Henrik Rendahl Podcasts
-
Vi börjar med att logga in och fråga ChatGPT vad ChatGPT är. Svaret tickar fram på skärmen:“ChatGPT är en förkortning av "chat-based generative pretrained transformer". Det är en typ av maskininlärningsmodell som används för att generera svar på frågor och föra samtal. Modellen är tränad på en stor mängd textdata för att förstå språket och kan sedan användas för att ge realistiska svar på frågor som ställs till den. Chat GPT används ofta i olika typer av chattbotar och andra språkanalysverktyg.”
Om avsnittet:
Målgrupp: allmänheten, tjänstemän, utvecklare, studenter, ledare, beslutsfattare
Lär dig: Instruct GPT, OpenAI, ChatGPT, chatbot, AI, tekniksprång
ChatGPT är en tillämpning av AI, som har blivit populär nu. En utveckling av textgeneratorer från OpenAI, vid första anblicken en vanlig chatbot: ställ en fråga och få ett svar. Skillnaden nu är att svaren är mindblowing bra formulerade!
Anledningen är att man har använt nya sätt att träna neurala nätverk; testat sig fram med algoritmer, tills det blir riktigt bra. Denna gång i form av en dialog, alltså mänsklig kommunikation - där människor rejtat svaren. Tidigare versioner som Instruct GPT fick kritik eftersom den saknade bl a moraliska ramar och vara rasistisk.
Mind-blowing
Den ifrågasatte aldrig frågan, men det gör Chat GPT. AI:n försöker att bevisa den tes du ställer framför den. Är frågan rimligt ställd? AI:n kommer ihåg vad du sagt tidigare, så du kan ställa preciserande följdfrågor.Vill du ha svaret så som en specifik författare (Hemingway, Shakespeare) skulle ha formulerat det? Skriv det! Naturligtvis är den engelska versionen klockren, men även den svenska är bra.
Redan nu kan den skriva artiklar, skoluppsatser eller skapa kod (med tillägget att “du behöver de här verktygen för att kunna exekvera koden”!). I förlängningen kan den skriva en bok med den twist du önskar!
Röster har höjts att AI:n kan användas för att fuska med examensarbeten och rapporter. I framtiden kan vi inte skilja på en forskares arbete och en students. Men är det fel? Förr var det fusk att använda datorer, sen internet, nu AI. Ett problem i teknikskiftet, men över tid ett naturligt verktyg.
Välj att anamma demokratiseringen av ny teknik; tillgängligheten av AI-skriven text kommer att skapa en våg av innovationer. Ett tekniksprång!Vem behöver vara orolig för sitt jobb? Människor som skriver, men inte bidrar med egen kreativitet. Eller så blir de språkliga programmerare och bygger upp AI:n!
Hur ska jag tänka runt AI i dagligt arbete? Henrik och Joakim ger oss två svar:
Mindsetet är att automatisera allt vi gör på jobbet. Vi frigör tid för att slippa formalia, administration. Istället kan vi människor designa, kolla kvalitet och moral.
Testa själv, utforska OpenAI. De har mängder av intressanta verktyg.
Henrik Rendahl, Joakim Wahlqvist, Jonas Jaani (23:24)
Videoversion av avsnittet:
https://youtu.be/SsKUiIWnUpQ
https://youtu.be/SsKUiIWnUpQ
Länkar / mer information:
ChatGPT
OpenAI
Alla avsnitt av digitaliseringens podcast Effekten
Prenumerera:
Apple Podcasts
Google Podcasts
Spotify:
https://open.spotify.com/show/5Z49zvPOisoSwhwojtUoCm
Effekten på Spotify -
Speciellavsnitt med de mest avlyssnade avsnitten hittills under 2022. Stort intresse finns för AI, Metaverse och molntjänster som Azure. Att veta mer om dessa ämnen är något som vi ser är intressant dig som lyssnar. Även om du har startat eller ska starta med något/några ämne så behöver man tips och idéer på hur man kan uttrycka och skapa förmågor i våra organisationer.
Om avsnittet:
Målgrupp: allmänhet, konsult, it-folk, företag, ledare, projektledare, management
Lär dig: AI, digitalisering, arbetssätt, metaverse, verksamhetsutveckling, Azure, molntjänster
Detta avsnitt är ett tema som ger dig ett långlyssande med förklaring av ämnet och goda exempel på hur man kan starta med framgångsrika projekt.
Avsnittet är indelat i tre delar:
Joakim Wahlqvist berättar om AI och hur vi nu ser utvecklingen och projekten börjar mogna till sig. Att för första gången skapa insikter hur man ska göra och få igång en datadriven organisation. Podden finns även som avsnitt 179
Henrik Rendahl gör tillsammans med Jonas Jaani en genomlysning av metaverse. Står vi i startgroparna till något nytt och stort eller är det endast en hype för de invigda VR-fantasterna. Avsnitt 175
Roger Morell från Microsoft pratar om deras molntjänster inom det gemensamma namnet Azure. Tillsammans med några konkurrenter skapar nu molntjänster stora fördelar för våra organisationer då värde, storlek och hastighet kan skalas beroende på användningsområde. Podden finns även sedan tidigare i avsnitt 178
Joakim Wahlqvist, Henrik Rendahl, Roger Morell och Jonas Jaani (71:32)
Alla avsnitt av digitaliseringens podcast Effekten:
https://www.effekten.se/avsnitt
Vi finns där du hittar dina övriga poddar:
https://www.effekten.se/prenumerera/
Apple Podcasts:
https://itunes.apple.com/se/podcast/effekten-digitalisering-kunskap/id1171229363
Google Podcasts:
https://www.google.com/podcasts?feed=aHR0cHM6Ly93d3cuZWZmZWt0ZW4uc2UvZmVlZC9wb2RjYXN0Lw==
Acast:
https://www.acast.com/effekten
Spotify:
https://open.spotify.com/show/5Z49zvPOisoSwhwojtUoCm
https://open.spotify.com/show/5Z49zvPOisoSwhwojtUoCm -
VR är för många numera Metaverse. En virtuell värld är kul förstås, men hur använder vi det effektivt i arbetet? Vi spelar in vårt andra poddavsnitt i VR-miljö! Kolla eller lyssna som vanligt. Vi frågar Henrik Rendahl, konsult på Sogeti. Det vi ser idag är:
Virtuella konferensrum som återskapar den miljö vi är vana vid, med smidiga hjälpmedel
En 3D-värld, där du kan göra lite vad som helst. Nåt helt nytt alltså, mer åt kul-hållet.
Vad säger Henrik, som testar för fullt med sina kunder? Alla är supertaggade. Tyvärr är första användarupplevelsen ännu inte så lyckad. I början tog det tjugo minuter av teknikstrul att få in alla i mötet. Försök två däremot blev betydligt bättre, en fungerande workshop.
Om avsnittet:
Målgrupp: nyfikna, alla, ledare
Lär dig: VR, metaverse, hybridmöte, virtuell konferens
Under pandemin har vi vant oss vid en hybrid arbetsmiljö, men i VR kan vi globalt befinna oss i samma rum och på samma villkor. Vi delar interaktiva webbsidor och arbetar samtidigt på en whitebord, helt utan att krocka. Vi delar förstås också dokument, skärm, Slack, Figma, video, Google Drive, Microsoft Office 365 - allt som du kan göra i Teams eller Zoom.
Så varför inte köra vidare med Teams? Här tänker vi ett steg längre: interaktiva historier istället för powerpoint. Ta med dina deltagare i den gemensamma världen. Du blir en del av presentationen, del av en film! Det är en helt ny upplevelse. Längre fram kommer vi att få bättre stöd för att skapa dessa resor, med miljöer och funktioner.
Ser vi längre in i framtiden, kommer vi använda en lätt produkt, vanliga glasögon. Då kliver vi rakt in i våra vanliga arbetsytor, får snabbt tillgång till allt i vår fysiska värld plus allt som finns virtuellt. En digital tvilling, en mjuk övergång till den virtuella världen, stött av både AR och VR. Google, Apple, Meta/Facebook och många mindre företag labbar sedan flera år med att ta fram framtiden.
Redan idag finns teknik som fungerar och inte kostar skjortan, så testa själv vad alla pratar om!
Henrik Rendahl, Jonas Jaani (26:32)
Länkar / mer information:
Videoversionen av avsnittet:
https://youtu.be/DugjaHw98_k
https://youtu.be/DugjaHw98_k
Jobba i metaverse. En guide i appen Spatial :
https://youtu.be/fqq4RqYU8cg
https://youtu.be/fqq4RqYU8cg
Kommer Microsofts superaffär att öppna företagens dörrar till metaversum?Intervju i Computer Sweden (gratis inloggning)
Intervju/ podd: Metaverse på jobbet. Microsoft uppköp av Activison Blizzard
Alla avsnitt av digitaliseringens podcast Effekten:
https://www.effekten.se/avsnitt
Vi finns där du hittar dina övriga poddar:
https://www.effekten.se/prenumerera/
Apple Podcasts:
https://itunes.apple.com/se/podcast/effekten-digitalisering-kunskap/id1171229363
Google Podcasts:
https://www.google.com/podcasts?feed=aHR0cHM6Ly93d3cuZWZmZWt0ZW4uc2UvZmVlZC9wb2RjYXN0Lw==
Acast:
https://www.acast.com/effekten
Spotify:
https://open.spotify.com/show/5Z49zvPOisoSwhwojtUoCm
https://open.spotify.com/show/5Z49zvPOisoSwhwojtUoCm -
Vad är digital workshop? Det är ett tillfälle att tillsammans skapa content, med hjälp av ett digitalt verktyg och gärna på distans. Vi pratar med Henrik Rendahl som har arrangerat stora workshops, upp emot 80 deltagare där man tillsammans byggde en virtuell stad. Allt bygger på visualiseringar och samskapande, där alla kan låna färger, former och bilder från nätet och zoomar man ut så ser man sammanhangen och resultatet växa fram. Ofta har de digitala workshopverktygen stöd för demokratiskt arbetssätt, där alla kommer till tals, röstar anonymt, arbetar i breakout rooms.
Om avsnittet:
Målgrupp: allmänhet, ledning, it-folk, småföretag, företagare, ledare, projektledare, studenter, management, anställda, myndigheter, politiker
Lär dig: kommunikation, workshops, digital workshop, hybridmöte, icebreaker
Henrik berättar om hu han arbetar med ice breakers, som fungerar framgångsrikt även i de svåraste grupperna. Istället för att deltagarna presenterar sig med fina CV:n får de göra en lära-känna-övning, exempelvis designa sitt eget favoritmonster, som sedan presenteras för de andra deltagarna och sedan blir avatar att använda under hela workshopen.
Det kan kännas svårt att organisera sin första digitala workshop, men som tur är finns det mallar för allt mellan himmel och jord i Miro och de andra stora workshopverktygen. De kräver bara några minuter för att komma igång. Under själva workshopen bör moderatorn prata så lite som möjligt och låta deltagarna ta plats. Resultatet är sedan lätt att ta hand om och distribuera, det finns ju redan digitalt, deltagarna har skött dokumentationen och de har redan access. Kanske vill du hellre dela materialet med fler intressenter i Excelformat eller som PDF - den knappen finns också!
Vi är bra på analoga möten, alla har många års vana av dem, och vi börjar bli bra på digitala, distribuerade möten. Men hybridmöten då? Där gäller det att hitta ett sätt att delta tillsammans på lika villkor. Micke föreslår den lösning som han använder idag, där alla deltagare som sitter i konferensrummet har med sin laptop med kamera påslagen, men med mutad mick och högtalare. Istället används en Jabra-puck eller liknande högtalare/mikrofon. På så sätt blir alla synligjorda på ett likvärdigt sätt. Sedan använder man de digitala verktygen istället för analoga whiteboards. Avsnittets spaning är att konferensutrustningen snart kommer ikapp användarnas behov - eller så har alla deltagare VR-headset i framtiden.
Henriks ger oss slutligen tre tips:
Förbered ordentligt. Vad skapar värde för deltagarna? Skicka ut bra bakgrundsmaterial och frågeställningar. Tänk iterativt. Hellre flera korta möten än ett långt.
Genomförandet: Använd icebreakers och tydligt språk. Skapa delaktighet, mer gemensamma övningar och mindre teori. Du är moderator, ju mindre du pratar desto bättre. Ställ ledande frågor hellre än att ge svaren.
Hitta ett verktyg som du gillar, gärna med mallar. Testa och utvärdera.
Henrik Rendahl, Micke Norbäck, Jonas Jaani (30:03)
Videoversion av avsnittet:
https://youtu.be/NXiQvlHMs0U
Länkar / mer information:
Find the right Plays for your team
Team Health Monitors for building high-performing teams
The guide to online workshops
The online whiteboard for easy collaboration
Workshop Templates
The Definitive Guide to Facilitating Remote Workshops
Digital Workshop
Alla avsnitt av digitaliseringens podcast Effekten:
https://www.effekten.se/avsnitt
Vi finns där du hittar dina övriga poddar:
https://www.effekten.se/prenumerera/
Apple Podcasts:
https://itunes.apple.com/se/podcast/effekten-digitalisering-kunskap/id1171229363
Google Podcasts:
https://www.google.com/podcasts?feed=aHR0cHM6Ly93d3cuZWZmZWt0ZW4uc2UvZmVlZC9wb2RjYXN0Lw==
Spotify:
https://open.spotify.com/show/5Z49zvPOisoSwhwojtUoCm
https://open.spotify.com/show/5Z49zvPOisoSwhwojtUoCm