Эпизоды
-
הליכי חדלות פרעון נועדו להסדיר את פירעון חובותיו של אזרח יחיד או תאגיד, הנמצאים במצב שאינם יכולים לעמוד בהוצאותיהם או חובותיהם, במטרה להביא לשיקומם הכלכלי, להשיא את שיעור החוב שייפרע לנושים ולשלבם מחדש במרקם החיים הכלכליים. השופט עודד מאור מבית המשפט המחוזי בתל-אביב והשופטת מירב קלמפנר נבון מבית משפט השלום בחיפה, ישוחחו בפרק זה על מטרות ההליך, כיצד הוא מתנהל, מה ההבדל בינו לבין הליך הוצאה לפועל, מהן החובות הנדרשות ממי שנכנס להליך זה ומה תוצאותיו האפשריות.
-
בפרק זה נערוך היכרות עם ועדות השחרורים של הנהלת בתי המשפט, אשר תפקידן להחליט האם אסיר המרצה עונש מאסר ראוי לשחרור מוקדם על תנאי על פי שיקולים שונים כמו נסיבות העבירה ורמת חומרתה, הרשעות קודמות, מסוכנות לשלום הציבור, סיכוי שיקום האסיר, התנהגותו בכלא ועוד. הממונה על ועדות השחרורים, הנשיאה בדימוס השופטת גלית ויגוצקי-מור, והשופטת בדימוס אורית אפעל-גבאי, המכהנת כיו"ר ועדת שחרורים, ישוחחו על סוגי הועדות הקיימות: בהן ועדות רגילות בדגש על עברייני מין ואלימות במשפחה וועדות מיוחדות הדנות באסירי עולם שעונשם נקצב וכן בייחודיות ואתגרי המקצוע.
-
Пропущенные эпизоды?
-
בפרק זה נכיר את הליך התובענות הייצוגיות - תובענה המנוהלת בשם קבוצת בני אדם, אשר מעוררת שאלות מהותיות של עובדה או משפט המשותפות לכלל חברי הקבוצה. השופטת הדס עובדיה מבית המשפט המחוזי בתל–אביב והשופט רמי חיימוביץ' מבית המשפט המחוזי מרכז–לוד, משוחחים על השוני בין תובענה ייצוגית לתביעה רגילה, מה מטרותיה, חסרונותיה ויתרונותיה, מהם הנושאים שניתן להגיש בגינם תובענה ייצוגית, כיצד מתנהל ההליך וכיצד הוא מסתיים – בפשרה, הסתלקות ובאיזה תגמול.
-
בפרק זה נכיר את ההליך הפלילי בדין הישראלי וכיצד תחילתו של ההליך משפיעה על סופו ותוצאותיו. נשיא בית המשפט המחוזי בחיפה השופט רון שפירא, והשופט איתי ברסלר-גונן מבית המשפט המחוזי בבאר–שבע, ישוחחו על ההליכים שהחקירה בהם נוהלה על ידי המשטרה וגורמי התביעה העיקריים: הפרקליטות או התביעה המשטרתית. השופטים ירחיבו על מקומו של בית המשפט בשלבי החקירה המקדמיים, שלב המעצר וחקירת החשוד וכן הסוגיות והשיקולים בגזירת העונש.
-
בפרק זה נלמד כיצד מנהלים בית משפט בישראל: כיצד קולטים שופטים חדשים, כיצד מקדמים אותם ולאילו תפקידים הם יכולים להתקדם וכיצד עושים זאת תוך שמירה על העצמאות השיפוטית של השופטים. נשיא בתי המשפט בשלום תל אביב השופט צחי עוזיאל ונשיא בתי משפט השלום במחוז ירושלים השופט שמואל הרבסט יספרו איך משלבים את ניהול בית המשפט תוך יישום המטרות והיעדים של הרשות השופטת, בין היתר: שיפור השירות לציבור, קידום מצויינות ארגונית וטיפוח ההון האנושי בבית המשפט.
-
בפרק זה נכיר מקרוב את נושא הסדרי הטיעון במשפט הפלילי – הסכם הנחתם בין תובע לנאשם בו התביעה מתחייבת לוותר על חלק מהאישומים המיוחסים לנאשם, להמיר אישום חמור בקל או לוותר לנאשם ויתור אחר המעניק לו הקלה בתוצאות המשפט, והנאשם מודה בעובדות שיש בהן כדי להרשיעו. השופטת שטרית והשופט צפריר מבית המשפט המחוזי בנצרת ישוחחו על יתרונות הסדר הטיעון: מניעת עדויות קשות ומורכבות, זירוז ההליך ומניעת עינוי דין, וכן יעמדו על מורכבות הסדרי הטיעון והביקורת המושמעת על הנושא.
-
בפרק זה נכיר את המחלקה הכלכלית, שהינה מחלקה ייחודית הפועלת בבתי המשפט המחוזיים בתל-אביב ובחיפה ובה מכהנים שופטים שקיבלו הסמכה מיוחדת מנשיאת בית המשפט העליון לדון בעניינים כלכליים. השופטת דנה אמיר מבית המשפט המחוזי בתל-אביב והשופט מוחמד עלי מבית המשפט המחוזי בחיפה יספרו על ייחודיותה של המחלקה הכלכלית, ההיסטוריה הקשורה בהקמתה, סמכויותיה וסוגי התיקים שנדונים בה, השינוי שחל בהגדרת סמכויותיה והתייחסות לקשר בין עבירות מס מורכבות והלבנת הון לעולם הכלכלי התאגידי.
-
בפרק זה נעסוק בבתי המשפט לענייני תעבורה. סגנית הנשיא השופטת מיכל דוידי מבית משפט השלום בחיפה והשופט אלכס אחטר מבית משפט השלום בחדרה, משוחחים בפרק זה על הטיפול בתיקים מסוג ברירת משפט (קנסות), ניהול תיקי תאונות דרכים, נהיגה בפסילה, נהיגה בשיכרות ותיקי מוות ברשלנות. ההליכים המשפטיים בבתי משפט אלו מתנהלים כהליך פלילי לכל דבר ועניין, אולם קיימים גם הליכים בעלי אופי מנהלי. הליכי התעבורה עולים בקנה אחד עם האינטרס הציבורי שמטרתו שמירה על משתמשי הדרך, הטלת ענישה הולמת והרחקת עברייני תעבורה מכבישי הארץ. -
בפרק זה נכיר את בתי המשפט לנוער, בתי משפט ייחודיים שבסמכותם לשפוט בעבירות שבוצעו על ידי קטינים, לדון בתיקי נזקקות, משפחות אומנה ועוד. שופטי הנוער הם בעלי התמחות מיוחדת ועליהם לשמור על האיזון העדין שבין ענישה לשיקום קטינים. נשיאת בתי המשפט לנוער השופטת מיכל קפלן–רוקמן וסגנית הנשיאה השופטת ליזי פרוינד, ישוחחו על הייחודיות של בתי המשפט לנוער, על היכולת לשקם ולהחזיר את הקטין למסלול חיים נורמטיבי וכן על תיקי נזקקות, הוצאת ילדים ממשמורת הוריהם שאינם מסוגלים לדאוג לצרכי ילדיהם ועוד.
-
בפרק זה נערוך היכרות עם בתי המשפט לענייני משפחה, אשר לאולמותיהם מגיעים כ-70% מהציבור בישראל במטרה לפתור סכסוך הנובע מהקשר המשפחתי של הצדדים. סגן הנשיא השופט נחשון פישר, מבית משפט השלום בראשון לציון, והשופטת אורית בן דור ליבל, מבית משפט השלום בירושלים, מספרים בפרק זה על המחלוקות המגיעות לפתחם של שופטי המשפחה הנוגעות לילדים, רכוש, מזונות, ירושה ועיזבונות, אפוטרופסות, דיני אימוץ ונוער וכל עניין שאדם עלול להיפגש בו במהלך חייו.
-
בפרק זה נכיר את בתי המשפט הקהילתיים בישראל המהווים מודל חלופי לניהול הליכים פליליים במטרה למנוע פשיעה חוזרת, לשקם את הנאשם ולהחזירו לקהילה. נשיא בתי המשפט הקהילתיים השופט אביטל חן והשופטת אילנית אימבר מבית המשפט השלום בנצרת יציגו בפרק זה את הרקע להקמת בתי המשפט הקהילתיים, יספרו על ייחודיותו ועל ההבדל בין ההליכים בבתי המשפט הקהילתיים ובין ההליך הפלילי, על סדרי הדין הייחודים לו, בעלי התפקידים המלווים את התהליך ויתרונות שיקום נאשמים לקהילה.
-
בפרק זה, אותו תפתח נשיאת בית המשפט העליון השופטת אסתר חיות, תיערך היכרות ראשונית עם הרשות השופטת בישראל והעקרונות המרכזיים המנחים את פעילותה. בפרק ישוחחו שופטת בית המשפט העליון דפנה ברק ארז והשופט רון גולדשטיין מבית המשפט השלום בתל אביב, ויפתחו צוהר למספר נושאים חשובים כמו המבנה הבסיסי של הרשות השופטת, העקרונות המחייבים את השופטים בעשייה השיפוטית, תפקידו ומאפייניו הייחודיים של בית המשפט העליון.