Virginia Woolfs Podcasts
-
I och med det nya året har det återigen blivit dags att fira Public Domain Day, den dag då alla verk som blivit gamla nog för att räknas som "fria för all användning" skall läggas till listan. I år sällar sig bl.a. Sherlock Holmes sista äventyr (vilket innebär en speciell twist), stumfilmen Metropolis samt Virginia Woolfs 'To the lighthouse'.
Dessutom diskuterar vi vår tids tekniks möjlighetsgörande av ändlösa testkopior och i vilket skede en textmassa blir till roman, arvet efter 'Glee', ändlös AI-Seinfeld och mycket mycket mer.
Välkomna!
www.instagram.com/kulturbarnenBounca ljudfiler
Kulturbibliteket i Stadsbiblioteket
Bounce/WAV/pdf
Vinylbutiker
Sigtunastiftelsen
Public Domain Day
Metropolis
Queen - Radio Ga Ga
C-3PO
Sherlock Holmes
Arthur Conan Doyle
Enola Holmes
Benedict Cumberbatch
Glee
Veep
Julia Louis-Dreyfus
Ryan Murphy
Super Bowl
Gwyneth Paltrow
The Politician
Baksmällan
Jonah Hill
Martin Scorcese
Francis Ford Coppolla
Kompisar med talang
Twitch
Endless Nothing
AI-Seinfeld
ChatGPT
Under the banner of heaven
Andrew Garfield
Nelson Ball - ’54’
Louise Glück - ’Vinterrecept från kollektivet’
-
Den senaste tiden har flera ikoniska konstverk utsatts för matattacker av klimataktivister. Varför? Tjänar attackerna klimatkampens syften? Hör bland andra Theodor Ringborg från Bonniers konsthall.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
NYTT LJUS ÖVER CHRISTER STRÖMHOLMS PARISGatuliv, konstnärer, krogar och ateljéer, en air av en försvunnen tid att bara kliva in i - nu visas fotoutställningen "Christer Strömholm - porträtt i Paris" på Nationalmuseum i Stockholm. Och vi har träffat curatorerna bakom utställningen, Joakim Strömholm och Anna Nilsdotter Strömholm.
GIORGIO VASARI - RENÄSSANSENS CENTRALGESTALTVi stannar kvar på Nationalmuseum. För samma entrébiljett som leder till Christer Strömholms Paris kan man också göra resa en bakåt i tiden till Renässansen. "Giorgio Vasaris teckningar - en mytomspunnen samling" heter utställningen. Den tar avstamp i den mytomspunna album med teckningar som Vasari själv sammanställt. En bok som försvann efter hans död 1574 och som konsthistoriker genom åren mödosamt försökt rekonstruera. P1 Kulturs Cecilia Blomberg tar rygg på Nationalmuseums Carina Fryklund in i en konsthistoria som ständigt skrivs om.
VIRGINIA WOOLFS "JACOBS ROOM" - EN UNDERSKATTAD 100-ÅRINGIdag är det på dagen exakt hundra år sedan Virginia Woolfs roman "Jacobs Room" kom ut. Litteraturvetaren Karin Nykvist lyfter fram en pigg och underskattad åldring i dagens OBS-essä.
Programledare: Cecilia Blomberg
Producent: Ulph Nyström -
Spänningen stiger, vid den här allra sista mötet med lyssnajuryn slipas argumenten och det är nu dags att lägga sin röst i Virginia Woolfs stråhatt och utse en vinnare.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
För 29:e året i rad ska en lyssnarjury resonera sig fram till vilken svenskspråkig roman från förra året som ska få Sveriges Radios Romanpris 2022. Vi lämnar makten till lyssnarna!
Fyra bokcirklar i Skåne och Blekinge har läst de fyra nominerade romanerna och skickat varsin representant till juryn.
I den här allra sista diskussionen röstar lyssnarjuryn om vem som ska vinna Romanpriset.
Vinnaren av Sveriges Radios Romanpris tillkännages i Lundströms Bokradio, lördagen den 9:e april 2022 kl 08.05 i P1. Du kan lyssna både i radions P1 och digitalt på sajten eller i appen SR Play.
Det här är lyssnarjurynParisa Hartman Mokarami
Ulrica Skagert
Mats Lieberg
Agnes Hellqvist
Årets nominerade romaner"Löpa varg" av Kerstin Ekman
"Hölje" av Pooneh Rohi
"Två pistoler" av Klas Östergren
"Den dagen den sorgen" av Jesper Larsson
-
I detta avsnitt av Littpodden, surrar vi om Virginia Woolfs essä "Ett eget rum" och Sylvia Plaths "Johnny Panic och drömbibeln".
Elin är bakis och Emma vurmar för alla subteman i Plaths novell.
Vi snuddar även vid ämnen som psykisk ohälsa, PTSD, tarotkort och att vara kvinna på en grusigväg.
Häng med oss rakt ner i drömmar om panik och framtid!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Vi tittar på två filmer om köns betydelse och fluiditet. I ORLANDO samarbetar Tilda Swinton och regissören Sally Potter för att få Virginia Woolfs klassiska berättelse om evigt liv och könsbyten att fungera som film och i TOMBOY berättar Celine Sciamma en vardagsnära berättelse om en 10-åring som döpts till Laure men som hellre vill vara Mickäel.