Эпизоды
-
Vi summerar säsong 7 med fyra medskick:
gör bara gör
tillåt och skapa böjlighet
döda egot- låt barn leda
väj inte för dom svåra frågorna
Och. Vi hittade männen! Det är somrigt, lever Mauro Scocco vid Sävern eller väntar han vid 7-eleven? Åsså ber vi om er hjälp. Tack!
-
Revision för barnets rättigheter? Riksrevisionen har granskat regeringens insatser för efterlevnaden av barnkonventionen inom skolområdet. Och det snackar vi om i det här avsnittet.
Det är fokus på tre skolmyndigheter, två får kritik, en får det inte. Och av kritiken kan vi lära saker om vår egen verksamhet eller organisation.
Vi pratar granskning och revision i största allmänhet och funderar på om vi känner någon revisor.
-
Пропущенные эпизоды?
-
Att va för gammal för snapchat och tiktok, ska barn rösta i Talang, red flags, vilka modeller målar vi upp för att synliggöra barn i vuxnas strukturer och kan vi få med barnkonventionen i medarbetar- och utvecklingssamtal?
Plus, när ska vi börja Hans Roslinga Sverige med barnrätten?
-
Det mänskliga i en myndighet som många är lite skraja för, att gå steget lite längre, viljan att synliggöra om värderingar och normer i arbetet med privatekonomi och skulder.
Vi möter enhetschefen för det förebyggande arbetet på Kronofogden, Reza Baarz. Och vi pratar om att som myndighet synliggöra barnet när vuxna är målgruppen. Det är barnriktlinje, barnrättsgrupp och handlingsplaner. Och vi får exempel på hur en kan titta på siffror, lagstiftning och barns verklighet och utifrån det försöka förändra förutsättningar.
-
Vi samtalar intensivt med en av världens främsta forskare inom autismområdet, Sven Bölte professor vid Karolinska Institutet.
Ska vi sluta prata om npf och istället prata om utvecklingsneurologiska funktionstillstånd? Vad är den efterlängtade tredje vågen?
Det är ett samtal om vikten av självreflektioner om att ständigt våga lära nytt. Om vikten av att välja den positiva vägen och resiliens och inte bara kampen och svårigheterna.
-
Vad har vi inte pratat om när det kommer till barnkonsekvensanalyser och prövningar av barnets bästa?
Vi försöker att inte upprepa oss och pratar om sidoeffekter och vinster av att göra en barnkonsekvensanalys. Och vad är det som brukar saknas eller missas när barnkonsekvensanalyserna görs?
Vi snabbtestar caset, en förskola läggs ner. Vilka kompensatoriska åtgärder kan finnas?
-
Det ingår i vårt kärnuppdrag, vad betyder det i relation till barnkonventionen? Vilka fundersamma eller negativa konsekvenser kan det få? Och kan vi komma vidare, och i såna fall hur kan vi komma vidare?
Vi pratar om det mjuka motståndet, ett absorberande och Linus intar rollerna av våra gäster och resonerar om och hur barnkonventionen knyter an till olika uppdrag.
Sen undrar vi också, vem blir barnrättens Hans Rosling?
-
Barnens väktare i förskolan, vem är det och hur kan vi systematisera det? Vågar vi prata om vuxna som kränker barn i förskolan? Vilka är dom kritiska situationerna och när gör vi vuxna faktiskt fel? Och hur är det med lojaliteterna?
Förskolläraren och opinionsbildaren Jennie Wiberg möter oss i ett samtal om omsorg, metoder och att våga vara jobbiga.
-
En av Europas främsta scener för barn och unga, vad förpliktigar det? Och vad betyder det att ta barn på allvar?
Vi pratar med Lars Melin, Backa Teaters teaterchef. Vi rör oss i teman om konstens fria uppdrag, demokrati, Romeo och Julia, att inte kompromissa och att tvinga barn till teatern.
-
En begravningsentreprenär som redan som tonåring visste vad han skulle jobba med. Där börjar vårt avsnitt med Gillis Edman, grundaren av begravningsbyrån med samma namn. Vi pratar om att va begravningsentreprenör, om barn, döden och att möta barn i sorg.
Ett filosofiskt samtal om människors förmåga att sörja och vikten av samtal. Men också om ambulanspelle i Rättvik, tassiga vuxna, konstiga smörgåsar med bröd på båda sidor, pratfåtöljer och vikten av att alltid berätta sanningen för barn.
-
Hur hänger barnkonventionen och AI egentligen ihop?
Hur kan vi vuxna haka på i den digitala transformationen? Ett avsnitt där vi varvar att prata om mindblowing innovationer, osäkerhetskänslor och möjligheter till tusen.
Carl Heath, vår nya guru och senior forskare på Rise pratar med oss om ai-kompisar, att följa med och va nyfiket kritisk tillsammans med barnet
Sen undrar vi såklart har avsnittet redan blivit för gammalt nu sen vi spelade in?
-
Är barnkonventionen ett luftslott? Hur kan en synliggöra ojämlikhet, diskrimering och funkofobi?
Socionomen och opinionsbildaren Negar Mottaghi delar kunskap, känslor och aktivism på nätet och i samtalet med oss.
Ett avsnitt om dom livsviktiga detaljerna, om vuxnas människosyn och förhållningssätt, och om att få vara en egen individ precis lika viktig och synlig som alla andra.
-
Vad är skillnaden mellan en barnvänlig stad och en barnrättslig stad?
Var är barnens plats i staden och varför kan en förskolegård hamna på ett tak? Går det, och i såna fall hur kan vi ta ansvar för en yta som barn också har rätt till.
Mustafa Sherif, gruppchef stadplanering på Afry tar oss med kring resan vi behöver göra för att skapa städer byggt på rättigheter.
-
Att va en underdogsport samtidigt som sporten är den kanske största och mest populära bland barn och unga. Vilka förutsättningar finns och behövs för att växa både i och som idrott?
Svenska Esport-landslagets förbundskapten Fredrik Jaegarn Kempf berättar om det unika och fantastiska med e-sporten och ger dig som förälder och vuxen viktiga medskick för att möjliggöra barnets intresse och engagemang. Men också om vikten av att va nyfiken även på det du inte fattar.
-
Högsta standard i bemötande och positiva affirmationer i en vardagsverksamhet med frukost, grillning och veckovisa kulturaktiviteter.
Om att skapa en lokalt driven barnfokuserad entitet i befintliga skolor i Malmö.
Talina Marcusson Tf Sektionschef på två av Malmös Allaktivitetshus berättar om utvecklandet och det konstanta barnrättsperspektivet de arbetar med.
Om fantastiska samtal till föräldrar där en bara berättar om barnets bra sidor och agerande.
-
Hur långt räcker uppmaningen att ha kul och va en vän och vad behöver klicka?
Går det att översätta relationer i text och hur förmedlar en det stora och viktiga i att ha en kontaktperson i ord?
Vi gör ett försök, där Magnus Anderssson teamsamordnare för kontaktpersonsverksamheten LSS i Malmö stad berättar om att försöka va rock n roll och bända boxar för barnet.
-
Film är en ögonöppnare för rättigheter och film där barn och unga är drivande ger alla nycklar till flera rättigheter.
BUFF är filmfestivalen i Malmö som under en hel vecka visar supermycket film runtom på biografer i Malmö. Med uppföljande samtal och diskussioner efter kända och okända filmer skapas fantastiska upplevelser.
Vi pratar med Julia Granath som är festivalgeneral om allt detta. Julia berättar om vikten av att dela filmupplevelser och tipsar dessutom om bra filmer och hur en kan skapa barn- och ungdomsdrivna event.
-
Lagen som ett spel, valutan Barnoz, 16 länder med olika utmaningar men med samma uppgift att investera för att skapa bästa landet för barn.
Vi möter gänget bakom det stora fysiska spelet, Spela med lagen: Ali Al Abdullah, Suha Alhasan, Malva Åberg, Ayaan Abdi Wahaab, Qudrat Mosavi, Roza Kut, Aya Arjawi, Joumana Tashlo och Khadra Omar.
Det är ett möte som ger nycklar till ett arbete med barn, för barn och av barn och unga. Om vikten av att ha roligt, arbeta tillsammans med allas olika erfarenheter och vikten av att ha koll på rättigheter.
-
Rätten till bostad är en grundläggande rättighet och förutsättningar för att andra rättigheter ska funka. Vad kan det innebära att vara barn och ens familj tvingas bo på vandrarhem, flytta runt mellan tillfälliga eller akuta boenden? Hur påverkar det barn och barns möjligheter att använda sina rättigheter?
Tove Samzelius, lektor i socialt arbete vid Malmö universitet berättar om sin forskning.
-
Är gratis aktiviteter för barn verkligen gratis? Och hur avgiftsfri är den avgiftsfria förskolan och skolan? Vilka är dom dolda kostnaderna för barn och varför är dom viktiga att arbeta med ur ett barnrättsperspektiv.
Vi grottar och räknar på vad det kan kosta som barn att gå i förskolan, mellanstadiet och på gymnasiet. Är det gratis? Och vad är en obetydlig eller exkluderande kostnad?
Såklart tips och råd för hur “nåt litet gott” kan fortsätta förgylla utflykter och hur andra strukturer kring pengar kan etableras.
- Показать больше