Episódios
-
Wim Vanleuven van La Buena Vida in Mol gelooft al 30 jaar in de kracht van Spaanse topwijn. Dat klinkt logisch, maar begin jaren 90 moest hij vechten tegen spreekwoordelijke windmolens. In de Lage Landen vond je toen enkel belabberde Spaanse landwijn of een overjaarse Rioja.
Als jonge jurist in Barcelona reisde Wim van kelder naar kelder op zoek naar kwaliteit. Zijn gebrek aan een businessplan compenseerde hij met branie, naïviteit en een zakcentje van moederlief.
Die compromisloze keuze voor topwijnen is iets wat La Buena Vida tot op de dag van vandaag typeert. Net zoals de unieke combinatie van kwaliteitshuizen uit klassieke regio's als Ribera del Duero en Priorat, of van "nieuwkomers" uit de Canarische eilanden, Bierzo of de besneeuwde Sierra de Gredos.
Samen met Wim praat ik in deze wijncast over de Spaanse wijn van weleer en van de toekomst. Luister je mee? Alle info over de flessen die we bespreken vind je op www.wijncast.com
-
"Vandaag is een echte rosédag",lacht Joris van Almenkerk. We klinken in de zon en kijken uit over de groeneheuvels vol wijngaarden in Elgin, de appelstreek van Zuid-Afrika. "Somsdwaalt er een caracal tussen onze wijnranken, een rooikat. Zeg maar een forseAfrikaanse lynx. Onze medewerkers zijn er doodsbenauwd voor."
Joris verliet West-Vlaanderen zo'n 20 jaar geledensamen met zijn vrouw Nathalie en hun dochters voor een wijnavontuur in de Kaap.AlmenkerkWine Estate maakt frisse wijnen in de koelste regio van Zuid-Afrika.
Wat zijn de klimaatuitdagingen voor wijnbouw op hetzuidelijk halfrond? Hoe leef en werk je in een verdeeld en onveilig land? Watbetekent biodiversiteit in een wijngaard? En bovenal: wat voor wijn vind je inElgin? Ontdek het in deze nieuwe wijncast met Belgische wijnmakers in de Kaap, dankzij Kaapwijn Import De Leeuw.
Meer weten en bekijken? Ga naar www.wijncast.com of volg me @wijncast op Instagram, Facebook en X.
-
Estão a faltar episódios?
-
Wie is de beste sommelier van België? In 2023 was dat Jeno Del Turco van restaurant Le Chalet de la Forêt in Ukkel. Hij stond op de hoogste trede van het podium van het laatste BK voor sommeliers, geflankeerd door Charlotte Crul en Margaux Balemans. Niet toevallig de twee vorige gasten van Wijncast! Maar wie is Jeno?
Begin maart was ik samen met hem een week in Zuid-Afrika dankzij Kaapwijn Import De Leeuw. Uitkijkend op de baai van Kaapstad mijmerden we over zijn Italiaanse roots, de laatste Tignanello van zijn overleden grootmoeder en Jeno's job als topsommelier. Klein spoileralert: Jeno en rosé gaan niet al te goed samen.Geniet van deze aflevering en ontdek veel meer op wijncast.com!
Sterren of een rating geven mag! -
Margaux Balemans is als kind in een vat vol enthousiasme gevallen. Wie haar tegenkomt, merkt meteen: de kamerbrede glimlach van de Kempense sommelier werkt zeer aanstekelijk. Tijdens deze aflevering lachen we wat af. Ik interview trouwens alweer een slagersdochter (met een brilletje) die dol is op wijn.
Op amper 23-jarige leeftijd rijgt Margaux de sommelier-medailles en wijnprijzen aan elkaar. Zo was ze tweede op het laatste BK. Wat zijn haar ambities? Hoe ziet een dag van een sommelier eruit? Hoe ga je om met alcohol op je werk? En hoe combineer je klassieke “vleeswijnen” met andere keukens? Ik vraag het haar in Zuid-Afrika bij De Toren on tour met Kaapwijn Import De Leeuw.
Margaux is gezien haar naam letterlijk in de wieg gelegd voor een carrière in de wijnwereld. Vandaag is ze hoofdsommelier van alle restaurants van luxehotel Le Sanglier des Ardennes in Durbuy, en zelf staat ze in de zaal Le Grand Verre* van chef Wout Bru die ze al van kindsbeen kent.
Meer weten? Surf naar wijncast.com! Geniet en laat weten wat je ervan vond! Geef wijncast eenmooie rating in jouw podcast-app!
-
Als een frisse Noordzeebries waait Charlotte Crul door de Belgische wijnwereld. In Knokke-Heist heeft ze haar eigen wijnhandel Puro. Daarnaast is Charlotte sommelier in Cuines 33 (*) waar ze haar gasten verwent met succulente pairings. Wijn staat centraal in het leven van deze slagersdochter. Dat bleek ook op het laatste BK voor sommeliers waar Charlotte brons behaalde.
"Mijn ideale wijn voelt als een warm dekentje bij een haardvuur, met daaronder een satijnen nachtkleedje", vertelt Charlotte terwijl de zon ondergaat en de ibissen krijsen rond de villa van Graham Beck in Robertson. Een week lang was ik samen met Charlotte in Zuid-Afrika. Dankzij Kaapwijn De Leeuw bezochten we de meest gerenommeerde wijnhuizen in Stellenbosch, Paarl, Elgin, Franschhoek, Hemel en Aarde en Swartland.
In deze Wijncast praten we onder meer over passie voor wijn, een oogst in de Bourgogne, de WSET-studie en de vele wijnontdekkingen in de Kaap.
Stay tuned voor de volgende afleveringen over en vanuit Zuid-Afrika met Belgische sommeliers en wijnbouwers.
-
"Plots kreeg ik wijningeschonken van voor de Franse Revolutie", glundert Thea Cipido. Tijdenshet plukseizoen bij wijnmaker Jean-Pierre Robinot in de Loire belandde ze ineen stoffige kelder tussen kranige zeventigers. Jonge piepkuikens in vergelijkingmet de eeuwenoude Chenin Blanc die rijkelijk vloeide. Hoe die proefde? Daarvoormoet je luisteren.
Als sommelier deelt Theahaar passie voor de Loire en natuurlijke wijnen bij restaurant Nage inAntwerpen. Niet alleen aan tafel bij de gasten, maar ook verstoken vannieuwsgierige ogen in de kelder van het restaurant. Daar maakt Thea haar eigenwijn van dertig liter Chenin in een glazen dame jeanne.
Wat dat is, wat we moetendenken over al te mannelijke wijnprijzen, over de wildgroei aan natuurwijnbars,en over jongeren die minder drinken; dat ontdek je in deze wijncast!
Laat me weten wat je er vanvond!
Meer info op wijncast.com of @wijncast op Instagram, X en Facebook.
-
Arthur en Hector zijn de twee kinderen van Valérie Bourdeau en haar man Alain Bostoen. Hun derde liefdesbaby heet niet toevallig Artor. De Hongaarse rode wijn die het Vlaamse duo maakt in de glooiende heuvels van Villány. De vonk met die eeuwenoude wijnregio sloeg over op een zakentrip naar de Hongaarse tak van hun chemisch bedrijf. De rest is vloeibare geschiedenis.
Geniet van deze podcast over Merlot en Cabernet Franc, het Hongaarse dorpsleven, en Slavoonse eik. Neen, die komt dus niet uit Slovenië!
Geef deze wijncast een rating en/of recensie in je podcastapp!
Meer afleveringen en alle info over Artor ontdek je via wijncast.com -
Lambrusco is Italiaanse Coca-Cola vermomd als wijn. Zoete roze brol die je voor 3 euro vindt onderaan in het wijnrek van de supermarkt. Tenminste, zo luidt het cliché. Waarom heeft Lambrusco zo'n belabberd imago? En klopt dat wel?
Om alle misverstanden uit de wereld te helpen, sprak ik af met Renske De Maesschalck. Zij is sommelier-conseil en maakte haar thesis over Lambrusco. Renske neemt ons mee naar de heuvels rond Modena waar ze de échte rode mousserende parels maken van de verschillende Lambrusco-druiven. En geloof me: dat zijn heel andere wijnen dan de troep waar je aan denkt.
Meer weten en bekijken? Surf naar wijncast.com
De flessen en wijnhuizen waar Renske in deze aflevering over spreekt, kan je trouwens allemaal kopen en drinken in haar wijnbar Pompette in Gent.
-
Sanaz Sadegh importeert wijn uit Finger Lakes, New York. Een koele wijnregio in het noorden van de staat New York tegen de Canadese grens. Wat mag je van die wijnen verwachten? Je ontdekt het in deze nieuwe aflevering van Wijncast, en je kan de wijnen uiteraard zelf gaan proeven in The Wine Center. De stijlvolle wijnbar die Sanaz samen met haar man Saman uitbaat in Antwerpen dicht bij het KMSKA-museum.
Sanaz' roots liggen in Iran. Het machtige Perzië waar wijn eeuwenlang deel uitmaakte van de cultuur. Tot de streng religieuze ayatollahs in 1979 de macht grepen en wijn bij wet verboden werd. Al weet Sanaz dat er ook vandaag nog heel veel wijn clandestien te vinden is Iran. Op gevaar van lijf-, cel-, en doodstraffen. Geniet van deze nieuwe aflevering met cameo's voor gummibeertjes en een Shiraz-tatoeage!
Meer weten? Surf naar wijncast.com -
Goedewijn behoeft geen krans, maar misschien wel een gids? Dat is toch het idee van Dirk Rodriguez en Baudouin Havaux van vino.be Voor het tweede jaar op rij brengen zij De Gids van de Belgische Wijnen op de markt. Een boek waarin wijnliefhebbers kunnenontdekken welke Belgische wijnen 5 sterren waard zijn, hoe ze smaken en wie zemaakt.
Zetje schrap voor een wijncast over zin en onzin van awards en punten voor wijn.Je krijgt ook een stand van zaken van de Belgische wijnbouw, met de verschillentussen Vlaanderen en Wallonië. En we maken een korte uitstap naar de toekomstvan de wijnjournalistiek in tijden van gesponsorde content via influencers.
Wil je meer te weten komen over deze gids? Surf snel naar wijncast.com en ontdek ook de andere afleveringen over Belgische wijn met Patrick Nijs van Wijnfaktorij, Michel Dehem van d'Hellekapelle en Sean De Bie met zijn microwijngaard bij Kasterlee.
-
Wist je dat bavianen van PinotNoir houden? Dat de grote wijnkastelen in Bordeaux nooit hadden bestaan zonderHollandse dijkenbouwers? En dat één luis bijna alle wijngaarden in Europa hadvernietigd? In Wijn lees je honderd sprankelende wijnverhalendie je wil doorvertellen en die het nog leuker maken om over wijn te praten.Zonder dat je daar een vat vol afschrikwekkend wijnjargon voor nodig hebt.
Dennis van den Buijs neemt je mee op een wondere wereldreis doorheen de tijd,religie, cultuur, business en wetenschap die wijn is. In dit boek lees je watje écht wil delen met vrienden en familie rond je favoriete fles. Van de druifin de wijngaard tot de godendrank in je glas: geen enkele sappige anekdote valtnaast het vat.
Dit boek moet op het wijnrek van alle liefhebbers van een goedglas én een goed verhaal. Ideaal als kerstcadeau! Uitgegeven bij Ertsberg.
Meer info op www.wijncast.com en via ertsberg.be/boek/wijn/
Volg meop Instagram, FB en Twitter @wijncast
-
Marie Vandenbosch en Robin François ruilden het stedelijke Antwerpen voor de natuur van La Chapelle-Saint-Sauveur. Een dorpje tussen de Bourgogne en de Jura. Daar bestiert het jonge koppel de camping Brut Nature gericht op wijnliefhebbers.
Recent lanceerden ze hun eerste eigen wijn: Cuvée Renée. Een loepzuivere Crémant de Jura van 100% Chardonnay. Volgende lente volgt een tweede schuimwijn op basis van Savagnin, en ook een Orange Wine is op komst.
Voldoende stof voor een boeiende babbel over wijn, kunst, klimaat, traditie, vernieuwing, en jong zijn in een oude streek.
Heb je genoten van deze podcast? Geef hem dan meteen een goeie rating in deze app! Meer informatie en foto's vind je uiteraard op wijncast.com. -
Peter Arijs heeft de beste neus en de beste smaakpapillen van België om wijn blind te proeven. Dat bewees hij als winnaar van de allereerste BBT-Open. Voluit de Best Blind Taster-Open van organisator DM Vino. Peter is dus de ideale gast om ons te leren hoe je zoiets het best aanpakt. Waar let je op? Wat doe je met neus, glas en mond? En hoe verloopt zo'n wedstrijd? Blind proeven is de ultieme wijnsport die je brein en je zintuigen op de proef stelt.
Peter is ook verliefd op Rioja. De bakermat van de Spaanse rode wijn op basis van Tempranillo. Al is er intussen veel meer dan de klassieke houtgerijpte Gran Reserva. Peter is gediplomeerd lesgever voor de Consejo DOCa Rioja en geeft cursussen over alles rood, wit, rosé en sprankelend dat Rioja produceert. Met plezier maken we een Spaans uitstapje tijdens deze aflevering.
Meer info, foto's en afleveringen op www.wijncast.com -
Even leek het alsof ik onder een stralende lentezon het parcours van de Strade Bianche reed. Witte gravel en keien zoefden onder mijn banden. Grint en stof waaiden op. Neen, ik was niet in Toscane. Wel op de Kempense zandgrond tussen geurende dennenbossen op weg naar de wijngaard van Sean De Bie. Sinds december 2021 is Sean wielrenner af. "Bieke" zoals ze hem in het peloton noemden, legt zich nu toe op wijn. En dat pakt hij erg serieus aan.
In deze podcast kom je onder meer te weten dat Jasper Stuyven en Jan Bakelants wijnliefhebbers zijn, dat er een verschil is tussen Franse en Italiaanse klonen van Pinot Noir, en dat het huidige wielrennen misschien te serieus is. "Vroeger hingen we 's avonds nog aan de bar, dat bevorderde de sfeer in de ploeg. Dat kan nu niet meer in het peloton", zegt Sean.
Oh ja. Ook de wulp, de kievit en de tjiftjaf doen graag mee in deze aflevering! En ik licht een tipje van de sluier over het boek dat ik schrijf. Meer binnenkort....en op www.wijncast.com -
"Ik geloof niet in terroir", zegt Michel Dehem. In een vorig leven was hij garagist, nu een wijnbouwer in Heuvelland. Op de West-Vlaamse klei verbouwt Michel zo natuurlijk mogelijk Pinot Noir, Chardonnay en Auxerrois. Wijndomein d'Hellekapelle is 2 hectare groot en Michel doet alles zelf. Zo minzaam de wijnbouwer, zo groots de kwaliteit in de fles.
Ik sprak Michel in zijn wijngaard met zicht op de Kemmelberg, naast de graven van de Eerste Wereldoorlog. Geniet van Belgische wijn in je oren en surf naar wijncast.com voor meer afleveringen en info. -
Klaar voor een wijncast vol cowboys, Italiaanse familieliefde en een opgemerkte cameo van maquis en garrigue?
In deze zonnige lente-aflevering neem ik je mee naar het zuiden van Toscane. In de Maremma ligt een vrij onbekend maar daarom niet minder interessante appellatie: de DOCG Morellino di Scansano.Dankzij Licata Vini en stamvader Calogero kon ik spreken met Elisabetta Geppetti, de sterke vrouw van het wijnhuis Le Pupille. Een ware ambassadeur van de regio en de overheerlijke wijnen. Een sensationele reis langs sensuele sangiovese, Super Tuscan Saffredi en de milderende Tyrreense bries staan op je te wachten.
De wijnen van Le Pupille vind je bij Licata Vini
Klikken, luisteren en wegdromen! Meer info en afleveringen op wijncast.com
-
Wie wordt de beste sommelier van België 2020? Welke skills zijn er nodig? En wat levert zo'n titel op?
De zenuwen van de 19 kanshebbers staan nog altijd strak gespannen. Pas op 18 oktober op het podium weten drie van hen dat ze de finale mogen spelen. Om de koorts te meten trok ik afgelopen week al naar de halve finales van het BK in de stadsbrouwerij van De Koninck in Antwerpen.
Wat maakt iemand tot een goed sommelier? Waarom is een wedstrijd nodig? Ik vroeg het aan drie oud-winnaars en leden van de Belgische Sommeliersgilde, voorzitter Kris Lismont van Mondevino, Yanick Dehandschutter van Sir Kwinten* (laureaat 2014) en Tom Ieven van het Hof van Cleve *** (laureaat 2018).
Ik kon ook één van de 19 deelnemers strikken tussen de proeven door. Aurélie Charels werkt in Sir Kwinten als sommelier en is één van de weinig vrouwelijke kandidates. Tot haar grote spijt. Waarom? luisteren!Voor foto's en meer afleveringen check www.wijncast.com -
In het hartje van Antwerpen wordt wijn gemaakt. Zoek niet naar druivenranken rond de Onze-Lieve-Vrouwetoren. Maak kennis met de Wijnfaktorij, een urban winery.
In een winkeletalage tussen de inoxen cuves en houten vaten amuseert Patrick Nijs zich met druiven die hij zelf verbouwt. Niet in 't stad maar op de parking van de Maasvallei, het Hageland en Kontich. "Ik vind het handiger om hier in de stad wijn te maken dicht bij de consument", zegt Patrick, de gedreven bezieler van Wijnfaktorij.
Hoe werkt dat zo'n urban winery? Waarom heten Patricks wijnen Chansaar en Kontreir? Wat is een hybride druivenras? Wat zijn acolon, dornfelder en cabernet dorsa? En wat met de toekomst van de Belgische wijn? Eigenlijk krijg je twee podcasts voor de prijs van één. Want over dat laatste kan een Limburger in Antwerpen die wijn maakt van druiven uit gans Vlaanderen, héél veel vertellen. Oren spitsen, snel luisteren en reageren!
Meer afleveringen en een impressie van mijn bezoek aan de Wijnfaktorij vind je op www.wijncast.com -
Waar ligt de Oltrepò Pavese? Zelfs doorgewinterde wijndrinkers zullen bij die vraag de wenkbrauwen fronsen. Nochtans is het een immense wijnstreek van 13.500 hectare in het zuidwesten van Lombardije, zowat een goed uur rijden van Milaan. Je kan spieken op het kaartje onderaan de pagina. Ze noemen de Oltrepò Pavese ook wel eens het Toscane van Noord-Italië. Een treffende vergelijking want de wijnranken met voornamelijk Pinot Nero domineren het glooiende landschap.
Op één van die heuvels in Santa Maria della Versa sprak ik af met Nederlander Johan Bode. Hij bezit er samen met twee andere Italiaanse families de Tenuta Quvestra. Johan gaf me een geanimeerde rondleiding. Ik leerde er alles over de mousserende Metodo Classico DOCG, een spumante Blanc de Noirs van Pinot Nero die champagne naar de kroon steekt. Ik proefde ook Riesling, Croatina, Chardonnay en kwam meer te weten over de lokale rode frizzante genaamd Bonarda. Geniet van deze wijncast op locatie, mét mondmasker.
Foto's en meer info vind je op www.wijncast.com of @wijncast op Instagram, Twitter en Facebook.
-
Na een kleine pauze is er opnieuw een aflevering van Wijncast! We proeven Belgische wijn uit Boechout van Oud Conynsbergh, Bordeaux en primeur van 2019 en geven wijnboekentips! Triple B quality!
Een aflevering vol torenvalken, schelpen in de bodem, boeken op het toilet en degoutante spuwemmers!
Meer details en foto's? www.wijncast.com - Mostrar mais