Episódios
-
În pragul sărbătorilor, ne întâlnim adesea cu oameni pe care nu i-am mai văzut de mult timp. Fiecare dintre noi are o poveste de spus, dar și dorința ca povestea lui să fie ascultată. Cum putem crea un echilibru între a vorbi și a asculta, între a ne face auziți și a oferi spațiu celor din jur?
🎙 În acest episod special de Tihnă Digitală, am stat de vorbă cu Andrei Roșca, Change Strategist și autorul cărții „Acum, aici, contezi”, despre cum putem să ne reconectăm mai profund la cei din jur.
Am explorat:
🟣 De ce liniștea și ascultarea sunt cele mai mari daruri pe care ni le putem face de sărbători
🟣 Cum putem crea conexiuni autentice la masa de Crăciun și Revelion🟣Ce rol au nevoile noastre (de semnificație, de conexiune) în conversații;
🟣 Cum să evităm comparațiile toxice în era social media
🟣 Și de ce schimbarea începe uneori chiar cu o pauză și cu niște remindere simple.Vei descoperi idei practice despre cum putem să ascultăm mai bine, să creăm spațiu pentru ceilalți și cum să ne (re)găsim liniștea în conversațiile care contează cu adevărat.
La final, te invit să descoperi cartea lui Andrei, Acum Aici, Contezi - Ghid de conectare prin ascultare, disponibilă în librării sau în format audiobook, un companion perfect pentru zilele cu tihnă dintre sărbători.
🎄 Crăciun fericit, cu liniște, ascultare și povești care se spun și se ascultă! ✨
📚 Descoperă cartea aici: change.ro/do-it-yourself
🎧 Ascultă episodul acum și lasă-mi în comentarii ce ți-a rămas din această discuție!
-
Cum transformi visurile în realitate?
Cristina Oțel, Life Design Coach & mentor cu 17 ani de experiență în domeniul evoluției personale, ne povestește cum putem folosi vision boards pentru a ne seta intențiile și a ne alinia cu ceea ce ne dorim cu adevărat.
Cristina ajută antreprenoarele (și viitoarele antreprenoare) să facă schimbări de mindset și identitate, ca să devină persoanele care pot avea viața și afacerea la care visează. Podcastul ei, Pauza de Bine, inspiră mii de oameni în fiecare lună, încă din 2019.
Am discutat despre:
🟣 Ce sunt vision boards și de ce sunt mai mult decât simple colaje.
🟣 Cum să te conectezi cu intențiile tale înainte de a începe.
🟣 Cum te ajută un vision board să îți setezi direcția și să îți păstrezi motivația.
🟣 Greșelile comune de evitat și pași practici pentru un vision board cu sens.
🟣 Cum să aduci claritate și intenție în procesul tău de creație.
Dacă te-ai întrebat vreodată cum să-ți transformi visurile în planuri clare, acest episod este pentru tine! 🎧
Și dacă vrei să aduci un strop de magia în viața ta în 2025 cu un Vision Board, te invit să te înscrii la workshopul Cristinei - New Year, Real You, și cine știe, poate ne vedem acolo.
Ah, și o găsești pe Cristina și pe Instagram cu doze de inspirație și Pauza de bine.
Tot pe Insta te invit să ne conectăm și noi, dacă nu am făcut-o deja și să-mi spui ce a rămas cu tine din discuția cu Cristina.
-
Estão a faltar episódios?
-
Cum luăm decizii informate la vot și de ce este implicarea civică mai importantă ca niciodată?
În acest episod din Tihnă Digitală, l-am avut ca invitat pe Nicu Ștefănuță, Vicepreședinte al Parlamentului European, care a adus claritate asupra rolului pe care-l avem fiecare dintre noi în alegeri și dincolo de ele.
Am povestit despre:
🟣 Cum să ne pregătim pentru alegeri și să votăm conștient.
🟣 Diferența dintre alegerile prezidențiale și parlamentare și de ce ambele contează.
🟣 Cum să combatem scepticismul și să motivăm oamenii să se implice civic.
🟣 Lecții despre sănătatea mintală, echilibru și cum să facem față presiunii sociale.
🟣 Ce putem face concret pentru a contribui la un viitor mai bun.Dacă vrei să descoperi mai multe despre inițiativele lui Nicu și să înțelegi mai bine cum și de ce te poți implica, te invit să:
🟣 îl urmărești pe Nicu pe Instagram
🟣 vizitezi site-ul său, unde găsești informații despre programul lui politic și nu numai.
Și dacă discuția cu Nicu a adus un pic de lumină și pentru tine în ce privește alegerile și implicarea civică, dă, rogu-te episodul mai departe, către cineva care simți că ar avea nevoie să-l asculte 😊
-
Stresul face parte din viața noastră, dar cum îl putem gestiona astfel încât să nu ne copleșească? Valerie Cioloș-Villemin, coach și trainer certificat MBSR (Mindfulness-Based Stress Reduction) de la Brown University și University of Massachusetts Medical School, ne povestește cum mindfulness-ul poate transforma felul în care trăim și lucrăm.Am discutat despre: 🟣 Cum a ajuns Valerie la mindfulness și ce a determinat-o să facă din această practică o carieră. 🟣 Ce este metoda MBSR și cum ne ajută să reducem stresul și să trăim mai conștient. 🟣 Beneficiile mindfulness-ului pentru sănătate și relații și cum ne poate schimba calitatea vieții. 🟣 Tehnici simple pe care le putem folosi în viața de zi cu zi pentru a cultiva prezența și liniștea interioară. 🟣 Cum să gestionăm presiunea tehnologiei și să ne găsim echilibrul în era digitală.Dacă vrei să descoperi mai multe despre mindfulness și cum te poate susține în reducerea stresului, te invit să:- o urmărești pe Valérie pe Instagram- găsești detalii despre programele ei și resurse utile pe site-ul ei
-
Dacă cineva ți-ar cere aceleași informații pe stradă pe care le dai online fără să clipești, te-ai opri să te gândești de două ori înainte să răspunzi. Și totuși, pe internet, parcă ne lăsăm mai ușor păcăliți.
Cum ne protejăm mai bine online și cum învățăm să navigăm în siguranță lumea digitală?
Mihai Rotariu, Head of Communications la Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC), ne povestește cum putem face internetul un loc mai sigur pentru toți, de la mici afaceri, la copii și seniori. Cu un limbaj accesibil și exemple din viața reală, Mihai ne oferă sfaturi valoroase despre cum să ne ferim de riscurile din online și ce trebuie să știm ca să fim în siguranță.
Am povestit despre:
🟣 Practici de securitate pe care orice utilizator le poate aplica pentru a-și proteja datele personale.
🟣 Ce măsuri speciale pot lua antreprenorii și afacerile mici pentru a evita atacurile cibernetice.
🟣 Cum îi putem proteja pe cei mici și pe seniori de riscurile din mediul digital.
🟣 De ce educația digitală este esențială și cum ne ajută să prevenim atacurile cibernetice.
🟣 Cum a ajuns Mihai să fie pasionat de protecția online și ce înseamnă pentru el "tihna digitală".
Dacă vrei să afli mai multe despre cum să te protejezi online și să descoperi resursele recomandate de Mihai, te invit să accesezi:
🟣 Ghidurile de securitate și informații utile pe site-ul DNSC
🟣 Platforma de educație digitală Siguranță Online
🟣 Scamadviser pentru a verifica site-urile de încredere 🟣 VirusTotal pentru analiza fișierelor suspecte
🟣 Benzile desenate pentru copii, pe care le poți descărca gratuit, pentru a învăța despre siguranța online.
-
"Nu am timp, nici resurse, nici energie să creez conținut."
De câte ori nu ai zis sau auzit asta?
Dragoș Buzzi te invită să nu te uiți la astfel de limitări ca la ceva care te blochează, ci din contră. "Limitările pot să te elibereze și să te facă să produci mai mult decât dacă ai avea toată libertatea", spune el.
Am povestit despre:
🟣 Cum limitările și constrângerile pot elibera creativitatea și ne pot ajuta să producem mai mult chiar și atunci când resursele sunt limitate.🟣 De ce vulnerabilitatea și imperfecțiunile fac conținutul mai autentic și cum reacționează publicul la sinceritatea din online.🟣 Diferența dintre comunitățile de pe TikTok și Instagram și ce tip de conținut funcționează mai bine pe fiecare platformă.🟣 Cum își stabilește Dragoș granițele între viața personală și cea digitală și ce criterii folosește pentru a decide ce anume împărtășește cu publicul.🟣 Lecții din terapie și impactul lor asupra comunității online.🟣 Sfaturi pentru creatorii de conținut care vor să își construiască o prezență autentică online.
Dacă vrei să te uiți și tu cu ochiul de creator la conținut care să te inspire, dă-i un follow lui Dragoș pe Instagram sau pe TikTok.
-
Cum ne influențează relațiile calitatea vieții?
Răspunsul e simplu: relațiile sunt oglinda noastră și o sursă imensă de creștere personală, spune psiholog doctor Raluca Anton.
Am povestit despre:🟣 Cum relațiile noastre ne ajută să ne descoperim pe noi înșine și cum conflictele pot deveni oportunități de dezvoltare.🟣 Importanța vulnerabilității și cum putem construi relații autentice și puternice prin curajul de a ne deschide.🟣 Cum tiparele disfuncționale din relațiile de cuplu pot fi resetate prin terapie și reflecție personală.🟣 Rolul limitelor sănătoase și cum acestea ne protejează echilibrul emoțional.🟣 Cum fricile, precum frica de abandon, ne sabotează relațiile și ce putem face pentru a le transforma în surse de putere.🟣 De ce este esențial să ne înțelegem dinamica relațională pentru a avea relații sănătoase și împlinitoare.
Dacă vrei să afli mai multe despre ceea ce a împărtăși Raluca în discuția noastră, te invit să:🟣 O urmărești pe Instagram pentru inspirație și recomandări pentru dezvoltare personală și relații
🟣 Descoperi cărțile ei, „Terapie 1 la 1 cu sinele tău” și „Povestea ta are sens”, alături de alte resurse valoroase pe https://ralucaanton.ro -
Ne ajută organizarea și planificarea să ne simțim mai bine?
Da, și chiar ne oferă mai mult timp pentru lucrurile care contează cu adevărat, spune Mădălina Preda.Am povestit despre:🟣 Cum o viață organizată ne ajută să reducem stresul și să avem mai multă claritate în fiecare zi.🟣 Cum planificarea eficientă ne ajută să ne prioritizăm sarcinile și să câștigăm timp pentru lucrurile importante.🟣 De ce decluttering-ul nu înseamnă doar eliberarea spațiului fizic, ci și a minții.🟣 Cum să îți creezi propriul ritm și să integrezi obiceiuri care îți oferă mai multă stabilitate și echilibru.🟣 Tehnici simple de organizare care ne pot ajuta să ne simțim mai puțin copleșiți și mai productivi.
🟣 Resurse utile pentru primii pași în organizare și planificare.
Dacă vrei să afli mai multe despre ideile pe care le-a adus Mădălina în discuția noastră, te invit să:🟣 O urmărești pe Instagram pentru inspirație și tips-uri de organizare.🟣 Descoperi Școala de Organizare ACOP care tocmai și-a deschis porțile pentru înscrieri, dacă-ți dorești să devii și tu un profesionist în organizare.
-
Ne mai jucăm când suntem adulți?
Da, pentru că avem nevoie de asta și de tot ce aduce joaca la pachet, spune Irina Costea.
Am povestit despre:
🟣 Cum joaca ne stimulează creierul să se adapteze și să se dezvolte și ne menține mintea deschisă la noi perspective.
🟣 Cum integrarea jocului în rutina noastră zilnică ne ajută să fim mai prezenți și să gestionăm mai bine stresul.
🟣 De ce e nevoie să ne simțim în siguranță ca să ne putem juca.
🟣 De ce e important să ne dăm pauze de la tehnologie ca să ne reîncărcăm și să revenim la echilibru.
🟣 Diferența între control și influență și cum ne putem schimba perspectiva de la dorința de control la abilitatea de a influența, ca să devenim mai flexibili și deschiși la noi posibilități.
🟣 Cum să ne găsim propriul ritm și să integrăm momente de tihnă în viața noastră plină de solicitări digitale.
Dacă vrei să afli mai multe despre ideile pe care le-a adus Irina în discuția noastră, te invit să:
🟣 O urmărești pe Instagram, unde mă bucur să o văd din nou activă - Irina Costea.
🟣 O descoperi în cadrul cursurilor de coaching care încep în toamna asta la Coachville România.
-
Avem nevoie să ne cultivăm și conservăm energia, ca să putem pune în practică tot ce învățăm - e una dintre lecțiile de suflet pe care Paul le-a adus în discuția noastră despre Tihnă Digitală.
Am povestit despre:
Impactul tehnologiei asupra creierului, atât pentru copii, cât și pentru noi, adulții Tihnă și cum limitele și pauzele ne pot ajuta să ne găsim propriul ritm Neuroplasticitate și cum creierul nostru se adaptează la tehnologii Cum a crescut Mind Architect imperfect și provocările care au venit odată cu asta Proiectul ADN Vocațional pe care îl pregătește echipa Mind Architect Noul sezon de podcast și temele pe care le va acoperi.Dacă vrei să descoperi mai multe despre conceptele descrise de Paul în acest episod, te invit să arunci un ochi peste masterclass-urile din cadrul Online Academy, pe care le recomand cu toată încrederea:
Brain Basics Neurobiologia Stresului Memorie și ÎnvățareAbia aștept să-mi spui ce a rezonat cu tine din episodul de azi!
-
Sunt Alexandra Ciucanu și ascultați Tihnă Digitală.
În acest prim episod, vă invit să descoperiți povestea din spatele ideii de tihnă digitală și cum am transformat un vis într-un podcast.
Urmează invitați speciali și discuții despre business, social media și neuroștiință, toate menite să aducă liniște și claritate în viața noastră digitală.
Hai să găsim tihna împreună!