Studieförbundet Vuxenskolan Podcasts
-
I det här, det sjätte avsnittet av Folkbildarsalongen, talar vi om folkbildning och politik.
Samtalet leds av journalisterna Mia Karlsvärd och Sara Anderberg. Gäster är Birgitta Sundström, regionchef Sensus region Östergötland, Alex Nejdemo,tf chef Studieförbundet Vuxenskolan Östergötland och Peter Frejhagen, kanslichef Bildningsförbundet Östergötland. Hör deras samtal om folkbildningens roll i samhällsdebatten.
”Politikerna måste stå upp för folkbildningen", säger Alex Nejdemo.”Våra nya lokala politiker behöver möta folkbildningen”, säger Peter Frejhagen.”Vi ska ha fokus på det vi kan påverka”, säger Birgitta Sundström.
-
Samtal om gottgörelse - om att få rätt hjälp
“Det är mänskligt att fela men inte alltid ok.”
I dagens avsnitt pratar jag med Jacob Lindén. Jacob skrev till mig och ville dela sin resa med poddterapeutens lyssnare och det är jag så glad för. Och vi börjar från början med att han läser upp sitt statement och brev till mig. Via Studieförbundet Vuxenskolan föreläste han i torsdags gällande psykisk hälsa med titeln ”Min historia för att hjälpa andra.”
”Jakob berättar sin historia om mobbing, utanförskap och att leva med olika diagnoser. Han berättar också om den rättspsykiatriska vården då han själv blev förövare och vändpunkten när han fick rätt hjälp.”
I avsnittet pratar vi också om allt detta och Jakob får berätta själv om just utanförskap, mobbing, missbruk och brott. Om AA, behandling, tiden på Karsudden och om återfallsprevention.
Han berättar även om förlåtelse, familj och gottgörelse. Att sona sina brott och göra gott. Vi pratar om ångest och att våga be om hjälp. Ångest att våga prata och be om hjälp och civilkurage och om psykiatrin.
Sen vägen tillbaka med hundarna, eget boende och att resa och springa!
Allmänna arvsfonden:
https://www.arvsfonden.se
Sebastian Stakset sommarprogram:
https://sverigesradio.se/avsnitt/sebastian-stakset-sommarprat-2022
Behandlingen:
https://webb-tv.nu/betalprogram/behandlingen-kanal-5-discovery/
Jakobs Instagram:
https://instagram.com/jakoblinden?igshid=YmMyMTA2M2Y=
Anonyma alkoholister:
https://www.aa.se
Avsnittet om trauma: https://poddtoppen.se/podcast/1550975965/poddterapeuten/samtal-om-trauma
Avsnittet om kuratorsrollen: https://poddtoppen.se/podcast/1550975965/poddterapeuten/kanslor-som-smittar-och-tre-minuter
Poddterapeuten finns på Instagram: https://instagram.com/poddterapeuten?r=nametag -
Årets författarpris från Studieförbundet Vuxenskolan ut går till Maria Maunsbach för boken Lucky Lada och jag. En bok som skildrar en liten skånsk landsort och dess invånare genom skrävlande skrönor och osannolika anekdoter om ungdomsförälskelser, sex, fylla, epatraktorer och hemvändande. En Piraten-pastisch ur ett kvinnligt perspektiv.
Så hur väl stämmer berättelsen in på verklighetens Höör? Vad är sant och vad är påhittat i denna moderna landsbygdsskildring?
Medverkande
Maria Maunsbach, författare
Samtalet leds av Håkan Montelius -
Fokus: Folkbildningspodden träffar Maria Graner, Folkbildningsrådet, Johan Fyrberg, Studieförbundet Vuxenskolan, Annika Dahl, ABF och David Samuelsson, Studieförbunden, vilka reflekterar över det folkbildningen i Almedalen. Och refererar från seminarierna “Vad vill med folkbildningen?”, “Unik samkörning av data säkrar studieförbundens statsbidrag”, “Så kan studieförbunden bidra till välfärden” och “Internmomsen – krokben på civilsamhället”.
Programledare är Ola Bo Larsson, kultur- och folkbildningsansvarig på Arena Idé.
Folkbildningspodden ges ut av tankesmedjan Arena Idé, som finansieras av fackföreningsrörelsen.
-
Hur färgas en bok av platsen där den utspelar sig?
Varje år delar Studieförbundet Vuxenskolan ut sitt Författarpris till en person som i sitt författarskap skildrar nutidens landsbygd. Årets Författarpris går till två personer: Moa Backe Åstot med sin bok ”Himlabrand” som utspelar sig i svenska Sapmi och Patrik Lundberg med ”Fjärilsvägen” som utspelar sig i Sölvesborg. Hör de båda författarna och prata om sina berättelser och om den urbana normen. Men också om vad platsen har för betydelse i deras författarskap. Samtalet leds av Håkan Montelius.
Medverkande
Moa Backe Åstot, författare
Patrik Lundberg, författare -
Tema mänskliga rättigheter:
Rätten att lägga sin röst och att kunna ställa upp i val är en förutsättning för demokratin och en del av de medborgerliga och politiska rättigheterna. Samtidigt vet vi att det finns stora skillnader i det politiska deltagandet mellan olika grupper. Ta del av Uppsala kommuns arbete med så kallade demokratiambassadörer för att öka valdeltagandet och Studieförbundet Vuxenskolans satsning för att stärka delaktigheten för personer med intellektuell funktionsnedsättning.
Medverkande: Gro Hansen, Uppsala kommun, Kjell Stjernholm, Studieförbundet Vuxenskolan och Björn Kullander, SKR
Programledare: Malin Svanberg, SKR
Tid: 31:23
-
Hur bygger man en arbetsplatskultur? Och därtill en framgångsrik arbetsplats som leds på distans. På Studieförbundet Vuxenskolan får varje medarbetare frihet att skapa sin egen arbetssituation. Med planering, struktur och en hel del firande har Joachim Lindqvist skapat en av Sveriges bästa arbetsplatser.
| GreatPlaceToWork.se
-
Doktor i epidemiologi, forskare, vetenskapsskribent, 37 år. Född och bosatt i Uppsala. Debuterar som Sommarvärd.
Alla Sommarprat finns att lyssna på i Sveriges Radio Play.
"Mamma, hur blev allt så här?" Den frågan ställer Emma Frans son en dag när de är ute på promenad.
Barn är otroligt bra på att ställa svåra frågor. De får oss att stanna upp i vardagen och syna sånt som vi vuxna har för vana att bara sålla bort. Som svar på frågan berättar Emma Frans för sin son om big bang, en spännande berättelse om hela universums uppkomst.
Men det är inte alltid vetenskapen är så spännande. Det är betydligt lättare, och mänskligare, att lyssna till den berättelse som har enkla lösningar. Eller den person som är tvärsäker på sin sak, även om det den säger inte nödvändigtvis alltid är sant. I takt med att information sprider sig allt snabbare och snabbare idag, blir mängden desinformation också mycket större.
I sitt sommarprat berättar Emma Frans om vetenskap, vikten av att stanna upp och tänka till, och om att du inte kanske alltid är så smart som du tror att du är.
Om Emma FransForskare som utsetts till Årets folkbildare två gånger, av Studieförbundet Vuxenskolan och föreningen Vetenskap och Folkbildning.
Skriver i Svenska Dagbladet under vinjetten Vetenskapskollen och har fått Stora Journalistpriset i kategorin Årets Röst.
Senaste boken heter Sant, falskt eller mitt emellan och innan den kom Larmrapporten – att skilja vetenskap från trams.
Medverkar ofta i tv. Arbetar på Karolinska Institutet och forskar bland annat om adhd-mediciners biverkningar.
Är demokratiambassadör i regeringens kommitté Demokratin 100 år.
Producent: Lena Resborn