Reproduzido
-
Åh nej, inte jul igen, årets värsta maghögtid... Lugn i stormen, det går finfint att klara sig igenom julen med bibehållet lugn i magen. Idag tipsar vi om dos and don´ts på julbordet. Både när det handlar om att välja rätt ur FODMAP-perspektiv, men också med tanke på hur man äter. Det är ju lätt att spåra ur och när man väl gjort det är det lika bra att fortsätta kan man tänka. Men med lite planering och eftertanke går det faktiskt att få ihop ett riktigt trevligt julbord á la FODMAP-style. Och vi bara måste prata om vår hemliga idol Tim Spector också och hans tankar om tarmbakterier, missa inte!
-
Dags att prata klarspråk om det som kommer ner i toaletten, bajs. Det som vi är rätt bekväma med, men som många tycker är jobbigt. Hur beskriver man bäst sin avföring för läkaren? Jo, man kan peka på en bajsskala för att snabbare nå konsensus. Vi reder också ut hur ofta man egentligen ska gå på toaletten och hur det som kommer ut ska vara. Och vi delar med oss av tips för att klara första adventsfikan utan buller och bång.
-
Den här veckan är det stress i fokus. Våra stressystem är designade på stenåldern, så det är inte konstigt att det blir lite problem att kunna hantera allting som händer omkring oss idag? Det går, om vi bara får tillräckligt med återhämtning, vilket många av oss inte får. Vi pratar om gasen och bromsen, ambition, prestation och krav. Sofia förklarar varför män inte riktigt är gjorda för att älta och Jeanette pratar om monkeybrain och den upplyftande faktan att 90 % av tankarna vi tänkte idag, tänkte vi också igår. Dags att byta spår alltså!
-
Håll i hatten! Nu ger vi oss in i tarmfloraträsket, ämnet som precis ALLA vill säga någonting om. Men, faktum är att få vet eftersom forskningen ännu är i tidigt skede. Dock tror vi att tarmfloran påverkar oss enormt mycket. Kan man då balansera den bara så där? Njae, det krävs en hel del jobb och det viktigaste är vad vi gör varje dag, både vad vi äter och hur vi lever. Tarmsköljning då? Nej tack, inte om de här två dietisterna får välja.
-
Nu är det dags att samla upp och besvara en del av alla de frågor vi får in till podden. Vi pratar om varför magen blir upp och ner när man har mens och hur sexlusten ibland påverkas av den där jobbiga magen. Kan KBT hjälpa vid IBS? Nja, till viss del, men vi är inte helt överens om maten. Det blir svar på ett gäng matrelaterade frågor och om det kan hjälpa magen att dricka aloe vera.
-
Vi fortsätter på ämnet FODMAP och fördjupar oss i livsmedel som vi tycker är lite extra viktiga att veta mer om. Kaffe till exempel. Vi har, precis som många andra, svårt att avstå denna fantastiska dryck, men lever efter devisen "behåll rätt kopp". Sofia berättar hur man ser på olika honungssorter hur mycket fruktos de innehåller och puffar för att alla borde ha en egen bikupa. Vi pratar också om hur innehållet av FODMAPs påverkas när man värmer, mixar, blötlägger och fermenterar livsmedel. Och havre, vårt absoluta favoritsädesslag, som snart kommer att bli helt tillåtet. En glädje för oss och alla våra tarmbakterier.
-
Då är tiden kommen för att prata om the secret ingredient, nämligen FODMAP. Ytterligare en bokstavskombination kanske du tänker, men det här ordet är något som du med IBS bör lägga på minnet. Varför då? Jo, därför att FODMAP är den effektivaste behandlingsmetoden vi har vid IBS och nu tänker vi berätta hur den går till. Häng med i en värld av livsmedelskemi, osmos, absorption och oligosackarider. Märkliga uttryck som alla har med tarmens välmående att göra. Vi tror att du kommer att göra en del förändringar i din kost efter det här avsnittet!
-
Dags att prata mat och vad du med orolig mage ska äta och inte. Men innan dess behöver vi slå hål på några myter och skrönor om kost och IBS. Vi berättar varför det är ett dåligt råd att bort det man mår dåligt av, varför det INTE är individuellt hur man ska äta när man har IBS och varför man inte kan relatera symtomen till det man sist åt. Och varför är det svårt att begränsa sitt intag? Jo, för att allting blir större! Hamburgarna har blivit +500% sedan 1950-talet, kanelbullar och tallrikar som dasslock och ett ständigt utbud som gör det svårt att tacka nej. Vi pratar också om varför man får den där oron i kroppen på kvällen när man sitter i soffan och hur man kan umgås med sina känslor i stället för att äta. Ett avsnitt med några välmenande pekpinnar och en del klargörande.