Эпизоды
-
Tervetuloa toisen tuotantokauden päätösbileisiin! Ensimmäisellä kaudella Ääniaaltoliikkeessä vierailleista Ana Vilkkumaasta (Shiraz Lane, Tommi Läntinen, Anzi Destruction) ja Mitja Toivosesta (Bodom After Midnight, Santa Cruz) muodostettu vakioraatimme perkaa tässä ylipitkässä erikoislähetyksessä menneen musavuoden tapahtumia ja pohtii muun muassa sitä, miksi hiki mahtaa haista ja onko kerta- vai jatkuvalämmitteinen kiuas kenties parempi. Pääosassa kuitenkin vuonna 2023 ilmestyneiden levyjen ja nähtyjen keikkojen perkaaminen.
-
Tämän kauden (ja samalla vuoden) penultimaattisessa jaksossa vieraanamme on filosofian tohtori Elina Seye. Keliolosuhteita vastustaen järjestetyissä äänityksissämme tenttasimme Seyeä muun muassa hänen Senegalissa tekemästään etnografiatutkimuksesta ja muista tutkimusprojekteistaan, opiskelijajärjestömme Synkoopin kultaisesta 90-luvusta sekä musiikkitieteen vallitsevasta asiaintilasta... ja nastakengistä. Jakson on myös ensimmäistä kertaa podcastimme historiassa editoinut Tanelin sijaan Konsta, joten meininki on kokonaisvaltaisen erityislaatuinen. Kuuntele!
-
Пропущенные эпизоды?
-
Tämän jakson vieraana on hiphop-tutkija Inka Rantakallio, joka tunnetaan akateemisen uransa ulkopuolella nimellä DJ Shygrl. Rap-kulttuurin tutkimuksen lisäksi Inka on vetäny Rap Scholar -nimistä radio-ohjelmaa ja toiminut rap-duo Sofan keikka-DJ:nä omien klubikeikkojensa lisäksi. Jakson tiimellyksessä sivutaan näitä kaikkia aiheita ja kurkistetaan lisäksi siihen, mitä Suomiräpille tällä hetkellä kuuluu. Hyppää kyytiin!
-
Tervetuloa pelimusiikin maailmaan! Tässä jaksossa puhutaan edellisen jakson vieraan spesialiteetista - nimittäin pelimusiikista, erityisesti konsolipelien maailmassa. Keskustelu polveilee pelimusiikin synnystä sen säveltämiseen, säveltäjiin, alati kasvavan pelimusiikkialan kimppuun ja loppua kohden pelimusiikin tulevaisuuteen ja siihen, mitä pelimusiikkia kukin kuuntelisi, jos siihen olisi viimeinen mahdollisuus. Taneli, tuo pelimaailman juntti, yrittää väliin änärillä ja GTA:lla, mutta muut esimerkit ovat niitä oikeita. Jaksossa soivat pelijinglet on soittanut ja tuottanut Sampsa Pietilä.
-
Tämän viikon jaksossa Konstan ja Tanelin vieraana kuullaan filosofian tohtori ja akatemiatutkija Lasse Lehtosta! Lehtosen mielenkiinnon kohteet keskittyvät monin tavoin Japaniin, ja juttua riittää tällä kertaa esimerkiksi siitä, miksi suomalaiset ja japanilaiset ovat kiinnostuneita toistensa asioista erityisesti kulttuurisessa mielessä. Tämän lisäksi ihmetellään, kuinka 500-sivuinen kirja kirjoitetaan neljässä kuukaudessa sekä miten itselleen tärkeästä ynnä kiinnostavasta aiheesta esseen pyöräyttämällä saattaa aloittaa tohtoriuteen johtavan tapahtumien ketjun. Lopuksi Lehtonen totta kai vastaa myös vakiokyssäriimme. Tervetuloa mukaan!
-
Tällä kertaa musiikkitieteen studiolla Konstan ja Tanelin vieraana väitöskirjatutkija ja filosofian maisteri Jaska Uimonen! Jaska on Helsingin yliopiston musiikkitieteen opiskelijoille ja henkilökunnalle tuttu hahmo, sillä Jaska on opettanut tuntiopettajana musiikkitiedettä siitä lähtien, kun Konsta ja Taneli ovat olleet ala-asteella. Musiikkitieteen lisäksi puhutaan muun muassa siitä, mikä tekee viulusta (ja kitarasta) loistavan sekä Jaskan työurasta, joka on musiikkitieteilijälle hieman tavanomaisesta poikkeava. Jakson lopussa laitetaan vielä itse musiikkitieteen asiat järjestykseen. Hyppää kyytiin!
-
Tällä viikolla studiovieraana jälleen musiikkitieteen yliopistonlehtori ja filosofian tohtori Juha Torvinen! Tällä kertaa tarjolla tiivis kurkistus ja raapaisu ekomusikologian pintaan. Ekokritiikki tutkii kulttuurituotteita ja -tuotoksia ja sitä, miten ne heijastavat ihmisen ja luonnon suhdetta tai inhimillisen ja ei-inhimillisen suhdetta. Tutkimussuuntaus kumpuaa ympäristöongelmista ja muun muassa ilmastonmuutoksen myötä on ajankohtaisempaa kuin koskaan. Ekomusikologia keskittyy tähän samaan aiheeseen musiikin näkökulmasta. Jaksossa tarkastellaan musiikkia, joka heijastaa ihmisen huolta ympäristöstään - ja sen tutkimuskeinoja. Juhan kanssa sivutaan muun muassa myös kestävää kiertue-elämää ja pohditaan, onko ekologisen kiertämisen mittaaminen edes mahdollista. Hyppää kyytiin!
-
Musiikkitieteen merkillisten merkkihenkilöiden henkilökuvat jatkuvat! Tällä kertaa kurkistamme taiteiden tutkimuksen professori (1.12.2023 alkaen) Susanna Välimäen tutkijan kammioon ja saamme tietää, millaista on olla akateeminen, yliopistollinen tai musiikkitieteellinen broileri. Susannan henkilöhistorian lisäksi puhetta riittää myös tutkijan vietistä ja siitä, millaisia kysymyksiä taiteentutkija voi töissään käsitellä ja miksi elämäkertakirjallisuutta tarvitaan. Hyppää mukaan!
-
Helsingin yliopiston musiikkitieteen merkittävien ja merkillisten avainhahmojen henkilökuvat jatkuvat! Tällä viikolla vuorossa yliopistonlehtori ja FT Juha Torvinen, joka on käynyt ainakin Konstalle ja Tanelille hyvinkin tutuksi musiikkitieteen peruskurssien myötä. Juhan kanssa juttua riittää hänen oman (musiikkitieteellisen) uransa lisäksi myös kitaroiden hajottamisesta, rakennusten pohjapiirrustuksista ja kaikenmoisesta harrastustoiminnasta. Lopuksi kuulemme myös Torvisen viimeiset biisit -valinnat.
-
Tervetuloa kyytiin! Toisen tuotantokauden teemana on esitellä Helsingin yliopistolla musiikkitieteessä vaikuttavia henkilöitä, pääsääntöisesti opettajia ja tutkijoita. Sarjan aloittaa viime keväänä Pacius-palkittu FT ja studioguru Mikko Ojanen, joka kertoo omasta matkastaan musiikkitieteen syövereihin. Samaan hintaan eksytään myös melko syvälle taiteiden tutkimuksen merkityksiin ja muihin kiinnostavuuksiin.
-
Tervetuloa takaisin! Toinen kausi aloitetaan pohtimalla toistamiseen, miksi musiikkitiede on niin hemmetin siistiä. Tällä kertaa emme ole arvuuttelemassa asioita kahden, sillä vieraanamme on todellinen musatieteen monitaituri, taiteiden tutkimuksen (apulais)professori Susanna Välimäki, joka lataa faktaa tiskiin niin, ettei paremmasta väliä. Uskomme, että viimeistään tämän infopläjäyksen myötä musiikkitieteen luonne tutkimusalana selkiytyy ja musiikin ihmeellinen ihanuus piirtyy silmienne eteen mitä mainioimmalla tavalla. Kuuntele ja ihastu!
-
Ba-dum-tsssh! Ääniaaltoliikkeen ensimmäisen kauden viimeisessä jaksossa vieraanamme on jälleen Shiraz Lanen rumpali Ana Vilkkumaa. Tällä kertaa keskustelemme rumpujen soiton opettamisesta, muusikkoudesta, ammattikeikan anatomiasta, Vilkkumaan Gavin Harrisonilta (mm. Porcupine Tree) ammentaman CPU-teorian vaikutuksesta hänen tapaansa opettaa sekä (vähemmän yllättäen) Iron Maidenistä ja erityisesti Nicko McBrainin tavasta laskea biisit käyntiin. Syvyyksiin mennään tälläkin kertaa, ja muun muassa tempokäsityksen päiväkohtaisesta elävyydestä sekä klikkiin soittamisesta riittää puhuttavaa.
Lähetyksen epäsuositussa argumentissa vakiopanelistit Alpo Kelbumi ja Bävä Hyndi jututtavat Vilkkumaata Meshuggahin kappaleen "Bleed" eittämättä legendaariseen rumpalointiin liittyen. Onko Tomas Haaken työskentely kannujen takana kyseisen rallin osalta kuitenkaan niin innovatiivista kuin tavataan sanoa? Saatat yllättyä – taas!
-
Tämän viikon vieras on Bodom After Midnightista ja Santa Cruzista tuttu Mitja Toivonen! Vakaa tarkoitus oli puhua basson soittamisesta ja basismista, mutta puhuttiin lopulta paljon muustakin, muun muassa kiertämisestä ja siitä, kuinka ei-siistiä on soittaa kotona yksin bassoa. Ja miten Mitja otti Children of Bodomin biisit haltuun?
-
Uusi jakso joka toinen tiistai. Musiikkitieteellistä ja vähemmän tieteellistä keskustelua musiikkikentän ajankohtaisista ja vähemmän ajankohtaisista aiheista ja ilmiöistä. Palautetta, terveisiä ja jaksoehdotuksia voi lähettää Instagramissa, Facebookissa tai sähköpostilla osoitteeseen [email protected]. Linkit: https://linktr.ee/aaniaaltoliike
-
1, 2, 3, 4! Ääniaaltoliikettä siunaa tällä kertaa läsnäolollaan vantaalaisen hard rock -yhtye Shiraz Lanen rumpali Ana Vilkkumaa, joka bändihommiensa ohessa toimii sekä sessiomuusikkona että rumpuopettajana. Miten Vilkkumaan ura rumpalina sai alkunsa? Miten bändissä soittamisen, sessiotyöskentelyn ja opettamisen kokonaisuus pidetään tiukasti läjässä? Millainen on Vilkkumaan rumpufilosofia, entä miten se välittyy hänen soittoonsa? Miten bändin kanssa treenaaminen, säveltäminen ja sovittaminen poikkeavat sessioduuneista ja rumpalin oman käsityötaidon työstämisestä? Luvassa on syväluotaava katsaus rumpujen soittamisen ja siihen liittyvän filosofian saloihin, minkä lisäksi Vilkkumaa tarjoilee kultaisen neuvonsa kaikille kannuttajille.
Lähetyksen epäsuositussa argumentissa vakiopanelistit Alpo Kelbumi ja Bävä Hyndi tenttaavat Vilkkumaalta, onko paljon parjattu Metallican Lars Ulrich tosiasiassa niin huono rumpali kuin usein väitetään. Saatat yllättyä!
-
Kuten kuulijakuntamme saattaa jo tietää, työskentelee Konsta opintojen ohessa tiskijukkana – ja suhtautuu suorastaan palavalla intohimolla emoskeneen ja kyseisen sateenvarjon alle mahtuviin genreihin. Taneli, joka ei ole kyseisessä skenessä sisällä lainkaan, kävi tekemässä tutkivaa journalismia (tai gonzoilemassa, jokainen muodostakoon näkemyksensä hänen tulokulmastaan itse) Konstan ja hänen DJ-partnerinsa MG:n emodiskossa On the Rocksissa. Miten ilta sujui, oliko niin sanotusti meininkiä? Millaisia juhlijoiden käsitykset emoskenestä, sen käsittämästä musiikista sekä illan aikana soitetuista biiseistä olivat? Onko emo ennemmin estetiikkaa kuin genre? Onko näiden asioiden päälle ylipäänsä mahdollista laittaa sormea yksiselitteisesti? Kuuntele ja ota selvää!
-
Oletko joskus haaveillut liveklubin ohjelmapäällikkyydestä tai halunnut saada lisätietoa artistien ja bändien buukkaustoiminnasta Helsingin musiikkiympäristössä? Mikäli vastauksesi on "kyllä", sopii tämänkertainen jaksomme sinulle kuin nakutettu. Vieraanamme on Helsingin keskustassa Mikonkadulla sijaitsevan On the Rocksin ohjelmapäällikkö Mikko Merilinna, jonka kanssa keskustelemme varsin laaja-alaisesti elävän musiikin kentän toiminnoista, keikkojen buukkaamisesta sekä liveklubin ja musiikkibaarin pyörittämisestä, minkä lisäksi Merilinna tarjoilee katsauksen henkilöhistoriaansa media- ja kulttuurialan toimijana. Jos media, kulttuuri ja tapahtumat eivät kiinnosta, niin kohta kyllä kiinnostavat. Ja jos kiinnostavat jo entuudestaan, et halua missata tätä!
-
Tämänkertaisessa jaksossa tarkastelemme päämajanamme toimivan Helsingin yliopiston musiikkitieteen studion 60-vuotista taivalta. Pohjoismaiden vanhimman edelleen toiminnassa olevan studion historian lehdille meidät johdattelee yliopistonlehtori, FT Mikko Ojanen, jonka kokemus "äänilaboratoriostamme" on ehtinyt paisua jo parikymmenvuotiseksi. Mistä tämä kaikki sai alkunsa? Minkälaista toimintaa studion menneet vuosikymmenet ovat käsittäneet, entä keiden orkestroimana? Millaisena Ojanen kokee musiikkitieteen studion nykytilan ja tulevaisuuden – miten studion rikasta ja polveilevaa historiaa saadaan jatkettua ja toiminta säilytettyä elinvoimaisena? Luvassa on runsaasti kiinnostavia faktoja koskien niin studiolla toiminutta henkilöstöä, musiikkiteknologiaa kuin elektroakustista musiikkia Suomessa ja muualla.
-
Tällä viikolla huipentuvien jääkiekon MM-kisojen johdosta käsittelyssä tällä kertaa musiikin suhde jääkiekkoon, etenkin rapakon toisella puolella. Millaisissa tilanteissa musiikkia jääkiekko-ottelun aikana soitetaan, entä minkälaista musiikkia? Minkälainen organisaatio musiikin soittamisesta vastaa, entä minkälaisilla välineillä? Taneli kävi tammikuussa 2022 tekemässä kenttätyötä Seattlessa, ja matkan aikana hän analysoi NHL:n tuoreimman joukkueen, Seattle Krakenin, kolmen kotiottelun aikana soineen musiikin kandidaatintutkielmaansa varten. Vastaukset näihin ja moniin muihin lätkää ja musaa koskettaviin kysymyksiin paikannetaan tässä jaksossa – tai sitten kundit passitetaan jäähyaitioon.
Lähetyksen epäsuositussa argumentissa vakiopanelistit Alpo Kelbumi ja Bävä Hyndi pohtivat urheilufaniutta. Tuleeko lätkässä ja futiksessa kannattaa samoja joukkueita? Onko hirvittävää kuvainraastoa, jos esimerkiksi futiksessa kannattaa HJK:ta mutta lätkässä HIFK:ta? Miten Alpon henkilökohtainen urheiluhistoria kytkeytyy aiheeseen, entä mitä tekemistä Mikael Forssellilla on asian kanssa? Vastaus viimeiseen kysymykseen kuuluu "ei mitään", koska ihmismuisti on ailahtelevainen, ja ajoittain vuosiluvut menevät itse kullakin sekaisin.
-
🟢It's crazy, it's party!🟢
Ääniaaltoliikkeen ensimmäisessä extrajaksossa sukelletaan suoraan Euroviisujen sykkeeseen mielenkiintoisen vieraan välityksellä. Käärijän lähipiiriin kuuluva ja artistin tulkkina Liverpoolissa toiminut Jesse kävi keskustelemassa kanssamme Euroviisu-rupeaman tapahtumista. Millaista oli kokea livenä Käärijä-mania ja tilanne, jossa Suomi oli ensimmäistä kertaa delegaatioista halutuin? Millaisella kokoonpanolla ja miten pidettiin huolta siitä, että kansansuosikki pysyi sekä kunnossa että järjissään hurjan rutistuksen aikana? Entä kuinka paljon lopulta tarvitsi tulkata, kun Käärijän kieli alkoi vähitellen taipua englanninkin saralla?
Asiaan kuuluvalla tavalla spekuloimme lisäksi lyhyesti kisojen lopputulosta, sääntöjä sekä sitä, miltä Käärijän tulevaisuus näyttää. Pureskelemme myös hieman edeltävän viisujakson myötä lähettämiänne palautteita. CHA CHA CHA!
- Показать больше