Georgia Podcasts
-
Från Värmland till Georgia, ja den resan kommer veckans gäst Amanda Lennartsson få göra under april 2023 när hon får den äran att medverka vid en av årets fyra majors; Champions Cup! Under avsnittet berör vi bland annat Värmlandsbanor, Discmaniadiscar, stortävlingar, landslagsläger och inte minst det knepiga men ack så avsnittsaktuella ordet ambidexteritet. Tack för att du lyssnar!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Ett fullmatat fredagsavsnitt om allt från Paludan och gangstervåld, till folkomröstning i Sölvesborg och nya, sjuka drömmar från WEF. Dessutom tar vi ett extra grepp kring den totalitära HBTQ-rörelsen och deras offer.
Rasmus Paludan ska bränna Koranen utanför turkiska ambassaden. Kan vi räkna med nytt kaos? Och helt ärligt, det stora problemet med Paludan är inte hans koranbrännande.Gangstervåldet fortsätter och polismästare Carin Götblad står i Sveriges Television och svamlar om socioekonomi och att de inte vet varför det är som det är.Louise Erixon och Sverigedemokraterna vill ha folkomröstning i Sölvesborg efter Kith Mårtensson och Moderaternas svek mot väljarna.Klipp från World Economic Forum talar om möjligheterna att "skriva om livets kod" med mRNA-vacciner, och nya glasögon som ska "sudda bort" sådant vi inte vill se. Vi får helt enkelt att tala om gudskomplex för andra gången den här veckan.Vi tar ett grepp kring ett antal nyheter ur HBTQ-rörelsen. Allt från killar i peruk som inte får gå på tjejgym till ishockeyspelare som ska tvingas underkasta sig rörelsen. Till slut avrundar vi med en mörk historia från Georgia där kända HBTQ-aktivister adopterade barn för att våldta och sälja dem; en historia som påminner oss om att det finns verkliga offer bakom alla "knäppa nyheter".Detta är inte hela avsnittet. För att höra hela avsnittet behöver du bli stödprenumerant på https://www.svegot.se/support. Detta avsnitt finns sedan på https://www.svegot.se/2023/01/20/tar-galenskaperna-nagonsin-slut/
Become a supporter of this podcast: https://www.spreaker.com/podcast/det-fria-sverige--4339034/support. -
Ett fullmatat fredagsavsnitt om allt från Paludan och gangstervåld, till folkomröstning i Sölvesborg och nya, sjuka drömmar från WEF. Dessutom tar vi ett extra grepp kring den totalitära HBTQ-rörelsen och deras offer.Rasmus Paludan ska bränna Koranen utanför turkiska ambassaden. Kan vi räkna med nytt kaos? Och helt ärligt, det stora problemet med Paludan är inte hans koranbrännande.Gangstervåldet fortsätter och polismästare Carin Götblad står i Sveriges Television och svamlar om socioekonomi och att de inte vet varför det är som det är.Louise Erixon och Sverigedemokraterna vill ha folkomröstning i Sölvesborg efter Kith Mårtensson och Moderaternas svek mot väljarna.Klipp från World Economic Forum talar om möjligheterna att "skriva om livets kod" med mRNA-vacciner, och nya glasögon som ska "sudda bort" sådant vi inte vill se. Vi får helt enkelt att tala om gudskomplex för andra gången den här veckan.Vi tar ett grepp kring ett antal nyheter ur HBTQ-rörelsen. Allt från killar i peruk som inte får gå på tjejgym till ishockeyspelare som ska tvingas underkasta sig rörelsen. Till slut avrundar vi med en mörk historia från Georgia där kända HBTQ-aktivister adopterade barn för att våldta och sälja dem; en historia som påminner oss om att det finns verkliga offer bakom alla "knäppa nyheter".Detta är inte hela avsnittet. För att höra hela avsnittet behöver du bli stödprenumerant på https://www.svegot.se/support. Detta avsnitt finns sedan på https://www.svegot.se/2023/01/20/tar-galenskaperna-nagonsin-slut/
-
Lasse och Magnus tittar till dom stundande semifinalerna i collegefotbollen. Georgia möter Ohio State och Michigan ställs mot TCU.
-
Statsvetaren Oskar Örn analyserar senatsvalet i Georgia och blickar fram mot valet 2024.
-
Vi premiärspelar Kodjos nya låt (spoiler: Mange Schmidt är med)! Vinnaren av Stora Journalistpriset 2022, Ginna Lindberg berättar om Trumps tuffa vecka: Valet i Georgia, kommittén som utreder kapitoliumstormningen och åtalet mot Trump Organization. Nanna Olasdotter Hallberg lär oss allt om Nobelprismottagarna Svante Pääbo och Annie Ernaux. Alla pratar om AI-chatten, Irma Eneroth förklarar. Linnea Beijer på P3 Nyheter rapporterar om Tysk jätterazzia mot en prins och extremistgrupp.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Programledarna: David Druid, Kodjo Akolor och Nanna Olasdotter Hallberg
-
Utrikeskrönikan 8 december 2022
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Atlanta, torsdag morgon.
När förloraren i Georgias senatsval, republikanen Herschel Walker, igår natt dök upp på storbildsskärmen för att erkänna sig besegrad, buade folk omkring mig inne i balsalen på segraren och demokraten Raphael Warnocks valvaka. DJ:n spelade ”Hit the Road Jack” åt Walker, fotbollsstjärnan och Trumplojalisten, som nu förkroppsligar det senaste i raden av Donald Trumps misslyckanden. ”And don´t you come back no more”, sjöng de skadeglada firarna.
Och efter år av kontroverser , utredningar och tidigare otänkbarheter ser det nu ut som att det på bara en månad är allt fler republikaner som börjar känna likadant för Trump själv. Att de kanske helst ser att han inte kommer tillbaka igen. För sen det i november stod klart att flera av de kandidater han stöttat i mellanårsvalet förlorat i viktiga nyckelstater, och sen Donald Trump en vecka senare meddelade att han ställer upp i nästa presidentval, så har det gått utför för Trump.
För några veckor sedan bjöd han in världsstjärnan Kanye West, Ye, på middag trots Ye´s upprepade antisemitiska uttalanden, dessutom tillsammans med en av de mest ökända högerextremisterna och sexisterna i landet. De satt där och åt på altanen till lyxvillan på Trumps ägor i Florida. Fördömanden följde från andra republikaner, mer eller mindre uttryckliga.
Sen hävdade Donald Trump att det nu framkommit ytterligare bevis för att valet 2020 stals från honom. Och skrev på sin plattform Truth Social, att ”fusk av den här omfattningen tillåter att regler och lagar rivs upp, till och med de i konstitutionen”.
Det visade sig vara lite väl magstarkt för en del av hans partikollegor, som fördömde även det. Sen: samma dag som valet här i Georgia kom en dom mot Trumps familjeföretag i New York, gällande bland annat skattebrott. Han själv var inte åtalad, men nyheten lades direkt till på listan av bakslag för den tidigare presidenten just nu.
Och idag är Donald Trump i större politisk fara än kanske någonsin. Visst absolut, efter den blodiga stormningen av kongressen för snart två år sedan, tog flera republikaner tydligt sina händer från honom. Men de flesta för bara en kort stund. Snart var ledare i partiet på plats hemma i presidentens soldränkta Palm Beach-anläggning Mar-a-Lago igen. Och 6 januari försökte man tala om så lite som möjligt.
Jag tänker ibland på ettårsdagen efter attacken då marmorkorridorerna ekade tomma på republikaner, i princip ingen i partiet var där för att hedra de poliser som riskerat sina liv för deras, i princip ingen var där för att minnas det blodiga försöket att förhindra ett fredligt maktskifte i folkets hus. De var för rädda för att stöta sig med Donald Trumps mäktiga väljarbas, som älskar honom.
Men nu. Nu tycks ändå fler och fler inom Republikanerna se en framtid för partiet utan Trump. De inser att årets val är det tredje på raken där partiet gjort ett dåligt resultat, mycket på grund av den tidigare presidenten. Och förlusten i Georgia kan bli ett slags avstamp för den uppgörelse internt om Trumps roll i partiet och riktningen framöver, som republikanerna nu tvingas till.
Cecilia Khavar, Atlanta Georgia
[email protected] -
Demokraterna gör om sitt primärvalssystem och bryter därmed en närmast helig tradition. Vi pratar också om Trumps önskan att riva upp konstitutionen.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
I närmast evigheter har delstaten Iowa varit först ut när Demokraterna ska utse sin presidentkandidat. Nu vill president Joe Biden se över turordningen och låta andra delstater gå före. Bakgrunden är bland annat kritik mot delstatens demografiska sammansättning, som en del menar inte är representativt för övriga USA.
Trump vill riva upp grundlagenUSA:s tidigare president Donald Trump gjorde ett utspel på sin sociala medier-plattform där han önskade riva upp landets konstitution – för att sedan hävda att det var fake news. Vad menade han egentligen, och hur landar det i det republikanska partiet att Trump vill riva upp grundlagen?
Georgia väljer Raphael WarnockNatten till onsdag stod det klart att Georgia väljer demokraten Raphael Warnock som senator framför hans republikanske utmanare Herschel Walker. Warnocks vinst innebär att Demokraterna utökar sin majoritet i senaten och ger president Biden bättre möjligheter att genomföra sin politik.
Medverkande: Ginna Lindberg, USA-kommentator, Roger Wilson, USA-korrespondent och Cecilia Khavar, USA-korrespondent.
Programledare: Sara Stenholm
Producent: Viktor Mattsson
Tekniker: Jakob Lalér
-
Ronie Berggren kommenterar den demokratiska senatorn Raphael Warnocks seger över den republikanske utmanare Herschel Walker i Georgias extraval den 6 december 2022.
---------
STÖD AMERIKANSKA NYHETSANALYSER: http://usapol.blogspot.com/p/stod-oss-support-us.html -
Ronie Berggren om den intensvia kampen om Georgias senatsplats inför run-off-valet den 6 december, som trots att makten över Senaten redan är avgjord, fortfarande är ett viktigt val.
-------
STÖD AMERIKANSKA NYHETSANALYSER: http://usapol.blogspot.com/p/stod-oss-support-us.html -
Slaget vid Gettysburg blev en viktig vändpunkt i det amerikanska inbördeskriget. Före Gettysburg i juli 1863 var det amerikanska inbördeskriget ännu inte avgjort. Sydstatsgeneralen Robert E. Lees vilja att få till ett avgörande i kriget utmynnade i slaget vid Gettysburg i Pennsylvania – och han förlorade.
Det går att beskriva det amerikanska inbördeskriget som ett utnötningskrig som Sydstaterna förlorade på grund av Lees allt för offensiva krigsföring i Nordstaterna. När Nordstaterna också lyckades få kontrollen över krigsscenen i väster låg vägen öppen för att krossa Sydstaterna.
Detta är det andra avsnitt av tre om det amerikanska inbördeskriget. Programledaren Urban Lindstedt samtalar med professor Martin Hårdstedt om hur det amerikanska inbördeskriget avgörs under åren 1863-65.
Slaget vid Gettysburg den 1-3 juli 1863 var ett av de blodigaste under hela inbördeskriget med närmare 50 000 döda och sårade. Gettysburg är ett av de viktigaste avgörandena i kriget. Nordstatstrupperna kunde också ta kontroll över den strategiskt viktiga Mississippidalen efter att nordstatsflottan 1862 erövrat New Orleans och Vicksburg i ett belägringskrig.
Senare intogs och brändes Atlanta, varifrån nordstatsarmén tågade genom Georgia. I december 1864 intog man Savannah vid kusten. Sydstaternas huvudarmé blev inringad i Virginia, och den 9 april 1865 kapitulerade sydstatsgeneral Robert E. Lee.
Det amerikanska inbördeskriget har blivit en nyckelhändelse i USA:s historia. Slaveriet avskaffas och USA får uppleva en traumatisk splittring som ledde till det dödligaste kriget i amerikansk historia. För den svarta befolkningen i den amerikanska södern fortsatte livet att präglas av hot, trakasserier och mord i många år framåt. Och många vita hävdade att sydstaternas brytning med unionen var rättfärdigad.
Musik: When Johnny Comes Marching Home – framförd 1990 av USMA Band, Wikimedia Commons. Patriotisk sång om längtan efter soldaternas hemkomst, skriven 1863 av Patrick Gilmore under pseudonymet Louis Lambert.
Bild: Döda unionssoldater efter slaget vid Gettysburg som anses vara den viktigaste vändpunkten i det amerikanska inbördeskriget. Fotograferat den 5 eller 6 juli, 1863, av. Timothy H. O'Sullivan, Library of Congress, Wikipedia, Public domain.
Klippare: Emanuel Lehtonen
Vill du stödja podden och samtidigt höra ännu mer av Historia Nu? Gå med i vårt gille genom att klicka här: https://plus.acast.com/s/historianu-med-urban-lindstedt.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Chefsekonom Jens Magnusson och USA-expert Elisabet Kopelman diskuterar resultatet i mellanårsvalet och varför Georgia spelar roll, men inte minst hur amerikansk inflation, arbetsmarknad, dollarn och ekonomin egentligen mår. Ett fullmatat avsnitt utlovas.
-
Chefsekonom Jens Magnusson och USA-expert Elisabet Kopelman diskuterar resultatet i mellanårsvalet och varför Georgia spelar roll, men inte minst hur amerikansk inflation, arbetsmarknad, dollarn och ekonomin egentligen mår. Ett fullmatat avsnitt utlovas.
-
Ronie Berggren berättar om den tidigare presidenten Barack Obamas kampanjande för delstaten Georgias demokrater och analyserar den sista valdebatten mellan den republikanske guvernören Brian Kemp och hans demokratiska utmanare Stacey Abrams.
---------
STÖD AMERIKANSKA NYHETSANALYSER: http://usapol.blogspot.com/p/stod-oss-support-us.html -
Han var en av de mest originella artisterna i sin tid. Bohannon skalade bort låten för att få fram all funk, förändrade populärmusikens puls och förebådade disco och house.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
I den första delen följde vi Bohannon från småstaden i ett segregerat Georgia på 40- och 50-talet, till den stora chansen som Stevie Wonders trummis och bandledare på Motown.
När bolaget flyttade till Los Angeles stannade Bohannon kvar i Detroit och drömde fram musik som ingen hade hört förut. Han spelade in album på löpande band under 70-talet med ett obevekligt, kompromisslöst groove. Rytm och ljudimpulser satte igång skeenden i hjärnan, och vidare i hela kroppen. Eller tvärtom. En väg till världen värd att leva i, signerad mannen som redan som barn vägrade att bli fråntagen sitt mänskliga värde.
Programmet innehåller även möten med George Clinton, Earl Young (The Trammps, MFSB), Leroy Sugar Bonner (Ohio Players), Sly Stone, James Brown, Pavan och Farley Jackmaster Funk.
- Mostrar mais