Bengt Brülde Podcasts
-
Bengt Brülde är professor och filosof vid Göteborgs universitet. Han har skrivit flera böcker, bland annat om lycka men nu senast även om rättvisa.
I boken, men även i veckans Samtal med Cwejman pratar Brülde om de ökade klyftorna i samhället och att ojämlikheten skenat. Han berättar varför han inte längre tror att drömmen om en global stat lever och varför han, ur ett rättviseperspektiv, är besviken på årets valrörelse. Men också om huruvida dagens samhälle skapar möjligheter för lycka.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Detta avsnitt är ett samtal med Bengt Brülde, professor i filosofi vid Göteborgs universitet om hans bok Lev hela livet. I samtalet berättar Bengt om varför boken kom till. Han berättar om strategierna för att hantera sitt liv på bästa sätt. Även reflektioner kring gruppen yngre äldre som har fått det gott ställt och frågan hur man då bör leva på ett moraliskt och meningsfullt sätt?
-
Att avsluta sitt yrkesliv kan vara ett stort steg som föregås av många tankar och funderingar. Hur stor vikt fyller arbetet i våra liv? Hur vet vi när och om det är dags att gå i pension?Samtalet utgår från professor och filosofen Bengt Brülde:s frågeställningar från boken Lev hela livet.
-
För 20 år sedan skrattades det åt folk som pratade om ett evigt liv i dag börjar det mer och mer ses som en möjlighet. Om man optimerar, mäter och anpassar så verkar man kunna pusha fram dödsdagen med flera år. Men hur gammal vill du egentligen bli?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Peter Ottsjö har ett svar på den frågan – 123 år. Men egentligen skulle han vilja bli så gammal som möjligt, anledningen till att han svarar 123 år är att det dokumenterat äldsta människan som levt blev 122 år.
– Det skulle vara roligt att slå det rekordet, säger han.
Och fortsätter:
– Det andra skälet är att det skulle bli jämnt och fint, för jag fyller 123, år 2100, så det känns rätt passande.
Äldreforskaren Ingmar Skoog vill även han bli så gammal som det går. Han säger att vi är dåliga på att föreställa oss hur vi kommer känna och må när vi når en viss ålder.
– Om jag föreställde mig att jag skulle ha den konditionen jag har nu när jag är 68 år gammal när jag var 20, så skulle jag nog tänkt att jag inte skulle vilja leva nu, säger han.
Gäster i programmet: Ingmar Skoog, professor och föreståndare för Centrum för åldrande och hälsa vid Göteborgs universitet och Bengt Brülde, professor i praktisk filosofi vid Göteborgs universitet.
Programledare är Ulrika Hjalmarson Neideman.
Producent är Alice Lööf.
-
Vi slukar berättelser om andra människors liv: biografier, dokumentärer, dagböcker. Hur fångar vi en människas liv? Är det ens möjligt?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
De senaste åren har vi kunnat läsa om bland andra Zlatan, Avicii, Dante, Birgitta Stenberg och Marcus Ehrenpreis. Vi har kunnat se dokumentärer om Lena Nyman, Olof Palme och Freddy Mercury och många fler.
Hur mycket har berättelsen om en människa att göra med verkligheten? Vad finns det för etiska dilemman när man skriver om en annan människas liv?
Vad betyder våra livsberättelser för oss själva? Och varför är vi så hungriga på biografier?
Filosofiska rummet från Stadsteatern i Göteborg med gästerna: filosofen Bengt Brülde, författaren Göran Rosenberg och författaren och psykologen Lydia Sandgren. Programledare: Cecilia Strömberg
Producent: Marie Liljedahl -
Pratar vi om moral och etik på våra arbetsplatser och vad är rättvisa? Vi ger oss på ett inledande samtal med Bengt Brülde professor i praktisk filosofi vid Göteborgs Universitet. Bengt känner ni säkerligen igen som moralexpert i "Moraltestet" i Christer (P3 Sveriges Radio), SVTs dokumentärserie "Jakten på lyckan", eller som författare till flera av hans böcker.Länkar:Lyssna på moraltesten:https://sverigesradio.se/grupp/7777
Läs mer om Bengt och hans publikationer:https://www.gu.se/om-universitetet/hitta-person/bengtbrulde
Bengts senaste bok "Rättvisa":https://fritanke.se/bokhandel/bocker/rattvisa/
Stötta Fack You Podcast
antingen via medlemskap som gäller i 1 år eller bara ekonomiskt, du kan själv välja din medlemsavgift (ex: 500, 100, 200 eller helt valfri summa).
Swisha ditt namn till nummer 123 09 084 26
Gilla dela och följ oss på sociala medier:
https://www.facebook.com/fackyoupodcast
http://instagram.com/fackyoupodcast
Ljud och musik:Introlåt: The WTF Singalong - Melody Sheep521764__mrfossy__cricket-chirping-indoors (freesound.org)
-
Att vara nöjd kan uppfattas som ambitionslöst och provocerande av omgivningen. Men är inte det vad varenda person i världen strävar efter? att vara nöjd och tillfreds med sig sig själv och sitt liv. I Kropp & Själ undersöker vi begreppet nöjd och den svåra vägen dit.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Åsa Kruse, psykolog och författare till boken "Verklighetsglappet: att hantera sina krav och förväntningar", upplever att många personer brottas med att hantera kraven som ställs, från ens omgivning och sig själv. För ibland stämmer kraven och förväntningarna inte överens med den egna verkligheten.
– Att känna sig otillräcklig är krävande. Samtidigt är det fult att vara nöjd och det handlar om idealen som finns i samhället. Vi ska inte vara nöjda för det signalerar att vi raderar ut vår utvecklingsvilja och att vi inte längre har några mål. Men det finns sätt att tänka och handla för att finna tillfredsställelse, säger hon.
I studion finns också psykologen Dan Katz med råd till dig som inte känner dig nöjd med livet.
– Det viktigaste är att inte vänta på att något ska kännas "rätt”. Känslan är ofta en dålig kompass. Men det är svårt för vi lever i någon sorts teater som ska förställa det lyckade livet, säger han.
Gäster: Åsa Kruse, psykolog och psykoterapeut och författare till boken "Verklighetsglappet", Bengt Brülde, professor, forskare och filosof, Göteborgs Universitet och Dan Katz, psykolog och författare.
Programledare: Ulrika Neideman Hjalmarson.
Producent: Ninos Chamoun och Alice Lööf.
Programmet är direktsänt. -
Med gästerna journalisten Dan Josefsson och filosofiprofessorn Bengt Brülde, om tiggeri, välmående och demokratins alternativ.