Katarina Graffman Podcasts
-
Aje Philipson har skilt sig och då försöker Christopher sätta nytt liv på Hanna Hellquists kärleksliv. Detta ger kanske nya framtidsplaner för både Garpen och Hanna? Apropå kärleksliv, har ett bättre luktsinne ett samband med bättre sexliv? Vi frågar DN-journalisten Alex Rodriguez det. Antropolog Katarina Graffman snackar konsumtionskultur och skådespelerskan Agnes Lindström ger svar på om USA verkligen bryr sig om det omtalade svenska godiset.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Programledare: Christopher Garplind och Hanna Hellquist.
-
Blir vi lyckligare av konsumtion? Går det att shoppa klimatsmart? Vad är behov, och vad är begär? Utifrån klimat och familjeliv diskuterar Maja Åström konsumtion med radioprofilen Jörgen Lötgård och Katarina Graffman, doktor i kulturantropologi. John Magnus Roos, konsumtionsforskare på Göteborgs universitet, pratar om vår konsumtion och vad som ligger bakom våra val. Dessutom blir det ett reportage från Malmö och föreningen Repair café där man får hjälp med att reparera sina saker.
-
Generationsbegreppet är absolut inte någonting som alla är överens om, och allt oftare hör man att det inte längre går att segmentera målgrupper efter just generation. Skillnaderna mellan olika subgrupper i generation z är för stora, helt enkelt. Men någon som ändå talar om generationer är Katarina Graffman, doktor i kulturantropologi.
– Jag har alltid varit väldigt noggrann med att dels alltid förklara vad en generation egentligen betyder, vad det kan ge för svar, och vad problemet är när man pratar om generationer.
Att förstå sin målgrupp och hur de rättfärdigar sina beteenden är otroligt viktigt för att kunna skapa bra marknadsföring och produkter. Även när man hanterar en grupp som är så splittrad som generation z.
– Var är glappet, och hur förklarar man sina beteenden? Det glappet är väsentligt att förstå, både om man ska göra reklam eller om man ska skapa produkter, säger Katarina Graffman i podden.
-
I detta avsnittet får vi återigen träffa antropologen Katarina Graffman, men denna gång är hon hemma hos Malte och Helena och gör sitt jobb. Hon öppnar garderober, förråd, kylskåp och samtalar med Malte och Helena, allt för att ta reda på vilka dom är. Vad säger det att det sitter en peruk i barnstolen, vad menas med att saker måste kallna och hur löser man känslighet kontra ärlighet? Detta och väldigt mycket mer kommer här.
-
Erika och André intervjuar antropologen Katarina Graffman som är aktuell med serien Prylberget på SVT Play och UR Play.
Sammanfattning
Sätta upp en budget eller ha köpstopp på nya saker.Lär dig mer om konsumtionskulturen – driven av begär snarare än behov och utsatt för marknadsföring.Vänta i stället för att köpa direkt. Små steg är bra för att etablera en ny vana.Var öppen och nyfiken och fortsätt lära dig.Lägg inte så mycket tyngd på dig som individ – lyft frågan från dig själv, t.ex. genom att gå med i föreningar eller undersöka vilket parti du ska lyfta på, undvik skamkänslan.Läs, lyssna och titta vidare
Se Prylberget på urplay.se eller på SVT Play.Bok: Du är vad du köper. Googla på podcast och Katarina Graffman så får du upp flera poddar hon har varit med i.Dagens avsnitt sponsras av Strukturkalendern (strukturkalendern.se).
Veckans prova på: Ha samma kläder längre än du brukar och se om någon märker det.
Redigering: Klas Johansson
Musik: Simon Lundberg
Frågor? Skriv till hej(snabel-a)strukturpodden.se eller fyll i kontaktformuläret på strukturpodden.se.
Facebookgrupp: Gå gärna med i vår Facebookgrupp Strukturpodden där du kan ställa frågor, kommentera avsnitten och hjälpa andra som längtar efter mer struktur.
Stötta Strukturpodden: Förutom att dela podden med andra kan du stötta oss på olika sätt, t.ex. köpa Strukturkalendern, handla via våra provisionslänkar eller ge en gåva. Läs mer här.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Denna veckan gästas vi av antropologen, tillika debattören, författaren och föreläsaren Katarina Graffman för att diskutera konsumtion och hur vi som konsumenter bör agera. Det har blivit hög tid att bli en mer medveten konsument, en konsument som fattar kloka och insiktsfulla beslut.
-
Doktor Emma Frans och radiojournalisten Maja Åström synar ett knippe påståenden om sopor, lutar sig mot vetenskapen och kommer fram till vad som är sant, falskt eller mittemellan. Vår dynamiska duo skärskådar yttranden som "det är ingen idé att sopsortera - allt blandas till slut ändå", "dina sopor berättar vem du är" och "sophämtning räddar liv". Experthjälp får de av Anna Fråne, forskningsingenjör och projektledare på IVL - Svenska Miljöinstitutet samt av doktorn i kulturantropologi Katarina Graffman.
-
Katarina halkade först in på statistik. Ibland halkar man fel fast rätt för det ledde till slut till studier i antropologi. Alltså lite förenklat - studier i mänskligt beteende. Hon fastnade direkt för detta ämne och är nu antropolog 24/7. I Katarinas fall handlar det just nu främst om vårt beteende kring vår konsumtion och hon föreläser bl.a på TED-talk, får uppdrag av stora företag och flyttar in i familjer för att ännu bättre kunna följa deras beteenden. Hur ser vår konsumtion ut i framtiden, vad kommer hända med vår miljö och blir man bättre eller sämre på nära relationer när man jobbar som antropolog? Detta och mycket mer kommer här, men först - att vara den andra frun.
-
Publicistpodden analyserar alla tänkbara vinklar kring den nya kulturministern.
I det nya avsnittet av Publicistpodden diskuterar programledaren Jonas Nordling med sin poddpanel Helle Klein och Thomas Mattsson hur valet av ny kulturminister ska uppfattas. Visar det på avsaknad av en socialdemokratisk kulturpolitik? Vem är Jeanette Gustafsdotter, hur kommer hon klara uppdraget, varför tog hon det. Och framför allt, eftersom alla podddeltagare känner den nya ministern: finns där saker i garderoben som ännu inte avslöjats? Dessutom blickas det mot framtiden, eller åtminstone framtidens mediekonsumenter i detta avsnitt. Nämligen dagens unga. Allt hänger på dem, men vad vet vi egentligen om dem? Vi har pratat med antropologen Katarina Graffman som ger sin bild av dessa medborgare. -
Katarina halkade först in på statistik. Ibland halkar man fel fast rätt för det ledde till slut till studier i antropologi. Alltså lite förenklat - studier i mänskligt beteende. Hon fastnade direkt för detta ämne och är nu antropolog 24/7. I Katarinas fall handlar det just nu främst om vårt beteende kring vår konsumtion och hon föreläser bl.a på TED-talk, får uppdrag av stora företag och flyttar in i familjer för att ännu bättre kunna följa deras beteenden. Hur ser vår konsumtion ut i framtiden, vad kommer hända med vår miljö och blir man bättre eller sämre på nära relationer när man jobbar som antropolog? Detta och mycket mer kommer här, men först - att vara den andra frun.
-
I dagens avsnitt gästas vi av Katarina Graffman som är antropolog, föreläsare, och författare. Katarina har hjälpt ett stort antal företag och organisationer att bättre förstå sina kunder genom antropologiska och etnografiska studier. Hon diskuterar sin metod, varför den är relevant, och hur företag kan tänka innan de bestämmer sig för att göra ännu en kundenkät.
Läs mer om Katarinas tjänster på www.inclulture.com.
Du kan också hitta hennes senaste bok, "På spaning efter den tid som kommer", här.