Sara Martinsson Podcasts
-
Solbrända, tatuerade eller muskulösa. Men nästan aldrig håriga. Den nakna ryggen har ofta exponeras inom det kvinnliga modet, mer sällan inom det manliga. Fast kanske håller det på att förändras?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Trenden med att visa upp en naken rygg har gått fram och tillbaka inom modet. När det skett har det ofta betraktats som skandalöst och sexigt och därför också, som helt oemotståndligt. Men även den blottade ryggen i modet ofta (men inte alltid) har varit förknippad med något förbjudet, har den alltid varit mer okej att visa upp än framsidans bröst, men chockeffekten har varit liknande. Och det oavsett om det varit 1910-tal, 1950-tal eller 1990-tal.
Länge har den exponerade ryggen förekommit bland kläder för kvinnor, medan herrmodet så gott som alltid hållit den gömd. Men en förändring kan kanske vara på gång. För idag har herrmodet svängt, en smula i alla fall, mot en mer androgyn stil där skådisar och artister – som Harry Styles och Timothée Chalamet – väcker uppmärksamhet på röda mattan genom att bejaka en mjukare och mer feminin look och genom att bära damkläder. På Venedigfestivalen i år dök till exempel skådespelaren Timothée Chalamet upp i en topp med ryggen bar.
I veckans Stil tittar vi närmare på de rådande idealen för mansryggen och träffar bland annat komikern Clara Kristiansen som tycker att den manliga ryggen förtjänar mer uppmärksamhet och åtrå. Vi blickar även bakåt på en av 1990-talets stora ryggtrender, nämligen svanktatueringen eller the tramp stamp som den även kom att kallas. Vi ringer upp poddaren och komikern Emma Knyckare och ber henne berätta historien om när hon som barn lyckades skaffa sin första tatuering, i ländryggen. Och så beger vi oss in i konstens värld, där en hel del konstnärer valt att porträttera människor bakifrån.
Veckans gäst är Sara Martinsson, journalist och författare till boken Knäböj: om kvinnor och styrketräning. -
I nya avsnittet av litteraturpodden “Bokstavligt talat” berättar frilansjournalisten Sara Martinsson om styrketräning för kvinnor, något hon har skrivit en bok om.
-
En enande kraft eller en symbolisk kamp mellan ett vi och dem. Idrotten är, förutom storslagen underhållning, ett maktmedel, en kulturyttring, en scen där en uttryckt åsikt når alla samhällsskikt på en gång.
Men hur fungera det här egentligen? Och vad har idrotten, och kanske framför allt fotbollen, haft för avgörande roll i politiken? Är det något som förenar eller är det bara en distraktion när samhället sakta förfaller?
Medverkande:
Ekim Caglar, författare, frilansskribent och utbildad statsvetare.
Sara Martinsson, frilansskribent, journalist och författare.
Redaktör och programledare: Jonas Löfvenberg
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Vem är stark, vad är det som krävs för att kunna lyfta tunga föremål? Och hur stor roll spelar egentligen styrka i vår digitala era?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Det djupdyker vi i i det här avsnittet av Kropp & Själ. Dessutom blickar vi hundra år tillbaka i tiden och hittar kraftkarlar och jättekvinnor som brottades med björnar och lyfte elefanter.
Medverkande: Paula Junhov Rindberg, flerfaldig svensk och nordisk mästarinna i tyngdlyftning.
Emma Pihl Skoog disputerade på avhandlingen ”Kraftkarlar och knockouts: Kraftsporter, kropp och klass i Sverige ca 1920–1960” vid Historiska institutionen, Stockholms universitet 2017.
PT: Michael Paulsen.
Sara Martinsson, författare till boken Knäböj: om kvinnor och styrketräning.
Starka Joel Ögren som tränar strongman hemma i ladan.
Programledare: Stina Näslund
Producent: Shang Imam