Rena Podcasts
-
Det är med en knippa isop som blodet stryks på dörrposterna i Egypten. Det är isop man bestänker med vid reningar. Det är med hjälp av en isopstjälk som ättikvinet förs till Jesu mun vid korsfästelsen. Och psalmisten ber: Rena mig med isop, så att jag blir ren. Isop är en liten oansenlig buskväxt med lila blommor som rymmer en hel predikan. Ove Marcelind undervisar här om att Guds ord är som växten isop - både verkstad & apotek.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Usch, är det så att den otäcka verkligheten börjat grina oss i ansiktet. Först pandemin. Sen kriget. Sen bränslet, sen elen, sen maten... ALLT blev dyrare - utom kronan! Rena skräpvalutan. Är vi nu ända inne i kaklet? Och tvingas på reträtt. Vad är det som händer? Ska inte allt egentligen bara bli bättre och bättre, ju längre mänskligheten existerar?
Hör Studio 64s humbla spartips för hushållskassan. Kan det va så att många bäckar små blir en……?
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Av någon anledning har ett antal olika familjer, kungahus och dynastier ansett att det varit mycket viktigt att hålla sina blodslinjer rena. Rena från vadå? Varför? Hur kommer det sig att det bara är den så kallade världseliten som varit noggranna med detta och inte du och jag? Varför har inte dina föräldrar tvingat dig att gifta dig med din kusin?
Om du tycker om denna podd, kan du beställa den som bok.
Här beställer du boken "Forntida Astronauter - Gudarna Måste Vara Tokiga":
https://www.solentro.se/publish/astronauter-forntida/forntida-astronauter--gudarna-maste-vara-tokiga
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Av någon anledning har ett antal olika familjer, kungahus och dynastier ansett att det varit mycket viktigt att hålla sina blodslinjer rena. Rena från vadå? Varför? Hur kommer det sig att det bara är den så kallade världseliten som varit noggranna med detta och inte du och jag? Varför har inte dina föräldrar tvingat dig att gifta dig med din kusin?Om du tycker om denna podd, kan du beställa den som bok.Här beställer du boken "Forntida Astronauter - Gudarna Måste Vara Tokiga":https://www.solentro.se/publish/astronauter-forntida/forntida-astronauter--gudarna-maste-vara-tokiga Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Po Tidholm: Människans natur. Katarina Barrling: Strändernas svall. Per Naroskin: Rena rama händer. I Spanarna denna vecka handlar det till exempel om hur vi människor har förändrat vår syn på naturen till oigenkännlighet och så lär vi oss vad mikrotajmingavvikelser är för något. Programledare är Ingvar Storm.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Veckans panel i Spanarna: Po Tidholm, Katarina Barrling och Per NaroskinIngen helg utan Spanarna brukar vi ju säga. För vilket sätt att inleda helgen passar väl inte bättre än ihop med trion i spanarpanelen och programledaren Ingvar Storm förstås.
Smart underhållning, härlig helgkänsla och inte minst kluriga framtidsprofetior bjuds det på i Spanarna när författaren Po Tidholm, statsvetaren och docenten Katarina Barrling och psykologen Per Naroskin sig ner hos Ingvar Storm. Hänger du med?
Po Tidholm: Människans natur.
Katarina Barrling: Strändernas svall.
Per Naroskin: Rena rama händer.
Spanarna i Sveriges Radio P1Spanarna är ett radioprogram och en podd med fredagskänsla för dig som vill bli både underhållen och utmanad i sinnet. Exakt vad det ska handla om är det bara spanarna själva som vet och de får absolut inte avslöja sina ämnen vare sig för varandra eller programledaren Ingvar Storm.
Varje vecka är det en ny mix spanare som tar sig an uppdraget att på cirka tio minuter var försöka förutspå framtiden utifrån att med egen och personlig blick försöka tolka tidens tecken. Varmt välkommen att hänga med på resan!
Här kan du lyssna på samtliga spaningar i vårt arkiv!
Spanarnas officiella sida på FacebookPå Spanarnas officiella sida på Facebook kan du diskutera med andra spanarlyssnare.
Undrar du något annat? Varmt välkommen att skriva ett mejl till oss!
-
I min programserie Rena rum för rum har vi kommit till- Hallen! En enligt mig väldigt viktig bit i hemmet men ofta bortglömd. I detta avsnittet går jag på djupet med hur en optimal organisering för hallen ska vara.
Dela gärna din hall med #förvaringsmorsan på social media. På @forvaringsmorsan på Instagram och Decluttermom på Facebook kommer jag under veckan lägga in bilder för hallen och hur jag skapat min förvaring.
Vill du anlita mig som ordningskonsult kika in min hemsida; decluttermom.se
Kika gärna in mina sociala kanaler:
Instagram, Facebook, Pinterest, YouTube, bloggen eller Linkedin !
Berätta gärna med #förvarningsmorsan om du gillar min Podcast. Det hjälper mig mycket i mitt skapande att göra mer av sånt du vill höra mer om!
-
Efterbörden av det bittra finska inbördeskriget år 1918 blev 13 500 döda i koncentrationsläger. Värst var förhållande i Dragsvik utanför Ekenäs. Under några månader dog tusentals män i sina bästa år på grund av svält, vattenbrist och ohyggliga hygieniska förhållanden. Rena avrättningar och dödsskjutningar förekom men de absolut flesta dog av de omänskliga förhållanden i lägret, som med tiden blev en internationell skandal.
Efter ett bittert inbördeskrig präglat av terror från både den röda och vita sidan vann den vita sidan med tysk hjälp. Efter det relativt korta kriget som pågick från januari till maj 1918 internerades över två procent av den finska befolkningen – det handlade om rödgardister som begått övergrepp, men också tvångsrekryterade soldater och socialistiska sympatisörer som inte gjort sig skyldiga till några brott.
I den nymixade reprisen av avsnitt 79 av podden Historia Nu samtalar programledare Urban Lindstedt med författaren och historieläraren Sture Lindholm som skrivit boken Fånglägerhelvetet Dragsvik – Massdöden i Ekenäs 1918.
De värsta lägerförhållandena uppstod i militärförläggningen Dragsvik utanför Ekenäs. Av tiotusen rödgardister som skulle ställas inför rätta för högförräderi dog mer än 3000 män under några få sommarmånader år 1918 i koncentrationslägret i Dragsvik. Många fångar var redan utsvultna och sjuka när de anlände till lägret eftersom de redan varit internerade i månader utan ordentligt med mat.
Mängden fångar, men också ett hat mot den röda sidan, gjorde att lägerledningen inte klarade av att hantera situationen. Svältkost, trängsel och snusk blev en dödlig mix som inte förbättrades förrän en hemlig rapport läckte till svensk press.
Lägerläkaren Toivo Ellilä skrev den 12 juni 1918:
”Vad tjänar det till med någon sjukvård och läkarverksamhet här när det inte finns mat. För att inte tala om sjukhusmat. Någon plats att placera patienterna. För att inte tala om sängkläder och dylikt. Flera fångar ber att de ska skjutas hellre än att svältas till döds här.”
Musik: Chopin Funeral March, Storyblocks Audio
Vill du stödja podden och samtidigt höra ännu mer av Historia Nu? Gå med i vårt gille genom att klicka här: https://plus.acast.com/s/historianu-med-urban-lindstedt.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Sommaren närmar sig med stormsteg och med det brukar E3 vara nära. Inte i år dock, eftersom E3 är inställt....
-
Det glymfatiska systemet är hjärnans reningsverk. Våra hjärnor förbrukar ungefär en femtedel av all energi i vår kropp och lämnar efter sig restavfall som måste ut via det glymfatiska systemet. Om detta inte fungerar, så kan vi i det korta perspektivet, uppleva hjärndimma, trögtänkthet, tryck i huvudet och ha svårt att minnas. På sikt kan det resultera i inflammatoriska processer som kan skapa degenerativa sjukdomar som Parkinson och alzheimer. Anders Lönedal arbetar med tillämpad psykofysiologi som till stor del handlar om hur hela kroppen system hänger ihop, i avsnittet delar han värdefull kunskap i en intervju med Åsa Melin. Vår andning fungerar som en nyckelspelare och hjärnan behöver återhämtning i form av djupsömn för att fungera optimalt. Reningen sker under djupsömn och genom rörelse kommer avfallet ut i systemet som vi sedan kan kissa ut. Egentligen är det inte svårare än så. Men, vi kan inte styra vår djupsömn så vi måste skapa förutsättningar för att det ska fungera. Speciellt viktigt för kvinnor i klimakteriet som ofta kämpar med sömnen. I det här avsnittet får du veta vad kan vi göra för att främja det delikata glymfatiska systemet.
Läs mer på www.klimakteriepodden.se
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Snart drar Melodifestivalen 2022 igång. Det har varit svajigt med besked om var festivalen ska äga rum, efter att själva turnén ställdes in. Vad innebär det att SVT inte hade en backup-plan?
Hur hanterar artisterna allt som händer? Vi går också igenom vem som tros vinna hela tävlingen enligt bettingsajterna.
Med: Jenny Ågren, Tobbe Ek och Markus Larsson.
-
Skrud & vindstilla hej o hå.
Är det så farligt att…
Moralen sätts på prov i dagens lek. Hur resonerar vi kring situationer som dyker upp i vardagen kopplat till hur vi bör agera eller hur vi faktiskt tänker och gör. Är vi så PK och duktiga som vi utser oss att vara?
Elin tycker det är rimligt att svara en tråkig person som vill hänga att ”Jag har jour och måste rycka ut till mina förstavänner om något händer”
Evelin besöker en person som varit fängslad i smyg utan att berätta får någon vart hon varit. Rena livsfaran
Vi kommer bland annat fram till att en inte bör fråga hur någon mår om tid för att lyssna på svaret inte finns.
Ge heller inte livsråd till någon som inte har bett om det. I stan finns det en ”Kristibrud i livscoachningform” som vi då är LIVrädda för.
Det sker också en insikt LIVE i podden att Evelin INtE kan avsluta samtal och blir liksom KvAr på platser i en oändlighet. Elin avslutar samtal för fort så att det blir nästan pinsamt och otrevligt.
Ja hej o hå som sagt
Låt som spelas i podden: Maxida Märak - Eloise -
Reklam för Erik Naessén AB. Att köpa bil är, jämte att köpa boende, ett av de största köpen vi gör. Det är många saker att tänka på, särskilt när saker man har tagit för sant inte är det. Som när vi var nära att köpa en begagnad bil, i tron att det är billigare och ekonomiskt smartare än att köpa en ny bil. Idag, 2021, är många gånger en ny bil på privatleasing betydligt bättre än att köpa en begagnad utifrån ett totalekonomiskt perspektiv. Den kan till och med vara billigare än ens gamla och befintliga bil(!?). Totalt ointuitivt och förmodligen en temporär felprissättning på marknaden (att utnyttja).
Vår process för att köpa bil startade i somras, när vår Volvo V70 (2009) som vi haft i 10+ år, gick sönder. Vi började titta på nya bilar, begagnade bilar, elbilar, tjänstebilar och annat. Det var verkligen en djungel. Det mest fascinerande var dock hur känslomässig resan att köpa en ny bil blev.
Även nästa vecka dyker vi ner i det här för att reda ut om det är för bra för att vara sant med elbilexperten Erik Naessen. Så, stay tuned.
Många hälsningar,
Jan och Caroline
PS. Ja, det slutade med att vi (och flera i forumet) har köpt en ny bil.
-------
Länkar:
Hela tråden i forumetVåra bästa länkar (börja här)Kommentera, fråga eller läs i forumetEriks hemsida.-------
Reklam: Sponsra eller stöd RikaTillsammans via Patreon
Om du stödjer oss får du förutom vår stora tacksamhet även bland annat:
mängder av extra-material,allt ordinarie material utan reklamtips och struktur för en bättre ekonomi,Läs mer om vår community →-------
Tänk på: Allt sparande är förknippat med risk. Dina investeringar kan både öka och minska i värde. I värsta fall kan det hända att du förlorar hela ditt insatta kapital. Historisk avkastning är inte en garanti för framtida avkastning. Alla våra avsnitt är allmän information, ska inte ses som finansiell rådgivning eller ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Läs mer i våra villkor och ansvarsbegränsning.
Detta avsnitt är från 2021 vilket kan innebära att det finns ett nyare avsnitt eller att informationen är inaktuell. Fråga gärna i forumet om du är osäker.
Detta avsnitt innehåller reklam, läs mer i vår annonspolicy.
-------
00:00:00 - Intro00:07:37 - Vår V70 gick sönder och fick bärgas00:10:19 - En kravspecifikation för nästa bil00:25:29 - Tre saker driver kostnader i ens liv: bostad, bil och barn00:31:45 - Visste inte att status var så viktigt00:37:13 - Hårda ord från forumet00:41:16 - Tipset: börja göra en totalkostnadskalkyl (TCO-kalkyl)00:46:50 - TCO-kalkyl inkluderar värdeminskning01:01:00 - Hur kan privatleasing vara så förmånligt?01:08:46 - Man låser sina pengar vid köp av bil01:14:39 - TCO-kalkyl tips Bestäm tidsperiod01:28:02 - Till slut stod det mellan Kia e-Niro och en TeslaHosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
En stunds stillhet inför helgen, med Irma Schultz
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Medan jag sjönk ner under vattenytan, flöt orden ur syndabekännelsen upp: Rena mig, så blir jag ren. Hela mig, så blir jag hel. Drag mig till dig, så får mitt hjärta ro.
Irma Schultz är musiker och verksam vid Katarina församling, i Stockholm
Text
Joh 3:1-8Klocka
Vrigstads kyrka, i Växjö stiftMusik
Swing low, swing chariot med Ofelia Marsh och Välsignelse, med Sofie LivebrantProducent Siri Ambjörnsson
Klippan Produktion
[email protected] -
En trio (frånvarande får rapportera nästa vecka) i Passningen tippar Allsvenskan, skrattar åt Charlotte Kallas sköna (host host) aprilskämt, suckar åt ännu en "rasism-skandal", funderar kring konsekvenser av nedflyttningskvalet i SHL, hittar ett av Sveriges bästa namn på en fotbollsplan och en hel del annat.
Rena örongodiset!
www.svegot.se -
Vi går igenom premiären av årets melodifestival. Var det underhållning eller en begravning? Hur ska SVT fixa det här till deltävling nummer två? Enligt Markus handlar tävlingen bara om ett nummer - nämligen Dotters. Kan Ewa och Eva ta sig hela vägen eller är det rena rama ding dong?
Med: Jenny Ågren, Tobbe Ek och Markus Larsson
- Mostrar mais