Reproduzido
-
Dette afsnit tager fat i det svære spørgsmål: Kan man føle sig tyk? Vi taler med andre ord om det som man kalder internaliseret tykfobi. Vi kigger i populærkulturen og i litteraturen for at finde ud af hvordan vi får internaliseret hadet mod den tykke krop i vores hoveder, i vores idealer og i kulturen. Vi skal undersøge den afsky, og skam og frygt for fedtet, som vi alle sammen er opvokset med – både de tykke og de tynde. Og så skal vi kigge på hvad forskellen er på at føle sig tyk og at være tyk.
-
Vi byder atter velkommen efter endnu en 'lille' pause på et halvt år.
Vi har tænkt os at ændre lidt på formatet i podcasten for forhåbentlig at kunne være lidt mere aktive. I sin enkelthed vender vi egentlig blot tilbage til udgangspunktet for podcasten, som var at diskutere aktuelle emner. Det vil betyde vi forsøger at komme igennem flere emner pr. episode i stedet for at tale om ét emne pr. episode, da det ofte resulterede i vi overforberedte os og det derfor bare tog os for lang tid. Og derfor mindre episoder. Så nu prøver vi noget andet!
I denne episode snakker vi om instagrammer Sarah Louise Christiansen, mere specifikt nogle af de påstande hun har spredt til sine 127.000 følgere. Hør den oplevelse Elsøe havde med at forsøge at gå i dialog med hende og den efterfølgende respons.
Derudover er vi også en tur forbi Politiken som lavede en omgang clickbait på Facebook, som må siges ganske kort og enkelt at være en ommer.
-
Denne episode handler om konspirationsteorier. Med afsæt i Saszelines stories på Instagram, snakker vi om hvorfor konspirationsteorier er blevet så populære i corona-tiden. Og ikke mindst: hvorfor troen på konspirationsteorier ikke er et udtryk for kritisk tænkning, men snarere det modsatte. Som noget nyt har vi en gæst i studiet: Torben Sangild. Torben har store interesse i og viden om konspirationsteorier - og deler den samme bekymring omkring deres udbredelse som vi gør. Konspirationsteorier er nemlig ikke uskadelige, men kan have en række konsekvenser.
Vi kommer blandt andet ind på:
Hvordan corona-pandemien har øget usikkerheden og de mange “det ved vi ikke endnu”-udmeldinger, som har givet plads til konspirationsteorier. QAnon, pizzagate og tvangsvaccination. Saszelines Instagram-stories. Allan Nielsen i Shitstorm – og automatreaktionen efterfølgende. Hvad der får folk til at tro på konspirationsteorier. Hvem der tror på konspirationsteorier. Hvorfor det er et problem – fra overbevisning til dehumanisering og farlig adfærd. Hvad vi kan vi gøre. Hvorfor kritisk tænkning er så vigtigt og hvilke værdier kritisk tænkning er baseret på. -
Hvad vil det sige at være marginaliseret på mere end en måde – altså at være tyk OG…? Dette afsnit handler om intersektionalitet – som er den måde man indenfor feministisk forskning taler om det at leve med mere en undertrykkende samfundsstruktur på sine skuldrer. Vi har besøg af Carmina Guldmann i dette afsnit. Carmina er tyk, og så er hun også grønlænder, og netop kombinationen af de to ting har betydning for Carminas liv og aktivistiske arbejde. Få en introduktion til hvad intersektionalitet betyder – både i teori og i praksis - og mød en meget sej tyk kvinde!
-
I dette afsnit af Slut med forbudt gør vi et comeback efter halvandet års pause. Ideen med podcasten var oprindeligt at tage nogle af de emner vi kan bruger timer på at vende over telefonen og i stedet lave podcastepisoder ud af det.
Et sådan emne dukkede op forleden, da snakken faldt på en alternative behandler, specifikt hendes udtalelser omkring C-vitamin. Det udviklede sig til en generel snak om et netværk af kvinder, som har det til fælles at de bruger et budskab om feminisme og empowerment til at camouflere en lang række pseudovidenskabelige fremstød, som de tjener penge på.
De går under navne som 'havfruer' og ‘hjertekvinder’. Og dem forsøger vi i denne episode, på bedste vis både at forstå, men også give den kritik vi mener er absolut nødvendig.
-
I dette afsnit tager vi udgangspunkt i et opslag Morten Elsøe lavede på sin Instagram om hvordan kæmpestore slikposer er blevet standarden – og at dette er et billede på det såkaldte fedmefremmende samfund.
Det fik sindene i kog hos flere der læste med – men hvorfor egentlig? I dette afsnit kommer vi blandt andet ind på:
Hvorfor vi skal erkende, at vi har et fedmefremmende samfund, hvis vi skal knække fedmekurven. (Læs blandt andet denne artikel, som vi omtaler i podcasten: “Did the food environment cause the obesity epidemic? At der tilsyneladende kan være stor modstand mod denne erkendelse og hvordan denne modstand kommer til udtryk. At der er forskel på skyld og ansvar i fedmedebatten – og hvorfor den forskel er ekstremt vigtig at forstå. (Læs mere om dét emne, i Mark Mansons bog “The subtle art of not giving a fuck At Sundhedsstyrelsens nye rapport om danskernes sundhed fokuserer alt for meget på overvægt i forhold til hvor få, der dør af det – sammenlignet med de andre risikofaktorer (rygning, fysisk inaktivitet, alkohol og usund kost). -
Fødevareproducenten Naturli' har lanceret et plantebaseret alternativ til hakket oksekød, og det har fået folk op i det røde felt. Der er stærke overbevisninger og personlige præferencer på spil og vi diskuterer eksempler på disse og hvorvidt argumenterne holder vand eller ej.
I denne episode kommer vi blandt andet ind på:
Christian Bitz’ opslag om det plantebaserede alternativ til hakket kød fra Naturli’. De mange stærke reaktioner på supermarkedernes markedsføring af samme produkt. Hvordan mange reagerer på at blive udfordret på deres påstande og overbevisninger. Den egocentrerede tilgang til sundhedsdebatten hvor ens personlige præferencer vurderes som vigtige – selv i saglige debatter. Hvordan alt for mange kommentarer i debatten, især på Facebook, er uden egentlig værdi for andre end afsenderen selv (hvis overhovedet det). Vores irrationelle aversion mod tilsætningsstoffer og “E-numre”. Hvordan ingen fødevare nogensinde vil være “god nok” for alle og der altid vil være nogen, der kan fortælle hvorfor du IKKE skal spise den.Vores opfordring til at skrue ned for reaktion og op for refleksion på sociale medier.
-
Morten (Elsøe) skrev en opdatering om mørk chokolade versus lys chokolade på Facebook - og det satte følelserne i kog hos mange mennesker.
Hvorfor er mørk chokolade blevet så populært, at det kan få sindene i kog, når man skriver at man også sagtens kan spise lys chokolade. Det er en af den ting vi dukker ned i i denne episode.
Vi snakker om:
Mørk chokolade-gate Hvordan "sunde snacks" kan få dig til at spise mere Hvor lidt der skal til for at gøre en forskel -
I denne episode snakker vi blandt andet om:
November og december er fyldt med tilbud om detox-rejser. Vi snakker om hvorfor de bliver tilbudt og om der nogen ide i at gøre det. Hvordan misinformation om gluten måske får mange til at gå rundt med ondt i maven. Hvordan historien gentager sig selv med farlige fødevarer CICO-princippet og hvorfor slankeindustrien hader det. -
I denne første episode af slut med forbudt-podcasten, snakker vi om følgende:
Konspirationsteorier i sundhedsdebatten En personlig sag for Morten Elsøe, som illustrerer noget råddent i sundhedsdebatten. Hvorfor folk forfalder til personangreb i sundhedsdebatter Iforms "sukkerfri november"- og dets potentielle konsekvenser. -
I denne del af afsnittet Tyk i TV skal vi tale om feminisme, og vi spørger Morgan og Ida om hvordan det de har lavet på TV kan ses som en del af nogle større feministiske bevægelser i Danmark i dag. Og så svarer Ida og Morgan på spørgsmål fra publikum på Cap30. En stor tak til kollektivet Af.Sporet og teatret Cap30.
-
Dette afsnit er optaget live på teatret Cap30. Vi har været en tur i Kødbyen i København sammen med journalist Ida Rud og Morgan til en snak om at være Tyk på TV - I i denne omgang første del af vores samtale med Ida og Morgan, hvor vi blandt andet skal tale om, hvad der fik dem til at melde sig til programmerne ’Tykke Ida’ og ’Idas Fede Fatcamp’. Vi skal snakke om, hvad det betyder at være nøgen – både fysisk men også mentalt – på landsdækkende TV og så skal vi tale lidt om følelser og den rolle de har, når vi taler om tykke kroppe. En stor tak til kollektivet Af.Sporet og teatret Cap30.
-
Er det altid usundt at være tyk, og hvad forstår vi egentlig ved ordet ’sundhed’? Hvad dækker det over og hvem skylder egentligt vi at være sunde? Os selv? Vores omverden? Statskassen eller de tynde? Det er nogle af de spørgsmål som vi tager op i dette afsnit af podcasten sammen med vores gæst Klinisk Diætist Inger Bols, som fra et sundhedsfagligt perspektiv ved rigtigt meget om, hvad det betyder at have en tyk krop.
-
Hvorfor bruger vi ordet tyk? I dette afsnit taler vi om hvorfor det netop er det ord og ikke alle mulige andre ord som fx ’overvægtig’ eller ’fed’ som vi foretrækker at bruge. Hvorfor er det vigtigt hvilke ord man bruger i det hele taget? Disse og mange andre spørgsmål taler vi med vores gæst Dina Amlund om i dette afsnit.