Эпизоды
-
Veckans avsnitt är det sista avsnittet för säsongen! Under tiden vi spelade in avsnittet sände vi live på Instagram, så avsnittet är väldigt avslappnat och spontant. Vi summerar säsongen men talar också om förlossningstrauma, om kejsarsnitt är ett "riktigt" sätt att föda barn på.. Och när borde man sätta sina barn i dagis? Förutom allt det hinner vi också tala om mom-shaming och vi ger våra bästa poddtips. Vi talar också om vår kommande föreläsning och om det blir en tredje säsong? Det och mycket mer i säsongens sista avsnitt!
-
I veckans avsnitt talar vi om missfall och missfallsrädsla, det som ännu är så tabu att tala om fast det händer kvinnor varje dag. Vi har med oss Theresia Lundvik som själv fick missfall julafton 2016. Hon berättar om hur missfallet tog sig i uttryck och om känslor hon aldrig hade kunnat ana att kommer över en när man går igenom ett missfall. T.ex. om hur hon såg rött när hennes kusin berättade att hon var gravid.
Vi talar också allmänt om missfall och utbyter tankar kring bland annat om vi tror att det är värre att få sent missfall än tidigt? -
Пропущенные эпизоды?
-
Veckans avsnitt av vår podd är så roligt. Jag tror det är vår roligaste avsnitt hittills. Vi talar om mens och avslag! Och verkligen allt kring det. Fanns inga hämningar när vi spelade in detta avsnitt, vi hade så kul och pratade om så mycket som ingen av oss hade pratat om förr.
-
Vi satte oss ner och talade om skilsmässa ur barnets perspektiv, med två skilsmässobarn närvarande. Rebecka och Hannah var båda små när deras föräldrar skilde sig. Trots att de är vuxna idag märks det tydligt hur de ännu idag påverkas av deras föräldrars skilsmässa som hände när de var små.
Vi talar om alla de känslor som kom med skilsmässan, hur många av de känslorna var allt för stora för ett litet barn att bära. Om hur de aldrig känt att de vågat eller fått uttala sig om hur jobbigt det varit med skilsmässan, för det var mamma och pappas skilsmässa, inte deras. Och det är ju något många föräldrar glömmer bort - barnet sitter ju där mittemellan utan möjlighet att påverka trots att de så gärna skulle vilja.
Vi talar om om skuldkänslorna de kände mot sina föräldrar, att inte göra någon ledsen och besviken. Förtvivlan inför varje söndag när de skulle byta vecka och hur de alltid känt att de behövt parera mellan mamma och pappa och hålla alla så nöjda som möjligt och tynga undan sina egna känslor.
Vi talar också om rädslan både Rebecka och Hanna känner kring skilsmässa nu i vuxen ålder, hur rädslan av att bli lämnad påverkar dem i alla deras relationer ännu idag. -
Är det skillnad mellan att uppfostra döttrar och söner? Det tror vi. Från att man föds som flicka ligger man i underläge i samhället, mot pojkarna som redan då har ett stort försprång. Vi vill tro att vår generations föräldrar är den generationen som jobbar för förändring. Vi som inte försöker forma våra barn, vi som försöker ge våra barn verktygen att stå emot samhällets normer redan från tidig ålder.
Vi talar om stopp min kropp, duktighetsfälllan, om problematiken att alltid kommentera flickors utseende. Vi lyfter också varför det är så viktigt att föräldrar till pojkar också talar om detta med sina söner, för att lära dem redan från små att flickors kroppar bara är deras egna och att de är värda exakt lika mycket som pojkar. Hur får man in jämnställdhet i uppfostran?
I avsnittet hinner vi också tala om detta med att det ses som negativt att vara tjock. Varifrån kommer det? Vi berättar om hur vi såg på våra egna kroppar i tonåren hur vi ser på dem idag. Och det leder in oss på diskussionen kring vem som får föra ”bodypositivitets kampen” Är det ok att delta i den trots att man har en normkropp?
Som om detta inte vore nog, så talar vi om relationen pappa-dotter. Hur den ofta blir lidande när tonåren kommer, eller hur den blir en relation där dottern kämpar för sin pappas bekräftelse. Hur viktigt det är att fäder förebygger detta redan från det att döttrarna är små, genom att vara närvarande, stötta och visa känslor. Och hur otroligt viktigt det är att fäderna fortsätter med det!
Det och så mycket mer i veckans otroligt viktiga avsnitt! -
För några veckor sedan åkte vi hem till Sara Jungersten som är utvecklingspsykolog och doula för att spela in ett avsnitt om förlossningsrädsla. Sara var med i vårt avsnitt om amning (avsnitt 8, del 1 & 2). I avsnittet tar vi upp vad förlossningsrädsla är, hur man kan vända på rädslan, egna tankar och erfarenheter och vi kommer också in på vad en doula är hur en doula kan vara som extra stöd vid både förberedelsen inför en förlossning, under förlossningen och även efter. Ett ärligt och positivt avsnitt om förlossningsrädsla.
-
I veckans avsnitt talar vi så mycket mer om preventivmedel. Om skrämselpropagandan som pågår kring preventivmedel, om hur det har blivit en boom om att skippa hormoner - fast är nu hormoner verkligen så farligt?
V talar om alla preventivmedel i de tre preventivmedels grupperna:
1. Gruppen med två hormoner - östrogen och gestagen
2. Gruppen med endast ett hormon - gestagen
3. Sista gruppen - hormonfria medel
I avsnittet tar vi upp allt kring preventivmedel på ett neutralt, ödmjukt och icke dömande sätt. Med oss i avsnittet har vi barnmorskan och sexualrådgivaren Malin Wiik-Norrman. -
I veckans avsnitt spinner vi vidare på det vi nuddade vid i avsnittet "Babybubblan är inte bara rosa". Nämligen nedstämdhet, depression, ångest och förlossningsdepression. Carro och Rebecka öppnar upp om sina egna erfarenheter, vilket resulterade i ett ärligt och djupt samtal om att ta tidiga tecken på allvar, hur en depression kan leda till en ätstörning och hur det är att inte känna att man älskar sina egna barn..
I avsnittet diskuterar vi 3 känsliga fördomar var om ångest och förlossningsdepression. Ett av dom är "Det är trendigt att ha psykisk ohälsa" - Fast, är det inte det då? -
I detta avsnitt talar vi bland annat om pressen att "bli nånting", det dåliga mammasamvetet, och om det faktum att många mammor kommer till den punkten att man känner att man tappat bort sig själv i nått skede av mammaledigheten. Men kan det egentligen vara så att man får en ny roll - som mamma, som man eventuellt ännu inte känner sig helt bekväm med?
Annat vi tar upp i avsnittet är om mammor idag har för stora krav på sig att man borde känna sig lycklig i vardagen. Och att det för vissa helt enkelt inte är tillräckligt att ”bara vara mamma” för att känna sig tillfreds med tillvaron, utan man behöver projekt och jobb vid sidan av. Medan andra ser det som en press att man måste ha något projekt vid sidan av mammaledigheten för ”du har ju så mycket tid nu när du bara är hemma med barnen”. Gäst Sara Rasmus. -
I säsongens första avsnitt "Lusten och det förändrade sexlivet", talar vi om sex. Rätt och slätt. Sexuella dysfunktioner, sex under graviditet, efter förlossning och när man fått barn. Så alla som känner på sig att de inte vill höra om Carros och Rebeckas sexliv gör rätt i att inte klicka på play, haha!
Som experthjälp i veckans avsnitt har vi med oss barnmorskan och sexualrådgivaren Malin Wiik-Norrman. -
11. Hur fungerar det med sponsorer och tror vi på gud? by Carola Ekman & Rebecka Hägert
-
I det sista avsnittet för säsongen tar vi upp saker vi lämnat att fundera på efter säsongens gång, om kritiken Carro fick efter avsnittet där hon berättade om hur Lo inte fick var hos henne direkt efter förlossningen och om hur det har varit att ha med gäster i podden. Vi kommer snabbt in på sidospår om patriarkatets inverkan på hur vi uppfostrar våra barn, om varför man inte ska ropa nej åt sina barn i tid och otid och massa annat föräldrarsnack. Vi går även igenom hur det har varit att spela in vår podcast tillsammans - vi som inte ens kände varandra!
-
I veckans avsnitt berättar Rebecka om sin anorexi som hon hade mellan 14 och 18 års ålder. Hur och när den började, vad det var som triggade igång den och hur åren med "spöket" såg ut. Hur hennes mamma förtvivlat sökte hjälp åt sin dotter, men Rebecka var aldrig tillräckligt sjuk utan de skickades gång på gång hem..
Rebecka berättar öppet och ärligt om hur hon kastade mat längs väggarna, hånskrattade åt läkaren som tillslut sa att hon måste läggas in på avdelningen och hur månaderna på Ulfåsa (en psykiatrisk avdelning specialiserad på ätstörningar i Helsingfors) fick henne att må ännu sämre och bara gå ner i vikt. Om hur hon och de andra inlagda flickorna började tävla om vem som var sjukast.. -
I del två "Amning är ett moraliskt minfält" talar vi mycket om vad amning riktigt är, och hur man kan förbereda sig inför att amma och verkligen få det att lyckas - bara man vill. Vi diskuterar mycket om hur man aldrig kan göra rätt när det kommer till amning, om hur maning är ett moraliskt minfält. Vi talar också mycket om hur man kan vara ett stöd åt en ammande partner eller en väninna. I detta avsnitt talar vi mest amning men vi vill inte att ni som valt att inte amma blir avskräckta nu och tänker "amning, so lame att lyssna på" Nej detta avsnitt passar för både de som valt att amma och de som valt att inte amma. Lyssna, ett av våra bästa avsnitt. Medverkande: Sara Jungersten.
-
För några veckor sen satte jag, Rebecka och Sara Jungersten oss ned i Alma och Theas rum med en mikrofon och en fullspäckad avsnittsplan. Sara presenterar sig som vän, doula, utvecklingspsykolog och amningsfantast! Och det tycker jag är mycket bra presenterat. Resultatet av vårt samtal hör ni idag, i inte bara en del utan i hela två!
Hur samhällsidealet är att man inte ska förändras när man får barn, utan det är som att idealet är att man ska få ett barn lite vid sidan om, och att det är väldigt viktigt att man ska fortsätta med sitt liv så som det var tidigare. Och om det inte blir så ses det nästan lite som ett misslyckande "nämen har du gått ner dig i detdär föräldraträsket?" Fast livet har förändrats totalt. Det och supermycket mera i första delen av avsnitt 8. -
I veckans avsnitt av podden har vi med oss en gäst som berättar om något som vi själva är väldigt oinsatta i eftersom vi knappt hade hört om någon tidigare som fått igenom ett planerat kejsarsnitt. Snitt pga medicinska skäl hör man ju, men själv känner jag ingen som beviljats snitt av humanitära skäl!
I veckans avsnitt har vi med oss Paulina Peltomaa. Hon berättar om hennes tankar om snitt som började redan tidigt under graviditeten. Det eftersom att hon var så rädd att något skulle hända babyn i magen pga något hon själv gjorde. Rädslan blev större och större och slutade med att hon var fast besluten om att hon vill ha planerat snitt eftersom att hon ville minimera risken att något skulle gå fel eller hända med babyn vid förlossningen.. Paulina berättar ingående och ärligt om hennes resa mot att bli beviljad planerat snitt, som var allt annat än lätt. Om oförståelsen från omgivningen, och om kontakten med vården som blev mer som en fight än ett stöd.. -
I veckans avsnitt talar vi om hur relationerna man har i livet förändras när man blir gravid, och får en alldeles ny, egen relation till det lilla livet man blivit mamma till. Och om hur den relationen sopar mattan med alla andra relationer i livet, och vad detta kan medföra. Vänner faller bort, slutar höra av sig, man själv kanske inte har tid att tänka på att det gått 3 månader sen senaste träffe.. Men att bli förälder måste inte bara innebära att relationer lider, nej parrelationen kan också bli bättre och djupare, och ens relationer till de egna föräldrarna får en helt ny innebörd.. I avsnittet talar vi också om vad vi egentligen tycker om mammagrupper som ordnas från hälosvårdscentralen - är det egentligen bara en grupp med mammor som sitter och jämför barnen, och skryter om att mitt barn sover nog minsann redan fulla nätter trots sina ynka 7 veckor?
-
I dagens avsnitt har vi med oss Elisabeth Sundqvist. Hon berättar om hur det var när hennes son Noel förlöstes med akut snitt i vecka 32, men det ingen visste var att han hade slutat växa redan i vecka 28. Noel vägde bara 1050 gram när han föddes i maj 2017. Idag är Noel 1 år och Elisabeth berättar öppet och ärligt om känslorna hon upplevde dygnen under och efter Noels förlossning och tankarna hon haft under det första året som mamma till en prematur.
-
I avsnittet "Babybubblan är inte bara rosa" talar vi om första tiden med ett helt nytt liv, från det att förlossningen tagit slut och livet som en familj börjar.
Rebecka berättar om hur tuff deras start var med första barnet, med smärtorna efter förlossningen, sömnlösa nätter, amningsproblemen hon hade och ensamheten hon kände. Carola talar för första gången om förlossningsdepressionen som kom som en blixt från en perfekt klarrosa himmel.
Vi hinner också prata om dygnen efter ett kejsarsnitt, omställningen från ett barn till två och så mycket mera. -
I detta avsnitt av podden har vi med oss säsongens första gästpoddare. Hannah Södergran berättar om den kamp och längtan efter ett eget barn de varit tvungna att gå igenom för att komma dit de är idag. För Hannah och hennes man var det allt annat än lätt att bli föräldrar på naturlig väg. Lyssna på Hannahs historia, om varför de hade svårt att bli gravida, om den förtvivlan hon kände varje gång hon såg en gravid kvinna och vad som till slut blev deras räddning.
Ofrivillig barnlöshet och infertilitet är något vi måste tala mer om. Och det gör vi idag. Hoppas ni lyssnar! - Показать больше