Maj-Lis Pettersson Podcasts
-
Anna-Karin och Kjell har träd i massor i sin trädgård, Maj-Lis berättar hur ska man tänka kring lavar på träd och Henrik lyfter fram träd och buskar med vackra stammar.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Anna-Karin och Kjell Silver kan inte riktigt sluta - de samlar på träd!
I sin (och lite i grannens) trädgård har de planterat träd efter träd efter träd - mest för att de är nyfikna på dem, och hur de ska klara sig och utvecklas i trädgården i Vendel i Norduppland.
Men alltihopa började med att de var, och är, hängivna svampplockare och fascinerades av samspelet mellan träd och svamp.
Odla med P1's expert på träd och buskar, Henrik Sjöman, lyfter fram betydelsen av vackra stammar och tipsar om cinnober rhododendron som har rosaröd stam, himalayabjörk med sin dramatiska flagnande vita bark och japansk skenkamelia med en mosaik av olika färger på stammen.Växtskyddsexpert Maj-Lis Pettersson svarar på lyssnarfrågor och hittar något allvarligt. Kim har mejlat [email protected] om en ros och Maj-Lis konstaterar att den fått en svamp som hon, under sina 40 år i branschen, aldrig sett - Leptosphaeria coniothyrium. Och rådet är att ta bort rosen helt och bränna resterna.
Programledare: Gustaf Klarin
Reporter: Ulla de Verdier
Producent: Åsa Wistedt -
Tina slår ett slag för att föröka perenner med egna frön och Benjamin och Madelaine är sålda på mikroodling.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Att ta vara på de frön som finns på de fleråriga växterna i rabatten, på kolonilotten, på balkongen (din egen eller grannens/kompisens) är ett hållbart sätt att utöka planteringarna.
Det finns en stor variation av frön - de som vill ha ljus, de som inte vill ha det, de som ska sås färska och de som behöver torka och vila. När ska de plockas, hur ska de förvaras och när ska de i jorden? Odlas expert på förökning, Tina Westerlund, guidar i hur du ska göra och vad som är viktigt att veta.Benjamin Ervin och Madelaine Sundell flyttade från storstan till norduppland för två år sen och började med mikroodling. Och vad innebär det då? Jo helt enkelt att skörda grönsaker innan de vuxit färdigt, när de små spröda och fulla av smak.
De började smått och nu har deras odlingar växt i dubbel bemärkelse och de säljer sina små grödor till affärer och restauranger, bland annat ärtskott, solrosskott med spänstig stjälk och två gröna krispiga lite tjocka blad, spensliga broccoliskott, senapskål och rädisskott med rosa-lila stjälkar.Maj-Lis Pettersson svarar på varför Maria lönn har vita fläckar på bladen och hur Monica ska ta hand om vinplantorna som grott under rabarbern.
-
Hösten är en bra tid att dela och föröka vissa perenner, Tina Westerlund delar funkia nu men låter prydnadsgräset vara.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Hösten är en tid att blicka framåt i trädgården, på kolonilotten och i balkonglådorna, Vilka av de fleråriga växterna går att dela och föröka nu och vilka är det bättre att vänta med? Finns det några plantor som med fördel kan sättas i jorden redan nu?
Odla med P1's expert Tina Westerlund går igenom vad som är viktigt att tänka på, vilka perenner som klarar höstdelning och hur du går till väga.Maj-Lis Pettersson svarar på lyssnarfrågor om möss som stjäl bär från Annas bärhäggmispel, varför Pias vinröda spirea fått några gröna kvistar och varför Karins päron har knutar.
-
Kerstin ökar den biologiska mångfalden vid torpet i Sundsvall med frön från blommor i närheten. Och Kimmo pratar plommon.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Bär- och fruktexperten Kimmo Rumpunen tar sig ann plommon och berättar vilka sorter som passar bäst i olika delar av landet och vad som är viktigt att tänka på.
Kerstin Stickler vill ha en blomstrande äng vid sitt torp i byn Björkön utanför Sundsvall och för att få till det samlar hon frön från naturen och sår ut.
Att så frön hämtade från naturen är ett sätt att öka den biologiska mångfalden, det är gratis och miljövänligt och passar ofta våra pollinatörer bättre. Men det finns en del att tänka på, som att inte plocka fridlysta växter (listan på alla finns här), plocka lagom och ta inte frön från invasiva arter. Fler tips hittar du här.Maj-Lis Pettersson svarar på lyssnarfrågor.
-
Både lyssnarfrågor och reportage, om odling i trädgård, på kolonilott och balkong.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Odlas expert Kimmo Rumpunen berättar om havtorn, en torktålig växt som funnits här i Norden långt innan vi fanns här och vars feta bär är rika på allehanda vitaminer och nyttigheter.
Familjen Ventlinger i Kalmar har haft sin villaträdgård i fyra år och i början odlade de bara tomater, det blev så många att tvillingarna Ella och Mira lekte med dem som kulor. Sen dess har odlingarna växt och utvecklats och nu finns rosor, snittblommor, björnbär, kryddor, potatis, pak choi och en massa annat. Filosofin är att testa sig fram och att alltid låta barnen vara med.
Maj-Lis Pettersson svarar på lyssnarfrågor om häckar och de problem som finns med dem.
-
Ingela Jagne tar sig ann sommarblomman zinnian - en ettåring som älskar sol och som älskas av både människor, pollinatörer och sniglar.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Odla med P1's expert Ingela Jagne ger tips om hur du lyckas med zinnia, en färgstark korgblommig växt med rötter i Nord-, Central- och Sydamerika som är uppkallad efter den tyske botanisten Johann Gottfried Zinn.
I vår miniserie om att vårda och återskapa en gammal trädgård återvänder vi till Ann-Charlotte Heimers morföräldrars trädgård i Dalarna. Att lista ut vilka växter som funnits i en trädgård är ett detektivarbete, där man får leta spår på flera håll. Och spåren är inte alltid helt lätta att hitta eftersom även växter som är fleråriga inte står lika länge som hus t.ex., säger trädgårdsantikvarien André Strömqvist.
Maj-Lis Pettersson svarar på frågor som vi fått till [email protected] och på sociala medier där vi heter Odla med P1.
-
Vår expert Ingela Jagne pratar om utmaningar och fördelar med att odla i lite bistrare klimat.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Odla med P1 fick ett mejl från Maria, med rötter i Halland och nu boende i Åre, som undrar hur hon ska tänka med sina odlingar i zon 6-8.
Ingela Jagne tipsar om vikten av att välja rätt läge och sorter och tipsar om hur det går att förlänga säsongen med förodling, växthus, odlingstunnel och upphöjda bäddar. Hon poängterar också fördelarna med att driva upp sina grönsaker, träd och blommor i norr?- mera solljus under sommaren och färre skadegörare.
Att vara i en gammal trädgård är som att göra en resa i tiden. Men hur tar man hand om den? Trädgårdsantikvarien André Strömqvist har skrivit en handbok om det och Ulla de Verdier träffar honom i Ann-Charlotte Heimers mormor och morfars trädgård i Dalarna. Den vårdar hon ömt och visar bland annat den ros som alltid skulle finnas med på mormoderns födelsedagsbricka.Maj-Lis Pettersson svarar på frågor om baggar på stockrosor och bruna blad på måbärshäck.
-
Granar var populära i svenska trädgårdar på 1980-talet, och Henrik Sjöman tror att granarnas popularitet nu åter håller på att växa.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Granar kan växa upp till stora koner som kan pryda trädgården både sommar och vinter. Men det finns granar som naturligt i skogen drabbas av mutationer, genförändringar, som gör att de kan anta en massa olika former, till exempel klotformade, fågelboformade eller med hängande slappa grenar. De kan också bli väldigt små, kallas då för dvärgbarr. Många mutationer i naturen har tagits om hand av människor och det finns ett stort utbud av muterade granar i handeln som också passar den lilla trädgården eller till och med balkongen.
Maj-Lis Pettersson svarar på extra många lyssnarfrågor, bland annat om värmeförstörda vinbär och krusbär, kinesisk en som ger päron rostsvamp och rådjursskadade tujor.
-
I Åke Truedssons trädgård i Vellinge finns flera sorters vindruvor. Han och växtförädlare Kimmo Rumpunen berättar hur vinrankorna vill ha det och vilka sorter som klarar vårt klimat.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
"Tomatkungen" Åke Truedsson kan en hel del om vindruvor också, han har odlat dem länge hemma i Vellinge, och tillsammans med Odla med P1's expert Kimmo Rumpunen reder han ut vilka sorter som klarar sig bäst och vad de behöver för att växa sig starka.
Trädgårdshistoriker Inger Olausson berättar om när plastvävar dök upp inom odlingen. Under en stor del av 1900-talet använde trädgårdsmästarna så kallade drivbänkar för att hålla skadedjur borta och skapa bra mikroklimat för grönsakerna. Drivbänkarna var liggande träramar med en och en halv meter stora glasrutor ovanpå. De var tunga och de var sköra. Men så mot slutet av århundradet kom ett ett lätt alternativ. Vävar av plast.
Maj-Lis Pettersson svarar på frågor vissnande grenar på äppelträd och lupiner.
-
Frukt- och bärexperten Kimmo Rumpunen berättar hur du lyckas med björnbären.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Björnbär kräver mycket värme och sol men annars är de lättodlade och lätta att föröka berättar Kimmo. Han tipsar olika sorter och hur de trivs bäst.
All plast vi använder idag, inte minst inom fritidsodlingen, ställer till allehanda problem men när den först kom var det närmast en revolution. Och det var i blomkrukan som plasten först gjorde sin entré på bred front inom odlingen. Trädgårdshistorikern Inger Olausson berättar om vetenskapliga granskningar vid Exprimentalfältet, kritik mot de skrikiga färgerna och hur plastkrukan gjorde odlandet enklare.Maj-Lis Pettersson svarar på lyssnarfrågor.
-
Odla med P1:s expert Ingela Jagne tar sig ann dillsläktingen fänkål, en växt som använts i mat och bak länge.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
För att fänkålen ska kunna användas som grönsak finns en del att tänka på berättar Ingela - förodla inne, sätt inte ut dem för tidigt och var försiktig med rötterna när du planterar ut dem.
Elisabeth Ögren, rådgivare i ekologisk grönsaksodling, tipsar om gröngödsling som också gynnar nyttodjur. Gröngödsling är när man sår växter som sedan myllas ner direkt på växtplatsen. Genom att välja rätt växter kan det här också göra att blomflugor och andra nyttoinsekter gynnas. Elisabeths tips är att odla luddvicker, bovete, perserklöver och blodklöver.
Maj-Lis Pettersson svarar på lyssnarfrågor – bland annat om plommonträd med bruna blad och vit väv på orkidé.
-
Mårten Markne har sina bin i andras trädgårdar, bland annat hos Ulla Holm i Uppsala som gillar att ha tusentals hyresgäster i sin trädgård.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Bikuporna i Ulla Holms trädgård är inte hennes utan tillhör Mårten Markne, en trädgårdslös biodlare som för några år sen kom på att han kanske kunde ha sina kupor i andras trädgårdar. Efter en fråga på sociala medier fick han napp och har nu nio bisamhällen i fem olika trädgårdar.
Odla med P1:s expert Ingela Jagne går igenom vad jord och torv egentligen består av. Hon ger också tips för hur trädgårdsägare, kolonilottsfantaster och balkongodlare kan förbättra sin jord. 'Gräv där du står' och 'all jord går att förbättra' är hennes ledord.
Maj-Lis Pettersson svarar på frågor om håliga blad på ligusterhäck och svampig jord.
-
Fler och fler odlar snittblommor i Sverige, en av dem är Malin Wedrén som tipsar om att satsa på olika sorter för att lyckas.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
De senaste åren har en ny våg av snittblomsodlingar vuxit upp i Sverige. En av dem är Svartbäckens trädgård utanför Enköping som drivs av Malin Wedrén och hennes sambo. Malin tipsar också om hur du lyckas själv med snittblommorna.
Träd- och buskexperten Henrik Sjöman slår ett slag för att göra trädgården godare och finare med växter från andra delar av världen. Genom att plantera in växter som inte är inhemska ökar den biologiska mångfalden och det kan pollinatörer, fåglar och människor dra nytta av både tidigare på våren och senare på hösten, berättar Henrik Sjöman.
Maj-Lis Pettersson svarar på frågor om tjältorka på lagerhägg, sorkskadat äppelträd och röda fläckar på spindellilja.
-
Per Modig i Skåne har stora fält med linser men säger att de går att odla i pallkragar också och det finns goda förutsättningar att odla mer linser i Sverige.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Träd- och buskexperten Henrik Sjöman pratar om ekar i alla storlekar, från den lilla lilla utväxten från ekollonet som man kan ha inne i en liten vas till majestätiska ekåldringar som skänker skugga i generationer.
Maj-Lis Pettersson svarar på frågor om ogräs i hallonlandet och envisa fräken.
-
Tina Westerlund, en av Odla med P1s experter, berättar om en illaluktande monark - den maffiga lökväxten kejsarkrona.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Spyflugan är en dold hjälte, den är en också en flitig pollinatör, liksom humlor och bin. Insektskännaren Mattias Forshage sjunger flugans lov.
Maj-Lis Pettersson svarar på frågor om barkfläcksjuka på rosor och myror i vinbärsbuskarna.
- Mostrar mais