Himalaya Podcasts
-
Utrikeskrönikan 17 januari.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Stockholm tisdag
Jag brukar försöka argumentera för att det är i mina bevakningsländer i Sydasien som framtiden finns, alltså i Pakistan, Indien, Nepal, Bangladesh och Sri Lanka. Ja ni hörde rätt; min del av världen där katastroferna har en tendens att avlösa varandra - det är här som tillväxt och utveckling kommer att bli ledande medan den stannar av i den så kallat gamla världen, det vill säga där vi är nu. Jag har inte kommit på det här själv. Det finns en rad kloka tänkare som skrivit sida upp och ner om the Asian Century, Asiens århundrade.
Asiens stora tillgång är en ung välutbildad befolkning som bokstavligen hungrar efter att kliva uppför samhällhierarkins statustrappa. De unga är oftast bra på engelska och kan allt om it- och e-lösningar. De är kreativa som sören och har kanske en mindre strikt syn på vikten av att efterleva alla regler jämfört med här hemma så man kan lättare testa sig fram.
Men inte ens en optimist som jag kan bortse från att utmaningarna emellanåt känns Mount Everststora. Som bristen på arbete och boende för nämnda unga befolkning. Frustrationen över att ständigt få nej tar sig ibland våldsamma uttryck till exempel i sammandrabbningar med företrädare för staten.
Just boendefrågan har varit särskilt aktuell i Indien de senaste veckorna. I delstaten Uttarakhand i Indiens del av Himalaya ligger staden Joshimath. För ett drygt år sedan blev sprickor i husen synliga. Strax efter nyår blev situationen akut, över en natt vidgades sprickorna och många människor fick lämna sina hem hals över huvud. Myndigheterna har blivit tvungna att riva några fastigheter för att de utgör en säkerhetsrisk men först fick man utlova kompensation.
Joshimath ligger på en bergssluttning i ett jordskredsområde som skapats efter en jordbävning för länge sedan. Experter har länge varnat för att marken skulle kunna sjunka. Men exploateringen av staden har fortsatt eftersom den är populär bland många pilgrimer som besöker hinduiska och sikhiska helgedomar i trakten. Ortsborna skyller också på vattenkraftsprojekt i området något som tillbakavisas av det statliga bolag som sköter verksamheten.
Det finns också exempel på motsatsen där Indiens myndigheter satsar på så kallade smarta städer som ska vara hållbara för både folk och natur. Då sneglar man gärna på svenska lösningar. Och emellanåt river man byggnader som konstruerats olagligt. Men på det stora hela så har stadsplanering inte hållit jämna steg med de behov som den snabba befolkningsökningen för med sig. Lite senare i år väntas Indien gå om Kina och bli världens folkrikaste land så utmaningarna kommer inte att minska i första taget.
Naila Saleem Sydasienkorrespondent. -
Han grundade hörlurs- och livsstilsföretaget Zound Industries, ökade intäkterna med 11 000 procent – och fick sparken. Han är mannen som tog takräcken till Nya Zeeland, wakeboard till Sverige och båtarnas Tesla ut på världshaven. Ja, Konrad Bergström är serieentreprenören som bara flyter med strömmen om den råkar vara elektrisk. I det här avsnittet av Digitala influencerpodden hör ni honom berätta om den galna tillväxtresan som slutade med frontalkrasch, skenmanövern som blev en monstersuccé och livet som kostade honom både hus och familj. Dessutom berättar han om kärleken till bergen och havet, och om den gången han steg ner från en bergstopp i Himalaya, lite osäker på om han just hade blivit pappa.
-
Benjamin kommer in i studion i en indisk dress. Micael har precis landat i Sverige efter att hållit ledarskapsutbildningen i Indien. Hur hänger detta ihop? I Indien har ledare från Sverige varit på resa i Himalaya, deltagit på ledarskaps-yoga festival på Sattva Summit med temat "att leva i dharma". Veckans avsnitt adresserar på ett inspirerande och ärligt sätt hur vi kan arbeta och leva mer meningsfullt!
"Tänk om vi skulle värdera hjärtslag och tid mer än pengar, skulle saker då få en annan mening?" - Benjamin
Våga Mera Podden Instagram och Facebook:
@vagamera #vågamera @volition.studiosFör frågor eller tips på spännande gäster till podden hör av dig till [email protected] eller PMa på sociala medier.
Och till nästa gång vi ses, våga mera!
Ses i Lurarna!
Benjamin & MicaelHosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Dagens gäst är äventyraren och bergsklättraren Tim Bogdanov. I mars 2022 råkar han ut för ett oväder på toppen av Annapurna i Himalaya, ett av världens farligaste berg. Han kämpar för sitt liv och överlever med svåra köldskador på båda händernas fingrar. I intervjuer jag läst med Tim fascineras jag av hans stoiska lugn och frånvaron av rädsla och bitterhet. Dagens avsnitt handlar om Tims händelse i Himalaya och hans syn på livet.
Bli medlem på Patreon: https://www.patreon.com/bildningskomplexet och få exklusiva avsnitt och övriga avsnitt reklamfritt före alla andra, eller stötta podden på SWISH på 0709262541
Facebook: Bildningskomplexet
Instagram: Bildningskomplexet
Twitter: @BenjaminElfors
E-post: [email protected]
Musikproduktion: Ivar Edding
Omslag: Emma Westin/Matthew Sundin
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Vad händer om man blandar buddhism, barfota fötter och Tolkien med en kristen pappa och en mamma som utöva shamanism och slogs mot granndemoner? Du får en Johanne Linstad!
Johanne identifierar sig som synkretist, som innebär att man ser en poäng i flera olika religioner och livsåskådningar. Mest har hon studerat buddhismen men har även fått en släng av kristendom och shamanism från sina föräldrar.
Hon pluggade tibetanska en tid och reste då i flera omgångar till Indien och Nepal, där hon träffade hans helighet Dalai Lama. Hon har även haft flera privata samtal med Dalai Lamas lärljunge - tulkun Lakha Lama Rinpoche, som bosatt sig i Danmark. Det var också han som var en av anledningarna till att hon hamnade på rätt bana igen efter många år av ätstörningsproblematik.
Under åren hon utövade buddhism insåg hon att en av hennes övertygelser skiljde sig från buddhismens synsätt - den att naturen är besjälad. Som 7-åring hade hon sin första andliga upplevelse i naturen och sen dess har hon sett den djupa visdomen som ligger där.
Hör henne berätta om människans potential, om hur människan blev fast i begäret, om djuren, naturen, andeväsen och Alver, historier från olika religiösa skrifter och hur de lämnar ledtrådar till stora frågor. Om insikterna efter en bergstripp i Himalaya i Indien då hon gick vilse en vecka och var nära att dö, om hur det är att ha ätstörningar och vägen tillbaka, om mötet med buddhistiska mästare, om buddhistiska synsätt och medkänsla, om shamanism, kristendom och Gud.
Det här är ett samtal jag aldrig kommer glömma.
****
Skriv upp er på mitt nyhetsbrev här: https://mailchi.mp/5733ba171263/visdomsjaktens-nyhetsbrev
Bli en Patreon och supporta Visdomsjakten att fortsätta: https://www.patreon.com/visdomsjakten
****
-
Veckans gäst är äventyraren, filmaren och bergsklättraren Robin Trygg. Han är den yngsta svensken att ta sig upp på världens högsta berg Mount Everest . Han har gjort det två gånger och den andra gången valde han att bestiga två av världens högsta berg under samma expedition. Vi pratar om tillhörighet, alla vänliga människor han mött på sina resor i Nepal, om rädsla och sökandet efter mening i livet.
Nu kommer Robins film ” Bortom Tingri” upp på biograferna. En fantastiskt fin film om gemenskap, rädsla och det vackra Himalaya och människorna som lever där.
Producerat av @perfectdaymedia @kaspersen_nyfikenpa -
“Wow! You’re from the land of the Lofoten Islands, have you been there?” Frågan kom från en sherpa i Himalaya och fick Alex och Ida att omvärdera det mesta. Utifrån sett såg det ut som att de hade allt en kan drömma om: En fin lägenhet i Oslo, creddiga jobb där de hade vunnit designpriser och pengar som kunde försörja deras rätt så flådiga livsstil. Ändå grät Ida på sängkanten innan jobbet och ingen av dem trivdes med vardagen. Idag bor de på heltid i en van och deras liv ser helt annorlunda ut.
-
För 5 år sedan sålde han allt, lämnade karriär och jobb för en enkelbiljett Himalaya. "Mitt hjärta hade viskat under en lång tid, men jag hade gjort allt för att inte lyssna." Långt bortom logiska och rationella beslut guidade denna inre rösten till yogans och mästarnas hemland i bergen i norra Indien. Det blev starten på ett äventyr av pilgrimsresor, yogalärautbildnngar och möten med människor och visdom som för alltid kom att förändra Micael. Vi får i detta avsnitt följa med rakt in i källan, genom bergsdjungeln bland elefanter och tigrar till Ashramet norr om Rishikesh. Ses i lurarna!
Har du frågor till Micael om yogan, Indien, äventyret? Skicka dem på Våga Mera Instagram eller [email protected] så ska vi adressera dessa i senare avsnitt.
Missa inte Micael och Volition på Instagram:
@volition.studios
Våga Mera givetvis på Insta
@vågamera
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Trollbarnen Sten och Flisa ska åka på klassresa till Himalaya där det sägs att man hittat väldigt stora fotspår i snön. När mörkret lägger sig och det är dags att gå och sova hör plötsligt trollbarnen något som rör sig precis utanför deras tält...
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
- När jag omtalades som framgångsledaren och var på omslaget av Dagens Industri väckte det rädsla hos mig .
Arthur Engel berättar om framgångsåren som VD och vad de höga förväntningarna gjorde med honom och hur han sedan stannade upp och utforskade sina rädslor. Vidare hur han nu använder sina erfarenheter till att erbjuda det stöd han själv hade behövt som företagsledare.
Ulrika Sedell reflekterar över om hon blev klokare av att vandra i Himalaya och Reuben Sallmander undrar varför män går rakt in i honom på gatan.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Äntligen är det dags för en ny, superspännande berättelse om en historisk person, nämligen bergsbestigaren Junko Tabei! Dessutom innehåller avsnittet massor av fakta om Mount Everest, Himalaya och andra höga berg. Åsskar deklarerar även sin kärlek till kladdiga kladdkakor och berättar varför han tycker atmosfären är fruktansvärd, medan Gabriel pratar om tunn luft och fördomar.
Dagens ord: tunn luft, atmosfär
Produceras av Frälsningsarmén
www.kylskåpsradion.se
-
Det globala klimatmötet COP 26 pågår för fullt. Men kommer mötet att leda till något? Kommer världens ledare att avsätta pengar för att stödja de länder som drabbats hårdast av klimatförändringarna? Och varför pratar vi så lite om Himalayas glaciärer och vad som händer när de smälter?
Avsnitt 88 av Global Podd handlar om det stora klimatmötet som just nu äger rum i Glasgow.
Du hör:
Louise Hermann, klimatrådgivare på Sida och hon har precis anlänt till Glasgow. Lobsang Yangtso, forskare från Tibet som lever i exil och som vill att fler ska uppmärksamma konsekvenserna av Kinas exploatering av Himalayas resurser.Programledare: Ylva Bergman och David Isaksson.
-
I sjätte avsnittet av Svenska Nomaders podcast pratar vi med den sociala entreprenören och grundaren av den digitala marknadsplatsen Dessaga, Emelie Ekblad. Hon lämnade corporate världen för ett år sedan för att använda sina färdigheter som affärsutvecklare till att hjälpa lokala kooperativ och organisationer med kvinnor från utsatta områden i olika delar av världen. Det som startade med ett mail till FN innebär idag resor till det ecuadorianska höglandet för att diskutera taguanöten och smyckesdesign till att vandra Himalayas för att träffa lokala hantverkare. Vi träffar henne hemma i hennes lägenhet på Södermalm i Stockholm, precis innan Dessagas sommarfest dit flera ambassadörer senare dyker upp på knytkalas med maträtter från deras respektive länder. Lyssna in på ett samtal om att göra det man kan för att bidra till en bättre värld.