Эпизоды
-
Der spilles spil - computerspil - som aldrig før. Det er i TV som esport, i undervisningen som læringsplatforme samt i langt de fleste hjem med børn. Selv voksne er med på bølgen.
Med den tiltagende offentliggørelse af computerspil, er der fulgt frygt for at det skaber voldelige børn og unge, afhængighed samt holdningen, at spild af tid.
I denne og forrige epiosde af Alphabølgen tager vi emnet op, og bringer forskellige typer eksperter på banen.
Denne gang er det Thorkild Hanghøj fra Aalborg Universitet, der fortæller om hans arbejde med alle slags spil.
-
Der spilles spil - computerspil - som aldrig før. Det er i TV som esport, i undervisningen som læringsplatforme samt i langt de fleste hjem med børn. Selv voksne er med på bølgen.
Med den tiltagende offentliggørelse af computerspil, er der fulgt frygt for at det skaber voldelige børn og unge, afhængighed samt holdningen, at spild af tid.
I denne og næste epiosde af Alphabølgen tager vi emnet op, og bringer forskellige typer eksperter på banen.
Vi lægger ud med Tore Neergaard Kjellow, stifteren af Skolen i spil, der med dokumenteret succes får børn og unge til at lære igennem eksisterende spil. Han har også god erfaring med, hvad det kræver af lærerne, når der skal læres gennem spil.
Episodens anden gæst er Christian Mogensen, der ud over sit arbejde på Center for digital pædagogik har stiftet virksomheden Noget om spil. Hans tilgang er det brede perspektiv, hvor både samfund og forældrerollen berøres.
Vi stiller dem begge spørgsmålet: Spille spil eller spild af tid? Lyt med og hør, hvad de svarede.
-
Пропущенные эпизоды?
-
Denne episode er blevet kaldt "En stinker", 2018s nulpunkt - træls men nødvendig. Alphabølgen er tilbage efter en lang juleferie, og vi ligger hårdt ud med at kigge på nogle utroligt prekære sager. Det drejer sig om kommunernes misbrug af dine børns date, KL´s vision for fremtiden med teknologi, som mest af alt ligner en dårlig udgave af Minority Report og så "Den evidensbaserede skole", som ikke er evidensbaseret alligevel. Alt i alt en rigtig træls omgang, som sætter sindende i kog hos os begge.
Meget bedre bliver det ikke i "Sidesporet", som denne gang handler om de 1000 børn og unge, der er blevet anklaget for at dele en video af mindreårige, der dyrker sex. På mange måder en meget tragisk sag, som vi vender i Sidesporet.
Rigtig god fornøjelse og på gensyn på den anden side af en stinkende men nødvendig episode.
-
Når børn kommunikerer, så prøv og læg mærke til hvor mange forskellige kommunikationsformer eller modaliteter, der egentlig indgår. De laver lyde, de gestikulerer, laver fagter, ansigtsudtryk, håndtegn, dansetrin, bruger slang, metaforer, tegner tegninger, opfører skuespil, bygger verdener i lego og alt muligt andet. Nogle gange helt overdrevet - synes vi voksne, der står og ser på.
Det handler denne episode af Alphabølgen om, når vi stiller skarpt på børns multimodale kommunikation. I vores sidespor prøver vi at finde frem til, om vi har en "farvoritmodalitet".
-
84 % af Danmarks befolkning har en smartphone. På vores computere er vi gået fra, at have programmer til, at have apps. Tablets har indtaget vores liv, og 52 % af os har fået en.
Apps fylder vores dagligdag, ung som gammel, og vi påvirkes af deres indhold, user interfaces og producent bestemte formål.
I denne episode af Alphanbølgen tager vi et hurtigt kig på det danske forhold til apps ved bl.a., at se på vores mobilforsider. Derudover har vi talt med en pige om, hvad hun mindst vil kunne undvære på sin mobil.
Til sidst tager vi et sidespor, hvor et indlæg i Politiken fremstiller tesen, at børn bliver idéfattige af iPads.
-
Vi kender den allesammen - tavlen! Sort eller grøn hang den der i klasseværelset og fandt sig i at blive tegnet på, skrevet på, malet på og vasket på. Den kunne så meget - eller kunne den? Hvorfor blev den egentlig skiftet ud med Interaktive tavler og tablets? Hvad var det egentlig den kunne, hvad kunne den ikke og hvorfor blev den erstattet?
I denne episode træder vi ind i klasseværelset og kigger på tavler i alle afskygninger. Både som hardware, software, præsentationsredskab, tankekort og meget andet. Vi prøver at belyse tavlen med Mcluhans Tetrad model og taler om kridt, netbræts og tegnetavler.
Vi runder episoden af med en top 3 over yndlingstavler.
Se shownotes
-
YouTube er allestedsnærværende og meget svær at komme uden om. I børne- og ungehøjde er det ofte hovedkilden til underholdning såvel som information, men er det alt sammen lige godt?
I dag går snakken på YouTubes gode, såvel som dårlige sider, og vi forsøger at belyse hvad det er, man som forældre og professionel bør være opmærksom på. Vi snakker Guldtuben, Elsagate og management af vores børns helte.
Til sidst tager vi en tur igennem vores personlige top 3 YouTube kanaler, og kommer til at gå 10 minutter over tid af bare iver.
Find shownotes her
-
I denne episode bevæger vi os ind i et emne, som særligt én af os ved enormt meget om. For hvad er det lige, det her med kvinder og teknologi. Hvorfor er det vigtigt at give særskilt fokus? Hvorfor fylder det så meget i debatterne i disse år, og findes der nogle løsninger, som også involverer piger?
Udover episodens emne så skal vi også fejre en "langstrømpet" fødselsdag, og vi har endnu en gang en top 3, som denne gang bliver et åbenlyst sololøb, da den ene af os er den anden langt overlegen i forhold til emnet.
Så læn dig tilbage, find en kop kaffe, en motorvej eller et godt DSB sæde, og lad os fylde lidt i din øregang.
God fornøjelse.
Se shownotes og links til kilder her: Episode 4 Shownotes
-
Emnet børn og mobiltelefoner har længe bragt sindene i kog. For nyligt begyndte skoler i hobetal at udelukke mobilen fra deres klasselokaler, og skabte for alvor fornyet fokus på vores teknologi i skoleregi.
Er forbud egentlig en god løsning, og hvem har ansvaret?
Derudover tager vi, som ‘Sidespor’, den nye persondatalov op til debat. En lov, som syntes at være strøget lige forbi os, og som fremadrettet får direkte konsekvenser for vores børn og deres data.Se episodens show notes på alphabolgen.dk
-
En cyborg - noget vi ofte forbinder med figurer i film som Terminator, Robocop eller Blade runner. Men udstyret med mobiltelefoner, smartwatches og bærbare computere er vi så ikke alle ved at være Cyborgs. Det og mange andre relaterede spørgsmål er omdrejningspunktet, når vi i denne episode kaster os over begrebet "Cyborg" eller på dansk "Kyborg". Vi relaterer vores snak til børn og unges omgang med teknologi, og forsøger at komme med et bud på, hvilke af disse der i aller højeste grad er med til at forme livet som barn eller ung i dag.
I episodens top 3, kommer vi hver især med et bud på følgende spørgsmål:
"Hvilke 3 teknologier får du svært ved at undvære, hvis du skal vedblive med at være dig?"Vi høres ved!
Eva & Uffe
-
I denne første episode tager vi temperaturen på et godt dansk Buzzword: "Fake News". Vi undre os over, hvad der gemmer sig bag fænomenet, hvorfor nogle nyheder klassificeres som Fake news og andre ikke. Vi taler om hvor vi får vores nyheder fra, hvem der får hvilke og hvorfor dele af en Roskilde festival kan danse uvidende videre, mens højhuse i London står i flammer. Vi nævner selvfølgelig også Hr. Trump.
Apple har trukket stikket på deres iPods, så vi går i det nostalgiske hjørne og skåler sørgmodigt i gravøl, mens vi lader minder om en herlig tid med ipods fylde lydbilledet.
Se alle vores Show Notes her: http://alphabolgen.dk/2017/08/03/alphaboelgen-episode-1-3-8-17/