Svenska kyrkan Podcasts
-
En levande kyrka måste ha olika fromhetstraditioner, olika profiler på församlings- och gudstjänstliv. Det är ett tecken på en kyrka som är inkluderande. Att det ryms mer än en uppfattning i många frågor tillhör enhetens förutsättningar. I två avsnitt sitter Magnus med Berth Löndahl, som varit kyrkoherde i Bunkeflostrand under 40 år och nu sitter i kyrkostyrelsen. I dagens avsnitt samtalas det om enfald eller mångfald, likriktning eller rymlighet i Svenska kyrkan. God lyssning!
-
Det ser mörkt ut på många håll i världen. Snart har Rysslands anfallskrig mot Ukraina pågått i ett år. Vad finns det för utrymme kvar att tro på den goda människan?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Vi är tyvärr mycket mer benägna att lyfta fram människors kapacitet för ondska än för godhet, menar den nederländske författaren Rutger Bregman, som med hänvisning till vetenskapliga studier hävdar att människan i grunden är god. Är hon det – och kan frågan ens ställas så?
Fyra forskare resonerar kring detta, bland dem Patrik Lindenfors, forskare i kulturell evolution, som menar att vi människor måste använda den superkraft vi har i vår förmåga till samarbete på rätt sätt. Och nationalekonomen Olof Johansson Stenman påminner om oväntat snabba positiva förändringar i vår moderna historia som kan ge hopp.
Medverkande: Patrik Hagman, docent i politisk teologi, tidigare Åbo Akademi, nu Svenska Kyrkan; Patrik Lindenfors, forskare kulturell evolution Institutet för framtidsstudier; Frida Hylander, leg psykolog Klimatpsykologerna; Olof Johansson Stenman, professor nationalekonomi Handelshögskolan Göteborgs universitet.
Reporter: Ylva Carlqvist Warnborg
Producent: Björn Gunér
[email protected] -
Församlingschef Sara Wrige gästar! 🔥 Se som videopodd: https://www.laxton.se/podcast
Nyhetsbrev: https://www.laxton.se/nyhetsbrev/
Eftersnack i FB gruppen: Spökjakt & Eftersnack
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Frida Svensson är grävande journalist på Svenska Dagbladet. Under förra året har Frida skrivit flera reportage om konflikterna i Södertälje och inom Södertäljenätverkets olika grupperingarna. 2022 blev ett rekordår i antalet gängmord med över 370 bekräftade skjutningar och 63 skjutvapenmord.
Under hösten dödades tre individer under en och samma vecka och totalt sju personer har mördats bara i Södertälje under 2022. En stad som varit relativt lugnt sedan tidigt 2010-talet då polis och myndigheter lyckades bryta upp dåvarande Södertäljenätverket i det som ledde till en av Sveriges största gängrättegångar genom tiderna. Försvann Södertäljenätverket på riktigt? Varför har våldsdåden bubblat upp igen? Varför har det blivit så våldsamt? Kommer mordskjutningarna fortsätta?
Frida har också granskat Polismyndigheten för deras oförmåga att lösa brott. En granskning som startade med att en poliskälla kontaktade Frida för att berätta om interna kritiken mot Polismyndighetens tystnadskultur, dåliga organisationsstruktur och ledarskap.
Allt om gängkonflikterna i Södertälje, den allvarliga våldspiralen, polismyndighetens skandaler och lite om Greta, Andrew Tate och Svenska Kyrkan.
Avsnittet spelades in den 3 januari 2023.
Fridas granskning av Polismyndigheten: https://www.svd.se/a/y4BzLE/darfor-loser-polisen-inte-gangmordenFridas reportage om Södertälje och Nätverken: https://www.svd.se/a/LlM78R/gangkonflikten-i-sodertalje-meddelandena-som-vackte-maktstridenFridas artiklar på Svenska Dagbladet: https://www.svd.se/av/frida-svenssonGillar du LoungePodden?
Stötta gärna på Patreon:
https://www.patreon.com/taimaz
Swish: 0761 401 401
❤️ Tack för ditt stöd! ❤️
Mer info på https://www.loungepodden.se
Följ Taimaz
Instagram: https://www.instagram.com/taimazghaffari/
Linkedin: https://se.linkedin.com/in/taimaz-ghaffari-22789b21
Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCLKiCeQSPOfRmhXA_1m9M2A
-
Även om det finns alternativa tolkningar också inom akademin är mainstreamuppfattningen bland Nya testamentet-forskare idag att Jesus faktiskt hade fel i en central fråga i sin undervisning om Guds rike. Hur hjälper en sådan insikt oss i kyrkan idag? Cecilia Wassén är docent i Nya testamentets exegetik vid Uppsala universitet. Våren 2022 medverkande hon i ett seminarium som Svenska kyrkan anordnade under Vetenskapsfestivalen och i samband med det besöket spelades också detta, det femtonde avsnittet, av podden in.
-
Johan och Malin tittar tillbaka på vad som skulle bli ett "mellanår" men som istället blev raka motsatsen. Uppsagda avtal med svenska kyrkan, nya huvudavtal med Fremia, nya LAS i kollektivavtalen, kongress, LO-samordning, nytt arbetstidsavtal och nya pensionsavtal inom räddningstjänsten är bara några av höjdpunkterna under året.
Har du önskemål om vad Johan och Malin ska ta upp i podden under 2023 så kan du skicka in önskemålen här: https://www.kommunal.se/kontakta-redaktionen
-
Svenska kyrkan återstartar sin verksamhet i Sydostasien
Efter några års frånvaro kommer Svenska kyrkan tillbaka till Sydostasien. I detta avsnitt träffar vi Marie Olsson som är gift med Olof Olsson som kommer att bli kyrkoherde i Sydostasien och de östra delarna av Asien De kommer tillsammans starta upp Svenska kyrkans verksamhet i Sydostasien. Resan börjar i Bangkok och sen får behovet i de olika länderna avgöra kyrkans närvaro.
Marie som tillsammans med sin man varit ute i många år med Svenska kyrkan berättar bland annat om hur det var att leva i Sao Paolo Brasilien, där man när mörkret lagt sig inte fick stanna med bilen vid trafikljusen när de slog om till rött och om hur de svarta sopsäckarna i Thailändska fängelser inte var skräp som Marie trodde. Men vi får också höra om hur kyrkans närvaro lyser upp i svåra stunder, hur våra svenska traditioner sitter djupt rotade och hur familjen på två gav sig iväg till ett nytt utlandsuppdrag kom tillbaka till Sverige som en familj på fem. I samtalet med Marie beskriver hon sig själv som en krukväxt och det är något som många av oss utlandsboende kan relatera till.
Ni som vill kontakta Marie inför flytten till Sydostasien, skriv till: [email protected]
Svenska Kyrkan i Utlandethttps://www.svenskakyrkan.se/iutlandet
Svenska Kyrkan i Utlandet på Facebookhttps://www.facebook.com/svenskakyrkaniutlandet
Svenska Kyrkan i Utlandet på Instagramhttps://www.instagram.com/utlandskyrkan/?hl=en
Berättelser om Svenska Kyrkan i Utlandethttps://blogg.svenskakyrkan.se/vart-jag-mig-i-varlden-vander/
SWEA-poddens team i detta ansnitt
Intervju: Maria Jacky (SWEA Rom) och Ann-Sofie Berg (SWEA Singapore)Redigering: Maria Jacky (SWEA Rom)Webbredaktör: Ann-Sofie Berg (SWEA Singapore)
-
Nu växer kritiken mot en svensk shiamoské som anklagas för att ha koppling till regimen i Iran. Hör även om några uppmärksammade förslag till kyrkomötet i Svenska kyrkan som avslutades i veckan.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
I Sverige har flera riksdagsledamöter under den senaste tiden hävdat att den shiamuslimska moskén i Järfälla styrs av regimen i Iran och krävt att de bidrag som församlingen får från svenska staten ska dras in. En av dom är Ardalan Shekarabi, socialdemokraternas rättspolitiska talesperson.
Hör även Alireza Akhondi (C) riksdagsledamot och Akil Zahiri som är talesperson för Imam Ali Islamic Center.
Vilka är möjligheterna att dra in stödet med dagens lagstiftning?
Isak Reichel på Myndigheten för statligt stöd till trossamfund svarar.----–
I veckan avslutades Svenska kyrkans högsta beslutande organ, kyrkomötet, sin årliga sammankomst. Hör om vilka frågor som man beslutade och och vilka det blev mycket debatt kring. Jonas Eek, opinionschef på Kyrkans tidning var på plats och ger sin bild.
---–
Många hörde av sig till vårt telefonväkteri om ifall barn är meningen med livet. Vi ringde upp några av all de röster som inte fick plats då.
programledare: Åsa Furuhagen
reportrar: Johanna Sjövall och Tara Rezai Lindorm
producent: Anders Diamant -
Den var en liten fisk som simmade i Gennesarets sjö, där Jesus enligt berättelsen gick på vattnet. Sedan 1990 anses den vara utdöd och den är inte ensam över 80 arter insjöfiskar har utrotats.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Medverkande: Gunilla Linden, präst i Svenska Kyrkan och Karin Glaumann, fiskexpert på svenska WWF.
-
Erik Sidenvall berättar utifrån sin nya bok ”Medarbetare. En historia om organisation och lekfolksuppdrag i Svenska kyrkan” (Verbum) hur det gick till när ideellt arbete växte fram inom Svenska kyrkan. Hur förändrades Svenska kyrkan som organisation på grund av den här framväxten? Hur möjliggjorde det för kvinnligt ledarskap? Och vad kan kyrkan idag lära av den utveckling som ägde rum under 1900-talet?
I avsnittet samtalar Erik Sidenvall med Kristina Helgesson Kjellin
-
Patrik arbetar som präst i svenska kyrkan. Redan i tidig ålder kände han att allt inte bara kan vara en slump. En insikt om att han inte är ensam startade ett kall inom honom att bli präst, och med hjälp av meditation fördjupades denna upplevelse som ofta beskrivs i den kristna mystiken.
00:00 Introduktion av Patrik
02:43 Stilla dag i kyrkan - en dag i tystnad
06:33 Kristen djupmeditation och Berget i Rättvik
09:00 Alla (andliga) vägar bär till Rom
16:08 Möte med Gud, intresse för religion och kallelse till präst
21:14 Meditation och kristen djupmeditation
28:05 Uppvaknande och kristen mystik
37:37 Ska man sträva efter ett uppvaknande?
42:02 Vad är kristen mystik?
46:01 Egen upplevelse av kristen mystik
54:59 Både gudomliggjorda och syndare samtidigt
58:51 Var kan man börja på den kristna vägen?
Introduktion till kristen djupmeditation med Patrik: https://www.youtube.com/watch?v=kEwwKhfjilY
Andlighet på olika plattformar
Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCIp2530u_bJV55_4nbXkwkA
Apple podcasts: https://podcasts.apple.com/se/podcast/andlighet/id1603002647?l=en
Google podcasts: https://podcasts.google.com/feed/aHR0cHM6Ly9hbmNob3IuZm0vcy83OGI5MjVmOC9wb2RjYXN0L3Jzcw
Spotify: https://open.spotify.com/show/5CIB4x6sOyceoxShQvnKpZ?si=Hyo1wvOqTqCIKj5-BIXowQ
-
Hur kan teorier om sociala nätverk hjälpa oss att förstå hur ideellt arbete i församlingar kan främjas? Och hur kan ideellas långsiktiga engagemang värnas?
I avsnittet samtalar Sara Fransson med Kristina Helgesson Kjellin om en ny artikel i Nyckeln till Svenska kyrkan som belyser just detta.
-
1958 tog Svenska kyrkan ett principbeslut att öppna prästämbetet för kvinnor. Men hur var det i praktiken för de första kvinnorna som prästvigdes? Vilka glädjeämnen och svårigheter mötte dessa pionjärer? Frida Mannerfelt om kallelse och erkännande.
Frida Mannerfelt är doktorand i praktisk teologi.
Moderator: Anna Clara Törnqvist
Lunds universitet var på plats på Bokmässan i Göteborg i slutet av september 2022. I vår monter bjöd vi på ett späckat program bestående av samtal med forskare och författare knutna till universitetet. -
Under sommaren 2022 pågick en intensiv debatt inom Svenska kyrkan om polyamori. I dagens samtal får vi möta queerteolog Lina Landström som var en av debattörerna. Vad motiverade Lina till att stå upp för polyamorösa inom kyrkan? Hur har det gått sedan?
Vi pratar om teologi och kyrkans bild av kärleken. Om gudsbilder och om hur vi kan förhålla oss till polyamori i en kyrka som ifrågasätter och problematiserar kärleken och sexualiteten mellan flera. I dag kan människor som är öppet polyamorösa och vill leva ett flersamt inte vigas till präster eller diakoner i Svenska kyrkan. Inom kyrkan finns i dag människor som får smyga med sin längtan och sina relationer. Varmt välkomna till ett nyfiket samtal runt poly och kristen tro!
-
Det är känt att mänsklig aktivitet är huvudorsaken till klimatförändringarna, liksom vad som behöver göras för att bromsa den globala uppvärmningen. Så varför händer inte mer, vad är det som brister i människans roll till skapelsen? Vilka är de viktigaste klimatfrågorna för Sverige just nu och hur ska Sápmis speciella förutsättningar förvaltas? Klimatomställningen kräver att vi förändrar och förändras, men vad innebär det egentligen i praktiken?
Ett samtal mellan klimataktivist Greta Thunberg och Sáminuorras förbundsordförande Sara-Elvira Kuhmunen, under ledning av Amanda Björksell, Ageravolontär & representant för Sveriges ungdomsorganisationer (LSU) vid FN:s miljö- och klimatkonferenser.
Arrangör: Svenska kyrkan Se människan och Bokförlaget Polaris
- Mostrar mais