Pontus Bäckström Podcasts
-
Talkshow om påskens händelser, symboler och musik sedd med kristna, sekulära och mångreligiösa ögon och lite humor. Med Maja Flygt och prästerna Pontus Bäckström och Ludvig Lindelöf.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Annandagen är som en ”dagen efter” eller som ett bihang till påskhögtiden och en dag för eftersnack då man kan snacka om vad det var som hände.
Kort och kanske lite vanvördig sammanfattning av vad Annandag påsk är för slags högtidsdag. En röd dag i almanackan, men som få svenskar vet vad som egentligen firas denna dag.
Vad står Annandag påsk för under påskhögtiden? Hur central är uppståndelsen i den kristna tron?
Hur ser man på uppståndelse i andra religioner och hur kan man se på uppståndelse ur ett sekulärt perspektiv?
Maja Flygt är religionsvetare och journalist och lotsar lyssnaren igenom denna morgon och dessa frågeställningar. Som bisittare finns Pontus Bäckström och Ludvig Lindelöf som är poddande präster i Carl Johans församling i Göteborg.
Tillsammans funderar de och deras gäster kring annandagens roll i påskhögtiden. Om varför påsk firas vid olika tillfällen inom olika kristna traditioner, men också om den frånvarande påskmusiken i populärkulturen.
Medverkande:
Jonas Svensson, professor i religionsvetenskap med islamologisk inriktning Katarina Josephsson, programledare för Andliga Sånger i P2Marianne Greip, producent
Magnus Larsson, tekniker
Julia Rindhagen, publikredaktör
Sveriges Radio Kronoberg
[email protected] -
Talkshow om långfredagens händelser och symboler sedd med kristna, sekulära och mångreligiösa ögon och lite humor. Med Maja Flygt och prästerna Pontus Bäckström och Ludvig Lindelöf.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
”Man måste ha lite tråkigt först för att det ska bli kul sedan”.
Kort och kanske lite vanvördig sammanfattning av vad påsken innebär för kristna – att gå från djupaste allvar och sorg på långfredagen till ett jublande glädjerop på påskdagen. Inte alltid lätt att hänga med ens för präster som brukar leda gudstjänster dessa dagar.
Vad är långfredagen för helgdag? Blir den lika tråkig i år som den var förr? Hur kunde Jesus fira påsk? Vad betyder korset som symbol?
Maja Flygt är religionsvetare och journalist och lotsar lyssnaren igenom denna morgon och dessa frågeställningar. Som bisittare finns Pontus Bäckström och Ludvig Lindelöf som är poddande präster i Carl Johans församling i Göteborg.
Tillsammans funderar de och deras gäster kring om långfredagen just i år påminner om hur långfredagarna var förr när det mesta var stängt och man inte fick träffa kompisar. Men också om vad man gör en långfredag, varför korset är viktigt för en hindu, att flera av Jesus lärjungar korsfästes och vad lidande innebär idag.
Du som lyssnare kan medverka genom att berätta om vad korset betyder för dig. Vår publikredaktör finns på plats för att ta hand om svaren under hela sändningen via mail [email protected] eller på @livip1 på Facebook.Medverkande och gäster bl a
Agneta Lilja, etnolog från Uppsala
David Thurfjell, religionshistoriker och professor i religionsvetenskap vid Södertörns högskola
Annebelle Gyllenspetz, medlem i samarbetsrådet för judar och kristna i Göteborg
Parul Sharma, hinduisk andaktshållare i Morgonandakten i P1
Sema Ekinci, muslimsk andaktshållare i Morgonandakten i P1
Sofia Devall, kantor i Lessebo-Hovmantorps pastorat
Marianne Greip, producent och reporter
Julia Rindhagen, publikredaktör
Magnus Larsson, tekniker
Sveriges Radio Kronoberg
[email protected] -
En älskad poet, det är ett av de vanligaste epiteten för diktaren och nobelpristagaren Tomas Tranströmer.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Predikan om poesins kraft finns att lyssna på och ladda ner som PODD på SRplay och sverigesradio.se!
Nu vävs hans dikter samman i en ny helhet tillsammans med musik i ett andligt rum och blir en unik gudstjänst från Carl Johans kyrka i Göteborg.
Dikterna är sammanställda av prästen Pontus Bäckström i samråd med Monica Tranströmer.
Text
Skådespelaren Susanna Helldén sjunger och läser dikter tillsammans med Pontus Bäckström med musik och ljudackompanjemang av musikerna Simon Westman på piano och Jonas Franke-Blom på cello, bas, melodika och trummor.
Carl Johans kyrka ligger högt med utsikt över älvinloppet till Göteborg. Redan på 1600-talet började en förstad växa fram kring hamnen och sen inrättades en kyrka i ett förrådshus vid Gamla Varvet. Carl Johans kyrka invigdes 1826 och fick namn efter Karl XIV Johan som varit på besök i stan.Evangelieläsning Johannes 16:16-22
Musik
läsning ur följande dikter och samlingar av Tomas Tranströmer:
Kort paus i orgelkonserten
I Nildeltat
Madrigal
I det fria
Fängelse
Den stora gåtan
Sorgegondolen, Haikudikter IV
Guldstekel
VermeerPsalm 297 Härlig är jorden trad/C Bååth-Holmberg
Medverkande
Psalm 199 Den blomstertid trad/BG Hallqvist
Ute blåser sommarvind Samuel Johan Hedbom
Emigrantvisan Jan Johansson
Psalm 210 Jag lyfter ögat mot himmelen O Lindberg/JL Runeberg
Kärleks Pek J Franke-Blom/S Åkesson
Psalm 798 Som liljan på sin äng trad/JA Hellström
Kristallen den fina tradPontus Bäckström, liturgi och diktläsning
Susanna Helldén, diktläsning
Simon Westman, piano
Jonas Franke-Blom, celloProducent Neta Norrmo
Tekniker Hedvig Olsson och Thor Andersson
för Sveriges Radio Göteborg
[email protected] -
Dagens avsnitt är extra långt då vi hade så mycket intressant att diskutera tillsammans med Marika Palmdahl om kyrkans förhållande till andra religioner, om det interreligiösa Göteborg, om Glenn Hysén om radikalisering, om ortodoxa portföljbärare och snurrande av bröd. Och, den stora frågan, hur skall man som kristen förhålla sig till andra religioner? Med Pontus Bäckström och Ludvig Lindelöf.
-
Första avsnittet. Om Lalehs popularitet i kyrkan, Fredrik Wikingssons farmors begravning, brudöverlämning och en kyrka som är här för att lyssna. Dessutom blir det lite skönsång och veckans lista. Med Pontus Bäckström och Ludvig Lindelöf.
Foto: Malin Lingnert