä Sebastianin kohta alkavaan, henkilökohtaiseen vanhemmuuteen.
-
Vuosi sitten Piritorin studion oli tarkoitus julkaista jakso, joka käsittelee vanhemman alkoholismia lapsen nakökulmasta. Jakso olisi ollut kolmiosaisen "Viina" -teeman lopetus.
Kuukausia ennen jakson julkaisupäivää aloin kuitenkin huomaamaan, miten haasteellista oli saada vierasta jakamaan omakohtaisia kokemuksiaan. Edes anonyymisti. Tutkimukset osoittavat, että jopa 29 % väestöstä kärsii tavalla tai toisella vanhempansa alkoholin käytöstä.
Tätä statistiikkaa tarkasteltaessa minua ihmetytti, kuinka vaikealta jakson toteutus tuntui. Loppujen lopuksi jaksoa ei koskaan päästy tekemään, ja "Viina" -teema jäi pahasti kesken.
Näin jälkiviisaana helppo todeta, mutta kuten tämän kertainen vieraskin osuvasti toteaa: lapsi ei lähtökohtaisesti halua nolata vanhempaansa.Työ jaksojen aikaansaamiseksi kuitenkin jatkui.
Vuotta myöhemmin Piritorin podcast on saanut kasaan kolme tarinaa erilaisista kasvuympäristöistä, joissa vanhemman alkoholin käyttö on luonut turvattomuutta, ahdistusta ja katkeruutta.
-
Asunnottomuutta käsittelevän podcast-sarjan viimeisessä osassa kuulla kokemusasiantuntijan tarina.
Nimestä huolimatta tämän kertainen jakso ei sinänsä kerro asunnottomuudesta. Se pikemminkin alleviivaa punaista lankaa joka kahdessa aikaisemmassa jaksossa rakennettiin.
Asunnottomuus ei ole vain ilmiö, jossa yksilöltä puuttuu katto pään päältä. Vaikka ympäristöministeriö vastaa rakennetusta ympäristöstä, asunnottomuuden ehkäisyyn vaaditaan kriittistä sosiaali- ja terveyspalveluiden tarkastelua ja pitkäjänteisempää tukitoimintaa, jotta ihminen sopeutuu uuteen elinympäristöön.
Jakso on toteutettu yhteistyössä VVA ry:n kanssa.
-
Asunnottomuus vol. 2 jatkaa siitä mihin ykkösosassa jäätiin.
Studioon saapui vieraaksi yli 30 vuotta asunnottomuuden parissa työskennellyt Jussi Lehtonen.
Jussin taival alkoi 90-luvun Suomessa, jolloin asunnottomuus oli selkeästi karummalla tolalla. Vuosikymmenien saatossa Jussi on omakohtaisesti päässyt todistamaan kiistattomia kehitysaskeleita, joita ilmiön ehkäisyssä ollaan saavutettu.
Samaan aikaan Jussi on kuitenkin myös päässyt todistamaan asunnottomuuden sukupuolittuneisuutta. Vuonna 2021 kaikista Suomen asunnottomista 77 % oli miehiä. Jussi painottaakin vuosikymmenien asiantuntijakokemuksellaan miesten syrjäytymisriskin tilaa suomalaisessa yhteiskunnassa.
Jussin kanssa puhuimme asunnottomuudesta tasa-arvokysymyksenä:
Mistä johtuu, että miehet ovat asunnottomien joukossa yliedustettuja?
Miten asunnottomuus linkittyy syvemmin yhteiskunnan sukupuolikeskusteluun?
Mitkä syrjäytymisen taustalla vaikuttavat rakenteet näkyvät myös asunnottomuusilmiössä?Jakso on toteutettu yhteistyössä VVA ry:n kanssa.
-
Yksi Tiikeri Median ja Tarinoita Piritorilta -podcastin kantavista teemoista syksyllä 2022 on asunnottomuus.
Kuten tämänkertainen vieraskin toteaa, yksikin asunnoton Suomessa on liikaa. Samaan aikaan on kuitenkin nostettava esille Suomen ensiluokkainen kyvykkyys ehkäistä asunnottomuutta, kun teemaa tarkastellaan Euroopan mittakaavassa.
Asunnottomuus Suomessa kiteytettynä:
Vuonna 2022 Suomessa on noin + 3 900 asunnotonta, joista 655 asuu porraskäytävissä, puistoissa, siltojen alla, ulkona.
Vuonna 2000 asunnottomia Suomessa oli +10 000.
Vuonna 2015 asunnottomia Suomessa oli +7 900.Oikea suunta asunnottomuuden ehkäisyyn on siis selkeästi löytynyt. Hallitusten johdonmukainen, pitkäjänteinen työ tuottaa hedelmää.
Mutta mitä vaatii, että valtakunnallisesti pääsemme tilanteeseen, jossa edellä mainitut luvut ovat pyöreä nolla?
_________________________________________________
Kolmiosaisen, asunnottomuutta tutkivan podcast-kokonaisuuden ensimmäisessä osassa vieraaksi saapui Suomen ympäristö- ja ilmastoministeri sekä Vihreiden puheenjohtaja Maria Ohisalo.
Marian ja ympäristöministeriön työ käsittää luonnon lisäksi rakennetun ympäristön. Eli toisin sanoen asuntopolitiikan. Marian aikaisempi kokemus asunnottomuudesta käsittää myös mm. väitöskirjan tekoa ja tutkijana toimimista Y-säätiössä.
Näin ollen tuntui sopivalta selvittää ensimmäiseksi, kuinka asunnottomuuden tila Suomessa koetaan päättäjätasolla.
-
Piritorin podcast ja toivottu Perhepotretti on täällä taas. Syyskauden ensimmäinen jakso sukeltaa pintaa syvemmälle helsinkiläisen pariskunnan polyamoriseen parisuhteeseen.
Haastattelu on toteutettu anonyyminä, joka jo itsessään kertoo aiheen ympärillä leijailevasta stigmasta. Jos pohtii suomalaisen yhteiskunnan avioerotilastoja ja pettämisen määrää parisuhteissa, onko meiltä oikein kollektiivisesti toimia moraalisaarnaajana rakkauden tunnustuksen suhteen?
Mitä rakkaus edes loppujen lopuksi tarkoittaa? -
Tämänkertaisessa jaksossa Piritorin studio sai vieraakseen Johanna Virtasen ja Miguel Reyesin. Johanna työskentelee SOS Lapsikylä -järjestön parissa, jonka lapsille suunnattu anonyymi Apuu-chat käynnistettiin koronapandemian alkaessa. Miguel taasen operoi Mieli Ry:n olevan Sekasin Chatin tiimipäällikkönä.
Molemmat chat-palvelut keskittyvät pahaa oloa kokevien lasten ja nuorten yhteydenottoihin. Nuori ottaa yhteyttä, haluaa jutella anonyymisti, linjojen toisessa päässä oleva vapaaehtoistyöntekijä kohtaa nuoren ja sitten aletaan chättäämään. Käsiteltävät aiheet voivat liittyä mm. yksinäisyyteen, koulukiusaamiseen, vanhempien alkoholinkäyttöön tai perheväkivaltaan.
Ensimmäinen kysymys, joka minulle aiheesta tuli mieleen, oli yhteydenottojen konkreettinen määrä. SOS Lapsikylä oli ns. budjetoinut 1000 yhteydenottoa vuonna 2020. Luku tuli vastaan kahdessa viikossa ja ensimmäisenä vuonna anonyymejä hätää kärsiviä yhteydenottoja rekisteröitiin 36 000 kappaletta.
Näiden lukujen saattelemana Johanna ja Miguel avasivat tarkemmin, kuinka lapset ja nuoriso voivat Suomessa vuonna 2022.
- Mostrar mais