Reproduzido
-
Hvordan skriver vi gode dommer? Paneldebatt med advokat Marijana Lozic, tingrettsdommer Kim Heger og statsadvokat Thomasz Edsberg. Ordstyrer er Ragnar Lindefjeld.
-
Stortingsrepresentant Hege Haukeland Liadal har krevd refusjon fra Stortinget for en rekke reiser hun aldri dro på. Marie og Geir diskuterer, og Ola hisser seg opp. I tillegg forklarer forsker Johannes Bergh hvorfor Frp kollapser i urbane strøk. For information regarding your data privacy, visit acast.com/privacy
See omnystudio.com/listener for privacy information. -
Det er dommerens hverdag å sitte i retten. Samtidig er det lite hverdagslig, i ordets overførte betydning, i det vi dommere driver med. Hvordan vi oppfører oss i retten er viktig – både for gjennomføringen av saken og for tilliten til domstolene. Men hva er egentlig god dommeropptreden? Hvor høytidelige skal vi være? Hva er det vi forsøker å oppnå med vår opptreden? Og hvilken plass har humor på dommerbenken?
Lagdommer Carl August Heilmann deler erfaringer fra kollegaveiledningene, og diskuterer god dommeratferd med advokat Mette Yvonne Larsen. Programleder er Ola Berg Lande. -
I Belgia er 95 % av førsteinstansdomstolene spesialisert, i Russland: ingen. I Norge er tallet 3 %, alt ifølge Europarådet. Debatten om spesialisering i domstolene er (igjen) aktuell, med Særdomstolsutvalget friskt i minne, samt Domstolskommisjonens pågående arbeid. Hva snakker vi om når vi snakker om spesialisering, hvilket problem skal spesialisering egentlig løse, og hvilke hensyn taler for og imot? Dette og mer til får Dommerpoddens lyttere høre mer om av de to som muligens er høyest spesialisert på området, professorene Ragna Aarli og Jørn Øyrehagen Sunde, begge fra UiB.
-
Rettssaker er ritualiserte prosesser og det er mye symbolbruk i rettssalene. Et av de mest ikoniske symbolene på rettsstaten er dommerklubba. Men hvorfor har vi den? Og hvor mye brukes den egentlig?
Kaspar N. Thommessen snakker om klubba med rettssosiolog Lisbeth Fullu Skyberg og tingrettsdommer Åsa Bech. I løpet av episoden får vi også høre resultatene fra den uhøytidelige undersøkelsen Dommerpodden gjennomførte i høst, der 75 dommere ga opplysninger om hvordan de bruker klubba. -
Domstolene blir stadig mer teknologibaserte. I dag er det Aktørportal og digitale rettsmøter. Men hva slags teknologi er det som kommer? Får vi elektroniske simultanoversettere i retten? Rettsmøte-apper? Automatisk beramming? Og når kommer robotdommerne?
Ola Berg Lande snakker med Frode Støle og Thomas Bech Pettersen om teknologi i domstolene. -
I saker som gjelder barn skal dommeren informere barnet, og innhentet barnets synspunkter. I denne episoden snakker Ragnar med tingrettsdommer Rikke Lassen og psykolog Jon Ståle Gjesdal Henriksen om barnesamtalen.
-
Hva kjennetegner en god mekler? Ragnar Lindefjeld i samtale med advokatene Camilla Selman og Ola Nisja. Et liveopptak fra avslutningsarrangementet til tidligere sorenskriver i Oslo tingrett Geir Engebretsen.
-
Hvilket ansvar har dommerne når rettsstatens verdier settes på prøve? Og hva skjedde egentlig med Høyesterett under andre verdenskrig? Ragnar snakker med professor Hans Petter Graver om okkupasjonstidens Høyesterett.
-
I straffesakene er det i domskonferansen saken blir avgjort. Likevel er det få regler om dette, og den enkelte dommer gjennomfører møtene på svært forskjellige måter. Fagdommeren er både møteleder og beslutningstaker. Hvordan balanseres disse rollene på en god måte? Når og hvordan bør fagdommeren påvirke meddommerne, og når blir påvirkningen uheldig? Ola Berg Lande i samtale med professor Eivind Kolflaath og lagmann Tonje Vang.