Episódios
-
Det här är ett avsnitt av Trygghetsskapande myndigheter. Serien där de högsta cheferna för olika myndigheter medverkar. Nu har turen kommit till Ekobrottsmyndigheten. Hör deras generaldirektör om vad de gör för att förebygga och bekämpa ekonomisk brottslighet. Hur omfattande den ekonomiska brottsligheten är i Sverige. Kopplingen mellan ekonomisk och annan grov brottslighet. Hur kryptovalutor och AI kan användas för sådana här brott. Liksom varför man som kriminell inte ens behöver vara särskilt duktig på ekonomi utan ändå kan begå den här typen av brott.
Hör det här och alla andra avsnitt, samt se videor och bilder:
https://trygghetspodden.se -
Det här är ett avsnitt i serien IT-säkerhet och cyberhotet. Den här gången med en lite annorlunda vinkel. Tidigare i serien har det huvudsakligen pratats om hotet och attacker mot Sverige. Men i det här avsnittet tas det istället upp om de som ofta utpekas som de som utför flest attacker mot oss i Sverige, Ryssland. Då hur de utsätts. Det med Carolina Vendil Pallin på FOI.
Hör om hur Ryssland arbetade med sitt cyberförsvar innan den fullskaliga invasionen av Ukraina 2022. Om det stora antalet cyberattacker som genomfördes mot Ryssland när de genomförde invasionen och vilka följder det fick. Om deras brist på såväl personal som mjuk-och hårdvara. Liksom om Rysslands tudelade förhållande till Kina och Nordkorea.Hör det här och alla andra avsnitt, samt se videor och bilder:
https://trygghetspodden.se -
Estão a faltar episódios?
-
I helgen som var utspelade sig historiska händelser i Syrien. Familjen Al-Assad störtades, efter 54 år vid makten. I det här avsnittet är Trygghetspoddens Anders Königsson på Sergels Torg i Stockholm, dagen efter maktövertagandet för att prata med glada syrier som firar det som hänt.
De berättar om sina tankar och känslor kring det som hänt. Hur kriget påverkat dem. Liksom hur det här kan påverka såväl landet Syrien som hela Mellanöstern och resten av världen.Hör det här och alla andra avsnitt, samt se videor och bilder:
https://trygghetspodden.se -
Både här i Trygghetspodden och i andra medier tas det upp mycket om den grova brottsligheten och de stora följdverkningar den får i samhället. Men samtidigt fortgår ett annat stort samhällsproblem, som det rapporteras betydligt mycket mindre om, våld i nära relationer. Det här avsnittet handlar därför om just det. Trygghetspoddens Anders Königsson beger sig till polisstationen i Huddinge, söder om Stockholm och träffar Christoffer Hjälmroth. Han arbetar som chef för en grupp som arbetar med brott mot barn. Han berättar om både våld i nära relationer mellan vuxna och brott mot barn. Hur utbrett våld är i nära relationer. Vad man ska göra om man blir vittne till våld i en nära relation. Vad som händer om man gör en polisanmälan. Om barnfridsbrott och hur man håller förhör med barn. Ärendet han fortfarande minns. Liksom vad han vill säga till dig som är i en våldsam nära relation…
Länkar om du vill ha hjälp och/eller mer information:
https://polisen.se/utsatt-for-brott/brott-i-nara-relationer2/
https://www.brottsofferjouren.se/brottsofferstod/olika-brottstyper/vald-i-nara-relationer/
https://kvinnofridslinjen.se/
https://stodlinjenforman.se/
https://www.bris.se/
https://www.raddabarnen.se/rad-och-kunskap/vald-mot-barn/barn-som-utsatts-for-vald/
https://bra.se/amnen/vald-i-nara-relation#h-UtsattaforvaldinararelationHör det här och alla andra avsnitt, samt se videor och bilder:
https://trygghetspodden.se -
En ökad risk för terrorhot och extremväder, liksom grovt kriminella som använder bränder som ett vapen. Sådana här katastrofscenarion kan leda till att folk tvingas evakuera sina hem. Men även offentliga byggnader som till exempel skolor, sjukhus, och gallerior. Sådana evakueringar kan leda till kaos. Forskare vid Malmö universitet håller därför på att utveckla en app för att evakueringarna ska bli säkrare.
I det här avsnittet medverkar Johan Holmberg som är tekniskt ansvarig för forskningsprojektet och han berättar bland annat om varför det finns ett behov av en sådan här app. Varför räddningsledare är så viktiga vid evakueringar och att de därför fokuserar mycket på dem. Liksom hur räddningstjänsten, genom appen, lättare kommer kunna hitta människor som till exempel är fast inne i en brinnande byggnad.Hör det här och alla andra avsnitt, samt se videor och bilder:
https://trygghetspodden.se -
Alla som någon gång har rest till andra länder, i synnerhet längre bort, märker att det är stora skillnader jämfört med hemma i Sverige. Förutom att det ser annorlunda ut märker man också att mycket fungerar och att folk agerar annorlunda. Det är helt enkelt kulturskillnader.
I det här avsnittet medverkar Bi Puranen, som är generalsekreterare i organisationen World Values Survey. Hon berättar om vad kulturkartan är och hur den uppstod. Det tas också upp frågor kring kulturer, värderingar och om det kan finnas en koppling mellan olika kulturer och brottslighet. Liksom om kopplingen mellan trygghet, tillit och värderingar.Hör det här och alla andra avsnitt, samt se videor och bilder:
https://trygghetspodden.se -
Trygghetspodden fortsätter att upp de oroliga tiderna som vi lever i, och utifrån det om beredskap. Det här avsnittet handlar det om Sveriges energiförsörjning. Anders Wallinder från Energimyndigheten berättar bland annat om vad Energimyndigheten gör. Varför energi är så viktigt för alla, oavsett vad man ägnar sig åt. Hur läget gällande Sveriges energiberedskap är. Om beredskapslagren som finns för drivmedel. Hur hotbilden är mot vår energiförsörjning och vad som kan hända om det skulle bli krig. Vilka lärdomar de på Energimyndigheten har dragit utifrån kriget i Ukraina. Liksom om det digitala hotet och cyberattackerna mot Sveriges energiförsörjning, som pågår i stort sett hela tiden.
Läs mer om Energimyndigheten och deras beredskapsarbete:
https://www.energimyndigheten.se/energiberedskapHör det här och alla andra avsnitt, samt se videor och bilder:
https://trygghetspodden.se -
Det här är en del av den serie avsnitt i Trygghetspodden som handlar om de oroliga tiderna vi lever i, och utifrån det om beredskap. I det här avsnittet medverkar Mats Johansson, som arbetar som enhetschef på Livsmedelsverket i Uppsala.
Han berättar bland annat om Sveriges livsmedelsförsörjning. Om beredskapslager och vad de kan innehålla. Vilket ansvar de privata livsmedelsföretagen har gällande beredskapen. Och om man som Nato-medlem kan få hjälp av andra medlemmar med livsmedel vid kris eller krig. Dessutom delar Mats med sig av en del konkreta tips gällande hemberedskap.
Vill du veta mer om livsmedelsförsörjning samt hemberedskap för livsmedel och dricksvatten? Här kan du fördjupa dig ytterligare: https://www.livsmedelsverket.se/beredskap
Hör det här och alla andra avsnitt, samt se videor och bilder:
https://trygghetspodden.se -
Det är oroliga tider i världen och utvecklingen går tyvärr dessutom på många sätt åt fel håll. Den säkerhetspolitiska situationen, inte minst med Rysslands krig mot Ukraina. Ökande hot från Iran och Kina, liksom krig och konflikter på andra håll i världen. Cyberattacker. Påverkanskampanjer. Samt andra hot mot oss i Sverige, har gjort att det blir allt viktigare med beredskap. Så att man är förberedd om, eller kanske snarare när, något riktigt allvarligt händer även här. Därför kommer MSB att från och med i mitten av november börja skicka ut broschyren "Om krisen eller kriget kommer", till landets hushåll. Om den broschyren, liksom om Beredskapsveckan och beredskap i allmänhet handlar det här avsnittet. Medverkande är Christina Andersson från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap – MSB. Hon är såväl initiativtagare till Beredskapsveckan som projektansvarig för den här broschyren.
Länk til digital version av broschyren:
https://www.msb.se/sv/publikationer/om-krisen-eller-kriget-kommer/
Länk till MSB:s skyddsrumskarta:
https://www.msb.se/sv/verktyg--tjanster/skyddsrumskarta
Hör det här och alla andra avsnitt, samt se videor och bilder:
https://trygghetspodden.se -
På många håll är det nu oroligt. Rysslands krig mot Ukraina. Den allt mer upptrappade situationen i Mellanöstern. Den grova brottsligheten här i Sverige. Liksom det digitala hotet, i form av bland annat cyberattacker.
I det här avsnittet pratar vi med några vanliga medborgare om hur de ser på allt som händer och hur det påverkar dem. Hur förberedda de är om Sverige skulle drabbas av en kris eller ett krig. Liksom vad de gör, och om deras tips till andra, vad man kan göra i de här oroliga tiderna för att ändå må bra.Hör det här och alla andra avsnitt, samt se videor och bilder:
https://trygghetspodden.se -
På grund av den säkerhetspolitiska situationen i vår omvärld kommer Sverige kommer framöver att storsatsa på att återuppbygga det civila försvaret. En viktig del av det är livsmedelsförsörjningen.
I det här avsnittet medverkar Rickard Thörn, som har en lång bakgrund från Försvarsmakten och som nu arbetar för AquaNobel. Hör honom berätta hur livsmedelsförsörjningen har sett ut historiskt. Hur situationen är idag. Riskerna med de globala distributionskedjorna. Varför vatten, av många anledningar, är så viktigt. Det både för vårt civila och militära försvar. Vad AquaNobel är och hur man vill bidra till Sveriges beredskap. Liksom varför han menar att hotbilden mot vårt dricksvatten har ökat och varför det är så allvarligt.
Hela det här avsnittet är sponsrat av företaget AquaNobel.Hör det här och alla andra avsnitt, samt se videor och bilder:
https://trygghetspodden.se -
Polisen tar numera varje år fram en lista på utsatta områden i landet. Det som ett led i deras arbete för att förhindra brottsligheten i samhället. I nuläget finns 59 sådana områden i Sverige. Polisen definierar dem som geografiskt avgränsade platser med låg socioekonomisk status och där de kriminella har en inverkan på lokalsamhället.
Järfälla kommun, som ligger i nordvästra Stockholm, har tidigare haft två områden på den här listan. Men genom ett fortlöpande, målmedvetet och långsiktigt arbete för att öka tryggheten, har man sedan årsskiftet i år fått bort ett av två områden från polisens lista på utsatta områden, Termovägen i Kallhäll.
I det här avsnittet får du följa med till Termovägen och höra hur Järfällahus, genom en lång rad olika åtgärder, jobbar för att öka tryggheten, liksom trivseln, i sina bostadsområden.
Hela det här avsnittet är gjort i samarbete med Järfällahus.Hör det här och alla andra avsnitt, samt se videor och bilder:
https://trygghetspodden.se -
I och med den grova brottsligheten rapporteras det väldigt mycket om de unga. Men väldigt få medier rapporterar om hur de unga faktiskt ser på samhällsutvecklingen i Sverige. Därför gör Trygghetspodden ett avsnitt om just det. Vi är på plats i Helsingborg och i Stockholm - två städer där det regelbundet utförs bland annat skjutvapenmord, bombdåd, och skjutningar - och pratar med unga. Om hur de ser på allt som händer. Utifrån det, hur det är att vara ung i Sverige idag. Hur brottsligheten påverkar deras liv. Liksom möjligheterna att röra sig ute.Hör det här och alla andra avsnitt, samt se videor och bilder:
https://trygghetspodden.se -
För att försöka få bukt med den grova brottsligheten har det bland annat införts en rad nya lagar. En av dem är den om säkerhetszoner, som polisen har möjlighet att besluta om. Den här lagen började gälla den 25 april i år och första gången den tillämpades var i stadsdelen Hageby i Norrköping. Trygghetspodden åkte till polishuset och träffade Norrköpings polischef Frida Braf, för att höra mer om det här. Om vad en säkerhetszon, ofta kallad visitationszon, är. Om bakgrunden till att den infördes i Hageby. Hur diskussionerna gick inför dess. Samt hur man från polisens sida tycker att det gick. Trygghetspodden besökte också Hageby och pratade med folk, för att höra hur de tycker att det är där. Hur säkerhetszonen, under de två veckor som den tillämpades, märktes av. Liksom hur det har blivit efter den.
Foto: PolisenHör det här och alla andra avsnitt, samt se videor och bilder:
https://trygghetspodden.se -
Antalet cyberattacker mot Sverige är mycket hög och ökar dessutom över tid. Det drabbar såväl den privata som den offentliga sektorn. Den 23 november i fjol utsattes Svenska kyrkan för en så kallad ransomware-attack. Nåt som fick mycket stor påverkan på deras verksamhet. Och som därmed också påverkade mängder av svenskar.
I det här avsnittet åker Trygghetspodden till Uppsala och träffar Per Starke och David Axelsson-Fisk från Svenska kyrkan. De berättar om vad en ransomware-attack är. Vad det var som hände den där dagen och hur personalen på Svenska kyrkan agerade. Vilket proaktivt digitalt arbete som hade gjorts innan det här. Vilka följderna av attacken blev. Hur man månaderna efteråt försökte få allt viktigt arbete som kyrkan bedriver att kunna fungera. Liksom hur den här, liksom många andra cyberattacker, kan ingå i en större säkerhetspolitisk kontext.Hör det här och alla andra avsnitt, samt se videor och bilder:
https://trygghetspodden.se -
Det säkerhetspolitiska läget har gjort att Sveriges försvar rustas upp. Parallellt med det pågår ett annat stort projekt i Armén. Deras kommunikationssystem håller på att digitaliseras, genom systemet LSS Mark.
Hör Tobias Wennberg och Tuan Pham från företaget Elbit Systems Sweden om hur de, i nära samarbete med Försvarsmakten, arbetar för att genomföra den här digitaliseringen. Hör även Richard de Jongh på Försvarsmakten om varför det här görs och vilken skillnad det innebär för de enskilda befälen och soldaterna.
Hela det här avsnittet är sponsrat av företaget Elbit Systems Sweden.Hör det här och alla andra avsnitt, samt se videor och bilder:
https://trygghetspodden.se -
Här är ytterligare ett avsnitt i Trygghetsskapande myndigheter. Serien där de högsta cheferna för olika myndigheter medverkar. Nu har turen kommit till Åklagarmyndigheten.
Hör riksåklagare Katarina Johansson Welin om vad man gör på myndigheten. Hur situationen med den grova brottsligheten påverkar deras arbete. Liksom om diskussionen om ett så kallat mängdbrottsstraff, alltså att man får ett mycket långt straff vid upprepad brottslighet.
Hör också några medborgare om hur de ser på det här med brottsligheten och straffen i Sverige, då även gällande våld i nära relationer.
Hör även om Angelica Junhager, som medverkade i ett tidigare avsnitt av Trygghetspodden, då hon berättade om våldtäktsförsöket hon utsattes för. Hur det påverkade hennes liv och varför hon tyckte det var fel att gärningsmannen inte utvisades. Utifrån det, hör även Katarina Johansson Welin om när åklagarna yrkar på utvisning då utlänningar begår brott.
Hör det här och alla andra avsnitt, samt se videor och bilder:
https://trygghetspodden.se -
Här är ett nytt avsnitt i serien Trygghetsskapande myndigheter. Den här gången med polisen. Hör rikspolischef Petra Lundh om situationen med den grova brottsligheten, liksom den så kallade mängdbrottsligheten, i Sverige kontra övriga nordiska länder. Hennes tankar om varför vi har den här situationen i Sverige och hur polisens arbete mot brottsligheten fortskrider. Hör också några medborgare om hur de ser på brottssituationen i Sverige å hur den påverkar dem. Samt hör även Petra Lundh om polisens planer på att förändra polisutbildningen, för att på sikt bli bättre på att både utreda brott och att bekämpa såväl fysisk som digital brottslighet.
Hör det här och alla andra avsnitt, samt se videor och bilder:
https://trygghetspodden.se -
Den grova brottsligheten fortsätter att dag efter dag tära på vårt land på olika sätt. Samtidigt försöker myndigheterna, utifrån olika politiska beslut som har fattats, att bekämpa den. En av myndigheterna som gör det är Kronofogden. I det här avsnittet medverkar Johannes Paulson, som arbetar med just det där.
Hör honom om vad Kronofogden är och vad de gör. Vad en utmätning, liksom en distansutmätning, är och hur en sån kan gå till. Liksom om allt som kan hända då. Om vilka saker som utmäts från kriminella och hur det sen går till när de säljs. Hör även om hur Kronofogdens arbete är till hjälp för brottsoffer. Liksom om den stora kunskap som personalen på Kronofogden besitter, när det gäller sakers värde.Hör det här och alla andra avsnitt, samt se videor och bilder:
https://trygghetspodden.se -
Kriget i Ukraina får ju en enorm påverkan. Både här i Sverige, i resten av Europa och på många andra håll i världen. Det här tar vi löpande upp här i Trygghetspodden. Liksom anledningen till kriget, att Putin och det styrande skiktet i Kreml vill utöka Rysslands makt. Men om det här kriget sätts i en sentida historisk kontext. Hur passar det in då? För Sovjet och sen Ryssland har ju fört ett flertal krig under de senaste decennierna. Och det här avsnittet handlar om just det. Krigen i Afghanistan, Tjetjenien, Georgien och Syrien. Varför Ryssland krigade då. Vilka likheter och skillnader som finns mellan de krigen och det nu i Ukraina. Liksom varför Ryssland fortsätter att upprepa de misstag man begick då. Det här med Oscar Jonsson, som forskar på rysk krigföring. Hör även om hur han har byggt upp din kunskap om Ryssland, som han nu kan använda i sin förståelse för hur landet agerar i kriget i Ukraina. Om vilken strategi, liksom taktik Ryssland använder i kriget. Samt varför Putin inte kommer att ge upp, när det gäller Ukraina.Hör det här och alla andra avsnitt, samt se videor och bilder:
https://trygghetspodden.se - Mostrar mais