Episódios

  • De overgang is een belangrijke aanjager van metabole disfunctie. Het verlies van oestrogeen zet een aantal fysiologische processen in gang: bloeddruk kan stijgen, cholesterolspiegels veranderen, er ontstaat meer buikvet, en het lichaam wordt vatbaarder voor stress en laaggradige ontstekingen. Daarnaast neemt de kans op insulineresistentie toe, wat de basis vormt voor aandoeningen zoals hypertensie, hart- en vaatziekten, overgewicht, artrose, dementie en type 2 diabetes.

    Internist en leefstijlarts Yvo Sijpkens van het Haaglanden Medisch Centrum in Den Haag heeft deze aandoeningen decennialang behandeld met medicatie, zoals statines en bloeddrukverlagers, en dus eigenlijk pas als mensen al ziek zijn. Zoals we behandelen in Nederland. Maar waarom niet ingrijpen aan de voorkant, en voorkómen dat mensen ziek worden? De perimenopauze is dé periode waarin je je leefstijl en voedingsgewoonten zo kunt aanpassen dat je deze metabole disfunctie voorkomt. En je kunt er gelukkig ook veel mee oplossen.


    Shownotes:

    Wie is Yvo Sijpkens?

    De stichting Je leefstijl als Medicijn.

    Status Quo Thinking is Harming your Health: A Physician’s Final Plea van Sarah Hallberg.

    Turn around Diabetes,

    De obesitas-code: Het geheim van gewichtsverlies.

    How Not to Get Sick, Ben Bikman.

    Tot slot:

    Bij Clearly bestel je al die goede supplementen, zoals proteïne en elektrolyten.

    Het dossier metabole gezondheid met de uitgebreide shownotes.


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Kijk, van seks weet Suzanne toevallig heel veel. Dus dit is echt een gesprek tussen twee vrouwen. De een vanuit haar deskundigheid in het begeleiden van vrouwen die geen zin meer hebben in seks. De ander vanuit haar ervaring met seksueel plezier. ‘Het lijkt wel de jaren vijftig!’ concludeert Suzanne na het gejeremieer over 'penis-in-vagina-seks'. Het idee dat er vrouwen bestaan van haar leeftijd die nìet weten wat ze lekker vinden, komt haar maar al te vreemd voor. Vervolgens steekt ze de loftrompet af over testosteron, want wat er dan allemaal gebeurt intern, met die genotsknots die de clitoris in feite is... Waarop Elise van Alderen roept: ‘Laat die vrouwen toch met rust! Die zijn daar nog helemaal niet.' Kortom: twee verschillende planeten, maar wel een spannend gesprek!

    Shownotes:

    Wie is Elise van Alderen?

    Het boek Wellust, waarin Elise van Alderen je leert hoe je belemmerende ideeën en overtuigingen kunt loslaten, waardoor je gaat genieten van seks.

    De uitgebreide shownotes met research vind je hier.

    Genoten? Steun Suzanne dan door te doneren. Dat kan structureel door lid te worden van haar Substack of eenmalig met een Tikkie.



    This is a public episode. If you’d like to discuss this with other subscribers or get access to bonus episodes, visit suzannerethans.substack.com/subscribe

    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Estão a faltar episódios?

    Clique aqui para atualizar o feed.

  • De revolutie komt van onderaf. Want helaas zitten we in de situatie dat het merendeel van de huisartsen en zelfs gynaecologen niet geschoold is in overgangsklachten en wat daartegen te doen is. Renate Meijnders kwam, net als haar moeder, vroeg in de overgang. Zo vroeg dat de huisarts zei: ‘Dat kan niet.’ Wat volgde was een lange zoektocht naar erkenning en de juiste hulp: hormoonsuppletie. Renate Meijnders is één van de oprichters van de Actiegroep ‘Wij willen onze hormonen terug’ die vanaf vandaag 18 oktober, Wereldmenopauzedag, wordt omgetoverd in Belangenorganisatie Overgang & Hormonen. De stichting wil vrouwen bewust maken van overgangsklachten en hormoontherapie en artsen aanzetten tot bijscholing. Het heeft wel wat, samen strijden voor het hogere doel. Vrouwen die krachten bundelen. Vinden Suzanne en Renate.

    Shownotes:

    Wie is Renate Meijnders?

    Belangenorganisatie Overgang & Hormonen.

    De Fb-pagina van de actiegroep ‘Wij willen onze hormonen terug’.

    De Fb-pagina Overgang & Hormonen.

    Teken de petitie ‘Wij willen onze hormonen terug’!

    De aflevering van Meldpunt waar Renate Meijnders haar verhaal deed.

    Ik ga naar de huisarts en neem mee: de Praktische Handleiding Hormoonsuppletie.



    This is a public episode. If you’d like to discuss this with other subscribers or get access to bonus episodes, visit suzannerethans.substack.com/subscribe

    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Het is niet: hoe meer oestrogeen hoe beter, zoals men in sommige kringen placht te denken, legt orthomoleculair kPNI-therapeut Eveline van der Wel uit, die DNA-profielen interpreteert bij Igene. En al helemaal niet als je het niet goed afbreekt omdat bepaalde enzymen vertraagd werken. Suzanne dook maanden geleden al in haar DNA en leerde dat genetische variaties de aanmaak en afbraak van oestrogenen beïnvloeden. Dan hebben die oestrogenen, maar ook progesteron, ook weer invloed op de aanmaak en afbraak van neurotransmitters als dopamine en serotonine en zo zijn er nog wat factoren die beïnvloeden hoe jij je voelt en je gedraagt. Ben je neurodivergent of heb je PMDD dan werkt het al weer anders. Suzanne beschikt niet over het fijnste genetische materiaal en vraagt zich af wat de overlap is met vrouwen die óók zo’n last hebben van de perimenopauze.

    Shownotes:

    Eveline van der Wel heeft zich na haar doctoraal geneeskunde gespecialiseerd als kPNI-therapeut, de Klinische Psychoneuroimmunologie die door Leo Pruimboom is ontwikkeld. PNI gaat over biochemie, fysiologie. Ofwel: hoe werkt het onder onze motorkap? Ze werkt al jaren met genetische profielen en geeft bij Igene les aan zorgverleners in het interpreteren van die genetische profielen.

    Het iGene webinar over oestrogenen en genen. Hoe kunnen genetische variaties de aanmaak en afbraak van oestrogenen beïnvloeden? En hoe kan dit leiden tot oestrogeengerelateerde klachten?

    Het boek Hormonen en vrouwen van psycholoog Estrella Montoya, over de invloed van hormonale veranderingen op hersenen, gedrag en emoties.

    Wil je meedoen aan het ontrafelen van het DNA-onderzoek bij vrouwen met ernstige overgangsklachten waar Suzanne en Eveline van der Wel het over hebben? Klik dan hier.

    Kijk voor de uitgebreide Shownotes met daarin oa het wetenschappelijk onderzoek waaraan gerefereerd wordt op Suzanne’s Substack.



    This is a public episode. If you’d like to discuss this with other subscribers or get access to bonus episodes, visit suzannerethans.substack.com/subscribe

    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Als bijna geradicaliseerd bio-identieke hormoonsuppletie voorvechtster moet Suzanne eigenlijk niets hebben van bedrijven die supplementen aanbevelen die de klachten van hormoonschommelingen en -tekorten zouden oplossen. Een hormoontekort los je op met hormonen. Simpel. Maar in de vroege perimenopauze, zo rond je veertigste beginnen je hormonen uit balans te raken, en dat kan spanningsklachten, slaap- en concentratieproblemen geven. Dit is de tijd dat je je lichaam en brein moet ondersteunen met goede voeding, beweging, rust en adaptogenen. Speciaal voor het staartje van Perimenopause Awareness Month komen de zusjes Marrit en Johanneke Hagenbeek van Sorelle Supplements precies vertellen hoe dat zit met al die vitamines, mineralen, kruiden en paddestoelen. Mocht hormoonsuppletie nog een brug te ver zijn.

    Shownotes:

    Actie: op de website van Sorelle Supplements kun je als luisteraar van deze podcast gratis het e-book Voeding in de Overgang downloaden, vol waardevolle tips en inzichten over alles waar we het over gehad hebben, het belang van vitamines en mineralen en het ondersteunen van de lever. Daarmee maak je direct kans op een gratis maandvoorraad van Libido, Balans, Focus of Rust, precies waar het vaak aan ontbreekt in de perimenopauze. Perfect om eens uit te proberen!

    Marrit Hagenbeek is hormoonbalanscoach met een orthomoleculaire achtergrond. Haar zus Jojanneke Hagenbeek komt uit de reclamewereld en is gespecialiseerd in inclusie en gendergelijkheid. Zij zijn allebei ervaringsdeskundige in PMS en andere vroege perimenopauzeklachten en zijn warme pleitbezorgers van meer openheid over de lichamelijke en geestelijke klachten die kunnen ontstaan door hormonale veranderingen. Samen hebben ze een product ontwikkeld dat vrouwen op een natuurlijke basis ondersteunt bij het vinden van hormonale balans.

    Het belang van op tijd zorgen voor je lichaam door middel van voeding en krachttraining werd recentelijk nogmaals duidelijk door het onderzoek van orthopedisch chirurg dr Vonda Wright over het ontstaan van het ‘Musculoskeletal Syndrome of Menopause’.

    In deze podcast van Dr Streicher’s inside information is Vonda Wright te gast en hebben ze het over het Musculoskeletal Syndrome of Menopause en hoe je het voorkomt. Want dat kan. Als je al vroeg begint met aanpassingen in je leefstijl; met name voeding en beweging.

    Voor de uitgebreide shownotes met achtergrond en wetenschap, ga naar de Substack van Suzanne Rethans.



    This is a public episode. If you’d like to discuss this with other subscribers or get access to bonus episodes, visit suzannerethans.substack.com/subscribe

    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Het is Perimenopause Awareness Month. En dat is heel belangrijk want het zijn juist de eind dertigers en begin veertigers die denken ‘oh, dat is nog heel ver weg’ die bewust moeten worden gemaakt van vroege overgangsklachten. Want dan kun je er nog van alles aan doen en hoeft deze periode niet te eindigen in een scheiding, een burn-out of antidepressiva, zoals veel vrouwen rond de 45 overkomt. Het begint, als je er gevoelig voor bent, met toenemende PMS- en zelfs PMDD-klachten, doordat progesteron vanaf je 35ste sneller daalt ten opzichte van oestrogeen. Nee, je wordt niet gek. Gynaecoloog en leefstijlarts Liselotte Robbe van zelfstandig behandelcentrum Karmenta is hier in gespecialiseerd en vertelt precies wat je kunt doen.

    Shownotes:

    Wie is dokter Robbe?

    Perimenopause Awareness Month is een initiatief van de Perry Community en de National Menopause Foundation. De hele maand september kun je gratis webinars volgen via de site perimenopauseawareness.com.

    De webinars zijn terug te kijken in de Perry App.

    Suzanne deelt haar eigen perimenopauzeverhaal op de Perimenopause Awareness site.

    Stichting PMDD Nederland.

    De podcast Lifespan met Dr David Sinclair waar Dr Robbe het over heeft.

    Once a Month, understanding and treating PMS, door de Britse Katharina Dalton, waarin ze haar theorie uit de doeken doet over de metabolische regels die de progesteronfunctie kunnen verbeteren.



    This is a public episode. If you’d like to discuss this with other subscribers or get access to bonus episodes, visit suzannerethans.substack.com/subscribe

    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • De zomervakantie is voorbij. En als je ook maar een beetje op Suzanne lijkt, dan heb je een paar weken lang teveel gegeten en gezopen en wil je nu maar één ding: gezond leven. Maar hoe doe je dat? Het begint en eindigt, vrij letterlijk (van mond tot kont), met het gezond krijgen van je microbioom. De bacteriën in je darm bepalen voor een groot deel hoe je je voelt, hoe je je gedraagt en of alle voedingsstoffen de eindbestemming halen. Paulien Franken is floradeskundige en in deze praktische aflevering vertelt zij hoe jij je eigenste akkertje onderhoudt. Wat stop je erin, wat moet je vermijden en wat is nog meer van invloed op je darmen? Heel veel, blijkt. Zoveel dat Suzanne er bijna tureluurs van wordt.

    Shownotes:

    Wie is Paulien Franken?

    Op de site van Paulien kun je een gratis ebook bestellen met superfood recepten voor je darmflora.

    Geïnspireerd geraakt door Paulien en alles wat ze zegt en uitdraagt? Bezoek dan een keer haar Ecolodge en voedselbos. Paulien en haar man verhuren diverse ecolodges op hun terrein. Heerlijk voor een weekendje weg!



    This is a public episode. If you’d like to discuss this with other subscribers or get access to bonus episodes, visit suzannerethans.substack.com/subscribe

    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • This is a free preview of a paid episode. To hear more, visit suzannerethans.substack.com

    Geen zin meer in seks, geen opwinding, niet tot een orgasme kunnen komen, en niet alleen jij zelf moet daar psychisch onder lijden, ook je partner. Alleen dan krijg je testosteron voorgeschreven, als je geluk hebt. Maximaal een half jaar. Deze richtlijn gaat totaal voorbij aan het feit dat testosteron veel meer functies heeft in ons lichaam. Vrouwen rapporteren meer energie, meer levenslust, meer lef, minder stress, verbeterde stemming, verbeterde cognitieve vermogens, verbeterde slaap, meer spierkracht, snellere spieropbouw, en knappen er zienderogen van op, dat likje testosteron. Dit blijkt ook uit wetenschappelijk onderzoek. Daarom: wij willen onze mojo terug!

    Welbeschouwd is de podcast die Suzanne Rethans maakt voor haar betalende leden. Je mag een kwartiertje meeluisteren. Ben je benieuwd naar de rest, steun dan ook de podcast. Dat kan al voor 5 euro per maand of 50 per jaar!

    Het fragment van Louise Newson komt uit haar podcast Testosterone: the missing piece of the jigshaw?


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Lastig hoor, die hormonen. Zijn we net een beetje gewend aan menopauzale hormoontherapie, kan het ook nog de schildklier zijn! Een te trage schildklier, vaak veroorzaakt door de ziekte van Hashimoto, geeft klachten als een tragere stofwisseling, aankomen in gewicht, vermoeidheid, obstipatie, hoger cholesterol. Nou, dat kennen we wel. Nu nemen die schildklierziekten ook nog eens toe in de perimenopauze, dus je kunt ook van allebei last hebben! Wat moet je doen, waar moet je zijn, en kan schildkliertherapie samen met hormoonsuppletie? Allemaal vragen die vandaag beantwoord worden.

    Shownotes:

    Daniëlle Steenvoorden is als internist-endocrinoloog en arts voor integrale en leefstijlgeneeskunde verbonden aan de Hormoonpoli van gynaecoloog Barbara Havenith. Hier begeleidt ze met name vrouwen met een trage schildklier ten gevolge van de ziekte van Hashimoto met restklachten.

    Op de site Happy Hashimoto van Vera Kamphorst, vind je goede en duidelijke informatie over een trage schildklier.

    Word ook lid van Suzanne's Substack en geniet voortaan mee van 'Welbeschouwd', de podcast waarin Suzanne de ontwikkelingen in overgangsland beschouwd, speciaal voor haar betalende Substack-vriendinnen.



    This is a public episode. If you’d like to discuss this with other subscribers or get access to bonus episodes, visit suzannerethans.substack.com/subscribe

    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • This is a free preview of a paid episode. To hear more, visit suzannerethans.substack.com

    Welbeschouwd is de bonus podcast voor betalende leden van 'We zijn toch niet gek?' waarin Suzanne beschouwt wat er de vorige aflevering is gezegd en wat onze menopauzehelden in het buitenland over dit onderwerp te melden hebben. Nog tot 1 augustus krijg je 20% korting op een jaarabonnement en kun jij ook van al dit interessants genieten! En je steunt er niet alleen de podcast mee, ook vrouwengezondheid in het algemeen!

    In de tweede aflevering van Welbeschouwd blik ik terug op de vorige aflevering van 'We zijn toch niet gek?' waarin het ging over osteoporose, de progressieve botziekte waar zoveel vrouwen aan gaan lijden na de overgang. Als ze geen hormoonsuppletie gebruiken.

    Dat hormoonsuppletie helpt staat vast, dat is onomstotelijk bewezen. En toch is het geen onderdeel van de behandeling van osteoporose, nog altijd vanwege die oude angsten die de verkeerd geïnterpreteerde WHI-studie veroorzaakte. Hoe worden vrouwen ooit goed behandeld als zelfs toonaangevende wetenschappers niet met de tijd meegaan?


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • We hebben het er iedere week over: osteoporose. Vooral als iets wat we moeten voorkomen, want die botbreuken op latere leeftijd, daar ga je aan dood. Maar wat houdt het precies in en wat als je de diagnose krijgt op onze, nog jeugdige leeftijd? Het overkwam psycholoog Mirjam (54). Een paar maanden geleden kreeg ze te horen dat ze de botdichtheid heeft van een 83-jarige. En dat betekent veel in de praktijk. Zo bestaat het leven voortaan uit voorkomen dat ze valt. Haar tenen breken als twijgjes, haar langgekoesterde wens: naar Santiago de Compostela wandelen, zit er al helemaal niet meer in. En dan heeft ze ook nog long covid. Wat het er allemaal niet beter op maakt. Want het is krachttraining versus uitrusten.

    Shownotes:

    Ja hoor, ook jij kunt nog profiteren van 20% korting op een jaarabonnement! Zo kun jij ook meegenieten van ‘Welbeschouwd’, de podcast waarin Suzanne gehakt maakt van alles en iedereen die ertoe doet.

    Dr Doug, een oud-orthopedisch chirurg, is dé expert op dit gebied. Hij heeft een podcast waarin hij het heeft over botgezondheid, hormoonsuppletie, peptides en logevirty. Alles om gezond ouder te worden.

    Het minimum aan oestrogeen om je botdichtheid te beschermen moet zo rond de 70 pg/ml zijn, blijkt uit dit onderzoek en dit onderzoek. De conversiefactor van pg/ml naar pmol/L, waar wij in Nederland mee rekenen is 3,67, dus dat komt neer op 256,9 pmol.

    Een handige converter van pg/ml naar pmol/L.

    Wat is de rol van oestrogeen en progesteron op je botten?

    Ook testosteron speelt een grote rol bij botopbouw.

    De richtlijn osteoporose, uit 2022, van de osteoporosevereniging, waar geen plek is voor hormoonsuppletie vanwege ‘verhoogde kans op bepaalde vormen van kanker en hart- en vaatziekten’. Blz 9.

    In de Australische richtlijn is wèl speciale aandacht voor HRT bij osteoporose.

    De relatie tussen COVID en botverlies.

    Wetenschappelijk onderzoek naar de lange termijn invloed van COVID-19 op botgezondheid.



    This is a public episode. If you’d like to discuss this with other subscribers or get access to bonus episodes, visit suzannerethans.substack.com/subscribe

    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Het vliegt door de lucht en het fluit. Een vogeltje. Je hoeft niet te onderzoeken of het een dinosaurus is. Zo hoef je ook de overgang niet te meten. Als een vrouw tussen de veertig en vijftig met klachten komt, is het de overgang, tot het tegendeel bewezen is, zegt gynaecoloog Henk Oosterhof. En dat huisartsen er een eigen richtlijn op nahouden die ook nog eens niet klopt? Idioot.

    Henk Oosterhof zit in het bestuur van de Dutch Menopause Society en durft zich wèl uit te spreken over al die verschillende richtlijnen. Nogal verfrissend. Hij heeft onderzoek gedaan naar overgangsklachten op de werkvloer, en vergelijkt de situatie van perimenopauzale vrouwen als volgt: met je handen op de rug gebonden de concurrentie met mannen aangaan. Het beste medicijn daarbij is hormoonsuppletie: aan het lichaam teruggeven wat het nodig heeft. Moet je daarmee stoppen na vijf jaar? Allang achterhaald. Iedereen die wil, mag van hem doorgaan.

    Eindeloos sleutelen en ophogen doet hij dan weer niet. Hij had even die naam, neemt daar afstand van. Niet alles valt op te lossen met extra oestrogeen. Verder hebben we het over het ondergeschoven kindje progesteron, is een tekort daaraan nou het probleem bij PMDD? Hij denkt er het zijne van. Bovenal geldt: iedere vrouw is anders. Hij legt uit hoe híj migraine behandelt. En over ADHD in relatie tot overgangsklachten zegt hij: ‘Welk labeltje je er ook aan geeft, bij al die vrouwen die veel last hebben, gaat iets mis met de neurotransmitters in het brein op het moment dat oestrogeen begint te dalen.’

    Food for thought!

    Shownotes:

    Het boek Menopauze, gezond ouder worden, van Henk Oosterhof, Bart van Aken, Monique Brood, Bram ter Harmsel, Katinka Overmas en Bert Wibbens.

    De Praktische Handleiding Hormoonsuppletie bij de gynaecologenrichtlijn.

    De Huisartsenrichtlijn.

    De nieuwe richtlijn van de EMAS, helder uitgelegd door Bart van Aken, gynaecoloog, menopauze specialist, Vrouwenklinieken Lelystad.

    De podcast Welbeschouwd, speciaal voor betalende Substackleden. Word ook lid!



    This is a public episode. If you’d like to discuss this with other subscribers or get access to bonus episodes, visit suzannerethans.substack.com/subscribe

    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Hoogleraar neurologie Gisela Terwindt en arts-onderzoeker Britt van der Arend van het LUMC doen met de WHAT-studie (Women, Hormones, Attacks and Treatment) onderzoek naar de invloed van geslachtshormonen op migraineklachten. Heel goed, want bij veel vrouwen met migraine zijn de klachten gerelateerd aan de menstruele cyclus waarbij de daling in oestrogeen een trigger lijkt. Zou een stabiele hormoonhuishouding hierin kunnen helpen? Interessante onderzoeksvraag! Tot Suzanne erachter komt dat ze deze test met de anticonceptiepil Microgynon 30 doen. Ja, en dan wordt het gesprek even pijnlijk. Met gelukkig nog heel wat tips waar de vrouw met migraine wèl wat aan heeft.

    Shownotes:

    De WHAT-studie richt zich op de rol van hormonen bij vrouwen met migraine. Dit is de onderzoeksvraag:

    Vrouwen die last hebben van migraine ervaren vaker migraine tijdens hun menstruatie of andere hormonale veranderingen. Het gebrek aan begrip van het onderliggende pathofysiologische mechanisme zorgt voor een gebrek aan een hormonale behandeling voor migraine bij vrouwen. Onze hypothese is dat het continu dagelijks gebruik van een anticonceptiepil een effectieve en goed te verdragen preventieve behandeling zou kunnen zijn voor menstruele migraine.

    Wie is Gisela Terwindt?

    Wie is Britt van der Arend?

    De Hoofdpijn Podcast van de Hoofdpijngroep van het Leids Universitair Medisch Centrum onder leiding van hoogleraar neurologie Gisela Terwind.

    Het boek Koppijn van Gisela Terwindt, is op 4 juni 2024 verschenen bij uitgeverij Kosmos.

    Een andere gespecialiseerde plek waar je naartoe kunt gaan met migraine is de The Migraine Clinic van neuroloog Hans Carpay. Hij schreef ook het boek Migraine is geen hoofdpijn.

    Gynaecoloog Henk Oosterhof van de Dutch Menopause Society over de anticonceptiepil Microgynon 30 tijdens het debat ‘Baas over eigen hormonen’ in de Balie op 6 februari jl, bij de publicatie van het boek Hormonen en vrouwen van psycholoog Estrella Montoya.

    Wat zeggen de specialisten in het buitenland?

    De richtlijn van de Britse Menopause Society over hormoonsuppletie bij migraineklachten.

    De Australische Menopause Society over migraine en hormonen.

    De Britse menopauzespecialist Louise Newson, is zelf ook migrainepatiënt en besteedt op haar site veel aandacht aan migraine en de overgang. Hier vind je haar fact sheet. Daarnaast heeft ze twee hele interessante podcasts opgenomen over het onderwerp.

    Zo bestaat de mythe dat vrouwen met migraine geen hormoonsuppletie mogen hebben. In deze podcast vertelt huisarts en menopauzespecialist Sarah Ball’s waarom dat juist wèl een goed idee is. Zij en Newson hebben samen een document opgemaakt met hun beste tips om migraine in de menopauze te tackelen.

    Huisarts Katy Munro is hoofdpijnspecialist bij het National Migraine Center in Londen en schreef het boek ‘Managing your Migraine’. Op de site van het National Migraine Center is veel informatie te vinden over de behandeling van migraine. Aan Louise Newson vertelt ze over het belang van transdermaal oestrogeen.

    Dr Felice Gersh over menstruele migraine.

    Blog van de Amerikaanse OBGYN Mary Claire Haver over migraine met aura’s en de menopauze.



    This is a public episode. If you’d like to discuss this with other subscribers or get access to bonus episodes, visit suzannerethans.substack.com/subscribe

    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • De overgang begeleiden, zeker als die problematisch verloopt, is specialistenwerk. Merk je dat je huisarts hier eigenlijk geen kaas van heeft gegeten, dan kun je op de wachtlijst terecht van die paar gynaecologen die er wèl in gespecialiseerd zijn. Maar vaak duurt dat maanden. Een tussenstap is een afspraak met een overgangsconsulente van de VVOC. Dit zijn BIG-geregistreerde verpleegkundigen met een specialisatie in de overgang. Zij nemen wel de tijd voor je en kunnen je goed adviseren. Ook schrijven zij een adviesbrief voor de huisarts, en over het algemeen wordt die opgevolgd. Maar ze doen meer. Een mooi gesprek over preventieve geneeskunde én de voordelen van de overgang. Want die zijn er natuurlijk ook.

    Shownotes:

    Voor meer informatie over onze sponsor Vi Health, hoe je de app kunt gebruiken en om het speciaal voor ons opgenomen webinar te volgen, klik op deze link. www.vihealth.nl/we-zijn-toch-niet-gek.

    De praktijk Overgang en Balans van Martine den Hoedt in Bussum.

    Tergooi MC Overgangspoli, waar Martine den Hoedt als overgangsconsulent in de tweede lijn werkt.

    Test jezelf met de Green Scale Test Overgangsklachten

    Geweldig weer Suzanne! Ik steun je eenmalig via https://suzannerethans.nl/steun-de-podcast-en-doneer/



    This is a public episode. If you’d like to discuss this with other subscribers or get access to bonus episodes, visit suzannerethans.substack.com/subscribe

    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Journalist en columnist Hanneke Mijnster (43) weet pas sinds een jaar dat ze ADHD heeft. Wat had ze het graag eerder geweten, want ineens begreep ze waar de onrust in haar lijf vandaan komt, het niet stil kunnen zitten, de chaos in huis en op haar bureau, het achteloos koekjes in haar mond proppen terwijl ze allang vol zit. En waarom het haar maar niet lukt de simpelste klusjes te klaren. Met de diagnose op zak onderzocht ze haar rol als leerling, vriendin, moeder, werknemer en partner en hoe ze haar leven zo kan inrichten dat ze zo min mogelijk innerlijke strijd ervaart. En ja, daar hoort ook het co-ouderschap bij. Ze schreef er het boek over: Hé, is dit ook ADHD? 

    Shownotes:

    In haar boek Hé, is dit ook ADHD? beschrijft journalist Hanneke Mijnster de impact die de diagnose ADHD op haar had en hoe je een anders werkend brein laat functioneren. Want er is lang genoeg gezwoegd.

    Onlangs verscheen ook het boek Bloedirritant! door psychiater en bijzonder hoogleraar ADHD bij volwassenen en Sandra Kooij en ADHD-coach Jacqueline van der Sande dat nu al een tweede druk kent. Hoe ziet AD(H)D bij vrouwen eruit, met welke thema’s worstelen zij in de verschillende levensfasen? En andere praktische tips.

    Psychiaters Sandra Kooij en Dora Wynchank bundelden hun kennis en het laatste wetenschappelijk onderzoek in de ADHD Power Bank, een internationale kennisbank voor mensen met ADHD én hun professionals.


    Word lid van Suzanne's Substack en krijg toegang tot haar ADHD-dossier.


    This is a public episode. If you’d like to discuss this with other subscribers or get access to bonus episodes, visit suzannerethans.substack.com/subscribe


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Vandaag gaan we diep en hardcore met hormoon- en leefstijlspecialist Ralph Moorman. Hij begeleidt al dertig jaar mensen bij het afvallen en hun hormoonhuishouding. Er zullen enge termen klinken als insulineresistentie en laaggradige ontstekingen, maar Suzanne zorgt ervoor dat het begrijpelijk blijft. Ze hebben het over het belang van gezonde voeding, krachttraining, stressbeheersing én goed slapen. En wat is nu het beste dieet in de overgang?


    Shownotes:

    Wie is Ralph Moorman?

    De supplementen DIM en Indole-3-Carbinol kunnen helpen bij het op een gezonde manier afbreken van oestrogeen.


    This is a public episode. If you’d like to discuss this with other subscribers or get access to bonus episodes, visit suzannerethans.substack.com/subscribe


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • ‘Het venijn zit ‘m in de staart,’ zegt psychiater Remke van Staveren die mensen helpt af te bouwen van psychofarmaca, geneesmiddelen voor de geest. Drie miljoen mensen in Nederland gebruiken antidepressiva, antipsychotica, slaapmiddelen, stemmingsstabilisatoren of ADHD‑medicatie. Er wordt te makkelijk voorgeschreven, zeker aan vrouwen in de perimenopauze. Maar te weinig nagedacht over afbouwen, vindt deze psychiater. En dat is niet zonder risico. Daarom schreef ze onlangs het boek Minder slikken, waarmee jij zelf de handvatten krijgt om verantwoord af te bouwen van antidepressiva en slaapmiddelen. Ook dat laatste moeilijke stukje.


    Shownotes:

    Remke van Staveren is psychiater bij BuurtzorgT in Amsterdam. Na haar studie geneeskunde werd ze eerst huisarts en later psychiater. Ze zet zich al jaren in voor een betere, meer herstelondersteunende ggz, onder andere door het schrijven van boeken als Patiëntgericht communiceren, Hart voor de GGZ en Herstel in de pocket. Onlangs verscheen haar boek Minder slikken, bij Uitgeverij Boom.

    Op de site van Uitgeverij Boom vind je bij de downloads van Minder Slikken documenten waarmee je zelf aan de slag kunt.

    De gratis VGZ Mindfullness App.

    Het onderzoek van professor gynaecoloog Herman Depypere van het UZG waaruit blijkt dat hormoonsuppletie met name APO E4-draagsters profijt hebben van bio-identieke hormoonsuppletie.


    This is a public episode. If you’d like to discuss this with other subscribers or get access to bonus episodes, visit suzannerethans.substack.com/subscribe


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Het is de week van de overgang, dus heeft Suzanne de überhuisarts als het gaat om hormoonsuppletie: Dokter Margrita. Iedereen die zich begint te verdiepen in het onderwerp komt terecht op haar blog Dokter Margrita over lifestyle en hormonen. Niet dat zij vindt dat hormoonsuppletie de oplossing is voor álle problemen, maar veel klachten kun je er wel mee oplossen. We hebben het over het verschil tussen synthetisch en bio-identiek, de duur van de behandeling én - toch weer - dosissen. En waarom worden klachten van de perimenopauze zo vaak verward met de diagnose burn-out?

    Shownotes:

    De blog van Dokter Margrita

    Het boek van Brankele Frank over burn-out, Over de kop

    Het onderzoek van Dr Depypere over de bescherming van HST bij Alzheimer's



    This is a public episode. If you’d like to discuss this with other subscribers or get access to bonus episodes, visit suzannerethans.substack.com/subscribe

    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Joske Biharie (47) heeft endometriose. Endometriose is een ontstekingsziekte waarbij hormoongevoelig weefsel dat niet in het lichaam hoort zich op organen nestelt. Het weefsel kan ernstige pijnontstekingsreacties, littekenweefsel en verklevingen veroorzaken. Hoe het ontstaat weet men nog steeds niet, een medicijn is er ook nog niet. Maar het begint in de puberteit, dus het is hormoongerelateerd en maar liefst 1 op de 10 vrouwen lijdt eraan. Suzanne en Joske hebben het over de invloed die het kan hebben op je sociale leven en een eventuele kinderwens. En houdt het ook op met de menopauze?

    Shownotes

    De endometriose stichting

    Het webinar van Voices for Women over endometriose.

    De Dag van de Vrouwengezondheid, georganiseerd door Voices for Women, is op 25 mei in de Koninklijke Jaarbeurs Utrecht.

    Interview met Maartje van Hoek over haar boek 'Je mag je weer aankleden'.



    This is a public episode. If you’d like to discuss this with other subscribers or get access to bonus episodes, visit suzannerethans.substack.com/subscribe

    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Vrouwen staan op: wij willen onze hormonen terug. En dat is goed nieuws, maar ondertussen zitten huisartsen ermee. Want die krijgen nu menopauzale vrouwen aan hun bureau, tot aan de tanden gewapend met onderzoeken en documentatie en een blik in de ogen van: knappe jongen die mij wegstuurt zónder bio-identieke hormoonsuppletie. Suzanne is de beroerdste niet en toog naar Utrecht waar zij met huisarts Merel Mulder bespreekt hoe we beter kunnen samenwerken. Want de huisarts is echt de vijand niet.

    Shownotes:

    De actiegroep ‘Wij willen onze hormonen terug’ heeft een eigen FB-groep.

    Om mee te nemen naar de huisarts: de Praktische Handleiding Hormoonsuppletie

    De toelichting van gynaecoloog Bart van Aken op de nieuwe NAMS.

    Steun de petitie 'Wij willen onze hormonen terug'



    This is a public episode. If you’d like to discuss this with other subscribers or get access to bonus episodes, visit suzannerethans.substack.com/subscribe

    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.