Эпизоды
-
Justitierådet Linda Haggren har varit ordförande i Kommittén om förenklad beskattning av ägare i fåmansföretag och ägnat de senaste två åren åt att fundera ut hur de erkänt komplicerade 3:12-reglerna kan göras både enklare och bättre, så att små och medelstora företag ska ha goda möjligheter att växa och anställa. I detta avsnitt berättar Linda om förslagen i betänkandet Förenkla och förbättra! som överlämnades till finansministern i början av juni.
-
Lyssna till den stridbare amerikanska ekonomen Dan Mitchell, som delar med sig av sin syn på amerikansk och svensk skattepolitik. Finns det egentligen några nyttiga skatter och blir det någon skillnad om Biden eller Trump vinner nästa val?
-
Пропущенные эпизоды?
-
Den 22 april remitterades inte mindre än åtta förslag på skatteområdet. Fredrik Carlgren har läst och recenserar i detta avsnitt av Skattefrågan. Betyget blir godkänt men den stora frågan kvarstår ändå - när slopas den skadliga avtrappningen av jobbskatteavdraget?
-
Tove Jarl och Linda Östensson från Ung Företagsamhet tycker det behövs en särskild skattsedel för UF-företag. I detta avsnitt av Skattefrågan förklarar dom varför en ändring av skattereglerna skulle göra det enklare för betydligt fler ungdomar att pröva på entreprenörskap under gymnasietiden.
-
Katarina Bartels och Richard Hellenius recenserar nyligen remitterade ändringar i reglerna om underskottsavdrag och förenklingar för enskilda näringsidkare.
-
Är revisionsplikt en bra idé egentligen? Svenskt Näringslivs revisionsexpert Claes Norberg har deltagit i utredningen Bolag och brott som haft i uppdrag att analysera för- och nackdelar med en eventuell tillbakagång till den ordning som rådde före revisionspliktens avskaffande 2010.
-
FN fick i slutet av förra året ett mandat att ta fram en internationell skattekonvention. I detta avsnitt av Skattefrågan berättar Svenskt Näringslivs skatteexpert Claes Hammarstedt om vad FNs arbete kan får för konsekvenser för det internationella skattesamarbetet och förhandlingarna i OECD och Inclusive Framework.
-
Kommissionen har nyligen lagt fram tre nya direktivförslag på skatteområdet. HOT - Head Office Tax System for SME - är ett system för att förenkla utlandsetableringar för småföretag. Det andra förslaget BEFIT - Business in Europe Framework for Income Taxation - är en omarbetad variant av de tidigare försöken att harmonisera bolagsskattebasen för stora företag i EU. Det tredje förslaget är en kodifiering av OECDs riktlinjer för internprissättning. I detta avsnitt recenserar Svenskt Näringslivs skattejurister Tara Muinafshar och Claes Hammarstedt förslagen.
-
Baserat på de skatteförslag som regeringen hittills aviserat recenserar Svenskt Näringslivs ekonom Fredrik Carlgren den kommande höstbudgeten för 2024.
-
Daniel Waldenström är professor i nationalekonomi på Institutet för Näringslivsforskning där han leder forskningsprogrammet Skatter och samhälle. I podden berättar han om hur den svenska skatteforskningen kan förbättras, varför det behövs fler internationella jämförelser och vad det finns för styrkor och svagheter i det svenska skattesystemet. Vi hinner också med att prata om svagheter i forskningen om internationell skattekonkurrens och varför skatteforskare inte ska slarva med språket.
-
Enligt en ny rapport uppgår företagens kostnader för att uppfylla några av de mest komplicerade kraven i momslagstiftningen till cirka 13,8 miljarder kronor per år. I detta avsnitt av Skattefrågan berättar Christian Rutz från konsultföretaget Trinovo, som gjort undersökningen, och Svenskt Näringslivs ekonom Oscar Brissle om vad det är som gör momsen så krånglig och kostnadskrävande.
-
Revisionsdirektör Anna Brink gästar podden för att berätta om Riksrevisionens granskning av effekter ändringar i inkomstskattereglerna mellan 2011-2023. Lyssnarna får bland annat veta vilka skattereformer som haft mest positiv effekt på sysselsättning och antalet arbetade timmar. Dessutom får regeringen tips om hur effektberäkningar och andra beslutsunderlag till riksdagen skulle kunna förbättras.
-
Skatteverkets rättschef Michael Erliksson berättar om balansgången mellan rättssäkerhet, effektivitet och behovet av förenklingar. Lyssnarna får dessutom veta hur rättsavdelningen arbetar med digitalisering, varför Skatteverket behöver ett allmänt ombud och hur man administrerar kommande elstöd.
-
Efter en lång startsträcka har finansdepartementet släppt inte mindre än tio förslag på förändringar på skatteområdet. Fredrik Carlgren och Robert Lönn berättar om innehållet i paketet och passar samtidigt på att tipsa om några fler angelägna reformbehov.
-
Det förslag på nya momsregler som EU-kommissionen lade fram i december kommer innebära långtgående förändringar av hur bland annat gränsöverskridande transaktioner ska rapporteras och faktureras elektroniskt. Nationalekonomen Oscar Brissle är med i Skattefrågan och berättar om detaljerna i ViDA – VAT in the digital age.
-
Skattefrågan gästas av kammarrättslagmannen Anders Bengtsson som haft det minst sagt utmanande uppdraget att på kort tid ta fram ett förslag på genomförande av EU:s direktiv om minimiskatt i svensk rätt. I podden berättar Anders om utredningens arbete och innehållet i delbetänkandet, En lag om tilläggsskatt för företag i stora koncerner SOU 2023:6, som nu är på remiss.
-
Möt Näringslivets Skattedelegations nytillträdda ordförande Caroline af Ugglas, som har lång erfarenhet som styrelseledamot i många tunga börsföretag och före detta vice VD i Svenskt Näringsliv. I avsnittet diskuteras bland annat vikten av enkla, långsiktiga och förutsägbara skatteregler för investeringsbeslut och jobbskapande. NSD är ett långvarigt samarbete mellan näringslivsorganisationerna Svenska Bankföreningen, Svensk Försäkring, Handelskammaren, Fastighetsägarna och Svenskt Näringsliv.
-
Efter många och långa förhandlingar där Ungern och Polen i olika omgångar stretat emot har EU-länderna antagit ett direktiv om en global minimiskatt som bygger på OECD:s Pelare 2-regler. I det här avsnittet berättar Claes Hammarstedt om diskussionerna, vad som stått på spel och vad de nya reglerna kommer att få för konsekvenser både i Sverige och för det internationella skattesystemet.
-
Trots att det är mycket som hänger på att momsen fungerar så verkar det saknas intresse för annat än själva skattesatserna. I detta avsnitt berättar Anna Sandberg Nilsson om vad som skulle kunna reformeras på momsområdet för att minska regelkrånglet och ta bort onödiga stoppklossar i ekonomin.
-
Katarina Fast Lappalainen som forskar om skatt och digitalisering på Stockholms universitet är gäst i podden och berättar om hur användningen av AI kan innebära för skatteförvaltning och kontroll i framtiden och om behovet av att anpassa lagstiftningen till företagens digitala verklighet.
- Показать больше