Эпизоды
-
اپیزود 11
قسمت دوم و پایانی بررسی مقاله "چرا مقاومت مدنی کار می کند؛ منطق استراتژیک مبارزه خشونتپرهیز"
بخشی از نتایج:
✅ در مقابله با سرکوب خشونتبار رژیم، جنبشهای خشونتپرهیز 6 برابر از جنبشهای خشونتآمیز موفقترند.
✅ تحریمهای بینالمللی در موفقیت جنبشهای خشونتپرهیز تاثیری ندارند، در حالی که موفقیت جنبشهای خشونتآمیز را دو برابر میکنند.
✅ اگر در یک جنبش خشونتپرهیز دودستگی در نیروهای امنیتی رخ دهد، احتمال موفقیت نسبت به زمانی که دودستگی رخ نداده 46 برابر میشود.
✅ به صورت کلی جنبشهای خشونتپرهیز در برابر سرکوب مقاومترند و از دودستگی نیروهای امنیتی بیشتر بهره میبرند. در حالی که جنبشهای خشونتآمیز از تحریمها و حمایت خارجی بیشتر بهرهمند میشوند. به صورت کلی جنبشهای خشونتپرهیز در دستیابی به اهداف استراتژیک خود موفقتر هستند.
@RadioDemocracy -
در این اپیزود بررسی مقاله "چرا مقاومت مدنی کار می کند؛ منطق استراتژیک مبارزه خشونت پرهیز" را آغاز کردیم.
✅ این مطالعه به بررسی 326 جنبش، اعم از خشونت پرهیز و خشونت آمیز، از سال 1900 تا 2006 پرداخته تا به این سوالات پاسخ دهد:
❓چه نوع جنبشی موفقیت بالاتری دارد، خشونت پرهیز یا خشونت آمیز؟
❓دلایل موفقیت یا عدم موفقیت هر کدام چیست و فاکتورهای مختلف چگونه و به چه مقدار تحت تاثیر نوع جنبش قرار میگیرند و بر موفقیت آن اثر می گذارند؟
بررسی این مقاله در اپیزودهای بعد ادامه دارد. -
Пропущенные эпизоды?
-
در اپیزود 8 به مسئله ی گذار به دموکراسی پرداختیم و بر این موضوع تاکید شد که هر کشوری امکان دستیابی به دموکراسی را دارد و نکته کلیدی در موفقیت آن است که مردم عادی بر لزوم وجود دموکراسی جهت تحقق آرمانهای خود معتقد باشند.
✅جهت روشنتر شدن موضوع سعی میکنیم بعضی مثالهای تاریخی که در آن ها بسیج فراگیر مردم، منجر به فروپاشی حکومتهای مستبد و برقراری دموکراسی شده را بررسی کنیم.
?در این اپیزود سراغ فیلیپین رفتیم که کری آکوینو، رهبر انقلابیون، در باب پیروزی جنبش چنین گفته است:
" من رمز خاصی برای به زیر کشیدن یک مستبد و برقرار کردن مردم سالاری نمیشناسم. تنها چیزی که میتوانم پیشنهاد کنم این است که برای مدتی هم که شده خود را فراموش کنید و به فکر مردم باشید. چراکه همواره این مردم هستند که عامل اصلی وقوع رویدادهای شگرف تاریخیاند".
منبع اصلی: مقاله آموزشکده توانا (در کانال تلگرام قرار داده میشود) -
✅ آیا هر کشوری میتواند به حکومتی دموکراتیک دست یابد؟ چگونه؟
در قرن نوزدهم اعتقاد بر این بود که وجود حکومت دموکراتیک منوط به وجود مدنیتی پیشرفته در جامعه است و کشورهای غیرغربی یا باید توسط دیکتاتوری خیرخواه اداره شوند یا مستعمرهی غرب باشند. باید دانست که فقدان تحصیلات رسمی دلیلی بر ناتوانی مردم در فهم مسائل تاثیرگذار بر زندگیشان نیست و جدا از آن در سابقه دیکتاتورها، همه چیز یافت میشود جز خیرخواهی!
دموکراسی به ندرت بدون مبارزه و بسیج فراگیر مردم بدست می آید و پیمودن این مسیر اغلب به قیمت تلفات انسانی بسیار و گذشت دورههای طولانی بوده است.
⚠️ نکته کلیدی برای پیروزی آن است که مردم عادی بر لزوم وجود دموکراسی برای تحقق آرمانهای اساسی خود معتقد باشند و برای مطالبه آن سازمان یابند.
به عبارت دیگر، دموکراسی را از بالا به مردم تقدیم نمیکنند.
حمایتهای بین المللی اگرچه کمک کنندهاند، اما هیچگاه نمیتوانند جایگزین مبارزات خود مردم علیه حکومتهای خودکامه شوند.
?اگر رادیو دموکراسی را مفید میبینید، شنیدن آن را به دوستان خود توصیه کنید.
? منبع: کتاب (دموکراسی چیست؟) -
فصل پنجم، جامعه دموکراتیک و مدنی
✅ آیا در مراکز اقتصادی باید دموکراسی حاکم باشد؟
زمان زیادی از زندگی هر شخص در محیط کارش سپری میشود و دموکراتیک کردن محل کار باید برای کسانی که در پی جامعه ای واقعا دموکراتیک هستند، اولویتی بسیار مهم باشد. حداقل این کار موجود بودن اتحادیه های کارگری است. اهداف مهمتری که در این سخنان نهفته اند، ضرورت نقش آفرینی کارگران در تصمیم گیری ها و تسهیم سود است. ممکن است برخی چنین برنامه هایی را عامل بی نظمی بدانند، اما در اقتصاد مدرن جز با پذیرش کارکنان به عنوان ((شهروند)) و نه ((رعیت)) امکان شکوفایی در محل کار حاصل نمیشود.
✅ دین موافق دموکراسی است یا مخالف آن؟
این سوال پاسخ بله یا خیر ندارد. حتی در داخل هر دینی گرایشات مختلفی وجود دارد. دو مورد حائز اهمیت سازماندهی داخلی ادیان و رابطه آنها با دولت است. هر چه یک دین خاص به دولتی نزدیکتر باشد، احتمال اینکه رفتار آن دولت با پیروان دیگر ادیان بر اساس مساوات باشد کمتر میشود. رواداری مذهبی در اینجا بسیار مهم است.
?اگر رادیو دموکراسی را مفید میبینید، شنیدن آن را به دوستان خود توصیه کنید.
? منبع: کتاب (دموکراسی چیست؟) -
فصل چهارم، حقوق بشر و دفاع از آن
در این اپیزود میشنویم:
✅ حقوق بشر چیست و چگونه تقسیم بندی میشود؟
حقوق بشر، حقوقی فردی هستند که ریشه در نیازها و قابلیت های انسان دارند. این حقوق شامل حقوق سیاسی و مدنی و همچنین حقوق اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی میشوند. حق حیات، مصونیت از اعمال شکنجه، آزادی فکر و دین و آزادی بیان از جمله حقوق سیاسی و مدنی اند. حق برخورداری از تغذیه سالم، امنیت اجتماعی، اشتغال و حق اعتصاب از جمله حقوق اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی اند.
هیچ تبعیضی در این حقوق در مورد جنسیت، نژاد و مذهب نباید وجود داشته باشد.
✅ آیا برخی حقوق مهمتر از بقیه هستند؟
تمامی جنبه های حقوق بشر با یکدیگر ارتباط متقابل دارند و یکدیگر را تکمیل میکنند. هر چند در جوامع فقیرتر، حقوق اقتصادی ممکن است از دید مردم با اهمیت تر جلوه کنند. به هر حال هم حقوق سیاسی و مدنی و هم حقوق اقتصادی و فرهنگی اساسی هستند و نباید بین آنها تمایز قائل شد.
?اگر رادیو دموکراسی را مفید میبینید، شنیدن آن را به دوستان خود توصیه کنید. -
فصل سوم، دولت شفاف و پاسخگو
در این اپیزود میشنویم:
✅ معنی دولت پاسخگو چیست؟
پاسخگویی دولت سه جنبه اصلی دارد: 1. پاسخگویی حقوقی، یعنی تمام مقامات دولتی، اعم از انتخابی و انتصابی، در صورت قانون شکنی در برابر دادگاه ها مسئول هستند. 2. پاسخگویی سیاسی: یعنی دولت در برابر مجلس، نهادهای غیرانتخابی دولتی (مانند پلیس و ...) در برابر رئیس دولت و خود رئیس دولت هم در برابر مردم یا نمایندگان مجلس مسئول پاسخگویی هستند.
3. پاسخگویی مالی: دولت مسئول پاسخگویی در برابر دیوان محاسبات است که خود تحت نظارت مجلس می باشد.
پاسخگویی سیاسی مافوق پاسخگویی حقوقی و مالی قرار دارد.
✅ آیا هر کسی می تواند نماینده مجلس شود؟
وظیفه نمایندگان دفاع شرافتمندانه از منافع رای دهندگان و نظارت دقیق بر عملکرد و چگونگی اجرای برنامه های دولت است و هر فردی با وجدان بیدار و ذهنی سازمان یافته، فارغ از خاستگاه طبقاتی اش می تواند نماینده شود.
البته عموما نماینده شدن مسیر سختی دارد و از طریق حزب صورت می گیرد.
?اگر رادیو دموکراسی را مفید میبینید، شنیدن آن را به دوستان خود توصیه کنید.
? منبع: کتاب (دموکراسی چیست؟) از انتشارات یونسکو -
فصل دوم، انتخابات آزاد و عادلانه
در این اپیزود میشنویم:
✅ آیا رئیس حکومت باید از سوی مردم انتخاب شود؟
مقام ریاست حکومت می تواند مقامی تشریفاتی و نمادین باشد، که در لحظات بحران های ملی یا اختلافات در قانون اساسی فراسوی رقابت های حزبی نقش خود را ایفا کرده و اتحاد ملت و ثبات قانون اساسی را تضمین کند.
سیستم های مختلفی وجود دارد. در سیستم ریاست جمهوری، مثلا در آمریکا، نقش رئیس حکومت و رئیس جمهور با هم یکی شده است. در سیستم پارلمانی، رئیس حکومت، رئیس جمهوری است که نقش اجرایی ندارد. سیستم دیگر مشروطه سلطنتی است که در آن رئیس حکومت مادام العمر در سمت خود باقی میماند.
✅ چه هنگامی در یک نظام دموکراتیک همه پرسی برگزار می شود؟
زمانی که تغییری برنامه ریزی شده در قانون اساسی ضروری باشد یا قانونی که در معرض همه پرسی گذاشته میشود، ماهیتا از اهمیت ویژه ای برخوردار باشد.
برخی میگویند در مورد مسائل مهمی که ممکن است در کلی گویی های انتخاباتی نادیده گرفته شوند هم باید همه پرسی برگزار شود. که این کار منطقی به نظر نمیرسد، چون پرداختن به یک مسئله خارج از بافت کلی و ارائه راه حل از سوی مردمی که برای سایر تصمیم گیری ها دارای مسئولیت نیستند، موجب نابسامانی میشود.
?اگر رادیو دموکراسی را مفید میبینید، شنیدن آن را به دوستان خود توصیه کنید.
? منبع: کتاب (دموکراسی چیست؟) از انتشارات یونسکو -
در این اپیزود میشنویم:
✅ آیا تصمیم گیری اکثریت، همواره دموکراتیک است؟
دموکراسی در معنای دقیق کلمه حکومت همه مردم است، نه حکومت بخشی از مردم بر بخشی دیگر. اما به هر حال در اختلافات اینکه حق تصمیم گیری با اکثریت باشد، دموکراتیک تر است. اما باید پیش از رای گیری از مذاکره، تجدید نظر و مصالحه استفاده کرد.
اقلیت مغلوب در یک انتخابات، میتوانند در انتخابات بعدی در اکثریت قرار بگیرند و منافعشان تامین شود، که این اتفاق را اصل تقابل میگویند.
برای رفع مشکلات اقلیت های همیشگی میتوان از سهیم کردنشان در مناصب دولتی با توجه به جمعیت، داشتن حق وتو در مصالح حیاتیشان و در نهایت اعطای خودمختاری استفاده کرد.
✅ چرا دموکراسی های مبتنی بر انتخابات، دموکراسی های لیبرالی نامیده می شوند؟
لیبرالیسم در معنای لغوی یعنی آزادی خواهی و آرمان خود را آزادی فردی میبیند. اصول نظام لیبرالی شامل حکومت قانون، تضمین حقوق فردی بر اساس قانون، تضمین آزادی بیان و اجتماعات و استقلال قوه قضاییه است.
در کشورهای غربی پیش از اعطای حق رای به تمامی شهروندان و تشکیل احزاب، این اصول رعایت می شدند.
پس علت اول، علت تاریخی است.
علت دوم آن است که شروط اولیه جهت برقراری دموکراسی، شامل همان شروطی است که در نظام لیبرالی وجود دارد.
?اگر رادیو دموکراسی را مفید میبینید، شنیدن آن را به دوستان خود توصیه کنید.
? منبع: کتاب (دموکراسی چیست؟) از انتشارات یونسکو -
در این اپیزود میشنویم:
✅ آیا یک نظام مبتنی بر انتخابات میتواند به مفهوم واقعی دموکراتیک باشد؟
بله، این امر در نظام پارلمانی تا حدی ممکن است. در این نظام مردم، رئیس حکومت و اعضای قوه مقننه را با رای خود تعیین میکنند. شرط اولیه در این نظام، برگزاری انتخابات ((آزاد و عادلانه)) است و پارلمان باید قدرت کافی برای نظارت را داشته باشد. افکار عمومی در این نظام نقشی اساسی دارند.
✅ آیا ارتباطی بین ملیگرایی و دموکراسی وجود دارد؟
اگر در کشوری همه مردم، نژاد و ملیت یکسان داشته باشند، این دو تفاوتی ندارند. چون هر دو قائل بر حق تصمیمگیری مستقل مردم در محدوده کشور خودشان هستند. تفاوت در زمان تعریف توده مردم پیش میآید، چون که در ملیگرایی حق شهروندی برای مهاجرین و افراد با نژاد متفاوت در نظر گرفته نمیشود، که این اتفاق کاملا غیردموکراتیک است.
?اگر رادیو دموکراسی را مفید میبینید، شنیدن آن را به دوستان خود توصیه کنید. -
در اولین گام سراغ کتاب (دموکراسی چیست؟) نوشته بیتهام و بویل میرویم.
در این اپیزود میشنویم:
✅ اعلامیه جهانی حقوق بشر، ماده 21
✅ آشنایی با کتاب
✅ مقدمه و ضرورت مطالعه کتاب
?اگر رادیو دموکراسی را مفید میبینید، شنیدن آن را به دوستان خود توصیه کنید. -
فصل اول، مفاهیم و اصول اولیه دموکراسی
در این اپیزود میشنویم:
✅ دموکراسی چیست؟
✅ ایده دموکراسی از کجا منشا گرفته است؟
?اگر رادیو دموکراسی را مفید میبینید، شنیدن آن را به دوستان خود توصیه کنید.
? منبع: کتاب (دموکراسی چیست؟) از انتشارات یونسکو