Silicon Valley Podcasts
-
Välkommen till ett nytt avsnitt av Lassgård - Building Bridges.
Idag presenterar vi vårt nya format i podcasten. Varje vecka kommer vi att släppa ett avsnitt där vi djupdyker i olika ämnen & fenonem som är aktuella, intressanta och utbildande.
ChatGPT - en ny typ av AI som lanserades i november 2022 av företaget Open AI.
ChatGPT är roboten som kan skriva uppsatser, avhandlingar och böcker där forskarna inte själva kan avgöra vem som skrivit den.
David har en lång bakgrund inom tech då han själv har ett teknikföretag i Silicon Valley, sedan 10 år tillbaka, och därför är tech också ett av hans största intressen.
I veckans avsnitt förklarar David vad AI är, vad syftet med AI är och vilka risker som finns med den här typen av AI.
Tack för att du lyssnar!
Glöm inte att gå in på www.lassgard.com för att hitta ditt favoritkaffe. -
Kan svamp lindra depression?
Det låter kanske flummigt, men forskningen kring psykedeliska substanser och deras användningsområden är högaktuell.
Techmiljardärer i exempelvis Silicon Valley investerar mångmiljonbelopp och många tror att just psykedeliska substanser kan vara framtiden vid behandling av depression och andra psykiska åkommor.
Andra menar att det här mest är en farlig lek med människors hjärnor.
Var går egentligen gränsen mellan drog och medicin?
Hur skulle en behandling med psykedelika se ut?
Vilka är de största riskerna?
Och hur långt befinner sig svampsubstansen psilocybin från svenska apotek?
Det pratar vi om i Aftonbladet Daily.
Gäst: Per Carlbring, professor i klinisk psykologi vid Stockholms universitet och styrelsemedlem i Osmond foundation.
Programledare: Olivia Svenson.
Kontakt: [email protected]
-
Har arbetet blivit vår tids religion? Det hävdar sociologen Carolyn Chen i sin bok "Work, Pray, Code". Där studerar hon it-företagen i Silicon Valley och visar hur de erbjuder sina anställda gemenskap, mening och religiösa tjänster som yoga och meditation – allt för att de ska orka jobba mer.
-
Under några få veckor mitt i pandemin tog Clubhouse plötsligt över världen. Riskkapitalister kastade in flera miljarder dollar i bolaget. Nu är eran av billiga pengar över. I Silicon Valley begravs enhörning på enhörning. Och nästan ingen har kvar Clubhouse-appen.
Medverkande: Jakob Steinschaden, Trending Topics. Evyn Redar, livemusikkoordinator. -
Under några få veckor mitt i pandemin tog Clubhouse plötsligt över världen. Riskkapitalister kastade in flera miljarder dollar i bolaget. Nu är eran av billiga pengar över. I Silicon Valley begravs enhörning på enhörning. Och nästan ingen har kvar Clubhouse-appen.
Medverkande: Jakob Steinschaden, Trending Topics. Evyn Redar, livemusikkoordinator. -
Jonathan Lundberg är journalist, författare och aktuell med den otroligt grymma boken Från Världskring Till Nätkrig som handlar om internet och internetkulturens historia. Jonathan har snabbt blivit en av mina favoritjournalister i Sverige och är en unik röst när det kommer till skärningspunkten mellan internet, kultur och politik.
I vårt samtal lyckas Jonathan beskriva kopplingen mellan amerikanska radioprataren, och propagandisten, Charles Coughlin på 30-talet och Joseph Goebbels inspiration till Nazitysklands Propagandaministerie. Hur svampmolnen i Hiroshima och Nagasaki, efter andra världskriget ledde till hippierörelsens inspiration till det som kom att bli internet. Var de frihetliga tankarna föddes och varför psykadelika är så vanligt förekommande i Silicon Valley. Vi får veta allt om internethistorians fascinerande utveckling, kulturen kring Anonymous, 4chan, Qanon och hur alla dessa rörelser vällde ut i sociala medier i samband med Trumps framväxt. Vi pratar också om podcastens födelse.
Hur kunde några få företag som Facebook, Amazon, Twitter, Googles moderbolag Alphabet och andra blivit större än de flesta stater i världen? Var det meningen? Vad betyder det? Hur ska vi förhålla oss till den verkligheten? Vad innebär ytrrandefrihet på internet och varför är den svår att diskutera på ett neutralt plan?
Det var ett riktigt nöje att få sitta ner och prata med Jonathan Lundberg om detta. Jag hoppas ni vill sprida avsnittet till vänner och på sociala medier.
Gillar du LoungePodden?
Stötta gärna på Patreon:
https://www.patreon.com/taimaz
Swish: 0761 401 401
❤️ Tack för ditt stöd! ❤️
Mer info på https://www.loungepodden.se
Följ Taimaz
Instagram: https://www.instagram.com/taimazghaffari/
Linkedin: https://se.linkedin.com/in/taimaz-ghaffari-22789b21
Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCLKiCeQSPOfRmhXA_1m9M2A
-
I detta mäktiga avsnitt talar vi med John Wilander om Sci-Fi och cybersäkerhet. John är nybliven författare och har precis släppt boken ´IDENTIFIED: A hacker thriller´. Förutom att vara författare så jobbar han med cybersäkerhet på en större firma i Silicon Valley. Vi går igenom tips hur man kan skydda sig på nätet och varför ett globalt BankID inte är en bra ide. Vi fick även ett antal tunga IT-personer att ställa svåra frågor till john. Hur han svarar på det och en hel del annat gör detta till HÖSTENS avsnitt att lyssna på!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Produktdesign är temat på måndag med den otroliga Ida Ström som arbetar på andra sidan Atlanten i Silicon Valley på fintechbolaget Mercury ✨ Bolagsbygge, design & marknadsprocesser diskuteras intensivt under denna kvart med en inspirerande gäst.
Glöm inte följa oss på instagram och prenumerera på podden
-
De stora idéer som vi ser framför oss nu - och som vi ofta avfärdar - kommer att vara realitet och framgång om femton år, när tajmingen är rätt. Utnyttja det för att ligga steget före!
Om avsnittet:
Målgrupp: nyfikna, ledare, ledningsgrupp, beslutsfattare, ungdomar, studenter.
Lär dig: innovation, web3, data-driven, maskininlärning, organisationskultur, innovativa företag
Innovation står för svaren på de svåra frågorna kring oss som individer, vårt samhälle och den globala utvecklingen, det menar Andreas Sjöström, som arbetar med innovation för Capgemini i Silicon Valley.
Störst intresse, mest talang och mest kapital fokuseras nu kring AI och machine learning, Web3 (t ex blockchain, cryptovalutor, att bygga förtroende mellan organisationer och individer men även Metaverse och VR) och klimatteknolog (t ex vertical farming, alternativa proteiner, nya bränslekällor och transportmedel). Mycket handlar om att driva förändring med hjälp av data (t ex att skapa klimatmodeller med hjälp av öppna satellitdata och AI). Här handlar det också om att fråga vem som äger min data, hur går transaktionerna till?
Vi måste uppmuntra varandra att alltid vara nyfikna och ställa frågor, konstruktiva, optimistiska och hoppfulla frågor. Det i sin tur skapar naturliga nätverk och idéer delas. Använd din erfarenhet, men omfamna det nya! Var rörlig, testa och håll tempo.
Hör Andreas berätta om hur det är att leva i hjärtat av innovation, i Silicon Valley, med grannar som förändrar världen! Hör honom också lyfta Sverige: svensk utbildning är i världsklass, vi har högt internetanvändande, rik ingenjörskunskap och framgångsrika IT-företag. Vi är bra på innovation. Säg det, var en del av det!
Hur gör man då? Andreas delar upp råden i två grupper:
Som individ:
Ställ frågor för att lösa problem. Bli kär i problemet, inte i din lösning
Omfamna din nyfikenhet, var prestiglös i ditt lärande, det är din resa
Som organisation:
Var ekosystemsdriven och samarbeta digitalt med andra organisationer
Var besatt av kunden, lev med kunden
Skaffa kunskapen kring det digitala, tänk digitalt först
Investera i innovation och uppmuntra misstag
Andreas Sjöström, Jonas Jaani (27:55)
Länkar / mer information:
Andreas på LinkedIn
Videoversion av avsnitt:
https://youtu.be/wkzXPgoH6_A
Spotify:
https://open.spotify.com/show/5Z49zvPOisoSwhwojtUoCm
https://open.spotify.com/show/5Z49zvPOisoSwhwojtUoCm -
Berättelsen om hur den stora tech-VD:n skapade sitt företag Apple och fick ett kultliknande följe.
Nya avsnitt från P3 ID hittar du först i Sveriges Radio Play.
Steven "Steve" Jobs (1955-2011) växer upp i efterkrigstidens Silicon Valley i Kalifornien. Omgiven av innovation och en utbredd teknikoptimism börjar han snart att intressera sig för datorer. Det är en hobby som kommer att följa honom livet ut – från det första sommarjobbet, till de nästan väckelsemöte-liknande produktpresentationerna som han senare kommer att hålla som vd på det egna bolaget Apple.
Det här är en berättelse om mannen som skulle komma att i det närmaste helgonförklarad för sitt revolutionerande av tech-industrin. Steve Jobs kommer att bli älskad för sina visioner. Men han kommer också anklagas för att bete sig som en skitstövel mot folk i sin närhet – och tvingas bort från sin eget företag.
I avsnittet medverkar Sven Carlsson, techreporter på Sveriges Radio, och Sophia Sinclair, techreporter på Svenska Dagbladet.
Klippen är hämtade från Apple, dokumentären "The Man in the Machine", Bloomberg Businessweek, NPR, Lunds universitet, Stanford Business School, Wild Ride with Steve-O, ABC News, CNBC, AP och Sveriges Radio.
I vår research har vi haft särskild nytta av Walter Isaacsons biografi "Steve Jobs".
Avsnittet gjordes av Studio Olga sommaren 2022.
Programledare: Vendela Lundberg
Avsnittsmakare och reporter: Hateff Mousaviyan
Tekniker: Moa Hamner
-
Listen to security and privacy engineer John Wilander, and his journey from Köping to Silicon Valley. Learn why he had to find a silent hobby, what led him from the playground to a career in IT, and why being an author is similar to being a programmer. He gives us a sneak peek at the plot in his hacker fiction book that elaborates on what a future with global digital identities could bring...
-
Maria Borelius:
-Må bättre med “ The joy of missing out”!
Maria Borelius, prisbelönt vetenskapsjournalist, författare och entreprenör, har gjort succé med sina böcker om en antiinflammatorisk livsstil. Första boken hette “Hälsorevolutionen” och har följts av flera andra som “Bliss” och “Förundran”.
Nu möter hon Alexandra Charles i podden “Alexandra - nära ditt hjärta” och det blir ett samtal om vikten av att ge sig själv tid att känna såväl förundran som andlighet för att må bra - två nycklar till hennes personliga hälsorevolution.
Starka känslor som ger wow-upplevelser, påverkar oss på flera sätt och forskning har visat att det kan sänka inflammationsnivåerna. Det handlar om att söka de upplevelser där vi går nästan lite utanför oss själva.
-Att unna sig förundran varje dag är läkande, säger Maria Borelius. Att njuta av en vacker solnedgång, av musik som du älskar, att sjunga i en kör…
Samma effekt får du också genom att göra gott och ge av dig själv till en större sak.
-Att göra något för andra är direkt ångestdämpande, säger Maria Borelius.
Istället för “Fear of missing out”, Fomo, borde vi hitta Jomo, “Joy of missing out”.
-Den ständiga stressen över att aldrig stanna upp, att känna att livet hela tiden pågår någon annanstans, påverkar vår inflammation i kroppen och i sin tur vår helhetshälsa, säger Maria Borelius.
-Ge dig tillåtelse att vila i allt det vackra som finns runt omkring dig!
Men det är svårt att stänga av ett digitalt beroende.
-Det gör mig sktiförbannad att det sitter 10 000 ingenjörer i Silicon Valley, utbildade i beteendemanipulation. De vet precis hur de ska gå in i vår hjärnkemi och trycka på rätt knappar för att skapa ett beroende, kopplat till digital teknik.
-Varje gång vi knäpper på Facebook gör de allt för att vi inte ska stänga av!
Support till showen http://supporter.acast.com/alexandras.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Toppadvokaten från USA satsar allt på en kommersiell arbetsförmedling i Luleå. Hör första avsnittet i dokumentärserien Det Nya Norrland.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
100 000 människor beräknas flytta till norra Norrland inom de närmsta 15 åren. Chana Svensson har redan tagit klivet och lämnat advokatkarriären i Washington för kärleken i Luleå. Nu ska hon rekrytera människorna som ska göra Sverige ledande i den globala klimatomställningen. Samtidigt kämpar hon med språket, bostadsbristen och frågan om Norrland verkligen är platsen där hon hör hemma.
Tips
Om podden Det Nya Norrland
• Läs mer om Chana Svenssons arbete i Dagens Industri.De Nya Norrland skildrar en pågående revolution i den svenska industrin. Gröna batterier, fossilfritt stål och nya metallgruvor i norr ska göra Sverige världsledande i klimatkampen. Priset är mer än tusen miljarder kronor och stora ingrepp i naturen. Idag kallas regionen för Sveriges Silicon Valley där green tech frodas sida vid sida med billig fossilfri energi.
I podden möter du människorna bakom den gröna revolutionen. Techentreprenörerna som vill rädda världen med grön industri, hemvändarna som tagit över familjegården, aktivisterna som vill rädda naturen från “grön kolonialism” och drömmarna som söker ett nytt liv. Det Nya Norrland är ett unikt tidsdokument av människor vars öde satts i rullning av den globala klimatomställningen.
Svenska Arktis och den gröna industrinEnligt FN:s klimatforskare måste de globala utsläppen halveras innan 2030 för att förhindra en klimatkatastrof. Fossilfria industrier och gröna jobb kan bli avgörande för klimatomställningen.
Norra Norrlands naturliga resurser fick näringslivet att blomstra redan för hundra år sedan, i en första industriell revolution. Då varnade kritikerna för förstörd natur och kultur i det som kallades “Sveriges Amerika”. Kommer det nya Norrlands gröna industri kunna undvika problemen med miljöförstöring, avbefolkning, utanförskap och fattigdom som uppstod då?
Programmet gjordes 2022
Reporter: Niklas Zachrisson, Joseph Knevel
Producent: Niklas Zachrisson
Musik: Olle Sjöström
Slutmix: Sven Nordström -
De räddar livet på hundratusentals elektronikprylar varje år och ser till att mobiltelefoner, datorer och surfplattor används under hela sin livslängd. Efter över två decennier i branschen står it-återanvändarna Inrego plötsligt i centrum för två globala megatrender, när digitalisering och hållbarhet seglar upp som vår tids ödesfrågor. I det här avsnittet av Digitala Influencer-podden förklarar Inregos grundare, Henrik Nilsson, varför han inte ägnar sig åt återvinning, rätar ut frågetecknen kring cirkulär och linjär ekonomi och förklarar hur Sverige kan bli ett återanvändningens Silicon Valley.
-
Mellan 1996 och mitten av 2021 har antalet miljardärer stigit med 1 700 procent och deras samlade förmögenhet med 3 000 procent. De senaste 24 månaderna har det tillkommit 330 nya miljardärer. Och vad gäller dollarmiljardärer, där man alltså är god för minst en miljard dollar, har antalet ökat med 14 varje månad under samma tidsperiod. Antalet dollarmiljardärer är i dag 542, som tillsammans förfogar över 3514 miljarder, vilket är 30 gånger med än 1996 och en fördubbling de senaste två åren.
De svenska dollarmiljardärernas tillgångar i procent av BNP landar på 49 procent. Detta kan jämföras med Ryssland där motsvarande andel är 40 procent, i Indien och USA är det 20 procent, i Frankrike 17 procent och i Kina 15 procent. Sverige toppar ligan alltså. Mäter man jämlikhet har Sverige gått från att ligga i topp, till att ligga på plats 12 – räknat bakifrån. Bara Bahamas, Bahrain, Brunei, Botswana, Brasilien, Förenade Arabemiraten, Jemen, Laos, Ryssland, Sydafrika och Zambia är mer ojämlika. När blev Sverige ett skatteparadis för superrika?
I sin nya bok – Girig-Sverige: så blev folkhemmet ett paradis för de superrika (Natur & Kultur)– besvarar ekonomireportern Andreas Cervenka den frågan. Idén föddes när återvände till Sverige efter att ha bevakat Silicon Valley för Dagens Industris räkning mellan 2017 och 2019. Väl hemma igen insåg han att något hade hänt och höll på att hända i Sverige. Inte av någon naturlag, utan till följd av politiska beslut och en Riksbank som stirrat sig blind på ett slags inflationsmått. De senaste 25 åren har inneburit att de som redan ägde aktier, fastigheter eller andra fasta tillgångar har blivit avsevärt mycket rikare, medan lönearbetare, hyresgäster som saknar egendomar har förlorat i relativa tal. Om detta och mycket annat handlar dagens podd.
(Jag arbetar även på en text med utgångspunkt i bland annat denna bok.)
Jag mottar inga statliga bidrag eller annan finansiering, utan förlitar mig helt på er läsare och lyssnare. Genom att bli betalande prenumerant gör man det möjligt för mig att fortsätta vara en självständig röst.
Utgivaren ansvarar inte för kommentarsfältet. (Myndigheten för press, radio och tv (MPRT) vill att jag skriver ovanstående för att visa att det inte är jag, utan den som kommenterar, som ansvarar för innehållet i det som skrivs i kommentarsfältet.)
This is a public episode. If you’d like to discuss this with other subscribers or get access to bonus episodes, visit www.enrakhoger.se/subscribe - Mostrar mais