Peter Wallensteen Podcasts
-
Thomas vill veta om små modulära kärnkraftsreaktorer (SMR) är svaret på kapacitetsbristen i elnätet. Och hur exakt hur småskaliga kan de bli?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Christian Ekberg, professor i kärnkemi vid Chalmers tekniska högskola, medverkar i programmet för att svara på alla Thomas frågor om små kärnkraftverk.
USA:s tidigare utrikesminister Henry Kissinger, 99 år, tycker att det är dags att förhandla om fred med Ryssland för att undvika världskrig. Men är någon redo att ta det steget? Peter Wallensteen, senior professor i freds- och konfliktforskning vid Uppsala universitet, är med och reagerar på Kissingers förslag.
Dessutom är Thomas förväntningsfull inför ett uppdrag som han och Louise ska utföra tillsammans ikväll: de ska dela ut priser på Idrottsgalan!
Programledare: Thomas Nordegren
Bisittare: Louise Epstein
Producent: Amanda Rydman -
Hur bra fungerar egentligen sanktionerna mot Ryssland för att få stopp på kriget i Ukraina? Och vad visar forskningen om vad som historiskt har krävts för att sanktioner lyckas eller misslyckas?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
En livfull opposition brukar vara en förutsättning och en annan att hela världen sluter upp bakom åtgärderna, och här finns stora utmaningar i fallet med Ryssland. Dessutom saknas tydligt formulerade mål för sanktionerna, och kanske ska de till stor del ses som en allmän ”bestraffning” mot Ryssland för ett oacceptabelt beteende, snarare än som en genomtänkt metod, säger gästerna i dagens program. När det gäller den breda massan av ryssar så har de inte påverkats så mycket än av sanktionerna. Men de riktade sanktionerna mot eliten kanske kan få en betydelse.
Medverkande: Peter Wallensteen, senior professor i freds och konfliktforskning vid Uppsala universitet; Lisa Hultman, professor i freds och konfliktforskning vid Uppsala universitet; Ann-Mari Sätre, forskningsledare och docent i nationalekonomi vid Ryssland och Eurasieninstitutionen vid Uppsala universitet.
Programledare: Annika Östman
[email protected]Producent: Björn Gunér
[email protected] -
1945 fälldes två atombomber över Hiroshima och Nagasaki i Japan. Attackerna slog ut städerna och dödade över 200 000 personer. Kriget i Ukraina har återigen satt fokus på kärnvapenfrågan. Men vad har världen lärt sig av historien? Hur nära var det att kärnvapen avfyrades under Kuba-krisen? Och vad spelar sanktioner egentligen för roll? I det här avsnittet möter du Peter Wallensteen, professor och pionjär inom fredsforskningen. Dessutom får du höra hur det var när Peter som ung student blev inbjuden till samma fest som Alva Myrdal.
Researching Peace - en podcast från institutionen för freds- och konfliktforskning samt Alva Myrdal-centrum för kärnvapennedrustning vid Uppsala Universitet.
-
Enligt brittisk och amerikansk underrättelsetjänst kan Ryssland inleda en attack mot Ukraina på onsdag. Men hur gör man en sådan bedömning?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Hur sannspådda blir krigsoraklen?Vilka faktorer tar säkerhetstjänsten hänsyn till när man bedömer krigsrisken i en viss situation, och hur väl har krigsprofetiorna stämt vid tidigare konflikter? Vi får besök av Peter Wallensteen, professor i freds- och konfliktforskning vid Uppsala universitet, som berättar hur fel man haft genom tiderna.
Hur spelar man råtta, iller och brasiliansk katt på gitarr? Den finske gitarristen Petri Kumela ville veta, och gav i uppdrag åt ett antal tonsättare att komponera smådjursmusik. Resultatet spelas på Konserthuset i Stockholm ikväll, men vi får ett smakprov i förskott.
Och hur privat är en prästs privatliv?Är avkragningen av biskopen i Visby stift ett tecken på nymoralism inom kyrkan? Det diskuterar vi med Robert Schött, ordförande i biskoparnas ansvarsnämnd.
Dessutom pratar vi norrsken, Alla hjärtans dag, OS, och om vilken musik som skulle få Daniel Alling att avbryta en protest i protest.
Programledare: Daniel Alling
Bisittare: Louise Epstein
Producent: Julius Bäckman -
Hur kan forna fredsfördrag lära oss att lösa dagens konflikter? Fredsforskare och militärhistoriker möts i studion för att diskutera frågan med anledning av Sveriges ödesdigra fred för 300 år sedan.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Freden i Nystad 1721 innebar slutet på den svenska stormaktstiden och förvandlade Sverige i grunden. Tobias Svanelid träffar freds- och konfliktforskaren Peter Wallensteen och militärhistorikern Thomas Roth för att undersöka hur fördraget för 300 år sedan gjorde Sveriges omvandling möjlig och vad forna freder kan lära oss om hur dagens konflikter kan biläggas.
Dessutom träffar vi författaren Magnus Västerbro, aktuell med Tyrannens tid som beskriver perioden i början av 1700-talet som en naturkatastrof för svenskarna. Och så svarar historieprofessor Dick Harrison på en fråga om utmaningarna med att göra skåningarna svenska.