Episódios
-
Alleen zijn met kerst? Dat hoefde niet in Terneuzen in 1972. Om te voorkomen dat mensen alleen of eenzaam zouden zijn, werd de kerstherberg opgericht Vier dagen lang kon je er terecht. Margreeth was toen 15 en hielp. Dat was prachtig. Nu, in 2023, helpt ze bij het Stadsklooster in Middelburg, waar ze opnieuw mensen een fijne kerst gaat bezorgen, met een praatje en een kop koffie.
-
Flower Power: de tijd van liefde, broeken met wijde pijpen en vrede. Wim Waleboer voegt daar 'brommer' aan toe. Want toen hij vanaf zijn zestiende eindelijk met de brommer over de dammen Schouwen-Duiveland af kon, voelde dat als een bevrijding.
-
Estão a faltar episódios?
-
Het bekende christelijke popevenement Flevofestival in de Flevopolder, begint in Zeeland. In 1978 aan de oevers van het Veerse Meer. Het heet dan nog het Kamperlandfestival. Bedoeld om te laten zien dat reli en pop samen gaan. Razendpopulair!
-
Wat niet mag is juist het leukst. Daarom gaat Lenie -tegen het verbod van haar vader in- toch naar de kermis in Westkapelle. De kerk probeert nog weg te houden bij het goddeloze, maar ook dat helpt niet.
-
Mannen met lang haar, vrouwen in 'soepjurken', en een beetje wiet. Woodstock is niet alleen dat legendarische festival in Amerika, maar ook het 'Woodstock in Middelburg'. Jonge mensen die verbonden waren in hun progressieve gedachtes over het leven met minder.
-
Een zomer in Zeeland is niet compleet als je niet naar de braderie bent geweest. Alleen: wat is de herkomst van de braderie? En wat deden winkeliers in Terneuzen in al die kostuums? Margreeth Ernens vertelt het.
-
Het was een activistische daad van Jaap van Klinken. In de jaren '80 zette hij een leus op de muur van een fietstunneltje, om op te komen voor zichzelf als flikker. Het is voor het eerst dat Jaap er over praat. De aanleiding voor deze Zeeuws Weerzien is de Roze Zaterdag in Goes. Jaap haalt herinneringen op aan een eerdere Roze Zaterdag, met pepliedjes.
-
Van formeel en stijfjes naar vlotte teksten. Bij het Genealogisch Centrum Zeeland (in het Zeeuws Archief, Middelburg) hebben ze een grote collectie trouwkaarten. Die geven een mooi tijdsbeeld van de liefde in Zeeland.
-
Zwijmelen op het Zeldenrust College in Terneuzen. Margreeth en alle andere meisjes uit de wiskundeklas waren verliefd op meester Peter.
-
Peter Lenting moet toch wel één van de grootste kermisliefhebbers zijn. Hij weet nog hoe hij zich voelde als de kermis in Middelburg voorbij was. Tegenwoordig gaat Peter naar meerdere kermissen per dag.
-
Het lijkt wel stakingstijd, met buschauffeurs, zorgpersoneel en rechters die aandacht willen voor meer loon en minder werkdruk. Willy de Meijer weet nog dat schippers in de jaren zeventig actie voerden voor hún doel. Ze blokkeerden het kanaal bij Terneuzen.
-
Jan JB Kuipers heeft een nieuw boek, over de tegencultuur in de jaren zestig en zeventig. Met daarin ook het verhaal over jongeren die de schouwburg in Middelburg bezetten. Jan was erbij, en blikt erop terug.
-
Kinderen beleven dingen soms heel anders dan volwassenen. Dat blijkt wel uit de herinnering van Digna Sweerts uit Vlissingen. Destijds in 1953 woonde ze in Oostkapelle, waar hulpgoederen werden opgehaald voor Burgh na de verwoestende Watersnoodramp van 1953. Digna herinnert zich dat ze het helemaal niet raar vond dat de huizen kapot waren. Pas toen ze een lessenaar van een school op het strand zag aanspoelen werd ook bij haar duidelijk: hier is iets vreselijks gebeurd.
-
Het is 1 februari 1953. Ook in Nieuwerkerk stroomt het water door het dorp tijdens de Watersnoodramp. De moeder van Annemarie Hilbrands was toen een meisje en maakte de ramp mee. Annemarie bezingt die herinneringen in The Sea, en vertelt waarom ze de die op muziek heeft gezet.
-
Toen Willem jong was zat hij in een kinderclub die de wereld wilde verbeteren. Ze hielden zelfs notulen bij, op elfjarige leeftijd. Verhaal over de verzuiling van toen en de bubbels van nu.
- Mostrar mais