Turkiet Podcasts
-
I detta avsnittet av Driva så gästas vi av den grymme komikern och föreläsaren Kadir Meral. Men om man frågar Turkiets ledare, Erdogan, så är Kadir mer känd som en terrorist.
-
Sverige har fått en ny flaggdag för första gången på nästan 100 år, men kungliga flaggdagar ska också bort och det har lett till dålig stämning från Hovet. Ungern tvekar till att säga ja till Sveriges Natoansökan, har de blivit inspirerade av Turkiet? Demirok har varit partiledare för Centern i en månad och det har inte gått jättebra. Och var är finansministern under den ekonomiska krisen?
I den här podden möter du David Druid och Katherine Zimmerman som tidigare var kolleger i Morgonpasset i P3. Här möts de igen och pratar om politik på sitt egna sätt och lite annat. Med sig har de också Ekots politiska inrikesreporter Lova Olsson och satirikern Moa Wallin från P3 Klubben. Tillsammans blir det mycket skratt och nästan allt du behöver ha koll på kring veckans politiska händelser. Producent: Sukran KavakDigital redaktör: Jonathan BengtssonProgrammet spelades in den 3 mars 2023 -
Sverige har fått en ny flaggdag för första gången på nästan 100 år, men kungliga flaggdagar ska också bort och det har lett till dålig stämning från Hovet. Ungern tvekar till att säga ja till Sveriges Natoansökan, har de blivit inspirerade av Turkiet? Demirok har varit partiledare för Centern i en månad och det har inte gått jättebra. Och var är finansministern under den ekonomiska krisen? I den här podden möter du David Druid och Katherine Zimmerman som tidigare var kolleger i Morgonpasset i P3. Här möts de igen och pratar om politik på sitt egna sätt och lite annat. Med sig har de också Ekots politiska inrikesreporter Lova Olsson och satirikern Moa Wallin från P3 Klubben. Tillsammans blir det mycket skratt och nästan allt du behöver ha koll på kring veckans politiska händelser. Producent: Sukran KavakDigital redaktör: Jonathan BengtssonProgrammet spelades in den 3 mars 2023
-
Ljudkvaliteten i detta avsnitt är stundvis lite sämre än vanligt – vi ber om ursäkt för detta, men anser samtalets innehåll vara så pass intressant att vi tror det är värdefull lyssning ändå.
I detta avsnitt gästas Katarina Tracz och Patrik Oksanen av två turkietkännare.
Halil Karaveli är turkietexpert och senior fellow vid ISDP samt aktuell med den nya Frivärld-rapporten ”Turkish Quagmire: Why Turkey Blocks Sweden’s Nato Accession”. Och Paul Levin som är chef vid institutet för turkietstudier.
Varför är Turkiet ovilligt att ratificera den svenska Natoansökan? Vilken roll spelar Erdogan och amerikanska F-16 plan i sammanhanget? Halil Karaveli menar att Turkiets ovilja att ratificera den svenska Natoansökan grundar sig i något annat än det turkiska valet och försäljning av F16. Istället, menar han, är det ett stopp för amerikanskt stöd till kurdiska grupper i Syrien som är Ankaras huvudsakliga målsättning.
Halil Karavelis rapport finns att läsa här⬀
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Dagens nyhetssvep från Nyhetsshowen – live från GP-huset.
Morgonens rubriker:
• Skottlossning i Västra Frölunda• Regeringen ger grönt ljus till vindkraftspark
• 78 personer gripna i Turkiet efter inlägg på sociala medier
-
Hunden Killian har hittat flera vid liv efter jordbävningarna i Turkiet Sverige kastar bort vaccin mot covid-19 Kärleksvecka i Sollefteå för att fler ska skaffa barn
-
Katastrofen i Turkiet och Syrien. Räntehöjningen påverkar boendekostnaden. Indien efter värmerekorden 2022. Elkris i Sydafrika. Botkyrka och ABF. Nye riksbankschefen Erik Thedéen. Zelensky besökte Bryssel. Svenske stridssjukvårdaren Niels skadades svårt i Ukraina. Polisen stoppar koranbränning.
-
Manchester City utreds för att ha brutit över hundra gånger mot Premier Leagues ekonomiska regelverk under 2009-2018. En härva som lär ta ett bra tag att nysta upp – och även en härva som kan få en direkt effekt på transfermarknaden. Nicolo Zaniolo och Pierre-Emerick Aubameyang beger sig från Makotos frys till Turkiet och Los Angeles. Vi ringer dessutom upp Keven Bader för att prata om Manuel Neuers och FC Bayerns öppna konflikt.
-
De allra flesta svenskar skulle nog aldrig komma på tanken att bränna en koran. Många tycker säkert det är olämpligt. Men brännandet av koranen har blivit ett lackmustest, ett sätt att se om Sverige har kraft att sätta något bakom de fina orden om yttrandefrihet och sekulär lagstiftning.
Provokatören Rasmus Paludan brände nyligen en koran utanför Turkiets ambassad, vilket fick turk- och arabvärlden att rasa. Muslimer runt om i världen, och yttrandefrihetsskeptiska krafter i Sverige, krävde att Sverige skulle införa blasfemilagar.
Kanske är de nu halvt om halvt redan på plats?
Den åttonde februari valde Polismyndigheten nämligen att avslå en ansökan om demonstrationstillstånd där det skulle brännas en koran. Man hänvisar till en dialog med Säkerhetspolisen, och talar om en “förändrad hotbild mot Sverige” och att en sådan – i sig helt laglig – sammankomst, “bedöms kunna orsaka allvarliga störningar av den nationella säkerheten”.
Vad man än tycker om brännandet av böcker eller skändandet av religiösa symboler, så är Polismyndighetens beslut en stor skandal. Det handlar i det här läget inte om att “respektera religion” eller att skydda någons känslor, utan om att man viker sig för våld och hot orkestrerat av utlänningar och främmande makt.
I Sverige har vi haft utställningar som “Piss Christ” av Andres Serrano där Jesus sänks ned i urin, och “Ecce Homo” av Elisabeth Olsson Wallin där han framställs som homosexuell. Båda dessa ledde till häftig kritik och sårade känslor inom kristenheten, och även ett antal mindre sabotage.
Men aldrig var det tal från myndigheter och politiker om att stoppa dessa utställningar. Tvärtom ställdes Ecce Homo till och med ut i Sveriges riksdag. Något sådant skulle bara kunna motsvaras av att Muhammedkarikatyrer och brända koraner också visades upp i riksdagen, men det känns väl ganska långt borta.
När Polismyndigheten nu ger vika för muslimers krav på särbehandling och ytterligare inskränkningar i svensk yttrandefrihet är det ett allvarligt steg mot pöbelvälde. Den signal som nu skickas till den muslimska världen är att om de bara använder tillräckligt med våld och hot så kommer Sverige göra som de önskar, en bokstavligen livsfarlig väg att vandra!
Det fria Sverige har full förståelse för att människor blir ledsna när något de håller heligt behandlas på ett sätt som de tycker är fel. Men en stat kan inte ge vika för att en intressegrupp känner sig “kränkt” och hotar med våld, utan måste istället stå rakryggad och principfast för de idéer som staten säger sig vila på — i det här fallet yttrande-, mötes- och demonstrationsfriheten.
En svensk stat måste alltid sätta svenskarna först, och aldrig anpassa sig till andra folks föreställningar, vare sig de bosatt sig inom vårt lands gränser eller bor kvar utanför dem. Det kan innebära att internationella relationer kärvar, och det kan tillfälligt öka hotbilden mot vårt land och vårt folk. Men alternativet är en principlös stat som låter sig hunsas av utlänningars nycker, och det är en dödsdans där vi aldrig är den som för.
Det grundläggande problemet är det mångetniska, mångkulturella samhällsexperimentet som i sig kräver extremt hög tolerans grupper emellan, men vars inneboende dynamik på sikt gör toleransen omöjlig. Det är nämligen enkelt att tala om tolerans när du har en väldigt tydlig majoritet och en eller flera små minoriteter. Men när minoriteterna växer sig större kommer också kraven på anpassning efter deras världssyn och livsstil, vilket vi nu ser utspelas framför ögonen på oss genom de muslimer som kräver lagar anpassade efter Sharia.
Sverige måste välja väg. Antingen anpassar vi oss efter islam och bereder oss på att gå ett liknande öde till mötes som Libanon och Kosovo. Eller så konstateras att Sverige är svenskarnas land, och då måste andra folk som lever inom våra gränser respektera vårt sätt att leva och respektera våra lagar, och aldrig någonsin kräva att vi anpassar oss efter dem. -
Väpnad fritagning av dömd våldsbrottsling. Storbritannien lovar att utbilda ukrainska stridspiloter. Han letar efter sin mamma bland rasmassorna i Turkiet. Får man prata på bio? Ungdomsförbund vill slopa helgdagar. Med mera.
-
Jordbävningen i Turkiet är en humanitär katastrof, men hur påverkas ekonomin i ett land som redan brottas med ett ekonomiskt kaos?
Programledare: Erika Mårtensson Medverkande: Erik Meyersson, senior ekonom på Handelsbanken och som tidigare forskat om Turkiet på Handelshögskolan och Kristian Åström, ekonomikommentator -
En förödande jordbävning försätter Turkiet i landssorg. Katastrofen blandar om korten inför presidentvalet och kanske kan omvärldens hjälp i räddningsarbetet rent av överbrygga politiska klyftor.
Turkiets president har utlyst sju dagars landssorg efter jordbävningen tidigt på morgonen den 6 februari. Även om omfattningen ännu inte är fullt ut känd står det klart att det inträffade är en historisk katastrof och ett nationellt trauma för Turkiet. Få saker sätter ett lands strukturer och ledare på prov så som en naturkatastrof. Så med dryga tre månader kvar till vårens president- och parlamentsval är det nu upp till bevis för Recep Tayyip Erdoan, som haft makten i Turkiet i 20 år. Kommer han att kliva fram som en trygg ledare och samla det chockade landet eller snarare bli en måltavla för kritik från oppositionen?Nödhjälp har tidigare påverkat Turkiets relationerSamtidigt skyndar världens länder nu till Turkiets undsättning. Inte minst Sverige, som EU:s ordförandeland, har en uppgift i att samordna medlemsländernas bistånd. I samband med tidigare jordbävningar har det skett närmanden mellan Turkiet och länder med vilka landet haft en komplicerad relation, berättar statsvetaren Paul Levin. Så frågan är om omvärldens hjälp i räddningsarbetet även den här gången kan få infekterade omvärldsrelationer, däribland relationen till Sverige, att läka.Medverkande: Johan-Mathias Sommarström, Mellanösternkorrespondent. Paul Levin, föreståndare för Institutet för Turkietstudier vid Stockholms universitet. Susanne Palme, EU-kommentator. Programledare: Caroline Salzinger Producent: Therese Rosenvinge Tekniker: Tim Kellerman -
Turkiet blockerar Sveriges inträde i Nato. Bakgrunden är ett spel om stridsflyg, makt och om skydd mot ett nytt, möjligt kärnvapenhot.
Turkiets president Erdogan avvisar Sverige gång efter gång, och statsminister Ulf Kristersson (M) manar till nationellt lugn för att inte trissa upp stämningen.Det som såg ut som en hyfsat snabb resa in i Nato har blivit en långbänk av utrikespolitiskt lidande.Rasmus Paludans koranbränning och den hängda Erdogandockan i Stockholm blev bränsle för påverkanskampanjer som drabbar den svenska Natoprocessen.Nya stridsflygplan spelar rollMånga bedömare säger att Erdogan använder processen för att samla väljare inför det turkiska valet. Men i bakgrunden finns också stora, strategiska intressen.Det handlar bland annat om Turkiets behov av nya stridsflygplan, amerikanska F-16. Men också om Natos behov av Turkiet som en sköld mot möjliga robotangrepp från Iran en stat som verkar komma allt närmare egna kärnvapen.Medverkande:Ingemar Adolfsson, tidigare försvarsattaché i TurkietHelin Sahin, Turkietexpert på PalmecentretKjell Engelbrekt, professor i statsvetenskap på FörsvarshögskolanProgramledare: Bo Torbjörn Ek och Sara SundbergProducent: Karin HållstenTekniker: Mats JonssonLjud från: Sveriges Radio, SVT, Reuters, Youtube. -
En hemsk jordbävning har drabbat delar av Turkiet och Syrien, med tusentals döda. En oerhört tragedi. Bör Sverige skicka pengar? Och är det brist på empati att inte skicka pengar? Dessutom talar vi kort om samernas nationaldag och gräver ned oss i den märkliga grammygalan.
STÖD VÅRT ARBETE
Stödprenumeration: https://www.svegot.se/support
Ge en gåva: https://www.svegot.se/donera
Handla merch: https://www.svegot.se/product-category/klader/ -
Det är mestadels nedåt i Asien samtidigt som mycket av rapporteringen kretsar kring det kraftiga jordskalvet i sydöstra Turkiet. Lyssna på Di Morgonkoll med Alexander Klaar.
- Mostrar mais