Эпизоды
-
Therese Storebø Østervold er destillatør på Feddie Ocean Distillery på Fedje, med ansvar for akevitt og gin. I denne episoden forteller hun om hvordan hun endte på en øy langt vest i havet, og om hvordan hun og Feddie jobber med akevitt og annet brennevin - men også turisme.
-
16 . desember 2024 feirer Norske Akevitters Venner 25 år.
I den forbindelse har redaktør i AquaVIT, Sjur Harby, samlet tre av ildsjelene som var med på å stifte foreningen, til en prat om historien vår. Halvor Heuch, Ingvar Hage og Per Harald Grue er samlet rundt bordet på Atlungstad brenneri for å se tilbake på de siste 25 årene.
Hva var ideen bak foreningen, og hvordan foregikk stiftelsen? Hvordan har vi jobbet disse 25 årene for å få til de tingene vi har gjort? Hva er de tre mest stolte av at vi har fått til, og hvordan mener de foreningen bør utvikle seg videre?
Dette, og mye mer, får du høre om i denne ekstra lange spesialepisoden av Akevittpodden, i anledning vårt 25-årsjubileum.
-
Пропущенные эпизоды?
-
Jon Bertelsen er master blender hos Det Norske Brenneri i Grimstad, og er en av få destillatører som dyrker, plukker og bruker egne urter og krydder. I denne episoden forteller han mer om hvorfor han har tatt det valget, hva smakssetting av brennevin har til felles med å komponere musikk, og hvordan han finner frem til de smakene han vil ha i akevittene han lager.
-
Arnt Steffensen står bak flere bøker om ulike brennevinstyper, cocktails, mocktails og tradisjonsmat. Hvordan skjedde det at han ble en anerkjent brennevinsforfatter, og hva er planene for neste bok?
-
I den gamle Posthallen i Oslo har Magnus Thorseth åpnet Seid, en bar som baserer seg på akevitt og norske råvarer - skikkelig trolldomskunst med akevitt. Hva er tanken bak den nye baren, hvordan har det første året vært og hvordan har konseptet blitt mottatt av publikum?
-
Truls Svendsen er for mange kjent som moromann og ikke minst Eyvind Hellstrøms makker. Nå har han fått laget sin egen akevitt - men hvorfor og hvordan? Har han bare satt navnet sitt på flasken, og hvorfor smaker den som den gjør?
-
Akevitt og øl er en kjent kombinasjon, men når man blander inn korpsmusikk er kombinasjonen noe mer ukjent. Gustav Jørgensen er musiker, øl- og akevittentusiast og brenner for å kombinere de tre. Nysgjerrig på hvordan det materialiserer seg? I denne episoden får du vite mer.
-
Marianne Aashaug er festivalgeneral og gleder seg til å ønske tusenvis av akevittelskere tilbake til Gjøvik og Norsk akevittfestival. I denne episoden forteller hun hva som skal skje på Gjøvik i år, og hva du kan glede deg til på årets festival.
-
Gunhild Aasland driver besøkssenteret hos Anora (tidligere kjent som Arcus). Der formidler hun norsk brennevinshistorie og kunnskap om norsk akevittproduksjon. I denne episoden får du høre litt mer om hva du kan oppleve i Destilleriveien 11 og hva som skjer der frem mot jul.
-
Marthe Bøhn er Norges eneste kvinnelige destillatør, og har etter mange år i cognacens verden begynt å lage sin egen akevitt. I denne episoden forteller Marthe om hvordan hun gikk fra sykkelturisme til å gå i lære hos Richard Braastad, hvorfor hun har gått fra druesprit til potetsprit, og hvordan hun likevel tar med seg cognac-røttene i akevittproduksjonen.
-
June Grodatter Tryggvason og Hans Ingi Råheim Tryggvason er hjernene bak tre spennende aromahjul, smaksarket for akevitt og samleesken "Norske akevitter til enhver anledning". Hvordan har de gått frem for å utvikle aromahjul, og hvordan bruker man egentlig et smaksark?
-
I denne utgaven av Akevittpodden er daglig leder i Norske Akevitters Venner, Lars Ole Ørjasæter, på besøk i podkaststudioet til Hanen, organisasjonen for blant annet gardsmat og bygdeturisme. Her snakker han om julemat og juledrikke sammen med Hanens daglige leder, Bernt Bucher-Johannessen.
-
Lars Ole har besøkt Eplegården, en bedrift med lange tradisjoner og store vyer. Hvordan lager de egentlig sin epleakevitt, og hva slags planer har de fremover?
-
Planleggingen av årets Akevittfestival på Gjøvik er godt i gang. Marianne Aashaug er festivalsjef, og har vært med helt siden oppstarten. Hun forteller litt om historien, avslører noen av arrangementene på årets festival og deler noen gode festivalminner fra tidligere år.
Elisabeth forteller også om sitt beste og verste festivalminne, og du kan vinne konsertbilletter til CC Cowboys på Akevittfestivalen fredag 30. september.
For å vinne billetter, send e-post til [email protected]
-
Idar Sørensen er produktsjef for brennevin i Vinmonopolet, og er blant annet ansvarlig for å sørge for det gode akevittutvalget vi har i dag. Han forteller om salgsutviklingen på akevitt de siste årene, hvordan du kan sørge for at din favorittakevitt får hylleplass og hvordan Vinmonopolet er med på å utvikle akevittkategorien.
-
Espen Smith står bak selskapet Øl & piano, men har gjennom årene utviklet interesse for også norsk akevitt, mat og til og med honning. Han holder foredrag og smakinger i både inn- og utland, og i denne episoden deler han litt av sine synspunkter om akevittens utvikling og hva han tror om akevittens fremtid.
-
Nesten ved en tilfeldighet kjøpte Svein Berfjord og kona Berg gård i 1986. I utgangspunktet var planen enkelt jordbruk, men med årene har driften på gården utviklet seg. I 2001 startet de å dyrke karve, og i slutten av 2010 ble beslutningen tatt om at de skulle starte akevittproduksjon. 11 år senere vinner en av akevittene fra Inderøy Brenneri det som muligens var tidenes første sommerakevittest, i Dagens Næringsliv, sommeren 2021. Hvordan har de kommet dit?
-
Halvor Heuch og Romain Jourdan er to av dem som står bak Atlungstad håndverksdestilleri. Det historiske brenneriet var så godt som nedlagt, men ble i tolvte time reddet av riksantikvaren. På Atlungstad håndterer de hele prosessen i akevittproduksjon, fra potet til ferdig produkt, med unntak av rektifikasjon. Halvor og Romain forteller om noen av de spennende prosjektene de har på gang, og hvilke planer de har for Atlungstad fremover.
-
Har du sett bilen som kjører rundt med AQUAVIT på registreringsskiltet? Det er bilen til Stine Borgersen, som startet selskapet Akevittruten som 27-åring. 16 år senere har hun akevitt som levevei, når hun tar med akevittglade nordmenn på turer til lands, til vanns og på skinner med, for å lære mer om vårt nasjonalbrennevin.
-
Tor Petter Christensen er daglig leder i Aurora Spirit, som er verdens nordligste akevittdestilleri. Vi har møtt ham i Bodø for å høre mer om produktene de lager i Lyngen. Får akevittene en ekstra dimensjon fordi de er laget så langt nord, eller bruker de kanskje andre ingredienser der? Tor Petter avslører hvilken ingrediens de ikke kan bruke i akevitt og avslører en spennende produktnyhet.
- Показать больше